Μετά το χτύπημα του Ιράν, ο Πλανήτης αναμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Ισραήλ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το προδιαγεγραμμένο χτύπημα του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ, τα ξημερώματα της Κυριακής 14/4, με πάνω από 300 drone και πυραύλους, αποκρούστηκε τελικά με επιτυχία, χωρίς θύματα αλλά ούτε και ιδιαίτερες ζημιές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός.

Την ίδια στιγμή, το Ιρανικό καθεστώς ανακοίνωσε τον τερματισμό της πρώτης φάσης της επίθεσης, ανακουφίζοντας προς στιγμή την παγκόσμια κοινή γνώμη, ωστόσο ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης του Αγιατολλάχ Αλ Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι θα επανέλθει με πιο ισχυρά χτυπήματα εφόσον προκληθεί από το Ισραήλ και τους συμμάχους του (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία κ.α.). Παράλληλα, απείλησε με αντίποινα και όλες εκείνες τις χώρες που διευκολύνουν το Ισραήλ να αμυνθεί, κρατώντας ανοιχτό τον εναέριο χώρο τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ιορδανία.

Τις τελευταίες ώρες αποτελεί ερωτηματικό η στάση του Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ δύσκολο να αφήσει αναπάντητο το χτύπημα του Ιράν. Οι ΗΠΑ πάντως επιχειρούν, μέσω του Προέδρου Μπάιντεν και του δρόμου της διπλωματίας, να πείσουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην απαντήσει αυτή τη στιγμή με αντίποινα κατά του Ιράν, δεδομένου μάλιστα ότι η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία, συνιστώντας ουσιαστικά νίκη του Ισραήλ.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι εφόσον το Ισραήλ επιτεθεί τελικά στο Ιράν, είναι πολύ πιθανή η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και η έναρξη ενός πολέμου με εμπλοκή πολλών χωρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις ακόμη και σ΄ένα νέο Παγκόσμιο πόλεμο. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα η κοινή γνώμη σε όλο τον Πλανήτη αναμένει με κομμένη την ανάσα τη στάση του Ισραήλ, φοβούμενη ότι σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν δεν οδηγηθούμε τελικά σε γενικευμένη σύρραξη, είναι αναπόφευκτο να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως μέσω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου που συνδέεται άμεσα με τη συμπεριφορά των αγορών.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ