Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου για τα Λατομεία

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ  ΝΕΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΟΡΟΣ

ΟΧΙ  ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα επιχειρείται να συντελεστεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής με την προσπάθεια δημιουργίας νέων λατομείων στο Πεντελικό Όρος .

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με σειρά αποφάσεων του , ενέκρινε πρόσφατα ( 13.04.2021 ) την διενέργεια ερευνητικών εργασιών προς διαπίστωση ύπαρξης μαρμάρων στην θέση « ΒαθειάΧούνη  Άνω Ραπεντώσας « της Δημοτικής  Κοινότητας  Διονύσου, του Δήμου Διονύσου στο Πεντελικό Όρος , σε ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία < ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ > .

Το Πεντελικό Όρος είναι ένα τραυματισμένο βουνό παραδέχθηκε πρόσφατα ( 29.09.2020 ) ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Χατζηδάκης , παρουσία των Δημάρχων της περιοχής, του Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού και Υπηρεσιακών Παραγόντων ,από την αδιαφορία και την βιαιότητα που έχει υποστεί από τις κατά καιρούς επεμβάσεις των ανθρώπων , αφ’ ενός με την δημιουργία λατομικών επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου και από τις πυρκαγιές που έχουν συμβεί κατά καιρούς στην περιοχή.

Τα περισσότερα λατομεία στην Πεντέλη έκλεισαν το 2008 και θα έπρεπε έκτοτε να έχει γίνει αποκατάσταση και ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου που λειτουργούσαν πριν , με δενδροφυτεύσεις και διάφορες άλλες παρεμβάσεις.

Το Πεντελικό Όρος προστατεύεται από τις διατάξεις του  Π. Δ. του 1988 , το οποίο προβλέπει ότι τα ανενεργά για περισσότερα από δέκα χρόνια λατομεία ,αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη .

Λόγω των πυρκαγιών το Πεντελικό έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή με αποφάσεις των ετών 1982, 1988 και 2010 .

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπει προστασία και ανάδειξη του τοπίου του Πεντελικού Όρους.

Η Πεντέλη είναι καταφύγιο άγριας ζωής με σπάνια είδη ζώων και πάνω από 1100 είδη φυτών πού φύονται μόνο στην Πεντέλη . Επίσης γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Βωμού του Διονύσου , μοναδικού μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Για το φυσικό κάλλος και την ιστορικότητα της περιοχής , οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του Πεντελικού Όρους , βασικού πνεύμονα ζωής για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής , από αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή , αποτελεί  CASUSBELLI , όχι μόνο για τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου , αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας της Αττικής των τεσσεράμισι εκατομμυρίων κατοίκων της.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου με ομόφωνη απόφαση του στις 19.05.2021 απέρριψε την επαναλειτουργία νέων λατομικών χώρων στο Πεντελικό Όρος. Επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου με ανάλογη ομόφωνη απόφαση του στις 26.05.2021 απέρριψε την δημιουργία νέων λατομείων στη Πεντέλη . Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από τους όμορους Δήμους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη ομόφωνα ΨΗΦΙΣΜΑ που θα σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία και τους λοιπούς φορείς . Επίσης κατετέθηκαν επίκαιρες Ερωτήσεις στην Βουλή από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα.

Σχεδιάζονται επίσης ήδη παρεμβάσεις στον Πρωθυπουργό , τους Υπουργούς Περιβάλλοντος , Εσωτερικών , Ανάπτυξης και Πολιτισμού , τους πολιτικούς Αρχηγούς, Βουλευτές όλων των Κομμάτων , αλλά και την Περιφέρεια Αττικής και λοιπούς αρμοδίους Φορείς , Περιβαλλοντικές Οργανώσεις κ.τ.λ . Επίσης οργανώνεται κοινή Συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων της περιοχής , αλλά και σχετική Προσφυγή στο ΣΤΕ , όπως επίσης και σειρά κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον.

Με τις ανωτέρω δράσεις και ενέργειες επιχειρείται από όλα τα μέρη , αντί για λατομεία και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Πεντέλη , να εκπονηθεί ένα  ΣΧΕΔΙΟ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ , ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ και ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ  του  ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ  ΟΡΟΥΣ , με την δημιουργία περιπατητικών διαδρομών , χώρων αναψυχής και αθλητισμού , αναρριχητικό κέντρο , καθώς και χώρους ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτισμού της περιοχής.

Διόνυσος  04.06.2021

ΕΞΩΡΑΊ΄ΣΤΙΚΟΣ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Για  το  Δ. Σ.

Ο  Πρόεδρος             Η  Γραμματέας

Κ.  Μπομπής            Μ.  Σοφού

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ