Το “Μαζί για τον Διόνυσο” για το άνοιγμα των σχολείων

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Κρίσιμη μέρα η Δευτέρα, 11 Μαϊου για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς ανοίγουν τα σχολεία. Ποδαρικό θα κάνουν οι μαθητές της Γ Λυκείου και την Δευτέρα 18 Μαΐου, την σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές της Α και Β Λυκείου και του Γυμνασίου.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, αναρωτιούνται:

Είμαστε ασφαλείς;

Ένα ερώτημα, στο οποίο είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να δοθεί απόλυτη απάντηση με ακρίβεια, καθώς και οι απόψεις των επιστημόνων διαφέρουν και οι γκρίζες ζώνες αμφισβήτησης ποικίλου.

Ένα είναι σίγουρο, η καθημερινότητα των μαθητών από τη Δευτέρα αλλάζει.

Όλα θα είναι διαφορετικά.

Η παράταξη Μαζί για τον Διόνυσο, απευθύνει ερωτήματα, προς κάθε αρμόδιο φορέα (Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας) και συγκεκριμένα:

  • Τί μέτρα έχουν παρθεί για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών;
  • Ποιος είναι ο υπεύθυνος για τα μέτρα υγιεινής, ποιος θα δίδει στους μαθητές τις μάσκες και τα αντισηπτικά; Υπάρχουν εξουσιοδοτημένοι εκπαιδευτικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι ή ο κάθε μαθητής θα αυτοσχεδιάζει σύμφωνα με όσα γνωρίζει και εφόσον διαθέτει μάσκες και αντισηπτικό;
  • Έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε σε όλα τα σχολεία (και ιδιαίτερα του Δήμου μας), ώστε να παραβρίσκονται μόνο δεκαπέντε μαθητές σε κάθε τάξη και σε απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους; Και πως συμβαδίζει το μέτρο αυτό με την πρόβλεψη του νέου κυβερνητικού εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα, εν μέσω πανδημίας;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός για ενδεχόμενη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων τον προσεχή Ιούνιο;

 

Παράλληλα και πέρα από τα πιο πάνω ερωτήματα ζητάμε ως Παράταξη:

  • Να παραβρίσκονται σχολικές καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.
  • Να απολυμαίνονται καθημερινά όλα τα σχολεία του Δήμου μας
  • Να λυθούν άμεσα όλα προβλήματα που χρονίζουν σχετικά με την λειτουργία και την καθαριότητα των τουαλετών, των εγκαταστάσεων ύδρευσης και των αύλειων χώρων.
  • Να διατίθενται με συγκεκριμένη διαδικασία και σε επαρκή ποσότητα αντισηπτικά, μάσκες και γάντια σε όλους που εμπλέκονται στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων.
  • Να ζητηθεί και να εκταμιευθεί άμεσα γενναία κρατική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.

Η καθημερινή συνεχής επίκληση από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της «ατομικής ευθύνης» καθενός δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον Δήμο από την υποχρέωσή τους να προβλέψουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένα σχέδια για την επαναλειτουργία των σχολείων, την διαφύλαξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Οι φορείς αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη, η οποία δεν μετακυλύεται ούτε στους μαθητές, ούτε στους γονείς ούτε στους εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε ότι η συμβολή κάθε παράταξης και κάθε εμπλεκόμενου χωριστά είναι δεδομένη αλλά στο πλαίσιο της ύπαρξης συγκεκριμένου και δημοσιοποιημένου σχεδίου και όχι με αυθαίρετες και πιθανώς αντικρουόμενες ενέργειες.

Η ΣΕ της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ