ΤΑΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ για CYBERBULLYING: Ακόμη και καλά παιδιά μπορούν να γίνουν “κακά”, επειδή νιώθουν πιο δυνατά όταν κρύβονται πίσω από μια οθόνη !

Άρθρο της βραβευμένης δασκάλας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου στο edionysos.gr, για τον διαδικτυακό σχολικό εκφοβισμό.

Της Τάνιας Χριστοδουλίδου *

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία εξοικιώνονται με τη χρήση Η/Υ, τάμπλετ και κινητών. Πολλοί μάλιστα για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους τα απασχολούν με παιχνίδια στο τάμπλετ ή τα νανουρίζουν με αυτά.

Επιπλέον, πολλά παιδιά έχουν Η/Υ στο δωμάτιό τους.

Θυμάμαι όταν ένας μαθητής μου, ετών 10, μου είπε πως ξυπνούσε τα βράδια και ενώ οι γονείς του κοιμούνταν, έπαιζε on line παιχνίδια στον υπολογιστή του με άγνωστους μάλιστα χρήστες !

Σίγουρα δεν πρέπει να απαγορεύσουμε την πρόσβαση των παιδιών μας στο διαδίκτυο και την χρήση όλων αυτών των νέων μέσων, όμως απαιτείται να περιορίσουμε τη χρήση τους και να έχουμε εμείς τον έλεγχο για το πόση ώρα και πότε τα παιδιά μας θα έχουν πρόσβαση σε αυτα.

Το cyber bullying, ο εκφοβισμός δηλαδή μέσω του διαδικτύου, είναι μια νέα μορφή εκφοβισμού που ήταν αναμενόμενο να εμφανιστεί.

Τι είναι το διαδικτυακό bullying

Οποιαδήποτε ενέργεια εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, αυταρχικής ή τρομοκρατικής συμπεριφοράς που γίνεται μέσω ψηφιακών συσκευών.

Γιατί το προτιμούν οι θύτες;

– μπορεί να φτάσει σε πολύ λίγο χρόνο σε πολλούς παραλήπτες
– Ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή
– ο θύτης εκφοβίζει ανώνυμα

Το διαδίκτυο διευκολύνει τον εκφοβισμό. «Ακόμη και καλά παιδιά μπορούν να γίνουν “κακά” επειδή νιώθουν πιο δυνατά όταν κρύβονται πίσω από μια οθόνη».

Τι πρέπει να κάνει το θύμα:

– Αγνόηση των ενοχλητικών μηνυμάτων.

Όταν το θύμα χάσει την ψυχραιμία του, στην ουσία παραδίνεται στον νταή».

Προσπάθησε να μην ανταποδώσεις, όσο και αν το θέλεις.

– Εάν όμως πρόκειται για απειλές, συνιστάται αναφορά των μηνυμάτων και λήψη προληπτικών μέτρων.
– Προειδοποίηση του αποστολέα.
– Αποκλεισμός του αποστολέα.
– Εκμυστηρευση σε έναν ενήλικο, στους γονείς, στον δάσκαλο ή αλλού.
– Αναφορά του περιστατικού στην Αστυνομία ή την αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος.
– Δε σβήνουμε μηνύματα, φωτογραφίες και ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.

Να θυμάστε πως τίποτα δεν μένει κρυφό στο διαδίκτυο. Κάθε κίνηση αφήνει τα αποτυπώματά της και κανείς δεν είναι ανώνυμος. Επομένως, όταν αντιδράσουμε εγκαίρως και με τον σωστό τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο.

*Η Τ.Χριστοδουλίδου είναι άριστη απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαιδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο στην Αττική (3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου).Είναι βραβευμένη δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του.Είναι μέλος της ομάδας CSI Institute που μεσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ