Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Διονύσου: Σκέψεις για 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης και σύστημα μπαλονιού επιτήρησης (Ζέπελιν)

"ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ" ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ.ΜΑΪΧΟΣΟΓΛΟΥ

Συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 25/4 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου, υπό την προεδρία της Δημάρχου, Κατερίνας Μαϊχόσογλου.

Η κ. Κ. Μαϊχόσογλου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων  λόγω της εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινάει την 1η Μαΐου 2024.

«Η Δημοτική Αρχή, παρά τις όποιες δυσχέρειες, τις όποιες αντιξοότητες αντιμετωπίζει από την πρώτη μέρα της θητείας της εξαιτίας των προσφυγών σε σχετικό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αποκομιδή βιοαποδομήσιμων υλικών και το οποίο είχε υπογράψει και διεξάγει η απελθούσα Διοίκηση, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τον καθαρισμό κάθε δημοτικής κοινότητας, σε όλη την έκταση του Δήμου με οχήματα και προσωπικό», ανέφερε η Δήμαρχος Διονύσου και συνέχισε:

«Ξεκινήσαμε, ήδη, όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε καθαρισμούς και αποψιλώσεις με τη βοήθεια εργολάβων. Θα είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ εκκρεμεί και η περαιτέρω στελέχωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που προσδιορίζεται στα τέλη Μαΐου».

Οι 4 επισημάνσεις του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Τραϊφόρος, ανέφερε ότι:

  • Το σύστημα μπαλονιού για δράσεις πολιτικής προστασίας (Ζέπελιν) θα λάβει για πρώτη φορά την απαραίτητη άδεια πτητικής λειτουργίας.
  • Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα πυρανίχνευσης με ειδικούς σε σημεία του δάσους Φασίδερι θα ενεργοποιηθεί άμεσα.
  • Πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος και επισκευάστηκαν οι δεξαμενές νερού.
  • Θα προστεθούν τρεις νέες δεξαμενές νερού για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων , με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Sika Hellas και ΤΙΤΑΝ Greece. 

Υπό συζήτηση η δημιουργία πενταψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης

Ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο συνεχής και αδιάλειπτος καθαρισμός στις εγκαταστάσεις εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων και η ετοιμότητα του έμψυχου δυναμικού (εθελοντές -πυροσβέστες) και των μέσων για διάθεση με σκοπό την υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Αναλύθηκαν, επίσης, τόσο η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων όσο και ο συντονισμός.

Επί τάπητος τέθηκε η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης, που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους δημότες του Δήμου Διονύσου, όπως και η ενεργοποίηση εφαρμογής μέσω κινητών τηλεφώνων «Panic button» για τις ευπαθείς ομάδες.

Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Την προσεχή εβδομάδα, εξάλλου, η Δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, έχει προγραμματίσει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Η ομιλία του Επιπυραγού Γιάννη Αρτοποιού

«Για πρώτη φορά θα υπάρχουν πρόσθετες δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος στο Δήμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός και εξήγησε: «Είστε οι άμεσοι και οι σημαντικοί συνεργάτες μας στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Χωρίς εσάς δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα αποτελεσματικοί, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά».

Η επισήμανση του Αντιπύραρχου του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και βέβαια το περιβάλλον», ανέφερε ο Αντιπύραρχος του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Αχιλλέας Παπαχρήστου και ζήτησε «οι δημότες να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων και βέβαια, να συντηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Ο Βασίλης Λαζάρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ) και ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος του ΣΠΑΠ, από την άλλη, δεσμεύθηκαν ότι θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων αλλά και της στελέχωσης πυροφυλακίων.

Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Στεφάνου, Νικόλαος Νούσας, επισήμανε ότι η Αστυνομία θα συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Επιπυραγός του 9ου πυροσβεστικού σταθμού, Ιωάννης Αρτοποιός, ο Αντιπύραρχος του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Αχιλλέας Παπαχρήστου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Στεφάνου, Νικόλαος Νούσας, οι πρόεδροι των ΣΥΝΠΑ και ΣΠΑΠ, Βασίλης Λαζάρου και Βλάσσης Σιώμος,  ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Δημήτρης  Αθανασόπουλος, ο δασολόγος Κωνσταντίνος Μούγιος, οι πρόεδροι των πέντε εθελοντικών κλιμακίων του Δήμου Διονύσου, οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λαμπρινή Νούση, Νικόλαος Κοκκαλάς, Αλέξανδρος Κουκάς και Βόννη Βιθυνού.   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ