Άρθρο των μαθητών του Γυμνασίου Κρυονερίου για τη συνεργασία τους με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Ιστόρημα”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΡΥΟ - ΘΕΜΑ"

Οι μαθητές – δημοσιογράφοι του Γυμνασίου Κρυονερίου με την υποστήριξη των καθηγητών τους κ.κ. Μπάτσου Μίνας, Καυγαλάκη Κατερίνας και Τεγόπουλου Γιώργου, έγραψαν άρθρο στο σχολικό περιοδικό “Κρύο-Θέμα”, για τη συνεργασία που είχαν με τον μη κερδοσκοπικό pργανισμό “Ιστόρημα”Υπογραμμίζουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος οργανισμός συνεργάστηκε με μαθητές Γυμνασίου. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από συνανθρώπους μας, που ήθελαν να μοιραστούν με τους αναγνώστες μία προσωπική τους ιστορία. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και για τον Οργανισμό “Ιστόρημα” (https://www.istorima.org/) που τους κατεύθυνε. Ακολουθεί το άρθρο των μαθητών:

Η συνεργασία του Γυμνασίου Κρυονερίου με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ιστόρημα»

Κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους, οι μαθητές που εκδίδουμε το περιοδικό «Κρύο- Θέμα», του Γυμνάσιου Κρυονερίου Αττικής, ήρθαμε σε επαφή και γνωρίσαμε το έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ονόματι «Ιστόρημα».

Το Istorima {https://www.istorima.org} είναι ένα μεγάλο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών από όλη την Ελλάδα. Έχει στόχο να μας συνδέσει μεταξύ μας αλλά και με την κοινή μας Ιστορία, συλλέγοντας 20.000 ιστορίες από διαφορετικές εποχές και θεματικές.

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη Δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την Ιστορικό Katherine Fleming. Όπως και οι ιδρύτριές του, το Istorima φέρνει σε δημιουργική επαφή τη Δημοσιογραφία και την Ιστορία, συνδυάζοντας την Δημοσιογραφία των Πολιτών και την Προφορική Ιστορία. Οι ιδρύτριες είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξη στο έργο.

Το Istorima είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που πραγματοποιείται με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων.   Στηρίζεται από δωρεές και χορηγίες εταιρειών και προσώπων που πιστεύουν στο έργο του.

Τρείς εκπρόσωποι του, η Ντέμη Χατζή, η Ιουλιτίνα Σκορδάκη και ο Σπύρος Λυμπερόπουλος επισκέφθηκαν τον χώρο του σχολείου μας, έχοντας ως σκοπό  να μας ενημερώσουν σχετικά με το έργο του οργανισμού. Μας μίλησαν για τον τρόπο με τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι συνεντεύξεις, έτσι ώστε να πάρουμε συνεντεύξεις από ανθρώπους δικούς μας, τους οποίους θαυμάζουμε για τα κατορθώματά τους και τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει μέσα στο όμορφο ταξίδι της ζωής. Ιστορίες και αναμνήσεις χαραγμένες στις καρδιές αυτών των ανθρώπων λόγω της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητάς τους. Ιστορίες αστείες, άλλες και λυπητερές, ιστορίες που χάραξαν ή στιγμάτισαν την ζωή των αφηγητών.

Θεωρούμε πως όλοι αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για την επίσκεψη αυτή, καθώς «μπήκαμε» κι εμείς στο κλίμα των συνεντεύξεων και της διαδικασίας που απαιτείται. Γίναμε κι εμείς, οι μαθητές του σχολικού μας περιοδικού, μέλη αυτού του σχεδίου. Διαλέξαμε ανάμεσα σε πολλές ιστορίες τις δύο που μας φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες. Η μία αφορά σε μία γυναίκα που χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς και η άλλη είναι μια αναδρομή στο μακρινό παρελθόν, με μία ιστορία για έναν πολύ γνωστό ληστή. Δύο συμμαθητές μας, ο Σταματίου Αντώνης και η Άρτεμης Γκαβά ανέλαβαν την συνέντευξη. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του περιοδικού βοηθήσαμε στην εύρεση των ερωτήσεων. Οι συνεντεύξεις έγιναν με μαγνητόφωνα και μετά όλα τα παιδιά αναλάβαμε την απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων.

Τέλος, σε μία ακόμα, διαδικτυακή αυτή τη φορά συνάντηση, μάθαμε πως να ανεβάσουμε τις συνεντεύξεις-αφηγήσεις στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Η συνάντηση αυτή έγινε σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης καθώς  η κα Σκορδάκη μας συνεχάρη για την προσπάθεια μας και υποσχέθηκε να μας βοηθήσει σε μελλοντικές συνεντεύξεις, εάν το θελήσουμε.

Αυτό όμως που θα κρατήσουμε από την συζήτηση μαζί της είναι η συμβουλή που μας έδωσε. Να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό αρχείο, χρησιμοποιώντας τα κινητά μας, καταγράφοντας ιστορίες που μας κινούν το ενδιαφέρον.

Ήταν μία μοναδική εμπειρία που μας έφερε πολύ κοντά με τη δημοσιογραφία και μπορέσαμε να καταλάβουμε την διαδικασία μιας συνέντευξης. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη και ευχαριστούμε πολύ το Istorima για αυτή την εμπειρία που μας χάρισε.

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ