Στέλιος Πέτσας: Αυτοί είναι οι 5 άξονες για οικονομικό μετασχηματισμό και κοινωνική ενδυνάμωση

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέντε άξονες που ορίζουν και καθορίζουν το μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, αλλά και την ενίσχυση και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής ΝΔ στην Ανατολική Αττική.

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι με τους άξονες αυτούς “προάγεται ο μετασχηματισμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας σε ένα μοντέλο το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο, με στόχο την ευημερία και
την ασφάλεια για κάθε Έλληνα πολίτη, ώστε να κλειδώσουμε την θέση μας στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης”.

Οι 5 άξονες

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι οι γενικές κατευθύνσεις που έθεσε ο Πρωθυπουργός είναι τέσσερις και σαφείς: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα και “αποτυπώνουν το όραμα για μια παραγωγική, κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα”.

Όλα τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας δεν είναι απλά συνθήματα, αλλά εμπεριέχουν “λέξεις-κλειδιά” που είναι οι άξονες της τετραετίας 2023-2027.

Κι αυτοί οι άξονες είναι:

– Ευημερία: δηλαδή, “οι υψηλότεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συνέχιση της μείωσης των φόρων και των εισφορών, πρωτίστως στην εργασία, οι αυξήσεις στις συντάξεις, η συνέχιση της έκρηξης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί και το διαβατήριο για
χαμηλότερα επιτόκια, περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, βιώσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα, αύξηση των μισθών”. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχυτικά θα λειτουργήσουν οι
προτεραιότητες που έχουν τεθεί, δηλαδή να μπει “φρένο στη γήρανση του πληθυσμού και στη δημογραφική συρρίκνωση”, αλλά και να αυξηθούν οι δομές κοινωνικής φροντίδας, τα επιδόματα πρόνοιας και η απασχόληση ιδίως των γυναικών και των νέων.

– Κράτος: “Σήμερα, απαιτείται να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμό δομών, σε ανακατανομή των προσλήψεων υπέρ των τομέων πολιτικής υψηλής προτεραιότητας, όπως η Υγεία, η Ασφάλεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτείται όμως, επίσης, η συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας”

– Υγεία: “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο, χάρη και στην αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, στα χρόνια της πανδημίας. Αλλά έχει δρόμο να κάνει για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες των Ελλήνων. Σε αυτό θα συμβάλλει η πρόσληψη 10.000 γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ, ο νέος νοσοκομειακός χάρτης με δύο νέα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, η αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας. Και φυσικά η συνέχιση της άυλης συνταγογράφησης και του ιατρικού φακέλου, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας”.

– Ισχυρή Ελλάδα: “Ως χώρα που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Με συνέχιση του εξοπλιστικού μας Προγράμματος και περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών μας”

– Σύγχρονη Ελλάδα: “Μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και θα εκσυγχρονίσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα το άρθρο 16 για την λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Δεν έχουμε δικαίωμα να επιδεικνύουμε πολιτική μυωπία και αδράνεια, προκαλώντας υστέρηση, αντί να συμβάλλουμε στην πρόοδο”.

Πρόσκληση

Ο κ. Πέτσας κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όχι μόνο να υπερψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, αλλά να ευθυγραμμιστούν με το Εθνικό καθήκον που υπαγορεύει η προσήλωση σ΄αυτές τις πέντε έννοιες. Καθώς, όπως εξήγησε, “αν όλοι δείξουμε την ίδια στάση, από όποια πτέρυγα της Βουλής και αν προερχόμαστε, στο
τέλος αυτής της τετραετίας, θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι ότι γράψαμε μια ακόμη σελίδα στο βιβλίο της Ελλάδας μας, χωρίς ανορθογραφίες και μουτζούρες”.

Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι το ασταθές διεθνές περιβάλλον δημιουργεί συνθήκες “τρομερών εξωγενών κρίσεων”, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα “ότι απέναντι σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση, οι Έλληνες μονιασμένοι, μπορούμε να πάμε το καράβι της χώρας, σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά”

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ