Σοβαρή καταγγελία του Γιώργου Καραμέρου για χιλιάδες τόνους τοξικά απόβλητα στον Ασωπό και την Ανατολική Αττική!
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΑΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γ. Καραμέρος: Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στην Τανάγρα εντός υδρολογικής λεκάνης Ασωπού – Κίνδυνος και για την Ανατολική Αττική που πρέπει να αποτραπεί
Δελτίο Τύπου Γιώργου Καραμέρου
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Με αφορμή την επαπειλούμενη κατασκευή Χωματερής Υπόγειας Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ-ΧΥΤΒΑ) στην Κεραμιδέζα Τανάγρας, εντός της υδρογεωλογικής λεκάνης του Ασωπού ποταμού ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.
Η κατασκευή της συγκεκριμένης εγκατάστασης απειλεί μεσοπρόθεσμα τον Ασωπό ποταμό, τα νερά του Ευβοϊκού κόλπου και ολόκληρη την Ανατολική Αττική.
Η χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων είναι μια ειδική τοποθεσία όπου αποθηκεύονται και τίθενται υπό επεξεργασία τα επικίνδυνα απόβλητα που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες. Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα περιλαμβάνουν ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές, εύφλεκτες, διαβρωτικές ή άλλες που αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Οι χωματερές αυτές θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές για την ασφαλή αποθήκευση και επεξεργασία των αποβλήτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Σε διεθνές επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγίες και κανονισμούς που αφορούν τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως η Οδηγία 2008/98/ΕΚ σχετικά με τα απόβλητα και η Οδηγία 2006/12/ΕΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Το επενδυτικό σχέδιο «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ)» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «ΕΛΒΙΟΚ Μ.Α.Ε.» χαρακτηρίστηκε το 2022 ως Στρατηγική Επένδυση κατά την έννοια του ν. 4608/2019 με την ένταξή του στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 2» της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4608/2019.
Ακόμη, προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις παραμέτρους της μελέτης, τον έλεγχο κατά την κατασκευή και την λειτουργία της Μονάδας, ενώ ανακύπτουν ορατοί κίνδυνοι για πιθανή μόλυνση της ατμόσφαιρας, του εδάφους, των υδάτινων πόρων και γενικώς του φυσικού περιβάλλοντος, της ευρύτερης περιοχής Τανάγρας, του Ωρωπού αλλά και ευρύτερων περιοχών της Ανατολικής Αττικής λόγω της χωροθέτησης.
Όλα αυτά ενώ ήδη υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί για χρόνια στα Οινόφυτα, στο Καμάρι, δίπλα στον Σαρανταπόταμο, στον Ασωπό, σε πόλεις και χωριά. Και μπορεί οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου να έχουν μειωθεί, όμως ακόμα και στις ακτές της Ανατολικής Αττικής ανιχνεύονται υψηλές τιμές μικροπλαστικών.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Δήμου Τανάγρας στις 27 Δεκεμβρίου 2022 σχετικά με τον ΟΕΔΒΑ που κρίνει πως η κατασκευή του «είναι μια βόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνα απόβλητα να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις μας και τους κατοίκους τους.