ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ στους 6 υποψήφιους Δημάρχους Διονύσου

“Το όραμα για ένα δήμο δεν είναι ένα ζήτημα καθημερινότητας των δημοτών. Είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΗ με ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ για το Δήμο” γράφει, μεταξύ άλλων, ο Διονυσιώτης Οικονομολόγος, συγγραφέας και π.Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του π.Δήμου Διονύσου

Του Θανάση Φροντιστή *

Ακολουθώντας το παράδειγμα του εκλεκτού μου φίλου Βασίλη Γεωργιάδη (που δεν γνωρίζω βέβαια αν αναγνώσθηκε καν), απευθύνω και εγώ, ως απλός πολίτης και πρώην αυτοδιοικητικός στον Δήμο Διονύσου, μια επιστολή στους ανθρώπους που διεκδικούν την Δημαρχία του Διονύσου με την ψήφο μας βέβαια, πράγμα που μου δίνει το δικαίωμα να το κάνω.

Αξιότιμοι κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Διονύσου,

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο για του υποψήφιους Πρωθυπουργούς, αλλά και για τους υποφήφιους Δημάρχους, στα προγράμματά τους να προτάσσουν το όραμά τους για τη χώρα ή για τον δήμο. Μελετώντας όμως κανείς αυτά το προτασσόμενα “οράματα”, συμπεραίνει πως δεν είναι παρά αυτονόητες υποχρεώσεις του αξιώματος που διεκδικούν, πάνω στις οποίες κολλάνε την ετικέττα “όραμα” για κείνους που δεν γνωρίζουν τι εστί ένα όραμα.

Δεν θα θεωρητικολογήσω πάνω στο θέμα αυτό. Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω την προσωπική μου άποψη, ότι το όραμα για ένα δήμο δεν είναι ένα ζήτημα καθημερινότητας των δημοτών. Είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΗ με ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ για το Δήμο. Θα φανεί αυτό παρακάτω, όταν εξειδικεύσω το όραμα στον Δήμο Διονύσου. Ο Δήμος μας είναι ένας ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΟΣ Δήμος. Τα προνόμιά του θα τα ζήλευαν πολλοί δήμοι. Το όραμα για τον Δήμο αυτό στηρίζεται ακριβώς πάνω στα τρία Προνόμιά του, που είναι:

1. Ο θεός Διόνυσος στον αρχαίο Δήμο Ικαρίας, τη σημερινή Δημοτική Ενότητα Διονύσου μετέφερε την αμπελοκαλιέργεια και την παραγωγή του ΙΕΡΟΥ ΠΟΤΟΥ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ. Πάνω σ’ αυτό το ιστορικό προνόμιο μπορεί να βασιστεί ένα από τα οράματα, να καταστεί ο δήμος “το κέντρο της γης” για τον ΟΙΝΟ. Σ’ αυτό αποσκοπούσε η διοργάνωση με έμπνευση και συντονισμό μου για τρία χρόνια του ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ, που, όταν αργότερα μετατράπηκε σε “άρτον και θεάματα” εκφυλίστηκε και τελικά καταργήθηκε. Θα μπορούσε να επαναστοχευθεί, οι προτάσεις υπάρχουν.

2. Από το δήμο Ικαρίας(Διονύσου) ξεκίνησε, κυριολεκτικά γεννήθηκε το θέατρο με την εισαγωγή από τον Θέσπι υποκριτών κατά το δρώμενο της απαγγελίας των διθυράμβων. Το Μικρό Αρχαίο Θέατρο που απόκαλύφθηκε μερικώς στο χώρο του Βωμού είναι η αψευδής απόδειξη. Από εδώ ξεκίνησε της περιοδείες του ο Θέσπις με το Άρμα του. Για το μικρό αυτό Θέατρο, το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει ανοίξει έναν κουμπαρά για την αναστήλωση του Μικρού Θεάτρου, που ένας ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, που δυστυχώς δεν υπήρξε ως τώρα, θα μετέτρεπε σε ΧΩΡΟ/ΘΕΑΤΡΟ προσκυνήματος των κορυφαίων του θεάτρου διεθνώς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν βρέθηκε τρόπος να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατείες για να διατεθούν από τον Δήμο τα 20000 Ευρώ που είχαν αποφασιστεί επί προεδρίας μου από το Δ.Σ. του πρώην Δήμου Διονύσου. (πληροφορίες για την υπόθεση υπάρχουν για τους ενδιαφερόμενους)

3. Ο Διόνυσος βρίσκεται στη σκιά του ιερού όρους του Πεντελικού, με το Υπ. αρ. 1 λευκό ποιοτικό μάρμαρο στον κόσμο!. Ο π. Πρόεδρος της Κοινότητας, μακαρίτης πια Σάκης Σωτηρίου, είχε κάνει ένα γιγαντιαίο βήμα για την ανάδειξη αυτού του προνομίου του Δήμου μας, με την διοργάνωση του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ το 2004 (έτος των Ολυμπιακων). Το Συμπόσιο αυτό κατέλιπε στον Δήμο χωρίς ουσιαστικό κόστος “μια μεγάλη περιουσία” δηλ. πολλά γλυπτά “δια χειρός” επώνυμων καταξιωμένων Ελλήνων Γλυπτών. Το Συμπόσιο αυτό, ένας Οραματικός Δήμαρχος θα μπορούσε να το εξελίξει σε μία ΔΙΕΘΝΗ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ, κάτι που, βέβαια, δεν έχει γίνει ως τώρα.

Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι, ΙΔΟΥ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ! Μεγάλες Ιδέες, με διαχρονικό και ΔΙΕΘΝΗ αντίκτυπο, ΑΛΛΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ. Από έναν Δήμαρχο βέβαια που θα τους δώσει το χρόνο του, αποκεντρώνοντας τα σκουπίδια τις λακκούβες και τα ορύγματα σε άλλους συνεργάτες του….

Καλή επιτυχία κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι του ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

* Ο Θ.Φροντιστής είναι Δρ Οικομολόγος- Συγγραφέας, π. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του π.Δήμου Διονύσου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ