ΣΥΡΙΖΑ Διονύσου: “Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών”

Ακολουθεί η σχετική Ανακοίνωση

Κυβερνητική Σήψη και Δυσοσμία

Σε κανονικές συνθήκες, η αποδόμηση της κυβέρνησης και η κατάρρευση του αφηγήματος «των αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να χαροποιεί τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς όμως, η κατάρρευση αυτή παρασύρει την ίδια τη χώρα σε εθνικές περιπέτειες και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό σε όλα τα επίπεδα.

Ο λόγος είναι απλός: από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, η Νέα Δημοκρατία σχεδίασε και επέβαλε ένα μοντέλο διοίκησης με βάση τα συμφέροντα του ίδιου του κόμματος και των φίλων του και όχι με βάση τα εθνικά συμφέροντα και την ευημερία της κοινωνίας. Ακόμα και εκεί που πρόσκαιρα υποτίθεται ότι πέτυχε, η αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική της πολιτική πολύ σύντομα ανέτρεψε την «επιτυχία» της και τώρα, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Να θυμηθούμε την αποτυχία της στα ελληνοτουρκικά, τις αντιφατικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας (την μια μέρα η κυβέρνηση υιοθετεί τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και την επόμενη μέρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπακούει στις «προβλέψεις» του πρωθυπουργού και των υπουργών!), την πεισματική άρνηση ουσιαστικής στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις ανεκδιήγητες αποφάσεις και την αστεία επιχειρηματολογία της υπουργού Παιδείας, την ανάδειξη της αστυνομικής βίας και καταστολής ως πολιτικής «προστασίας του πολίτη», την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσω συνεχών απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, την αύξηση της εγκληματικότητας; Τι να πρωτοθυμηθούμε!

Βέβαια, ακόμα και όλα αυτά δεν συγκρίνονται με τη σήψη και τη δυσοσμία που αναδύεται από τον στενό περίγυρο κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων και από την προκλητική κάλυψη ή την εκκωφαντική σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των «επιδοτούμενων» μέσων μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών.

Ταυτόχρονα όμως, επειδή φοβάται (ή βλέπει ήδη) την ξαφνική γιγάντωση της κοινωνικής αντίδρασης με απρόβλεπτα αποτελέσματα, η κυβέρνηση τρέχει να ολοκληρώσει το αντεργατικό, αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό της έργο, με τρανταχτά παραδείγματα τα δύο βασικά νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση. Πρώτο, το «εργατικό νομοσχέδιο» που ουσιαστικά καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταργεί το 8ωρο και χαρίζει τους εργαζόμενους στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεύτερο, το νομοσχέδιο περί τοπικής αυτοδιοίκησης, που καταργεί την απλή αναλογική, καταργεί τις δημοτικές κοινότητες, αφαιρεί κάθε αποφασιστική ή ελεγκτική εξουσία από τα εκλεγμένα μέλη των δημοτικών συμβουλίων και αναγάγει σε απόλυτους κυρίαρχους τον Δήμαρχο και την «διορισμένη» Οικονομική Επιτροπή, στην οποία η απόλυτη πλειοψηφία χαρίζεται και πάλι στην παράταξη του Δημάρχου. Δηλαδή, Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει, με την βούλα του νόμου.

Η παρουσία όλων μας, η παρέμβασή μας και ο αγώνας μας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας αποτελεί δημοκρατική ευθύνη και υποχρέωσή μας, αλλά παράλληλα αποτελεί και την μοναδική ελπίδα της κοινωνίας για την απαλλαγή της από την χειρότερη και την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή

ΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ