Ο Κυριάκος Κοντάκης λέει αλήθειες και προτείνει λύσεις για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής
Διαβάστε τα όσα σημαντικά είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Κοντάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Διονύσου, μέλος του Δ.Σ. του Σ.Π.Α.Π (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού), μέλος της Παγκρήτιας Ένωσης, του Σωματείου Λιανοπωλών Κρεοπωλών Αττικής «οι Ταξιάρχες», ιδρυτικό μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου αλλά και γνωστός επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στο Δήμο Διονύσου .
Για καταστροφή σε Μάτι: “Επικοινωνιακή η διαχείριση από Διοίκηση και Κυβέρνηση”
“Φυσικές καταστροφές πάντα θα συμβαίνουν. Το θέμα όμως είναι όσοι έχουν υψηλές θέσεις διοίκησης να είναι εκεί και να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσουν, να σταθούνε δίπλα στον πολίτη, να τον συμβουλέψουν, να τον καθοδηγήσουν και εν τέλει να προστατεύσουν αυτόν και την περιουσία του. Όπως προκύπτει, δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος αλλά και από τις έρευνες της εισαγγελίας, τα πράγματα δεν έγιναν όπως έπρεπε.
Η Διοίκηση αλλά και η Κυβέρνηση αναλώθηκαν στο πως θα διαχειριστούν επικοινωνιακά την κατάσταση και όχι πως θα σταθούν πραγματικά δίπλα στους πληγέντες και να δώσουν τη δέουσα βαρύτητα στο τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε”.
Για πολιτική προστασία και θωράκιση Ανατολικής Αττικής: “Απαιτείται ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα ξεκινάει από τη βάση της κοινωνίας και θα καταλήγει στο κεντρικό κράτος”.
“Πρέπει από τα λάθη μας να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Να κάνουμε τους πολίτες κοινωνούς. Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα μικρά παιδιά έτσι ώστε μεγαλώνοντας να ξέρουν πως θα αντιδράσουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορεί να είσαι κάτοικος μιας περιοχής η οποία είναι πιθανό και επόμενο κάποια στιγμή να πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, και να μην ξέρεις προς τα πού θα κατευθυνθείς και πως θα αντιδράσεις.
Από την άλλη πλευρά, εκπαιδεύουμε, οργανώνουμε, χρηματοδοτούμε και αναβαθμίζουμε τις εθελοντικές ομάδες.Μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ο εθελοντισμός είναι πολύ ανεπτυγμένος. Μάλιστα οι εθελοντές πολιτικής προστασίας βρίσκονται σχεδόν παντού. Στο Δήμο Διονύσου έχουμε την τιμή να έχουμε 5 εθελοντικές ομάδες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τη δασοπυρόσβεση, τη διάσωση, την επέμβαση και καταστολή, την πρόληψη καθώς και με ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Η Πολιτεία πρέπει κάποια στιγμή να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και να υποστηρίξει ανάλογες δράσεις , κάτι το οποίο θα φέρει περισσότερους ενεργούς πολίτες σ’αυτές τις ομάδες. Απαιτείται, επίσης, ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα ξεκινάει από τη βάση της κοινωνίας και θα καταλήγει στο κεντρικό κράτος. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να ξεκινάει από τη Δημοτική Ενότητα και να καταλήγει σταδιακά στο Δήμο, την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος. Οι υπηρεσίες πρέπει αν συνεργάζονται μεταξύ τους και να μη συναντήσουμε ποτέ ξανά αυτή την κατάσταση ασυνεννοησίας και μπάχαλου, αν μου επιτρέπεται, που είδαμε στο Μάτι με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα”.
Για έλλειψη υποδομών: “Υπάρχουν πόλεις χωρίς αποχέτευση και σχέδιο πόλης… Λείπουν ένα ή και δύο Νοσοκομεία από την Αττική. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευθεί ανθρώπους αυτοδιοικητικούς”
“Η Ανατολική Αττική έχει έλλειψη σοβαρών υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν πόλεις χωρίς αποχέτευση και σχέδιο πόλης. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της υγείας, καθώς λείπει ένα νοσοκομείο -ή και δύο- από την περιοχή. Για αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να εμπιστευθεί ανθρώπους αυτοδιοικητικούς. Η παράταξη του Γιάννη Σγουρού απαρτίζεται από κατεξοχήν ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και των έργων. Δουλειά της Περιφέρειας είναι να βρίσκει πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν ώριμες μελέτες. Προκειμένου λοιπόν να μη μένει πίσω η ανάπτυξη ενός Δήμου, σε περίπτωση που δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό (εξειδικευμένους μηχανικούς κλοπ) θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα”.
Για επιχειρηματικότητα: “Να αναπτυχθούν τα τοπικά εμπορικά κέντρα, ώστε να γίνουν πιο φιλικά, ασφαλή και προσβάσιμα στους επισκέπτες”
“Η Ανατολική Αττική χρειάζεται μία τονωτική ένεση όσον αφορά την τοπική επιχειρηματικότητα. Η Περιφέρεια πρέπει όχι μόνο να πιέζει την κεντρική διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και να βοηθήσει ουσιαστικά μέσω της ανάπτυξης των τοπικών εμπορικών κέντρων που ήδη υπάρχουν σε κάθε πόλη και να βελτιώσει τους κοινόχρηστους χώρους έτσι να γίνουν τα καταστήματα πιο φιλικά, πιο ασφαλή και πιο προσβάσιμα για τους επισκέπτες. Δηλαδή να μπορεί κάποιος να πάρει το αυτοκίνητό του και να μπορέσει να επισκεφθεί χωρίς εμπόδια τα καταστήματα της περιοχής του, με την ίδια ευκολία που επισκέπτεται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο τύπου mall”.
Για τουριστική ανάπτυξη: “Το Κτήμα Τατοϊου μπορεί να γίνει ένας προορισμός για περιπατητές και φυσιολάτρες”
“Η Ανατολική Αττική είναι ένας όμορφος τόπος με δύο λιμάνια αλλά και πολύ ωραία τοπία και όμορφες παραλίες που προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη. Νομίζω ότι έχει μείνει πίσω σ’αυτό τον τομέα. Θεωρώ ότι με την έλευση του προαστιακού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις καθώς και κάποιες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα νέα οδικά έργα, ανοίγεται ένα ευοίωνο τουριστικό μέλλον. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σκύψουμε πάνω στο ζήτημα με σοβαρότητα και υλοποιήσιμες προτάσεις.
Ο Δήμος Διονύσου είναι μία πανέμορφη πόλη. Από άποψη τουριστικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να γίνουν πολλές δράσεις στο Κτήμα Τατοϊου, το οποίο μπορεί να γίνει ένας προορισμός για περιπατητές και φυσιολάτρες, μέσω του σχεδιασμού και της οργάνωσης διαφόρων διαδρομών για τους επισκέπτες. Επίσης υπάρχει ανάγκη να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν τα βασιλικά ανάκτορα, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Θεωρώ ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο και τα συναρμόδια υπουργεία μπορεί να κάνει πολλά”.
Για εγληματικότητα: Οι απλοί πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο όντας οι πραγματικοί στόχοι των εγκληματιών”
“Το πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Ανατολική Αττική είναι αυξημένο καθώς, πέραν των άλλων, υπάρχουν αρκετές αραιοκατοικημένες περιοχές. Παράλληλα έχουν λιγοστέψει τα Αστυνομικά τμήματα στην περιοχή μας και οι δυνάμεις αναλώνονται στη φύλαξη πιθανών στόχων, κυρίως πολιτικών, αφήνοντας απροστάτευτους τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο, όντας οι πραγματικοί στόχοι των εγκληματιών. Η Πολιτεία πρέπει να ξαναδεί το θέμα της εγκληματικότητας με σοβαρότητα αλλά, ας μη γελιόμαστε, μόνο με την πίεση της αυτοδιοίκησης δεν έρχονται αποτελέσματα. Η Δημοτική Αστυνομία θα μπορούσε θεωρητικά να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, κάτω φυσικά από τις απαραίτητες προϋποθέσεις (πόροι, εκπαίδευση)”.
Για παράκτια ζώνη της Αττικής: “Μπορεί να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες μέσω μιας ήπιας ανάπτυξης, που θα συντελέσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα”
“Ολόκληρη η Αττική είναι γεμάτη όμορφα τοπία, αρχαιότητες αλλά και παραλίες απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Η παράκτια ζώνη μπορεί να γίνει πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, μέσω μίας ήπιας ανάπτυξης και όμορφων παρεμβάσεων, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους της Αττικής. Αυτό το όραμα μπορούμε να το έχουμε ως Περιφέρεια Αττικής, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους αλλά και με το κράτος. Με την ανάπτυξη που σας προανέφερα, η οποία θα έχει σαφείς όρους και προϋποθέσεις, θα μπορέσει να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα και σε καμία περίπτωση χειροτέρευση. Επίσης, σε ό,τι αφορά γενικώτερα τον τουρισμό στην Αττική, η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξει τις ομορφιές και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες, κυρίως προς τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Και βέβαια να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ κλπ) προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους έτσι ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει έργα που θα βοηθήσουν τον τουρισμό”.
Για αποτελεσματικότητα του Γιάννη Σγουρού: “Την περίοδο 2011-2014 είχε 1000 ενεργά έργα, τετραπλάσια απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και δημιούργησε 100.000 θέσεις εργασίας”
“Για να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια, ο Γιάννης Σγουρός ως Περιφερειάρχης, κατά την περίοδο 2011-2014, είχε 1000 ενεργά έργα και τετραπλάσια απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ σε σχέση με την επόμενη πενταετία, ενώ είχαν δημιουργηθεί εκείνο το διάστημα περίπου 100.000 θέσεις πραγματικής εργασίας. Παρ’όλη αυτή τη σημαντική δραστηριότητα, φεύγοντας από την Περιφέρεια Αττικής άφησε σχεδόν 350 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά στο ταμείο της Περιφέρειας”.
Για το Μενίδι και τα προβλήματα εγκληματικότητας: “Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά για έναν τόπο αλλά και τα θετικά. Πρέπει να αφήσουμε τα προβλήματα στο παρελθόν και να δούμε πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κάθε Δήμο, αναδεικνύοντας τις θετικές του πλευρές”
“Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά για έναν τόπο αλλά και τα θετικά. Το Μενίδι, για παράδειγμα, έχει πολλές ομορφιές ενώ διαθέτει και μια πολύ καλή αγορά. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Το Μενίδι είναι ένας πολύ μεγάλος Δήμος και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην Αττική. Έχει ένα ωραίο δασικό κομμάτι, φύση, όμορφους οικισμούς και σημεία όπου μπορούν να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι ενώ διαθέτει και σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να αφήσουμε τα προβλήματα στο παρελθόν και να δούμε πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κάθε Δήμο, αναδεικνύοντας τις θετικές του πλευρές, σε μια πολύ καλή συνεργασία με τις δημοτικές αρχές που θα προκύψουν. Δεν μπορούμε να λέμε απλά ότι το Μενίδι έχει εγκληματικότητα. Δουλειά μας είναι να μην υπάρχει εγκληματικότητα σε κανένα Δήμο και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα”.
Για τις αλλαγές του «Κλεισθένη»: “Αν και διαφωνώ, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να λειτουργήσουμε”
“Αν και εγώ είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος, είναι αλήθεια ότι δεν είδα από την αρχή θετικά το νομοσχέδιο γιατί όχι μόνο δε λύνει προβλήματα της αυτοδιοίκησης αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα. Πρέπει όμως να πορευθούμε μ΄αυτό, να βάλουμε στη ζωή μας τη συναίνεση και τη συνεργασία και να λειτουργήσουμε με αυτή τη νέα διαδικασία. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε. Εξάλλου θεωρώ ότι στόχος όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά είναι να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών.Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα νομοσχέδιο.Οι ιδεοληψίες και οι κάθετες απόψεις πρέπει να λείπουν από την αυτοδιοίκηση. Όπου εφαρμόστηκαν στην χώρα μας σταμάτησαν την πρόοδο”.
Για την τόνωση του εμπορίου: “Ο μικρομεσαίος επαγγελματίας τελεί υπό διωγμό στη χώρα μας. Θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία και να παταχθεί το παραεμπόριο”
“Ο μικρομεσαίος επαγγελματίας τελεί υπό διωγμό στη χώρα μας.Αν αναλογιστεί κανείς την υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, στην κυριολεξία μιλάμε για διωγμό. Αυτό δεν έγινε τώρα έχει συντελεστεί σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 24% ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε άλλα είδη είναι ένα νούμερο απαγορευτικό. Πως θα έρθει έτσι πρόοδος και προκοπή ; Όπως είπα και πριν, θα πρέπει να δημιουργηθούν μικρές βιώσιμες αγορές στα κέντρα κάθε πόλης ούτως ώστε να τονωθεί ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και κατά συνέπεια να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη και η πάταξη του παραεμπορίου μπορεί να βοηθήσει. Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο ένας επαγγελματίας που υποφέρει, και ο οποίος πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και όχι μόνο, να πουλάει ένα είδος, ρούχα για παράδειγμα, και την ίδια στιγμή μπροστά στην πόρτα του να έχει απλώσει την πραμάτεια του ένας παραέμπορας, χωρίς δηλαδή κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο, και να πουλάει ακόμη και το ίδιο προϊόν με το νόμιμο επαγγελματία. Και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντί να ελέγξουν το παραεμπόριο ελέγχουν μόνο το νόμιμο εμπόριο. Βεβαίως ο έλεγχος είναι θεμιτός, θα πρέπει όμως να γίνεται προς όλους. Δεν μπορεί να διώκεται ο επαγγελματίας και να παραμένει ασύδοτο το παραεμπόριο”.
Για την άναρχη δόμηση: “Πολλές περιοχές υποφέρουν. Πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή”
“Οι δασικοί χάρτες θα έλυναν πολλά προβλήματα αλλά δυστυχώς καθυστερεί η ανάρτησή τους λόγω διαφόρων προβλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεκαθαρίζει ποιες περιοχές μπορούν να μπουν στο σχέδιο πόλης και ποιες όχι. Η Αττική και ειδικότερα η Ανατολική Αττική έχει πολλές περιοχές που υποφέρουν απ’αυτή την άναρχη δόμηση. Πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή, να φτιαχτούν νέες πόλεις με κριτήρια και διαδικασίες έτσι ώστε να μπορούν να κατοικηθούν και να είναι βιώσιμες. Όχι δηλαδή αυτό που γίνεται σήμερα με χιλιάδες αυθαίρετα σπίτια τα οποία νομιμοποιούνται χωρίς να έχουν καθόλου σχέδιο πόλης. Η Πολιτεία δεν το βλέπει αυτό να το σταματήσει ;”
Για προβλήματα στην οδοποιία: Μπορεί να φταίνε και οι μεγάλες εκπτώσεις στους εργολάβους. Πρέπει να ξαναδούμε τις διαδικασίες από την αρχή”
“Πολλές φορές δεν γίνονται σωστά τα έργα. Βλέπουμε σε διαγωνισμούς οδοποιίας να δίνεται από τον εργολάβο μια μεγάλη έκπτωση που μπορεί να κυμαίνεται έως το 60 με 65 %.Αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη ίσως έχει και αντίκτυπο στην ποιότητα της δουλειάς του παρεχόμενου έργου. Ίσως πάλι να μην είναι σωστές και οι διαδικασίες παραλαβής των έργων. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε. Δεν μπορεί να είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος και κάνοντας μία διαδρομή στην Αττική ή ειδικότερα την περιοχή μου την Ανατολική Αττική να πρέπει να αποφεύγεις συνεχώς τις λακκούβες λες και παίζεις κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι”.
“Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να βοηθήσω ώστε να γίνει η περιοχή μας μία περιοχή που θα σε τραβάει για να ζήσεις και να επιχειρήσεις”
“Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να βοηθήσω ώστε να γίνει η περιοχή μας μία περιοχή που θα σε τραβάει για να ζήσεις και να επιχειρήσεις. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να συνεχιστεί αυτή η στάσιμη ή καθοδική πορεία που έχει αυτή τη στιγμή η Αττική. Και βέβαια να μην ξαναζήσουμε άλλη τραγωδία όπως ήταν αυτή που συνέβη στο Μάτι”.
Πηγή: Εκπομπή “Μπροστά στην κάλπη” με το δημοσιογράφο Ν.Χιδίρογλου στο τηλεοπτικό κανάλι BLUE SKY.
Δείτε πιο κάτω και το σχετικό βίντεο.