ΑΡΘΡΟ του ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ: “Δημοτικός Αρχιτέκτονας & Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε κάθε πόλη, οι Καινοτομίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Αύριο”

Διαβάστε τι γράφει αποκλειστικά στο edionysos.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης των Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος.

Του Νεκτάριου Καλαντζή *

Δύο μήνες πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019 και λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ‘’Κλεισθένης’’ που αφορά σε αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και νέο εκλογικό σύστημα και χωρίς καμία νέα χωροταξική αναπροσαρμογή σε δήμους και περιφέρειες, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι χρειάζονται βαθύτερες αλλαγές στην Τ.Α. για να γίνει και περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική, αλλά και πιο αξιόπιστη.

Η γραφειοκρατία του δημοσίου, που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων σε μια πόλη και μια περιφέρεια, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για δημιουργία και αποτελεσματικότητα ενός master plan για μια πόλη.

Όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουν αναρωτηθεί γιατί αυτές οι καθυστερήσεις έργων, είτε λέγονται όμβρια, είτε αποχέτευση, είτε ακόμη για μια απλή κατασκευή μιας παιδικής χαράς ή πλατείας, για να μην μιλήσουμε για μια ανάπλαση κάποιου κέντρου πόλης, μαζί με πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους κλπ.

Όταν οι κυβόλιθοι στην Ευρώπη μπαίνουν σε λίγες μέρες και γίνονται ολικές αναπλάσεις ιστορικών κέντρων πόλεων, στην Ελλάδα θέλουμε πολλούς μήνες και σε πολλές περιπτώσεις και χρόνια, μόνο για να ξεκινήσει το έργο, με εργολάβους να διαγκωνίζονται, να αλληλομηνύονται με προσφυγές και το έργο απλά να καθυστερεί. Πόσες φορές έχουμε δει παρατημένα και μισοτελειωμένα έργα μπροστά σε καταστήματα και σπίτια, με τα μαγαζιά εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων να χάνουν κόσμο και πελάτες και τους κατοίκους να μη μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια.

Μια πρόταση για πιο ευέλικτη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η θεσμοθέτηση Δημοτικού Αρχιτέκτονα σε κάθε Δήμο της χώρας, άνω των 3.000 κατοίκων.

Πώς θα ήταν άραγε οι πόλεις, χωρίς τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Ερν. Τσίλλερ και του Χάνσεν, του Δημήτρη Πικιώνη, με τις πεζοδρομήσεις και το πλούσιο έργο, του Α. Κωνσταντινίδη, του Ποτηρόπουλου, του Τομπάζη, του Δοξιάδη και πολλών άλλων ;

Η καινοτομία του Δημοτικού Αρχιτέκτονα, τον όποιο θα διορίζει ο Δήμαρχος έπειτα από Διαγωνισμό και βάσει βιογραφικού με συγκεκριμένα προσόντα και σύμβαση ορισμένου χρόνου ως τη λήξη της δημοτικής θητείας, όπως γίνεται και στην περίπτωση του Γενικού Γραμματέα, θα είναι η συνεισφορά του στην απεμπλοκή έργων που εκκρεμμούν, στο σχεδιασμό νέων, μαζί με την οικεία Τεχνική Υπηρεσία.

Θα μπορεί να οργανώνει πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, να συνεργάζεται με την αρμόδια Αντιδημαρχία και να εκπονεί αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς, χωρίς χρονοτριβή , έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες με τη διαδικασία fast track σε ότι αφορά αντιπλημμυρικά έργα και θέματα ποιότητας ζωής, όπως κατασκευή πλατειών, παιδικών χαρών, σχολείων, επισκευές δρόμων και πεζοδρομίων, αναπλάσεις , πεζοδρομήσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων, για δημιουργία σύγχρονων πόλεων που θα φέρουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας.

Η δεύτερη πρόταση για μια πιο αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά τη δημιουργία Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σε κάθε πόλη που θα συνδράμειο στη δημιουργία των αστικών αναπλάσεων, των προτάσεων, αλλά και στην αλλαγή αισθητικής που πρέπει να γίνει στις πόλεις μας.

Να μην αναδεικνύουμε μόνο τα παλαιά ιστορικά κέντρα των πόλεων, αλλά να δημιουργήσουμε και καινούργια, για τις επόμενες γενιές.

Να δημιουργήσουμε την παρακαταθήκη μέσω νέων αναπλάσεων και κατασκευών, προκειμένου αυτές να γίνουν οι αιτία επισκεψιμότητας στις πόλεις μας τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε οι αρχιτεκτονικές κατασκευές του παρελθόντος, εν πολλοίς, και όχι μόνο τα μνημεία ή τα κάστρα, ακόμη και γλυπτά και πλατείες σε εξωτερικούς χώρους ή πάρκα, είναι αυτές που δημιούργησαν την αφορμή να επισκεφθούν οι επόμενες γενιές, πόλεις του εσωτερικού και πολύ περισσότερο του εξωτερικού, και να καθιστούν αυτές ως τόποι τουρισμού και νέα πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

* Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος και Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ