Πολεοδομικές παρανομίες στον Άγιο Στέφανο και κίνδυνο κατολίσθησης στο Βρυσάκι, αναδεικνύει ο Δημήτρης Ζαρρής του ΕΥΠΟΛΙΣ

Δείτε τις δύο νέες αναρτήσεις του πολιτικού μηχανικού και υδρολόγου.

Τοίχος χωρίς άδεια

“Η πιο κάτω εικόνα είναι από τον Άγιο Στέφανο (δεν έχει σημασία που ακριβώς). Συνδημότης μας έκανε αδιέξοδο μικρό δρομάκι που οδηγεί σε ελεύθερη και αδόμητη περιοχή. Έφτιαξε τον τοίχο, χωρίς καμία άδεια φαντάζομαι, αυτό που βλέπετε μαζί με 2-3 σωληνάκια να περνάνε τα όμβρια ύδατα.
Ας δούμε τι γίνεται:
1. Σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, όποιος εγκλωβιστεί εκεί θα πρέπει να σκαραφαλώσει τον τοίχο για να διαφύγει. Δύσκολο όταν σε πνίγουν οι καπνοί, ειδικά αν είσαι ηλικιωμένος ή δυσκίνητος. Άρα, περίπτωση Μάτι..
2. Όλα τα όμβρια (ο δρόμος είναι έντονα κατηφορικός προς τον τοίχο) περνούν μέσω των αγωγών. Η ενέργεια της ροής είναι τόσο μεγάλη που διαβρώνει το έδαφος από την πίσω μεριά. Κάποια στιγμή θα κάτσει.
3. Και χειρότερο για αυτόν που τον κατασκεύασε: Αν κλείσει μια πλαστική σακούλα τα σωληνάκια, θα πνιγεί η ράμπα του υπογείου εκείνου που μένει παραδίπλα.
Η ευθύνη είναι αυτού που το κατασκεύασε και εκείνου που το ανέχεται (δηλαδή του Δήμου Διονύσου). Μαθαίνω ότι ο Δήμος έχει ειδοποιηθεί από κατοίκους. Πέραν αυτού ουδέν.
Ως ΕΥΠΟΛΙΣ τώρα καταγγέλλουμε. Αύριο, ας ελπίσουμε στην ετυμηγορία, θα πάρουμε την μπουλντόζα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα παντού και υπέρ όλων”


Κίνδυνος κατολίσθησης

“Άλλο ένα μικρό θεματάκι, το οποίο μπορεί να γίνει σοβαρό εφόσον περνάει κάποιο αυτοκίνητο την ώρα που θα καταρρεύσει ο δρόμος, είναι η κατολίσθηση πρανούς στο ρ. Βρυσάκι, εκτός του οικιστικού ιστού του Αγίου Στεφάνου.
Η κατολίσθηση έγινε στο αριστερό πρανές (κατά τη φορά της ροής), στο σημείο που είναι αμέσως κατάντη (και εδώ είναι η ειρωνεία του νερού) ενός από τα αντιδιαβρωτικά φράγματα που είχε κατασκευασει το τότε Υπουργείο Δημόσιων Έργων μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2009.
Τα φράγματα αυτά με συρματοκιβώτια κατασκευάζονται για να μειωθεί η κινητική ενέργεια (και επομένως η διαβρωτική ικανότητα) της πλημμυρικής ροής. Θα πρέπει όμως να συντηρούνται ώστε να μην δημιουργούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η αποτόνωση της ενέργειας από την πτώση δεν γίνεται εκεί που έπρεπε (έχει εξαφανιστεί και το counter-weir) αλλά σε σημείο που η εσωτερική τριβή του πρανούς είναι μικρή και επομένως το πρανές κατέρρευσε, αφήνοντας χωρίς υποστήριξη την αγροτική/δασική οδό που βρίσκεται από πάνω.
Το πρανές είναι βαθύ (περίπου 6μ μέχρι την κοίτη) και ο δρόμος είναι στενός. Τελευταία τον χρησιμοποιούν αρκετοί εποχούμενοι που δεν θέλουν να περπατήσουν στην ειδυλλιακή διαδρομή του ρ. Βρυσάκι.
Αν δεν γίνει κάτι σύντομα να υποστηριχτεί το πρανές, αυτό θα πέσει αργά ή γρήγορα. Ας ελπίσουμε να μην βρεθεί κανείς στο δρόμο εκείνη την ώρα.
Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος μας είναι χαοτικός, είναι και αστικός αλλά και με σημαντικές εκτάσεις δασικές. Τι να πρωτοκάνεις και που να πρωτοπας ; Για αυτό θέλει ένα σύστημα που να αξιολογεί τις προτεραιότητες”.

.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ