Στη Βουλή έφερε το Οικιστικό Ζήτημα του Δήμου Διονύσου η Βουλευτής Μαρία Απατζίδη

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε η Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μαρία Απατζίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για το Οικιστικό ζήτημα του Δήμου Διονύσου

Η Μαρία Απατζίδη Βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στις 8/10/2020 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για το οικιστικό πρόβλημα του Δήμου Διονύσου, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου αναφορικά με τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή 16/10. Την ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου και αναμένεται η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της τις επόμενες ημέρες, μέσω του επίσημου site της Βουλής των Ελλήνων.

Η κα Απατζίδη, με την ερώτηση που κατέθεσε έκανε ειδική αναφορά στο Δήμο Διονύσου και τα προβλήματα νομιμότητας που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως είναι μεταξύ άλλων ο Άγιος Στέφανος και η Άνοιξη, οι οποίες χαρακτηρίζονται ακόμη ως «δασικές», κι αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες δεν υφίσταται καμία τέτοια περίπτωση. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κας Απατζίδη, την οποία ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη συμβολή της ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020

Προς: τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Διαβεβαίωση επίλυσης χρόνιων προβλημάτων, κατά τη διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, αναφορικά με τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Το επικείμενο Σχέδιο Νόμου, παρά το γεγονός του ότι προτείνει σημαντικές παρεμβάσεις, τόσο στον πολεοδομικό όσο και στον χωροταξικό σχεδιασμό, αφήνει έναν απαγορευτικό αριθμό εκκρεμοτήτων, οι οποίες οφείλουν να καλυφθούν από μια νομοθετική πρωτοβουλία, για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Πολλοί Δήμοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης, όπως οικισμούς στερούμενους ρυμοτομικών σχεδίων, αλλά και οικιστικές συγκεντρώσεις, χωρίς πολεοδομική ρύθμιση. Στην Ανατολική Αττική, παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Διονύσου. Στον Άγιο Στέφανο, με περίπου είκοσι χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, και στην Άνοιξη με δεκαπέντε χιλιάδες, παρατηρείται το εξής χρόνιο και μείζον πρόβλημα. Την ίδια ώρα, που το κράτος παραχωρεί πλημμελή προτεραιότητα στο να διασφαλιστούν και να διασωθούν οι δασικές εκτάσεις, το αρμόδιο Υπουργείο διατηρεί ως «δασικές εκτάσεις», περιοχές που εκ των πραγμάτων, εδώ και δεκαετίες, δεν είναι δασικές. Οι πολίτες του Αγίου Στεφάνου και της Άνοιξης, έχουν ήδη πληρώσει και πληρώνουν για τα ακίνητά τους ως εντός σχεδίου, φορολογούνται και πολλοί έχουν άδειες οικοδόμησης, αλλά οι περιουσίες αυτές, δεν έχουν κατοχυρωθεί ως νόμιμες. Ζητούν να πολεοδομηθεί και να υπάρξει, ένα βιώσιμο ρυμοτομικό σχέδιο. Η ένταξη της περιοχής σε καθεστώς νομιμότητας, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρχίσουν να διορθώνονται και άλλα παράπλευρα προβλήματα, που ταλανίζουν τους Δήμους της περιοχής. Προβλήματα, που εγκυμονούν κινδύνους φυσικών καταστροφών (όπως πυρκαγιές και πλημμύρες), που ενισχύονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Γενικότερος στόχος, θα πρέπει να είναι, το να προκύπτουν οι ρυθμίσεις μέσα από τις παρεμβάσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων συλλογικών και επιστημονικών φορέων, και από τις επιστημονικές μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά των Δήμων, τους άμεσα ενδιαφερόμενους και την κοινωνία, εν γένει. Και όχι, μέσω μιας «αφ’ υψηλού» θεσμοθέτησης και επιβολής διατάξεων, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου ανάπτυξης, που τόσο χρειάζεται η χώρα, σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

— Θα προβλεφθεί ρητή επίλυση του ζητήματος των πολιτών του Δήμου Διονύσου, αλλά και άλλων Δήμων με παραπλήσια θέματα, στο επικείμενο νομοσχέδιο, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας;

— Θα διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή και η μέγιστη δυνατή διαβούλευση, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους συλλογικούς και επιστημονικούς φορείς, ώστε να υπάρξει συμβολή στην ουσιαστική σύνταξη και στην επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Απατζίδη»

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ