Συγκίνηση και αναμνήσεις από το 1924, στην εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Αγίου Στεφάνου παρουσία πλήθους κόσμου

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου η εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της πόλης του Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου και τη σύμπραξη του Δήμου Διονύσου, δίνοντας αφορμή στους νεώτερους να διδαχθούν από το χθες και στους μεγαλύτερους να θυμηθούν τις διηγήσεις των γονιών τους.

Το 1924 όταν, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του ΄22 και τη συνθήκη της Λωζάνης του ΄23, ανταλλάξιμοι και πρόσφυγες, συναντώντας τους ελάχιστους τότε κατοίκους, δημιούργησαν  τη νέα μεγάλη κοινότητα του τότε Μπογιατίου και αμέσως μετά Αγίου Στεφάνου. 800 οικογένειες, σύμφωνα με την πρώτη απογραφή του πληθυσμού το 1928, έμεναν στην αρχή σε αντίσκηνα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, κάτι όμως που δεν τους εμπόδισε να μεγαλουργήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η συγκίνηση στην εκδήλωση ήταν διάχυτη. Δεκάδες άνθρωποι δάκρυσαν κατά την ιδιαίτερα επιτυχημένη αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων, που παρουσίασαν τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι, «περπατώντας στα βήματα των προγόνων τους», έφτασαν στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα, όπου και εκτυλίχθηκε το δεύτερο δρώμενο (εγκατάσταση σε σκηνές, καλλιέργεια γης, μαγείρεμα, καθημερινότητα).

Καθ’ όλη την πορεία ακούγονταν από τα μεγάφωνα μαρτυρίες εποχής από πρόσφυγες, μέσα από το ηχητικό αρχείο της Ενορίας.

Το τρίτο δρώμενο συνεχίστηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Στεφάνου, όπου τα παιδιά του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου αναπαράστησαν, μέσα σε κωδωνοκρουσίες, αρχικά την άφιξη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Αβασσιώτισσας (14ου αι.) από την Κωνσταντινούπολη, αντίγραφο της οποίας κατασκεύασε κατάστημα της περιοχής (S.A.), ενώ  διάβασαν και ληξιαρχικά έγγραφα που πιστοποιούσαν την καταγωγή και τις περιουσίες των προσφύγων και ανταλλάξιμων (από την Κωνσταντινούπολη {Επαρχία Δέρκων}, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, το Ικόνιο και άλλες περιοχές).

Η Δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου εκφώνησε ομιλία με ιστορικές αναφορές, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν κατά την διάρκεια του 2024 στην πόλη του Αγίου Στεφάνου.

Στη δική του ομιλία ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Στεφάνου π.Χρυσοβαλάντης έκανε μια αναδρομή στην αφορμή της ιδέας των εορτασμών, ενώ ευχαρίστησε τους 210 συντελεστές/συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλλά και όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν για την ευόδωσή της.

Χορευτικά δρώμενα

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε χορούς από τους  τόπους καταγωγής των κατοίκων, από τα χορευτικά τμήματα α) των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, β) της «Εμμέλειας» του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου, γ) του Δήμου Διονύσου και δ) του Κέντρου Πολιτισμού «Χορεύρεσις».

Την εκδήλωση έκλεισε με καίριες επισημάνσεις ως προς την αξία της ιστορικής μνήμης αλλά και της αυθεντικής έννοιας του πατριωτισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ