Νεκτάριος Πίλτσης: “Το ο 86,7% των κατοίκων του Δήμου Διονύσου επισκέπτεται καθημερινά ή σε εβδομαδιαία βάση την τοπική αγορά”

ΟΜΙΛΙΑ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4

Αγαπητά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου,

Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση του 2024. Είναι μεγάλη μου χαρά να σας βλέπω όλους εδώ σήμερα, ενωμένους για να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του Συλλόγου μας και, κατ’ επέκταση, το μέλλον του εμπορίου στην περιοχή μας.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για το εμπόριο. Η ψηφιακή επανάσταση, τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη ανάπτυξη έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο, στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε με ταχύτητα και ευελιξία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, θέτοντας νέες προκλήσεις στην αγορά. Επίσης έχουμε τον σχεδόν αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τον σχεδόν αποκλεισμό από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, ο Εμπορικός Σύλλογος οφείλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, υποστηρίζοντας τα μέλη του και διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του εμπορίου στην περιοχή μας. Σ ‘ αυτό το σημείο θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), την Ομοσπονδία μας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο ΕΣΔ πρωτοστατεί με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει προς κάθε κατεύθυνση αναπτύσσοντας την εξωστρέφεια αλλά και διεκδικώντας λύσεις για όλους τους επαγγελματίες.

Ας θυμηθούμε με λίγα λόγια τι έχει κάνει ο ΕΣΔ τα τελευταία τρία χρόνια:

 • Εδραιώθηκε ως θεσμικός φορέας στην πόλη μας με αποτέλεσμα συνεχώς να αυξάνονται τα μέλη μας συνεπώς η δύναμη μας συνεπώς αυξάνεται το αίσθημα αλληλεγγύης των επιχειρηματιών.
 • Ψηφιοποιήθηκε η βάση δεδομένων μας και δημιουργήθηκε νέο site για τα οποία θα μας μιλήσει αργότερα ο Γραμματέας μας Κος Μπαρμπαρής Κων/νος.
 • Ένα από τα ζητούμενα μας ήταν και είναι η αύξηση επισκεπτών στο Δήμο μας. Αυτό το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις δράσεις που υλοποιεί ανά διαστήματα ο ΕΣΔ και μας το αποδεικνύει η έρευνα που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ΓΕΣΕΒΕΕ.
 • Στη Γ. Συνέλευση του 2023 είχαμε αντιληφθεί ότι θα μας βοηθούσε  να γνωρίζουμε τον τρόπο συμπεριφοράς του αγοραστικού κοινού. Γι’ αυτό και είχαμε προαναγγείλει τη διενέργεια έρευνας η οποία και τελικά πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονικούς τρόπους τον Ιανουάριο του 2024. Θα αναφερθώ μόνο σε τρία σημαντικά ευρήματα γιατί το μεγάλο γεγονός της παρουσίαση της έρευνας θα γίνει στις 15/5/2024 στο Πνευματικό Κέντρο Κρυονερίου και είστε όλοι καλεσμένοι.

Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι το 86,7% των κατοίκων του Δήμου Διονύσου επισκέπτεται καθημερινά ή σε εβδομαδιαία βάση την αγορά της πόλης μας. Ο λόγος προτίμησης είναι η τοπική υποστήριξη της κοινότητας και η προσωπική εξυπηρέτηση. Επίσης είναι πρόθυμοι  7 στους 10 πολίτες του Δήμου μας είναι να προτείνουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το 14% των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την αγορά του Δήμου μας. Σε απόλυτα νούμερα εκτιμήθηκε ότι περίπου 430.000 άτομα επισκέπτονται τις τοπικές επιχειρήσεις.

Και το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι 6 στους δέκα συμμετέχουν σε όλων των ειδών τις εκδηλώσεις.

 • Συμμετοχή του ΕΣΔ σε συνεδριάσεις του Δήμου για θέματα που αφορούν την εμπορική κοινότητα μας.
 • Επαφές, συζητήσεις, επιστολές, ενημερώσεις και διεκδικήσεις με:

Βουλευτές, Υπουργούς, Περιφέρεια, Δήμο Διονύσου και άλλα ανώτερα θεσμικά όργανα καθώς και συμμετοχή των μελών του ΔΣ σε συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες κλπ.

 • Σε καθημερινά θέματα μελών ο ΕΣΔ και όπου του ζητηθεί παρεμβαίνει προσπαθώντας να βρει λύσεις.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση αποτελεί μια ουσιαστική ευκαιρία για ενημέρωση, διάλογο και συλλογική δράση που θα βοηθήσει και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο του Δήμου Διονύσου, δηλαδή όλους εμάς.

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, θα:

 • Ενημερωθούμε για τις δράσεις του Συλλόγου το προηγούμενο έτος, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό τους.
 • Συζητήσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
 • Χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για το μέλλον, θέτοντας ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του εμπορίου στην περιοχή μας.
 • Ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, ενισχύοντας το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι, με ομαδικό πνεύμα, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να χτίσουμε ένα δυνατό και ανταγωνιστικό εμπορικό μέλλον για την περιοχή μας.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να τονίσω:

 • Την σπουδαιότητα της ενεργής συμμετοχής όλων των μελών στις δραστηριότητες του Συλλόγου.
 • Την ανάγκη συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς για την προώθηση του εμπορίου και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
 • Την δέσμευση του Συλλόγου για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και υποστήριξης προς τα μέλη του.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και εύχομαι καρποφόρες εργασίες στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Είμαι βέβαιος ότι, με κοινή προσπάθεια, θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την ιστορία και την παράδοση του εμπορίου στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε τα θεμέλια για ένα λαμπρό μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Νεκτάριος Πίλτσης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ