6 ερωτήματα αποκλειστικά για υποψηφίους…

Διαβάστε το επίκαιρο (εν’όψει Δημοτικών Εκλογών) άρθρο του καθηγητή και επικοινωνιoλόγου Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου.

Του Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου *

Θες ψήφο; Απαντήσεις έχεις;

Εν όψει των εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν σε λίγες εβδομάδες, προτείνω κάποιες ερωτήσεις οι οποίες μπορεί ο ψηφοφόρος να θέτει στους υποψηφίους ώστε αναλόγως των απαντήσεων να οδηγείται σε μια απόφαση η οποία θα είναι σωστή και θα μειώσει την λανθασμένη επιλογή.

Να τονίσω πως αυτές οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και συνεπώς βαραίνει ιδιαιτέρως το ποιοι θα είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων, αλλά και των Περιφερειακών.

Ερώτηση 1: «Γιατί θέτεις υποψηφιότητα;»

Η απάντηση χρειάζεται να είναι απλή και ξεκάθαρη. Να έχει ουσία. Γενικολογίες και ξύλινη γλώσσα σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο, πρόγραμμα και ουσιαστικές θέσεις.

Ερώτηση2: « Αντέχεις ψυχικά και σωματικά να φέρεις εις πέρας όλη αυτή την προσπάθεια, η οποία απαιτείται; Όλη αυτή την πίεση, τη δημόσια έκθεση και τις απειλές που πιθανόν να δεχτείς; Αντέχεις να πολεμήσεις αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, Τον ανηλεή πόλεμο;»

Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να τα αντιμετωπίσουν και άνθρωποι που δεν αντέχουν. Δεν είναι κακό. Άλλο όμως το ένα και άλλο το άλλο.

Ερώτηση 3: « Πόσα χρήματα θα ξοδέψεις; Ποιες πηγές άντλησης αυτών των χρημάτων τα οποία απαιτούνται;»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρείται ικανότητα και λαμβάνεται υπ΄ όψιν το ποσό το οποίο είναι ικανός ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει για τον προεκλογικό του αγώνα.

Ερώτηση 4: « Τι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα στη ζωή σου; Ποια είναι τα επιτεύγματά σου και για ποια από αυτά που κατάφερες είσαι περήφανος;

Πως δραστηριοποιήθηκες στην πολιτική; Τι έχεις διαβάσει; Ποια σχολή σκέψης και φιλοσοφίας σε επηρέασε; Τι πιστεύεις για το δικαίωμα του πολίτη στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία; Έχουν όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα στην ευτυχία;»

Ερώτηση 5: «Ποιο είναι το όραμά σου. Αν μπορούσες να κάνεις ένα σπουδαίο πράγμα ποιο θα ήταν αυτό:»

Ερώτηση 6: «Αναρωτήθηκες ποτέ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γύρω σου στη ζωή, στην καθημερινότητα τους;

Αναρωτήθηκες για την αγωνία του χειρουργού; Για την λάβρα που αντιμετωπίζει ο ψήστης; Για τη δυσκολία του ανάπηρου να περάσει απέναντι; Για το κρύες σχολικές αίθουσες; Για το που κατουράει ο περιπτεράς;»

Για να δούμε λοιπόν ποιος ή ποια θα απαντήσει, και αναλόγως να πάρουμε και τη σωστή απόφαση.

* Ο Α.Θεοδωρακόπουλος είναι καθηγητής, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας καθώς και συνιδρυτής του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου EXELIXIS 6. Ακόμη, είναι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Αφιδνών.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ