Στέλιος Πέτσας: “Ο Προϋπολογισμός 2024 μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, προβλέποντας αύξηση εσόδων με παράλληλη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Στέλιος Πέτσας: «Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική ισορροπία εμπεδώνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024»

Την εκτίμησή του ότι ο το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 συντείνει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την δημοσιονομική ισορροπία, είχε τη δυνατότητα να τεκμηριώσει, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής κ. Στέλιος Πέτσας.​

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, ως ο Γενικός Εισηγητής στη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμὀ του 2024, υπογράμμισε αρχικά την ιδιαίτερη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και, σε ένα δεύτερο χρόνο, αναφέρθηκε στα θεμέλια, καθώς και στις μείζονες προτεραιότητες του προϋπολογισμού και στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τονίζει πως «οι αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης συνιστά επίτευγμα κομβικής σημασίας για την Ελληνική οικονομία. Οι οίκοι αξιολόγησης επιβραβεύουν την συνετή και στιβαρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε, αξιολογούν θετικά την πολιτική σταθερότητα και βλέπουν την θετική δυναμική και προοπτική της εθνικής μας οικονομίας».​

Η επενδυτική βαθμίδα φέρει στην πατρίδα μας, υπενθυμίζει ο κύριος Πέτσας, «περισσότερες επενδύσεις, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας», σημαίνει «μείωση του κόστους δανεισμού με μερική αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων από τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συνεπάγεται «μείωση του «κινδύνου χώρας» (countryrisk) και αύξηση των επενδύσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου», μεταφράζεται σε «προβιβασμό της Ελλάδας στο γκρουπ των πιο ελκυστικών οικονομιών».​

Για τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, «ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024 οικοδομεί ένα πιο φωτεινό αύριο για την Ελλάδα που βασίζεται σε γερά θεμέλια».​Και τα θεμέλια αυτά είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η αύξηση των επενδύσεων, η ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δεκαπενταετίας, η υποχώρηση του πληθωρισμού και η προβλεψιμότητα.​Επί τη βάσει αυτών των στέρεων θεμελίων ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 θέτει, σύμφωνα με τον εισηγητή, δύο βασικές προτεραιότητες. Πρόκειται για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

​Όπως τόνισε ο κ. Σ. Πέτσας, «τα χρήματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής συνιστούν κοινωνικό μέρισμα. Γιατί είναι σαφής η δέσμευση του Πρωθυπουργού να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στην κοινωνία, με καλύτερη δημόσια υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και της άμυνας της Πατρίδας μας».​

«Και επειδή το μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής πρέπει να διαχέεται ισόρροπα στην κοινωνία, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024 συμπεριλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 2,5 δις ευρώ που ενισχύουν το εισόδημα, ιδίως των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, και συμβάλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη μείωση του κινδύνου φτώχειας», συμπλήρωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Σε αυτές τις 28 δημοσιονομικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας σε εννέα μήνες για γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών κατά 8%, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους εννέα μήνες, το “ξεπάγωμα” των τριετιών στους μισθωτούς από τον Ιανουάριο 2024, η κατάργηση του “πέναλτι” 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή του με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους και οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, «αυτές οι 28 δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι πολλές, όπως όμως είναι πολλές και οι ανάγκες της κοινωνίας μας».

«Και αν κανείς αναρωτιέται από που θα χρηματοδοτηθούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας, τους προτρέπω να δουν τον Πίνακα 3.2 στη σελίδα 108 της Εισηγητικής Έκθεσης. Εκεί θα δουν τα Καθαρά Έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2024 να προβλέπονται σε 68,4 δις ευρώ, κατά περίπου 3,2 δις ευρώ ή 5% αυξημένα έναντι του 2023. Και αυτό είναι το εντυπωσιακό, αλλά συνάμα απόλυτα συμβατό με τη δική μας φιλοσοφία. Αυξάνονται τα έσοδα, ενώ μειώνονται οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές!», πρόσθεσε ο κύριος Πέτσας, ο οποίος κατέληξε τονίζοντας πως «από τον Ιούλιο του 2019 η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί μεθοδικά, με όραμα και με ασφάλεια, το καράβι της Πατρίδας μας σε ένα καλύτερο αύριο» και πως «ο Προϋπολογισμός του 2024, στηρίζει την εθνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τρόπο που συμβάλλει και στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Έτσι ώστε να μειώνονται οι ανισότητες, να μην μένει κανείς πίσω, να πηγαίνουμε, όλοι μαζί, μπροστά και η Ελλάδα μας ακόμα πιο ψηλά!».

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ