ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΜΙΤΖΗΣ: “Να θυμούνται οι διοικούντες ότι είναι εκεί, γιατί εμείς τους διαλέξαμε…”

Άρθρο του συνδημότη μας Νομικού (και όχι μόνο αλλά ο ίδιος μας ζήτησε να απαριθμήσουμε άλλες ιδιότητές του) για το edionysos.gr

Γράφει ο Νίκος Λαγομιτζής *

H ετεροδιοίκηση της αυτοδιοίκησης

«ἅπαξ γάρ ἐξουσία, ἰσχύν λαβοῦσα,
οὐδέν του οἰκείου συμφέροντος κρίνει λυσιτελέστερον»
___________________________

Πλησιάζουν οι μέρες που ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει τους εκπροσώπους του στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών της Πατρίδας μας.

Θα κληθεί δηλαδή να επιλέξει αυτούς που θα τον διοικήσουν για λογαριασμό του, να ετεροδιοικηθεί με λίγα λόγια.

Στο σημείο αυτό ξεκινά και η αντίφαση: για ποια είδους αυτο-διοίκηση μιλάμε, όταν για την επόμενη τετραετία υποχρεωτικά καλούμαστε να δεχτούμε τις κρίσεις, τις αποφάσεις και τις πρακτικές μιας ομάδας επιλεγμένων από μας ανθρώπων; Κι αν τύχει και δεν μας αρέσει η επιλογή μας; Αν πχ δεν γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών κατά τον πρέποντα τρόπο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν τα σχολεία μας δεν χαίρουν της εκτίμησης των «αρχόντων» κτλ τι μπορεί να γίνει;

Η εύκολη απάντηση είναι πως στις επόμενες εκλογές θα αλλάξουμε την κρίση μας και θα καταψηφίσουμε τους φορείς της προβληματικής διοίκησης. Σωστά, αλλά θα έχουν μεσολαβήσει 4 – 5 πολύτιμα χρόνια. Και ο χρόνος, ως γνωστόν, δεν γυρίζει πίσω.

Υπάρχει άλλος τρόπος συνεπώς; Πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές πρακτικές μιας διοίκησης; Με έναν απλό, αλλά ομολογουμένως δύσκολο τρόπο: με το να είμαστε ενεργοί πολίτες καθόλο το μεσολαβούν χρονικό διάστημα. Να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας καθημερινά στα κοινά και εν προκειμένω στα (κακώς) λεγόμενα αυτό-διοικητικά. Να μην αφήνουμε να δημιουργούνται «εστίες» αυθαιρεσίας και αλαζονείας στου διοικούντες. Να γνωρίζουν πως είναι εκεί γιατί εμείς τους διαλέξαμε, επειδή οι ίδιοι ήθελαν να τους διαλέξουμε.

Και φυσικά με το να 1/ αρνούμαστε τους «dona ferentes» Δαναούς, αυτούς δηλαδή που επιχειρούν με πελατειακής νοοτροπίας πρακτική να υφαρπάξουν την πολύτιμη ψήφο μας και 2/ ρωτάμε τον υποψήφιο δια σταύρωσιν: «πώς βιοπορίζεσαι ;»

Όσον αφορά τους διοικούντες και τους φερέλπιδες διοικούντες ανά αυτοδιοικητική δομή στην Ελλάδα, επειδή διαπιστώνω από το δημόσιο λόγο τους, ειδικά τον διαδικτυακό, πως κάποιοι εξ αυτών παραπονούνται αναφορικά με τις πιθανές δυσμενείς κρίσεις για το πρόσωπό τους, θα τους υπενθυμίσω τα λόγια του εκ Φρυγίας ορμώμενου δούλου (τυχαίο; ) και μυθοποιού Αισώπου:

«ὁ ἐγγύς Διός, ἐγγύς κεραυνοῦ».

Ας απολαύσουμε λοιπόν το πανηγύρι της Δημοκρατίας, έτσι τουλάχιστον όπως έχει δομηθεί.
Καλό βόλι !

* Ο Ν.Λαγομιτζής είναι Δικηγόρος, Μ.Α. & υπερήφανος πατέρας της Μαρίας και της Δήμητρας

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ