5 Προτάσεις του Γιώργου Κομνηνάκη για τη Δ.Ε. Άνοιξης

ΠΕΝΤΕ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ

Η παροχή πολιτικής προστασίας δεν μπορεί παρά να είναι πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων του σχεδιασμού μιας καινούριας τοπικής αρχής. Να το πω απλά, χωρίς να μας τρομάζουν οι λέξεις: Είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Υπάρχουν φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας και καιρικά φαινόμενα που συχνά πυκνά μας δυσκολεύουν τη ζωή.

Απαιτείται πρόβλεψη δράσης από τον Δημοτικό μηχανισμό και για τα δύο. Οι μνήμες από το Μάτι και τη Μάνδρα είναι νωπές. Η Δημοτική Ενότητα Άνοιξης με τους 127 αδιέξοδους δρόμους, με αδιευθέτητα ρέματα, χωρίς αποχέτευση ομβρίων στην πλειοψηφία των περιοχών της, οφείλει να είναι έτοιμη, όχι να αυτοσχεδιάζει την ώρα της κρίσης.
Απαιτείται η σύνταξη ενός σαφούς, εύληπτου σχεδίου για την ώρα της κρίσης, το οποίο θα φτάσει σε κάθε σπίτι.

Απαιτείται επίσης η επαναλαμβανόμενη άσκηση ετοιμότητας ανά διαστήματα. Το σχέδιο ήδη το συντάσσει αρμόδια ομάδα, με υψηλά εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η ομάδα της Δύναμης Ευθύνης διαθέτει στρατιωτικούς με εμπειρία και θητεία σε σχολές πολέμου, δεν θα πειραματιστεί. Εδώ δεν χωράνε ευχολόγια, ούτε «περίπου» λύσεις. Και σαφέστατα όχι η απάντηση «Δεν είμαι πρόχειρος»…

Είναι ευτύχημα η ύπαρξη εθελοντικού κλιμακίου υψηλής εμπειρίας και μέγιστης ετοιμότητας στην περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τιμηθούν για την μέχρι τώρα προσφορά τους, να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα μέσα και να γίνει προσπάθεια να πλαισιωθούν με όσους περισσότερους συμπολίτες γίνεται.

Κομμάτι πολύ σημαντικό στην αφύπνιση της περιοχής είναι η δρομολόγηση της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα κοινά. Άμεσα με την ανάληψη της αρχής, θα γίνει επίσκεψη στα σχολεία της περιοχής και συνάντηση με τα 5μελή και τα 15μελή των μαθητών. Θα τους ζητηθεί να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες, αδιαμεσολάβητα, χωρίς πατρονάρισμα και θα καταβληθεί προσπάθεια συν-υλοποίησής τους. Θα κατατεθεί μια σειρά δράσεων στους μαθητές και θα ζητηθεί η συμμετοχή τους σε αυτές. Οι ήδη υπάρχουσες δομές τους (θεατρικές ομάδες, περιβαλλοντικές ομάδες) θα ενισχυθούν και θα διαφημιστεί η δράση τους στους συμπολίτες μας. Θα γνωστοποιείται η ατζέντα των θεμάτων κάθε συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της Άνοιξης στο οποίο θα είναι προσκεκλημένοι. Έτσι, και εικόνα για τα δρώμενα στον τόπο τους θα έχουν, και θα μυηθούν στις διαδικασίες της Δημοκρατίας. Προφανέστατα η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί με τους Συλλόγους διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία. Είναι ενεργοί πολίτες που τιμούν τον τόπο μας και που θα τον κάνουν να λάμψει.

Η προβολή και η ανάδειξη προτύπων, πρωτίστως για την νεολαία αλλά και συνολικά για την τοπική κοινωνία είναι ψηλά στην αξιολόγηση για τη Δύναμη Ευθύνης. Ένα πρόγραμμα βραβεύσεων ανθρώπων που συνδύασαν το πηγαίο ταλέντο με τον μόχθο τους και δημιούργησαν σημαντικό έργο θα υλοποιηθεί. Ολυμπιονίκες, μουσικοσυνθέτες, άνθρωποι που λάμπουν ως παραδείγματα θα προσκληθούν σε ανοιχτές εκδηλώσεις. Θα τους δούμε μπροστά μας, σάρκινους, και θα καταλάβουμε με τα λόγια τους ότι ο μόνος δρόμος για την βελτίωση και την κορυφή του καθενός είναι η δουλειά, η συνεχής προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Τα πρότυπα των telereality αλωνίζουν γιατί δεν υπάρχουν άλλα που να προβάλλονται. Είναι υποχρέωση μιας καινούριας δημοτικής αρχής καινούριων αντιλήψεων να δώσει το στίγμα της με εμφατικό τρόπο.

Η διαδικασία ξυπνήματος και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας οφείλει να γίνει ξεκινώντας από τη μικρή κλίμακα προς τη μεγάλη. Η Άνοιξη είναι χώρος πολύ εκτεταμένος, περίπου 4.500 τ.χλμ. Θα προσεγγιστούν μία μία οι γειτονιές, θα μοιραστούν φυλλάδια πόρτα πόρτα που θα καλούν τον κόσμο σε συνάντηση σε μικρές εκδηλώσεις γειτονιάς. Θα δοθεί η ευκαιρία, συντεταγμένα και όμορφα, στους κοινόχρηστους χώρους κάθε γειτονιάς, που προηγουμένως θα έχουν ευπρεπιστεί, να συναντηθεί ο ηλικιωμένος με τον μαθητή. Ο άνεργος , ο μοναχικός, ο γονέας μονογονεϊκής οικογένειας, ο εξαρτημένος, ο καταθλιπτικός θα γνωρίσει την γειτονιά του. Μην αυταπατόμεθα ότι ως βόρεια προάστια είμαστε γειτονιές υπερανθρώπων. Καημοί και ζόρια υπάρχουν σε κάθε σπίτι, καταστάσεις που η γειτονιά παλιότερα γλύκαινε ενώ τώρα ο καθένας τις παλεύει μόνος του στο σπίτι.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους δημότες είναι κομβική. Τόσο η μεγάλη έκταση της Άνοιξης όσο και ο τρόπος ζωής, που αφήνει λιγοστό ελεύθερο χρόνο, επιβάλουν τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας. Μία ζωντανή σελίδα στο Facebook, συγκέντρωση των e mails των ωφελουμένων από τα δημοτικά προγράμματα και δημοσιοποίηση εκεί κάθε δράσης που αναπτύσσεται στον χώρο μας, αλλά και στις γειτονικές περιοχές, είναι απαραίτητη. Και δεν μιλώ μόνο για τις δράσεις του Τοπικού Συμβουλίου. Ελεύθερα θα αναρτώνται εκδηλώσεις φορέων της περιοχής, ώστε ο κάτοικος να ενημερώνεται για πάσης φύσεως εκδήλωση. Ο μηχανισμός προβολής όλων των αξιόλογων δράσεων στον ευρύτερο χώρο μας δεν θα ευτελιστεί σε μηχανισμό προπαγάνδας και προβολής του τοπικού συμβουλίου. Στόχος είναι όσο δυνατόν περισσότεροι να ενημερώνονται για τις αιμοδοσίες, τα θεάματα και ακροάματα, τις ομιλίες και κάθετι που συμβαίνει στον τόπο μας, ανεξάρτητα αν το διοργανώνει ο Δήμος ή όχι. Οι Σύλλογοι είναι φίλοι και συμπαίκτες, όχι απέναντί μας!

Αναπτύχθηκαν πέντε άξονες δράσης που η νέα διοίκηση στην Άνοιξη, με την αγάπη σας και την στήριξή σας, θα κληθεί από την πρώτη μέρα να υλοποιήσει. Αν παρατηρήσετε, έχουν ένα κοινό στοιχείο: τα χρήματα για την υλοποίησή τους είναι ελάχιστα. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι ιδέες και η δουλειά είναι τα σημαντικά. Όλοι οι καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας θα είναι ευπρόσδεκτοι, δουλειά θα υπάρχει για όλους.

Γιώργος Κομνηνάκης
Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης με τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ