Διαβάστε (σε περίληψη) τις θέσεις των 5 υποψηφίων Δημάρχων Διονύσου για όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου !

Κωδικοποιήσαμε τις απαντήσεις που έδωσαν οι: Διονύσης Ζαμάνης, Γιάννης Καλαφατέλης, Νίκος Κλήμης, Τεύκρος Παντελόγλου και Χρήστος Τσεβάς στα 24 ερωτήματα του edionysos.gr (σε 8 θεματικές ενότητες), στο πλαίσιο του μεγάλου προεκλογικού Debate που πραγματοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες η ιστοσελίδα μας. Στα ερωτήματα του edionysos.gr δεν είχε στείλει απαντήσεις ο επικεφαλής της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ Κωστής Κουριδάκης.

Το σύνολο του μεγάλου προεκλογικού Debate του edionysos.gr χωρίς περικοπές μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Α. Οργάνωση Δήμου – Διαφάνεια – Αποκέντρωση

1) Πως κρίνετε τη σημερινή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου ; Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώξετε, εφόσον εκλεγείτε, προκειμένου να βελτιώσετε το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης προς όφελος των πολιτών ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Την τετραετία που πέρασε, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20 με 25 % με αποτέλεσμα σήμερα στον Δήμο μας να υπηρετούν λιγότεροι από 300 άνθρωποι, τη στιγμή που όμοροι Δήμοι απασχολούν τετραπλάσιους.
Η δική μας θέση ήταν και θα συνεχίσει να είναι, η ενίσχυση του Δήμου μας με περισσότερους υπαλλήλους αλλά όταν αυτό δεν είναι εφικτό, επιβάλλεται η αναζήτηση παροχής υπηρεσιών outsourcing. Αυτό το τελευταίο για εμάς δεν αποτελεί ταμπού και το έχουμε αποδείξει, όμως απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια απαράδεκτη, τριτοκοσμική καθημερινότητα. Ανύπαρκτος σχεδιασμός. Μηδενική προνοητικότητα και όταν τα πράγματα χειροτερεύουν, επιλέγεται η εύκολη λύση των απευθείας αναθέσεων.
Η πρότασή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Αποκέντρωση, δηλαδή ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου Δ.Ε. και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων στα Τοπικά Συμβούλια, ώστε να ασκείται αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Πολιτική.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Στο Δήμο μας υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που σε πολλές περιπτώσεις (ειδικά σε κρίσεις) έχει αποδείξει την φιλοτιμία του και το οποίο, με αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με συνεργασία, θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Οργανόγραμμα χρειάζεται αναμόρφωση και απαιτείται διαρκής και πολυεπίπεδη επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στις νέες τεχνολογίες.

Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που στελεχώνουν τις Δημοτικές Ενότητες αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης όπως η Υπηρεσία Δόμησης με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Ο Δήμος Διονύσου, είτε με την προηγούμενη διοίκηση του κ. Καλαφατέλη, είτε με την σημερινή του κ. Ζαμάνη εντάσσεται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών του δήμου. Από την καθαριότητα, την ανακύκλωση, τα ογκώδη, τον ηλεκτροφωτισμό, τις ταμειακές μέχρι και τις λογιστικές υπηρεσίες, έχουν λάβει κατεύθυνση να δοθούν μέσω εργολάβων σε ιδιώτες και ελεγκτικές εταιρείες.

Η τακτική και των δύο διοικήσεων Ζαμάνη και Καλαφατέλη είναι κοινή, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν εργαζόμενους και αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιώτες εργολάβους που μέχρι σήμερα παρέχουν πολύ ακριβές για τον δημότη και επικίνδυνες υπηρεσίες.

Για να ωφεληθούν οι πολίτες από τις υπηρεσίες του δήμου ο δρόμος είναι μόνο ένας, να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές και ο εξοπλισμός του δήμου, που σήμερα επίτηδες και με σχέδιο απαξιώνεται, αδειάζουν οι υπηρεσίες από εργαζόμενους, δεν γίνονται νέες προσλήψεις, ενώ μπορούν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Επιθυμώ ένα μοντέλο οργάνωσης που θα έχει ως κέντρο τον πολίτη, και βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα προβλήματα-αιτήματά του.

Η ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Διονύσου είναι μονόδρομος.Η χρήση πληροφοριακών συστημάτων οργάνωσης και διοίκησης κρίνεται απαραίτητη στα πρότυπα των σύγχρονων οργανισμών και εταιριών.

Ο Δήμος μας χρειάζεται μια αναβάθμιση τόσο στις ψηφιακές υποδομές του όσο και στη Διοίκηση του.

2) Παρά τις όποιες ατελέσφορες προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος, ο Δήμος Διονύσου (κι αυτό κατά την άποψή μας αφορά όλες τις διοικήσεις έως και σήμερα) δεν έχει εκπονήσει, και πολύ περισσότερο δεν έχει εφαρμόσει, ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού με ιεραρχημένες προτεραιότητες και στοχεύσεις. Ποια είναι η δική σας άποψη: Είναι απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε ένα Δήμο ή μήπως τελικά δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς στην πράξη πολλά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, οπότε η τήρηση και εφαρμογή του καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η κατάρτιση ενός σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού είναι μία χρήσιμη διαδικασία για τον καθορισμό και την υλοποίηση των στόχων της Διοίκησης βάσει του προσδιορισμού της τότε ισχύουσας κατάστασης.

Είναι, επίσης, προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς στην πορεία προκύπτουν απρόβλεπτα ζητήματα τα οποία αναμφίβολα επιφέρουν ανατροπή των ήδη σχεδιασμένων δράσεων.

Ο Δήμος σήμερα έχει στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος του επιτρέπει να συμμετέχει σε υποβολή προτάσεων για διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Ως πρώτος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι πετύχαμε το βέλτιστο, μέσα σε μια τριετία παραδώσαμε ενιαίο, οργανωμένο και λειτουργικό το Δήμο Διονύσου αλλά και τα αντίστοιχα ΝΠΔΔ. Επίσης, φροντίσαμε να εκπονηθούν μελέτες ώστε να δρομολογηθούν οι λύσεις σε σειρά χρονιζόντων προβλημάτων, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που ξεπερνούσε τη θητεία μας.

Ο Δημοκρατικός Προγραμματικός και ο Συστηματικός Σχεδιασμός υλοποιούνται μέσω μιας
διαδικασίας θεσμοθετημένου διαλόγου, ο οποίος διεξάγεται σε θεσμικά όργανα (Δημοτικό Συμβούλιο και Τοπικά Συμβούλια).

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η ικανότητά ενός Δήμου να συνεχίσει την βιώσιμη και αναπτυξιακή πορεία του βασίζεται αποκλειστικά στην προβλεπτικότητα, στην ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου και στην ευελιξία προσαρμογής.

Δυστυχώς όμως, πολλές φορές η ανυπαρξία αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου οφείλεται και στη νοοτροπία αυτοδιοικητικών στελεχών να αξιολογούν προτεινόμενα σχέδια με βάση «το ποιος το προτείνει».

Η ύπαρξη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για τον δήμο, ανεξάρτητα από τυχόν εναλλαγές στην διοίκηση του δήμου, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης και ευημερίας. Η απλή αναλογική παρέχει την ευκαιρία κατανόησης της αναγκαιότητας, διαβούλευσης εκπόνησης και δέσμευσης εφαρμογής, από την μεγάλη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Εμείς εδώ διαφωνούμε, θεωρούμε ότι οι διοικήσεις κινούνται βάση σχεδίου και στρατηγικής. Οι διοικήσεις τόσο του κ. Ζαμάνη όσο και του κ. Καλαφατέλη ήταν επιτυχημένες στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, στην κατεύθυνση του να μετατραπεί ο δήμος σε φορομπηχτικό μηχανισμό, να γίνει πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Ο στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι ένα δυναμικό και όχι ένα στατικό εργαλείο, ευρύτερης συναίνεσης.

Η πόλη μας είναι το σπίτι μας και στο δικό μας σπίτι τη στρατηγική την συναποφασίζουμε όλοι μαζί. Στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του Δήμου μας από τον συνδυασμό μας θα επιλέξουμε και θα συναποφασίσουμε όλοι μαζί, ανεξαιρέτως οι πολίτες, τη στρατηγική της πόλης μας !

3) Ο Δήμος Διονύσου διαθέτει μία ανώνυμη εταιρία την «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» η οποία είναι απενεργοποιημένη εδώ και χρόνια. Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με το μέλλον της εν λόγω εταιρίας ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η εταιρία αυτή έχει αμαρτωλό παρελθόν επί της προηγούμενης διοίκησης και αυτό έχει ήδη καταγγελθεί αρμοδίως. Ουσιαστικά ξόδεψε το κεφάλαιο της σε διορισμούς, χωρίς να έχει παράξει κανένα ουσιώδες έργο που θα της απέφερε κάποιο έσοδο.

Η επόμενη δημοτική αρχή οφείλει να εξετάσει τη δημιουργία στον Δήμο μας μιας αναπτυξιακής εταιρείας που δεν θα λειτουργήσει ως χώρος βολέματος ημετέρων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Η «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» παραμένει ανενεργή επί μια πενταετία και η απερχόμενη δημοτική δεν έχει δώσει καμία απάντηση γι΄ αυτή την επιλογή της.

Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα του Δήμου αλλά θα είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις όταν, με την εμπιστοσύνη και την στήριξη των δημοτών, αναλάβουμε τη διοίκηση και αποκτήσουμε πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η εταιρεία ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε. αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης μακροχρόνιου σχεδιασμού του δήμου σε ευρύτερα θέματα ανάπτυξης και δραστηριοποίησης, πέρα από παραταξιακές αντιπαλότητες και αλλαγές διοικήσεων.
Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν η επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε με την λειτουργία αυτής της επιτροπής και άλλων αντιστοίχων.
Θεωρούμε ότι είναι όχημα για την προώθηση της λειτουργίας των δήμων σαν εταιρείες Α.Ε., με γνώμονα το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Τα προηγούμενα 10 χρόνια η ΕΞΕΛΙΞΗ του Δήμου μας ήταν στη ¨νεκρά¨ ταχύτητα Με λόγια μόνο δεν υπάρχει Εξέλιξη, ήρθε ο καιρός να βάλουμε μπρος τη «μηχανή» του Δήμου μας, τους ανθρώπους μας, να βάλουμε «πρώτη» και να αρχίσουμε να επιταχύνουμε όλοι μαζί !

Η ανώνυμη εταιρεία «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε» είχε τα προηγούμενα χρόνια επώνυμη διοίκηση & επώνυμες ευθύνες.

4) Έχουν διατυπωθεί από δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Διονύσου ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στο Δήμο Διονύσου. Όταν σήμερα η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η δεύτερη χώρα με την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη μάστιγα μπορεί να καταπολεμηθεί με τέτοιου τύπου μέτρα, χωρίς ενίσχυση του συνολικού θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η διαφάνεια στο Δήμο Διονύσου ήταν πάντα στις βασικές μου προτεραιότητες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, όλες οι αναθέσεις που έγιναν από τη Διοίκησή μου ήταν σύμφωνες με τις νόμιμες διαδικασίες. Ως υπέρμαχος της διαφάνειας, κατήγγειλα στη Δικαιοσύνη επιλήψιμες πράξεις, που ζημίωσαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την τσέπη των δημοτών.

Κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση είναι ευπρόσδεκτη απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η δε σχετική θεσμοθέτηση για την ενίσχυση της διαφάνειας από την Πολιτεία θα βοηθούσε, αρκεί να μην περιελάμβανε δαιδαλώδεις διαδικασίες και χρονοβόρα γραφειοκρατία.

Αναρωτιέμαι όμως, πώς κάποιος που κατηγορείται σωρηδόν για αδιαφάνεια και ακόμα δεν έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του με την δικαιοσύνη, μπορεί να είναι και πρεσβευτής της διαφάνειας και τολμά να ζητά την ψήφο των πολιτών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Η απερχόμενη δημοτική αρχή φρόντισε να επιβεβαιώσει, δυστυχώς για το Δήμο, τα πορίσματα των ερευνών για διαφθορά, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση δημοτικού χρήματος και ζημία του δημόσιου συμφέροντος.

Η Δύναμη Ευθύνης έχει μια πραγματικά ριζοσπαστική πρόταση που απαντά άμεσα στο ερώτημά σας και είναι αρκετή από μόνη της να εξασφαλίσει διαφάνεια, καταστολή της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας (μέσω της Εποπτικής Επιτροπής Διαφάνειας, της σύνταξης Μονάδας εσωτερικού ελέγχου, Διερευνητικής Μονάδας Διαφάνειας, καταλόγου εργολάβων και προμηθευτών κλπ).

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και σχετική νομοθεσία υπάρχει, δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

Είναι σχεδόν αστείο να απαιτείται προεκλογικά να δηλώσουμε ότι «είμαστε υπέρ της διαφάνειας» ή ότι «θα ενισχύσουμε την διαφάνεια». Η τήρηση της νομιμότητας, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε κομβικά σημεία άσκησης της διοίκησης και οι συνεργασίες στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, δημιουργούν ένα συμπαγές τετράπτυχο θωράκισης έναντι κάθε προσπάθειας διασπάθισης δημοσίου χρήματος αλλά και κατάχρησης εξουσίας. Γιατί η διαφθορά, δεν είναι μόνο οικονομική.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Η διαφθορά και τα σκάνδαλα είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι η σαπίλα ενός συστήματος που δεν μπορούν να κρύψουν. Δεν είναι στοιχείο που βρίσκουμε μόνο στον δήμο Διονύσου ή στην χώρα μας.

Ο «πόλεμος» που γίνεται τα τελευταία χρόνια, η σκανδαλολογία και το κυνήγι των μηνύσεων βέβαια που παρακολουθούμε είναι η προσπάθεια να διαχωριστούν οι υποψήφιοι και οι δημοτικές τους παρατάξεις. Καθώς είναι υπηρέτες της ίδιας πολιτικής και δεν μπορούν να διαχωριστούν πουθενά, το έχουν ρίξει στην διαφθορά και την σκανδαλολογία.

Πρέπει να θυμόμαστε, ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο σημερινό σύστημα είναι ότι τον πλούτο τον παράγουν πολλοί και τον οικειοποιούνται λίγοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Η πολιτεία οργανώνεται συστημικά και σε κεντρικό επίπεδο προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

Αυτη την εξέλιξη πρέπει να ακολουθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι προτάσεις μας για ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ είναι φθηνές και συνοψίζονται σε μια φράση: ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ στη διοίκηση και την διακυβέρνηση (π.χ. ενεργοποίηση της Άμεσης Δημοκρατίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ) δημιουργία «Τοπικής Διαύγειας», Δημιουργία μητρώου προμηθευτών και εργολάβων κλπ).

5) Σε πρόσφατη ηλεκτρονική έρευνα του edionysos.gr -μέσω ειδικής εφαρμογής της ιστοσελίδας μας- καταδείχθηκε ότι το 76,15 % όσων ψήφισαν επιθυμούν την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες. Θα ήθελα να ρωτήσω: α) Υπάρχουν κάποιες αρμοδιότητες που μπορούν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατία να μεταβιβαστούν στις Δ.Ε. και ποιες είναι αυτές ; β) Πιστεύετε ότι το πολιτικό προσωπικό των Δημοτικών Ενοτήτων (τοπικοί Πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι) είναι κατάλληλο και πάνω απ’όλα καταρτισμένο προκειμένου να αναλάβει την διεκπεραίωση νέων αρμοδιοτήτων ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται για θέμα, ούτε αρμοδιοτήτων – με την αυστηρή έννοια του όρου -, ούτε πολιτικού προσωπικού, αλλά, όπως ανέφερα και παραπάνω, πρόκειται ξεκάθαρα για θέμα πόρων και ιδιαίτερα ανθρώπινων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Η αποκέντρωση είναι ισχυρό ζητούμενο. Ως ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Έχουμε εξειδικεύσει την πρότασή μας.
Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, για τα τοπικά ζητήματα, έχει ρόλο αντίστοιχο του Δημάρχου και ασκεί τις αρμοδιότητες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, καθώς και αυτές που του μεταβιβάζει ο Δήμαρχος κ.ο.κ..

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Εμείς ως παράταξη έχουμε δηλώσει δημοσίως ότι θα εργασθούμε προς την κατεύθυνση της εκχώρησης των περισσοτέρων δυνατών αρμοδιοτήτων.

Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να τονισθεί ότι εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς παράλληλη στελέχωση των Δημοτικών Ενοτήτων καθίσταται επικίνδυνη για αυτόν τον ίδιο τον θεσμό και συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αυτό παράλληλα, τουλάχιστον, με στήριξη από τις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου.

Επίσης, θεωρούμε ότι με την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων αυτών δεν υφίσταται αναγκαιότητα χωρικών αντιδημάρχων γιατί θα υπήρχε έντονη σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ του εκάστοτε προέδρου της ΔΕ και του αντίστοιχου αντιδημάρχου.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Διορθωτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν στον τομέα της παραχώρησης περισσοτέρων ή λιγότερων αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις λαϊκές ανάγκες.

Ο Κλεισθένης ως επόμενο βήμα του Καλλικράτη θέλει τους δήμους να μπουν μπροστά στις κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας, για χρέη στους δήμους. Θα εκχωρήσει νέες αρμοδιότητες στους δήμους στον τομέα της φοροεισπρακτικής διαδικασίας του κράτους, αυτές τις αρμοδιότητες θα κληθούν τα τοπικά συμβούλια να υλοποιήσουν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Τα τοπικά συμβούλια δεν είναι διακοσμητικά. Έχουν ρόλο και πρέπει να έχουν δυνατότητες και εργαλεία δράσης και άμεσης παρέμβασης για την επίλυση των καθημερινών ζητημάτων των πολιτών.

Πιστεύουμε οτι οι αιρετοί τοπικοί διαχειριστές μπορούν μέσα σε ένα οργανωμένο πλάισιο, να ανταποκρίνονται στα απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών κάθε κοινότητας. Εάν αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει, τότε οι αστοχίες θα είναι αναμενόμενες, και όχι με ευθύνη των τοπικών.

Μέσω της Ψηφιακής Μετάβασης & Αποκέντρωσης η παράταξη μας θα προσφέρει τα πρακτικά & εύχρηστα εργαλεία ώστε το καταλληλότερο πλαίσιο να καθοριστεί ορθά και σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι και εργαλεία, ώστε να μπορούν οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα.

6) Το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, ο «Κλεισθένης», έχει ως βασικό προαπαιτούμενο τη συναίνεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Εσείς, εφόσον τελικά εκλεγείτε Δήμαρχος Διονύσου, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιτύχετε μία ευρεία συναίνεση στην πράξη ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, στο τραπέζι του διαλόγου έχουμε καθίσει προεκλογικά με όλες τις παρατάξεις και δεν το έχουμε εγκαταλείψει ποτέ μέχρι σήμερα. Την ίδια πολιτική έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε και μετεκλογικά, γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση διαφορετικών απόψεων μπορούν να προκύψουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Η πολυφωνία είναι πλούτος για τη δημοκρατία αρκεί να μην εξαντλείται σε αόριστες υποσχέσεις, συνθήματα και στείρες αντιπαραθέσεις.Η παράταξή μας, από μόνη της, είναι παράδειγμα συναίνεσης στην πράξη. Ενωτική Πρωτοβουλία, Συμμαχία για τον Πολίτη και Δράση ΣυνΠολιτών, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε διατηρώντας, ο καθένας, τη φυσιογνωμία και την αυτοτέλειά του.

Όσον αφορά στις άλλες παρατάξεις η θέση μας είναι ενιαία και απολύτως σαφής. Επιδιώκουμε τον διάλογο, τη συνεργασία και τη συναίνεση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Για να επιτευχθούν συναινέσεις δεν αρκούν οι προτάσεις, κυρίαρχο στοιχείο είναι η αποδοχή των προτάσεων και κυρίως η ειλικρινής συζήτηση περί της από κοινού αντιμετώπισης προβλημάτων που ταλανίζουν τον δήμο ή περί του μέλλοντος του δήμου.

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, έχουμε ήδη αποδείξει στην πράξη τις προθέσεις μας κατά την προεκλογική περίοδο με την ανοικτή δημόσια πρόταση για κοινή κάθοδο σε ενιαία ψηφοδέλτια για όλα τα Τοπικά Συμβούλια. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα πρωτοστατήσουμε και πάλι στην δημιουργία ενός συναινετικού μοντέλου διαβούλευσης, λήψης αποφάσεων και συνολικής διοίκησης.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Η ευρεία συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων αυτό τον στόχο έχει, μετά τις εκλογές οι παρατάξεις που θα έχουν κλέψει την ψήφο της αγανάκτησης του λαού, θα την ξαναρίξουν στον κουβά της διαχείρισης και την προώθησης της σημερινής πολιτικής ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια του έργου αυτού, η συζήτηση που γίνεται για την κοινή κάθοδο στα τοπικά συμβούλια είναι πρόβα τζενεράλε. Μετά τις εκλογές πολλοί θα εκπλαγούν, θα δούμε πως θα αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους και θα τις ανταλλάξουν με έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων και ειδικών συμβούλων.

Ο κόσμος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, να μην μασήσει τα ωραία λόγια της «ευρείας συναίνεσης». Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την συναίνεση μεταξύ 5 υποψηφίων που είναι πρώην, νυν και τα πρώην στελέχη τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Θα προβούμε άμεσα σε ενέργειες που εξασφαλίζουν ένα πλαίσιο ψηφιακής διαφάνειας στο δήμο και θα καταγράφουν την ευθύνη των αποφάσεων αλλά και των εμποδίων !

Η διαφάνεια είναι η προυπόθεση για να δομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ειδάλλως πάντα θα υπάρχει καχυποψία και αντιπαραθέσεις, ενώ οι όποιες συναινέσεις θα είναι εύθραυστες.

Για παράδειγμα έχουμε ζητήσει τη δημιουργία Κανονιστικού Πλαισίου Προμηθειών και Έργων για τη διασφάλιση της διαφάνειας σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που δημιουργεί πεδίο αντιπαραθέσεων ιστορικά στο δημόσιο βίο.
Ακόμη δε θα ανεχτούμε άναρθρες κραυγές και ζωώδεις συμπεριφορές καθώς πάντοτε & νομοτελειακά αυτά είναι η μάσκα της ανικανότητας !

Β. Κυκλοφοριακό

7) Ένα έργο που θα έδινε ανάσα στο Δήμο μας είναι η διαπλάτυνση των Λεωφόρων Μαραθώνος, Χελμού και Κρυονερίου. Έχετε αντιληφθεί γιατί δεν προχωράει το εν λόγω έργο, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητά του ; Για παράδειγμα είναι ζήτημα υψηλού κόστους, απόφασης της Περιφέρειας ή μήπως έλλειψης ώριμων μελετών ; Εσείς σε τι ενέργειες θα προβείτε εφόσον εκλεγείτε ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Το έργο της διαπλάτυνσης των οδών Μαραθώνος, Χελμού, Κρυονερίου, προϋποθέτει για την υλοποίηση του μία σειρά από συνέργειες, όπως απαλλοτριώσεις – αποζημιώσεις, διαπλάτυνση της γέφυρας του Ο.Σ.Ε, – απαίτηση που ήδη έχουμε θέσει στην ΕΡΓΟΣΕ ως δημοτική αρχή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Όλα όσα αναφέρετε είναι μέσα στους σχεδιασμούς και τις προτάσεις μας αλλά τίποτε δεν θα γίνει ερήμην των πολιτών και των ειδικών. Οι αιρετοί δεν πρέπει να συμπεριφέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι και παντογνώστες. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα και διαβούλευση, ειδικά σε έργα που η υλοποίησή τους αγγίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Από όσο γνωρίζω, η υπάρχουσα συγκεκριμένη μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εγκριθεί πριν από μια δεκαετία σχεδόν και μάλιστα ότι έχουν ήδη γίνει και απαλλοτριώσεις σε σημεία που προβλέπεται η αλλαγή της χάραξης του δρόμου. Η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, σύμφωνα με τα νέα πληθυσμιακά, εμπορικά και κυκλοφοριακά δεδομένα.

Από πλευράς μας, θα ασκηθεί πίεση προς την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να προχωρήσει το έργο.Πρωτίστως ή/και παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην χρήση των μέσων μαζικών μεταφοράς, στα ήπια μέσα μετακίνησης καθώς και στην εξυπηρέτηση των πεζών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να ανήκει τυπικά στην αρμοδιότητα της περιφερείας αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην πιέσουμε δημοκρατικά και με επιμονή την περιφέρεια, ακόμη και αν χρειαστεί να καταστήσουμε σαφές μέσω πολιτικής & επικοινωνιακής πίεσης οτι δε θα ανεχτούμε στωικά την ακινησία.

8) Για να φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα, πιστεύετε ότι η υπογειοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο εκτός του ότι θα αποτρέψει τα ατυχήματα που δυστυχώς έχουν επανειλημμένα συμβεί (λόγω συγκρούσεων των διερχόμενων αμαξοστοιχιών με οχήματα αλλά κάποιες φορές και με θύματα πεζούς που έχουν παρασυρθεί) θα βοηθούσε παράλληλα στην αποσυμφόρηση της κίνησης στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα ; Σε ποια άλλα σημεία του Δήμου εντοπίζετε κυκλοφοριακά προβλήματα και ποιες λύσεις προτείνετε ; (ενδεικτικά: υπόγεια πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις, ενίσχυση τοπικής ή/και δημοτικής συγκοινωνίας κλπ).

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο, πέρα από τα προφανή κυκλοφοριακά οφέλη που θα επιφέρει, θα προκαλέσει και μια σειρά άλλων ευεργετημάτων, αφού θα δημιουργηθούν καινούργιοι χώροι προσβάσιμοι στο κοινό και θα σταματήσει η πόλη να είναι χωρισμένη στα δύο.

Επίσης έχει ήδη δημοπρατηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ η κατασκευή νέων σταθμών, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Κρυονέρι, και έχουμε λάβει την διαβεβαίωση ότι αυτός θα είναι και ο πρώτος που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Την ίδια στιγμή έχουν ήδη δεσμευτεί 2.000.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2019, για την κατασκευή της διαπλάτυνσης της Λ. Μαραθώνος στο ύψος της Λ. Σταμάτας.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που προήλθε από τους νέους συνεργάτες της παράταξής μας, αφορά στην δημιουργία ενός νυχτερινού δρομολογίου λεωφορείου (NightBus) ώστε να υπάρχει πιο τακτική σύνδεση του Δήμου μας με το κέντρο της Κηφισιάς, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Επαναλαμβάνω και εδώ, Όλα όσα αναφέρετε είναι μέσα στους σχεδιασμούς και τις προτάσεις μας αλλά τίποτε δεν θα γίνει ερήμην των πολιτών και των ειδικών. Οι αιρετοί δεν πρέπει να συμπεριφέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι και παντογνώστες.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Ως προς την υπογειοποίηση των γραμμών και του σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο είναι ένα ώριμο πλέον αίτημα των κατοίκων και παρά το τεράστιο κόστος του, ο δήμος να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για την υλοποίησή του και προς την κεντρική διοίκηση και, κυρίως, προς τον ΟΣΕ. Μελέτες-προτάσεις ήδη υφίστανται αλλά σε κάθε περίπτωση ο φάκελος πρέπει να δημιουργηθεί εξαρχής και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα εντοπίζονται σε όλο τον άξονα από την είσοδο της Δροσιάς μέχρι την έξοδο στην εθνική οδό αλλά και στο κέντρο όλων των τοπικών κοινοτήτων. Φυσικά τα υπόγεια πάρκινγκ, οι πεζοδρομήσεις και η δημοτική συγκοινωνία που αναφέρετε, όπως και άλλα μέτρα όπως οι μονοδρομήσεις, η βελτίωση των εσωτερικών οδικών αρτηριών, η σωστή σήμανση και η ελεγχόμενη στάθμευση, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Οι λύσεις όμως δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές, πρέπει να βασίζονται σε συνολική μελέτη , Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) , στην οποία θα προβλέπονται οι αναγκαίες υποδομές σε συνδυασμό με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του δήμου που θα υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»
(7 & 8)

Το κυριότερο πρόβλημα του δήμου μας, είναι ότι οι δημοτικές κοινότητες έχουν γιγαντωθεί, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα οι υποδομές έχουν παραμείνει στην δεκαετία του 1980 που ο πληθυσμός των κοινοτήτων ήταν στο 10% του σημερινού.

Ευθύνη έχουν όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, ήδη από την δεκαετία του 1990. Αυτοί οι δήμαρχοι, κοινοτάρχες και συνεργάτες τους άφησαν τον Άγιο Στέφανο χωρίς σχέδιο πόλης, με το πρόβλημα της Καπιτένειας, την Άνοιξη με αμφισβητούμενα όρια, με τα προβλήματα των Αγίων Αγγέλων και του οικισμού Ανθέων.

Όποια έργα έχουν να προτείνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, θα γίνουν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Συμφέροντος (ΣΔΙΤ), όπως έχουν γίνει και στην Κηφισιά, π.χ. το υπόγειο παρκινγκ το πλήρωσε μεν ο κόσμος με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, πληρώνει δε και εισιτήριο για την χρήση του.
Λύσεις υπάρχουν αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους είναι αν θα είναι δωρεάν για τον κόσμο και τα λαϊκά στρώματα, ή θα λειτουργήσουν ως ακόμα ένας φορομπηχτικός μηχανισμός.

Η υπογειοποίηση των γραμμών και του σταθμού του ΟΣΕ στον Αγ. Στέφανο είναι ένα μακροπρέθεσμο έργο, που δεν λύνει απλώς το κυκλοφορικό πρόβλημα της περιοχής, αλλά συνοδεύεται και από μια σειρά παρεμβάσεων, όπου φέρουν άμεσα ανάπτυξη στην περιοχή, αλλάζοντας αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον τόπο μας.

Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αναφορικά με το σταθμό και τις γραμμές του ΟΣΕ στην περιοχή, μας μας φέρνει πιο κοντά στην επέκταση της γραμμής του ηλεκτρικού ΗΣΑΠ εως τον Αγιο Στέφανο, και μας συνδέει με την υπόλοιπη Αττική. (Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε που βρίσκεται αυτό το πόνημα, και για αυτό προτείνουμε να γίνει μια έρευνα και αναφορά της παρούσας κατάστασης).

Για την αποσυμφόρηση της περιοχής χρειάζεται να αναζητηθούν και να βρεθούν άμεσα λύσεις πάρκινγκ σε κεντρικά σημεία.

Η τοπική και δημοτική συγκοινωνία πρέπει να ενισχυθεί με πιο σύγχρονο στόλο και με πικνότερα και τακτικότερα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των δημοτών, σε συνεργασία και με όμορους δήμους.

Γ. Αποχέτευση

9) Μιλώντας με τους κατοίκους για την αποχέτευση, θα έχετε διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη χρόνια αγανάκτηση που υπάρχει για τη μη ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου. Έχετε αντίληψη: α) Γιατί υπάρχει αυτή η υστέρηση σε κάποιες Δημοτικές Ενότητες, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Στέφανο ; β) Ποια είναι τα στάδια που απαιτούνται αλλά και ποιο το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο στο σύνολό του ; γ) Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου ΤΟΞΟΤΗ που εγκατέλειψε το έργο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2014, παρέλαβα από την απελθούσα διοίκηση μία σύμβαση με την εταιρία “ΤΟΞΟΤΗΣ” για την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή οι πρέπουσες ποινικές ρήτρες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν και ως δικλείδες ασφαλείας.

Όταν, στη συνέχεια, η εταιρία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προχωρήσαμε επιτυχώς στην υποκατάσταση του αναδόχου με μια από τις πλέον αξιόπιστες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, διασφαλίσαμε το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησής του έργου από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 8.670.000 ευρώ και συνεπώς το ίδιο το έργο.

Την παρούσα στιγμή, τα συνεργεία της ΑΚΤΩΡ ΑΕ εργάζονται με ταχείς ρυθμούς και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σύντομα.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, σε ό,τι αφορά τον Άγιο Στέφανο, έχουμε εξασφαλίσει όλους τους απαιτούμενους χώρους αντλιοστασίων οι οποίοι μας υποδείχθηκαν από την ΕΥΔΑΠ, εκτός από έναν. Το υπόλοιπο του δικτύου ακαθάρτων της Δροσιάς δημοπρατείται στις 5 Μαΐου 2019 και ακολουθεί πολύ σύντομα το υπόλοιπο της Άνοιξης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Η απερχόμενη δημοτική διέπραξε τεράστια λάθη με συνέπεια τεράστιες καθυστερήσεις και ανυπολόγιστη ζημία για τον δήμο. Ο τρόπος που χειρίστηκε το ζήτημα, αγνοώντας τις επανειλημμένες εισηγήσεις μας, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αποτυχία. Αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Η Δύναμη Ευθύνης θα ολοκληρώσει το έργο της αποχέτευσης.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Στην περιοχή μας – όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας οι υποδομές κατασκευάζονται αφού διαμορφωθούν οι πόλεις. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ως προς τον σχεδιασμό των οδεύσεων του έργου αλλά και ανυπέρβλητες δυσκολίες όπως σε περιπτώσεις αδιάνοικτων δρόμων κ.λπ.

Όμως, η κακή υλοποίηση ενός έργου ξεκινά από την κακή ή ελλιπή μελέτη. Όταν υπάρχουν ελλείψεις στην μελέτη, αυτές θα φανούν και στην εφαρμογή της και αυτό παρατηρήθηκε στο συγκεκριμένο (και πολύ μεγάλο σε έκταση και κόστος) έργο για το οποίο συζητάμε.

Σε περιπτώσεις που οι ανάδοχοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που ανέλαβαν κάθε δήμος οφείλει να κινηθεί γρήγορα, νόμιμα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Για την καλή εκτέλεση των εργασιών απαιτείται εποπτεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με σωστή και διαρκή επίβλεψη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Μέσα στον επόμενο χρόνο το μέρος που αφορά τον Άκτορα θα εχει ολοκληρωθεί, και από εκεί και πέρα έχουν βγει νέες μελέτες επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης όπως το υπόλοιπο αποχετευτικό δίκτυο του Αγ Στεφάνου, το οποίο θα είναι και άμεσο για ανάθεση.

Για τα φαινόμενα ΤΟΞΟΤΗΣ θα πρέπει τα κριτήρια επιλογής να είναι πιο αυστηρά, και να απευθύνεται σε μεγάλες και αξιόπιστες εταιρίες, οι οποίες εφαρμόζουν αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας.

10) Από την άλλη μεριά ορισμένοι κάτοικοι, αν και η αποχέτευση έχει φτάσει στην πόρτα τους, αρνούνται, όπως πληροφορούμαστε, να συνδεθούν, επικαλούμενοι το κόστος σύνδεσης. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Το συγκεκριμένο κόστος σύνδεσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποσβένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα δαπανώνται από το κάθε σπίτι για απομάκρυνση των λυμάτων με βυτιοφόρο. Εξάλλου, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Θα χρειαστεί διάλογος και είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί λύση.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Ακόμα και αυτοί που αρνούνται, η άρνησή τους είναι προσωρινή. Το θέμα δεν ήταν ποτέ το πόσο γρήγορα θα συνδεθούν όλοι αλλά το να γίνει το έργο. Το θέμα του κόστους αντιμετωπίζεται από τον δήμο με εκπόνηση ευνοϊκότερου προγράμματος τμηματικών καταβολών ή με περαιτέρω παρεμβάσεις του δήμου στις συμφωνίες του εργολήπτη με τα έργα σύνδεσης εντός των ιδιοκτησιών.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»
(9 & 10)

Εμείς λέμε ότι η αποχέτευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ύδρευση, η καθαριότητα, η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση και θα πρέπει να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να λειτουργεί με ευθύνη του κράτους, όχι των εργολάβων και των εταιρειών διαχείρισης. Το τέλος σύνδεσης και λειτουργίας θα πρέπει να είναι ένα συμβολικό ποσό με βάση κοινωνικά κριτήρια και θα πρέπει για τις ευπαθείς ομάδες να μηδενίζεται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν θα μπορούσε ο δήμος να διαπραγματευτεί δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης του αρχικού κόστους, βάσει της αρχής ότι το κόστος εκκένωσης των βόθρων είναι υπαρκτό.

Δ. Οικιστικό – Σχέδιο Πόλης

11) Το λεγόμενο οικιστικό ζήτημα (συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων αναφορικά με τα όρια των οικισμού, τους δασικούς χάρτες αλλά εντέλει και το πολεοδομικό) ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους δημότες του Δήμου Διονύσου. Πως το αντιλαμβάνεστε στο σύνολό του και ποιες λύσεις θα προτείνετε εάν εκλεγείτε ; Επίσης, δεδομένου ότι Δήμος Διονύσου έχει αποστείλει για όλους τους οικισμούς πορτοκαλί περιγράμματα (χαρακτηρίζοντάς τους αμιγώς οικιστικές περιοχές) εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη θέση και γιατί ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η θέση μας για το οικιστικό – δασικό ήταν, είναι και θα παραμείνει αταλάντευτη: στους οικισμούς δεν υπάρχουν δάση , τα όρια των οικισμών μας είναι ισχυρά και η διοίκηση έχει συνέχεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κεντρική πολιτεία, ώστε προς αυτή την κατεύθυνση να νομοθετήσει κατάλληλα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις περιουσίες των πολιτών, ούτε να τους κρατούμε ομήρους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Το οικιστικό είναι μείζον ζήτημα. Έχουμε πλήρη εικόνα αλλά καμμιά πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί χωρίς την διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και ειδικά με τους θιγόμενους, και χωρίς την υποστήριξη ειδικών μηχανικών και νομικών.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών σε συνδυασμό με το Κτηματολόγιο είναι μοναδική ευκαιρία και θα δώσουν την δυνατότητα στον δήμο να προχωρήσει σε αναθέσεις μελετών τοπικών χωρικών σχεδίων, έτσι ώστε να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Στον δήμο Διονύσου υπάρχουν περιοχές που έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί κίτρινες (χωρίς εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες ή με μελέτες που έχουν πέσει στο παρελθόν) και ελάχιστες πλην όμως χαρακτηριστικές περιοχές που είχαν τα χαρακτηριστικά των οικιστικών πυκνώσεων και που ως τέτοιες έπρεπε να περιγραφούν.

Η περιγραφή όλων των περιοχών με πορτοκαλί χρώμα εκτιμούμε ότι θα φέρει περισσότερα προβλήματα στους κατοίκους από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Προτείνουμε τη σύσταση ειδικής επιτροπής επιστημόνων που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα, στις ίδιες αρχές με το Κτηματολόγιο ΑΕ αλλά σε μικρότερη κλίμακα προφανώς που θα αφορά μόνο την περιοχή μας.

Κατόπιν είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε τους αρμόδιους βουλευτές με τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες, έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το οικιστικό πρόβλημα της περιοχής μας, καθότι η επίσπευση της λύσης απαιτεί και πολιτική βούληση.
Δεν πρέπει να υπάρχει στο μέλλον άναρχη δόμηση με καταστήματα ανάμεσα σε οικιστικά κτίρια που θα δημιουργούν υποβάθμιση και πτώση της αξίας της.

12) Ειδικότερα σε σχέση με το σχέδιο πόλης, έχετε σχηματίσει μία συνολική εικόνα; Δηλαδή σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει σχέδιο πόλης και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Αν δεν ξεκαθαρίσει, όπως σας είπα, το δασικό δεν μπορούν να γίνουν άλλου είδους παρεμβάσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Το αυτό και με το πολεοδομικό-χωροταξικό. Έχουμε και εδώ πλήρη εικόνα αλλά καμμιά πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί χωρίς την διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, και ειδικά με τους θιγόμενους, και χωρίς την υποστήριξη ειδικών μηχανικών και νομικών.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε αυτούσιες περιοχές από πολεοδομική άποψη, αλλά τμήματα ανά περιοχή με διαφορετικό status.

Κατά την άποψή μας η σωστή σειρά ενεργειών είναι: 1. Δασικοί χάρτες 2. Κτηματολόγιο και 3. Χωρικός Σχεδιασμός (Πολεοδομήσεις).

Και βέβαια κάτι που ξεχνιέται είναι οι χρήσεις γης και η καταστρατήγησή τους.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»
(11 & 12)

Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες και το οικιστικό αφορά τουλάχιστον τις τρείς περιοχές του δήμου (Καπιτένια – Αγία Παρασκευή, Άγιοι Άγγελοι και Οικισμός Ανθέων). Tο πρόβλημα έχει να κάνει με παλιές αμαρτίες των κοινοτήτων και των καταπατητών. Ευθύνες έχει το κράτος καθώς ενώ οι περιοχές θεωρούνταν αναδασωτέες, δίνονταν άδειες οικοδόμησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις πολεοδομίες.

Εμείς υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο πάλης, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τη μη χρήση των δασικών χαρτών ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των δασικών χαρτών από τη σκοπιά της κοινωνικής ιδιοκτησίας των δασών, της γης, της χρήσης της προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Μόλις οριστικοποιηθούν τα όρια των οικισμών και οι οποίες μελλοντικές τους επεκτάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, θα πρέπει όλοι οι οικισμοί να μπουν στο σχέδιο πόλεως. Έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία, το δημόσιο θα ωφεληθεί από την εισφορά σε γη ή χρήμα και οι ιδιοκτήτες θα έχουν ένα έρεισμα παραπάνω για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, με ότι αυτό συνεπάγεται (θέσεις εργασίας, άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας κλπ).

Ε. Καθαριότητα – Περιβάλλον – Καθημερινότητα

13) Εφόσον εκλεγείτε, με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Διονύσου ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Το προσωπικό της αρμόδιας διεύθυνσης είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και την εδαφική έκταση του δήμου. Από τη στιγμή που η πολιτεία δεν επιτρέπει τις προσλήψεις προσωπικού, η αποκομιδή των απορριμμάτων θα μπορούσε να γίνεται καλύτερα χρησιμοποιώντας και εξωτερική βοήθεια αφού το προσωπικό του Δήμου, από μόνο του, δεν επαρκεί. Όπως είναι γνωστό, φέραμε ως διοίκηση τέτοιου είδους πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και δυστυχώς καταψηφίστηκε. Να, λοιπόν, που ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά κυρίως στη δημόσια υγεία, δεν αντιμετωπίστηκε στην πράξη με τη συναινετική διάθεση που όλοι προεκλογικά ευαγγελίζονται.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Και στην περίπτωση των απορριμμάτων, η αποκέντρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες θα βοηθήσει στη καλύτερη οργάνωση και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, θα πρέπει -επιτέλους- να εφαρμοστούν τα σχέδια για την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και τα Πράσινα Σημεία. Να πάψει ο Δήμος να δίνει την εικόνα χωματερής και να καταφεύγει στην εύκολη λύση των εργολαβιών.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την αξιοποίηση του μεγάλου όγκου απορριμμάτων από κήπους και κλαδέματα. Υπάρχουν λύσεις που η απερχόμενη δημοτική αρχή αγνοεί.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η βελτίωση του τρόπου αποκομιδής είναι θέμα σχεδιασμού και μελέτης. Αυτό που εμείς πιστεύουμε είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι από εργολάβους. Ο σχεδιασμός πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση, στην βελτιστοποίηση και υλοποίηση του σχεδίου Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή και στην άμεση χωροθέτηση των μικρών και μεγάλων πράσινων σημείων.

Ο δήμος, όπως είχε υποχρέωση, συνέταξε και υπέβαλε τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο όμως δεν έχει φέρει ουσιαστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Έτσι δημιουργείται το παράδοξο, ενώ ο δήμος να βραβεύεται για την επίδοσή του στην ανακύκλωση, η παραγωγή απορριμμάτων να αυξάνεται και να ανακυκλώνεται ακόμα μικρότερο ποσοστό.

Πρόθεση μας είναι να εφαρμόσουμε την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει στους πολίτες του την καθαριότητα εφαρμόζοντας τις αρχές της εγγύτητας, της μικρής κλίμακας και της ιεράρχησης των σταδίων της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να βάλει τους εργολάβους να βγάζουν υπερκέρδη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων παρέχοντας μια ακριβή και παράλληλα κακής ποιότητας και επικίνδυνης για τους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους υπηρεσία.

Από την εκλογή τους μέχρι σήμερα συστηματικά προσπαθούν να διαλύσουν τις δομές του δήμου τόσο με την απαξίωση των απορριμματοφόρων και των φορτηγών αποκομιδής κλαδεμάτων και ογκωδών, αλλά και την αποδυνάμωση του δυναμικού των υπηρεσιών αυτών.

Εμείς αξιοποιώντας και την εμπειρία των κομμουνιστών δημάρχων στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, την Καισαριανή, το Χαϊδάρι και την Ικαρία, άμεσα θα στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με μόνιμους εργαζόμενους που θα καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου. Θα έρθουμε σε ρήξη με τους μηχανισμούς του κράτους που θέλουν ρημαγμένους και ανήμπορους τους δήμους.

Θα αξιοποιήσουμε το αποθεματικό του δήμου για την αγορά και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του δήμου, ώστε να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και με ασφάλεια για τους εργαζόμενους που θα εργάζονται σε αυτή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Η καθαριότητα είναι το Α και το για την πόλη μας που είναι το σπίτι μας ! Η ανακύκλωση ανεκπλήρωτων υποσχέσεων δεν είναι η καθαρή λύση που έχουμε ανάγκη. Θα εφαρμόσουμε ένα υβριδικό πρόγραμμα εντατικού καθαρισμού με ταυτόχρονη εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων, ψηφιακής διακυβέρνησης & όλων των κοινωνικών δομών που έχουμε με τη συμμετοχή όλων μας σε έναν καθαρό Δήμο που θα μας κάνει όλους περήφανους, υγιείς και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης μας!

14) Οι λακκούβες αποτελούν μία μάστιγα για κάθε δημοτική αρχή και κυρίως τους δημότες που τις βιώνουν καθημερινά. Έχετε σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η μάχη της υποδομής δεν κερδίζεται αναίμακτα, αλλά ευτυχώς τα τραύματα είναι επιφανειακά και γρήγορα επουλώνονται. Σε έναν καλλικρατικό δήμο, που περιλαμβάνει επτά δημοτικές ενότητες στις οποίες εκτελούνται ευρέως έργα σημαντικής υποδομής, όπως αυτό της αποχέτευσης, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται καθιζήσεις και φθορές του οδοστρώματος, ιδίως όταν έχουμε συχνές και έντονες βροχοπτώσεις. Όσο ικανοποιητικά και να ανταποκρίνεται μια διοίκηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, από τη στιγμή που εκτελούνται σε εκτεταμένο δίκτυο έργα υποδομής, αυτό διαρκώς θα υπάρχει και διαρκώς θα αντιμετωπίζεται στο μέτρο του δυνατού. Το επόμενο στάδιο, μετά το πέρας των έργων, θα πρέπει πλέον να είναι οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η αποκέντρωση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα Τοπικά Συμβούλια θα βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση. Για τις μικρο-κατασκευές, μικρο-επισκευές και μικρο-συντηρήσεις, μια πρακτική και ασφαλής λύση είναι η συγκρότηση τοπικού συνεργείου, με κατάλληλη σύνθεση και εξοπλισμό, υποστηριζόμενου από τον Δήμο και τις γενικές του προμήθειες.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Οι λακκούβες στους δρόμους υπήρχαν και θα υπάρχουν. Μετά τις εργασίες για την αποχέτευση το πρόβλημα έχει διογκωθεί και έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλο μέρος του εσωτερικού δικτύου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τέτοια έργα να είναι υποχρεωμένοι και για την ορθή αποκατάσταση του οδοστρώματος με αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Συνολικά όμως, το οδικό μας δίκτυο είναι παλιό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προγραμματιστεί η σταδιακή αποκατάστασή του, με προτεραιότητα σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες διαβρώσεις.

Δεδομένου ότι η μέριμνα για την καλή κατάσταση του εσωτερικού δικτύου περνά στις ΔΕ, με την κατάλληλη υποστήριξη από τις υπηρεσίες του δήμου θα μπορεί η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων να είναι πολύ πιο άμεση.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Οι λακούβες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η διοίκηση Ζαμάνη και δεν διαφωνούν στην ουσία της οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι. Οι δρόμοι δεν επισκευάζονται λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών του δήμου, και το οδόστρωμα δεν ανανεώνεται διότι είναι ένα ακριβό έργο που απλά δεν έχει ανταποδοτικότητα. Τα δημοτικά τέλη θα εισπραχθούν είτε στρωθούν οι δρόμοι είτε όχι.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από της κακής ποιότητας παροχής υπηρεσιών από τους εργολάβους που δουλεύουν στον δήμο είτε από τα έργα αποχέτευσης είτε από τα έργα για τα όμβρια. Περιμένουν να ολοκληρωθεί το έργο για να μπαλώσουν τον δρόμο, μπαλώματα τα οποία θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Το πλέον εύκολο είναι να κλείνεις τις τρύπες και τις λακκούβες πρόχειρα μέχρι την επόμενη βροχόπτωση. Το λογικό είναι να κάνεις τις υποδομές όπου χρειάζονται και κατόπιν να φτιάξεις ένα οδικό δίκτυο αντάξιο ενός σύγχρονου δήμου. Θέλει σχέδιο και το έχουμε.

15) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου απέναντι σε καταγγελίες πολιτών ή οργανωμένων φορέων για καταστρατήγηση κανόνων αναφορικά με το περιβάλλον (π.χ. παράνομη ρίψη μπάζων ή λυμάτων, μπάζωμα ρεμάτων κλπ) ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Οι διαδικασίες, από πλευράς Δήμου, που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις καταγγελιών είναι πολύ συγκεκριμένες και δε μένει παρά η εφαρμογή τους. Όπως έχω ήδη αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο, ως δήμος έχουμε πολλές φορές επιληφθεί τέτοιων θεμάτων. Έχουν τιμωρηθεί παραβάτες, έχουν υποβληθεί μηνύσεις στους αρμόδιους φορείς, έχουμε εμποδίσει με μηχανήματα έργου του Δήμου, την πρόσβαση και τη δίοδο σε περιοχές όπου γίνεται παράνομη ρίψη αδρανών υλικών, κι έχουμε φτάσει στο σημείο να επισημάνουμε το πρόβλημα ακόμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και χρειάζεται η συνδρομή και η συνεργασία όλων, δηλαδή του Δήμου, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας αλλά και των ίδιων των πολιτών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Δήμου είναι αυστηρά καθορισμένο. Αυτό που λείπει σήμερα είναι η βούληση για τήρηση της νομιμότητας και της κανονικότητας. Αυτή τη βούληση η Δύναμη Ευθύνης τη διαθέτει.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Είναι σαν να με ρωτάτε αν θα συναινούσαμε σε παρανομίες «ημετέρων» και μάλιστα, όχι σε βάρος ενός ατόμου αλλά σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ο ρόλος του δήμου όμως, δεν μπορεί να είναι μόνο να «τιμωρεί» ή να παραπέμπει αρμοδίως τους παρανομούντες.

Ο ρόλος του δήμου πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένος και να περιλαμβάνει τις φάσεις της ενημέρωσης, της συμβουλής, της παρέμβασης και στη συνέχεια, του καταλογισμού και της παραπομπής στην δικαιοσύνη των παρανομούντων. Με την επισήμανση βέβαια ότι όλοι οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται με ίσους όρους και ότι ο ίδιος ο δήμος θα τηρεί όλους τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και θα λειτουργεί αναλόγως και ως παράδειγμα για τους πολίτες.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Ο δήμος έχει μηχανισμούς, έχει νομοθεσία έχει πρόβλεψη για την καταγραφή, όσο και την επιβολή προστίμων κ.λ.π., εργαζόμενους δεν έχει πλέον για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό αυτό. Το γεγονός αυτό το έχουν καταλάβει αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα αυτά και δρουν ανεξέλεγκτα. Πού είναι οι επόπτες, που είναι τα συνεργεία καθαρισμού, που είναι οι υπηρεσίες που θα κυνηγήσουν όσους παραβαίνουν τους νόμους. Οι δημοτικές αρχές αλλά και οι υποψήφιοι που θέλουν τις υπηρεσίες χωρίς εργαζόμενους είναι υπόλογοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Η αυθαιρεσία απέναντι στον οποιοδήποτε Πολίτη του Δήμου μας είναι αυθαιρεσία απέναντι στο σπίτι μας, σε όλους μας! Η αδιαφορία ή ακόμη και η παραμικρή αναβολή σε τέτοια ζητήματα μόνο μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα! Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στις πράξεις! Ο δήμος και οι διοικητικές του αρχές οφείλουν να τηρούν το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται και να δρα ελεύθερος μέσα στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινωνίας που ζούμε. Η ανομία που λιγοι έχουν μάθει να ζούν εις βάρος των πολλών θα τελειώσει. Θα είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη.

16) Τι θα κάνετε για να αναδείξετε το φυσικό πλούτο της περιοχής μας ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Αυτό που προέχει καταρχάςείναι οι ίδιοι οι δημότες μας, να μάθουν την περιοχή τους, τον όμορφο τόπο στον οποίο ζούνε και για τον οποίο καμαρώνουν. Στο Δήμο Διονύσου υπάρχουν ουκ ολίγα μέρη φυσικού κάλλους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά. Εκτός από την περιπατητική διαδρομή στο κτήμα Τατοΐου, σας αναφέρω ενδεικτικά τις πεζοπορικές διαδρομές της Ραπεντώσας και αυτές του ορεινού όγκου της Πεντέλης, τις αρχαίες γλίστρες , τους καταρράκτες στον Διόνυσο, τα ξωκλήσια όπως αυτό της Αγίας Τριάδας μεταξύ Σταμάτας και Αγίου Στεφάνου που ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και τόσα άλλα ακόμα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου “Φειδιππίδειος Διαδρομή” για την ενοποίηση του αστικού ιστού και του ορεινού όγκου της Πεντέλης, με δίκτυο μονοπατιών, και στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω των δράσεων των καλοκαιρινών summercamp, στα οποία συμμετείχαν με χαρά χιλιάδες παιδιά δημοτών, προσπαθήσαμε να κάνουμε γνωστά κάποια από αυτά τα μέρη, οργανώνοντας επισκέψεις και εκδρομές σε αυτά. Επίσης, οργανώσαμε διάφορες δράσεις προβολής σημείων φυσικού κάλλους με στόχο, επαναλαμβάνω, να μάθουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και στη συνέχεια να τις αναδείξουμε προς τα έξω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Της ανάδειξης προέχει η προστασία, διατήρηση και συντήρηση. Μείζονα σημασία έχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του πρασίνου από τις πυρκαγιές, των ρεμάτων και των φυσικών διεξόδων του νερού.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου εντάσσεται στις πάγιες υποχρεώσεις του δήμου και θα πρέπει να αποτελεί διαρκή διαδικασία, η οποία να συμβάλει όχι μόνο στην προστασία του ίδιου του περιβάλλοντος αλλά και στην παροχή της δυνατότητας στους κατοίκους και τους επισκέπτες να το απολαύσουν.

Επιγραμματικά στις προτεραιότητές μας είναι:
• Προστασία της βιοποικιλότητας με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. (περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, θέσεις θέας ). Ανάδειξη των περιοχών εξαιρετικού κάλλους με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τοποθέτηση μεταφερόμενων ελαφριών κατασκευών, περίπτερα ανάδειξης τοπικών προϊόντων κ.α.
• Οριοθέτηση και ανάδειξη των ρεμάτων και ανάκτηση ελεύθερων τμημάτων τους όπου αυτό είναι εφικτό. Προστασία της παραρεμάτιας ζώνης του Κηφισού και των χειμάρρων του. Πάρκο αναψυχής και περιπάτου.
• Ανάδειξη των αρχαιολογικών και Ιστορικών χώρων του Δήμου (βωμός και αρχαίο θέατρο Διονύσου, ΟίονΔεκελεικόν, Ανάκτορα Τατοίου, τμήμα Μαραθωνίου διαδρομής, ξωκλήσια κ.α.).
• Διαφύλαξη του αιωνόβιου δάσους του Διονύσου.
• Διεκδίκηση των 43 στρεμμάτων του ΤΥΠΕΤ Διονύσου και διατήρηση της χρήσης στην υπόλοιπη έκταση (χρήση κατασκήνωσης).
• Διεκδίκηση κάθε δημόσιας έκτασης. Διαφύλαξη του δημόσιου χώρου.
• Προστασία ορεινών όγκων (Πάρνηθα, Πεντέλη).

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Πολύ γενική ερώτηση, θεωρώ ότι αν υλοποιηθούν τα παραπάνω που συζητάμε, θα είμαστε σε καλό δρόμο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Έχουμε μεγάλη ιδέα για το Δήμο μας και για αυτό θα κάνουμε και μεγάλες και τολμηρές πράξεις. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο να αναδειξουμε τον Δήμο Διόνυσου που είναι το σπίτι μας σε προορισμό θεματικού εσωτερικού (και σε δεύτερη φάση εξωτερικού) τουρισμού.

Ο τόπος μας έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Έχει χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν πολιτιστικά , αθλητικά και εμπορικά προσφέροντας όφελος σε κατοίκους, εμπόρους και επισκέπτες. Έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο επ’αυτού, ώστε να προτείνουμε τις εκτάσεις αυτές να ενταχθούν σε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να αξιοποιηθούν.

Απαιτείται ωριμότητα, σχεδιασμός και τόλμη που εμείς διαθέτουμε.

17) Πως αξιολογείτε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο Δήμο Διονύσου και ποια είναι η δική σας πρόταση για την επίλυση του προβλήματος ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα επιβάλλει στους ΟΤΑ την περισυλλογή, τον εμβολιασμό, τη στείρωση τους (όπως και την φιλοξενία νεογνών) και τέλος την επανένταξή τους στο σημείο που ανεβρέθηκαν. Το σκεπτικό του νομοθέτη – ορθό κατά την άποψή μου – είναι, σε συνέχεια των στειρώσεων, να μειωθεί ο πληθυσμός τους, μέχρι του σημείου που η περίπτωση “αδέσποτο ζώο” να εκλείψει. Ωστόσο, για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται και η ανάλογη ανάληψη ευθύνης από όσους έχουν ήδη κάποιο ζώο συντροφιάς, ώστε να μην παρουσιάζεται διαρκώς το θλιβερό φαινόμενο των παρατημένων κουταβιών ακόμα και σε κάδους ανακύκλωσης !

Ο Δήμος μας, ενώ είχε παραλάβει μία ετήσια σύμβαση περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο για περίθαλψη αδέσποτων, την τετραετία που πέρασε ουσιαστικά την υπερτριπλασίασε. Οργανώσαμε σε συνεργασία με τους δραστήριους φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής, μέρες υιοθεσίας αδέσποτων έχοντας δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, με αρωγούς φιλοζωικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους φιλόζωους δημότες, συμβάλαμε στην κατά τόπους σίτιση των αδέσποτων ζώων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θα ενισχύσουμε των ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, θα υλοποιήσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και θα αναζητήσουμε χώρο για τη δημιουργία καταφυγίου. Ελλείψει σχετικών υποδομών και προσωπικού, η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και η περίθαλψη των αδέσποτων θα γίνεται με εργολαβίες.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Ο Δήμος μας δυστυχώς προσφέρεται ως περιοχή για την εγκατάλειψη ζώων από ανεύθυνους ιδιοκτήτες.
Υπενθυμίζεται πως στο Δήμο Διονύσου, εκτός από τις τρεις Φιλοζωικές οργανώσεις που δουλεύουν αποκλειστικά με εθελοντές και με προσωπικά τους έξοδα στον Άγ. Στέφανο, το Κρυονέρι και το Διόνυσο, έχει συσταθεί και η Επιτροπή Αδέσποτων Δήμου Διονύσου με δική της σελίδα στο facebook και με στόχο τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των δημοτών για τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα καθώς και για θέματα ευζωίας τους.

Παράλληλα με την Επιτροπή, ο Δήμος διαθέτει πρόγραμμα περίθαλψης για τα αδέσποτα, συνεργαζόμενος με κτηνιατρική κλινική στο Πικέρμι. Εκεί οδηγούνται τα αδέσποτα, αφού περισυλλεγούν από την αρμόδια δημοτική Υπηρεσία, υποβάλλονται σε θεραπείες, εμβολιασμούς και στείρωση και εν συνεχεία επαναφέρονται στο αρχικό περιβάλλον τους.

Συνολικά όμως απαιτείται νέα προσέγγιση στο θέμα των αδέσποτων που ξεκινά με ενημέρωση των πολιτών, με διαπαραταξιακή συνεργασία και βέβαια με εφαρμογή της νομοθεσίας που υποχρεώνει πολίτες και δημοτικές αρχές σε συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες εν πολλοίς δεν εφαρμόζονται ακόμα.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται παρέμβαση συνολική με ευθύνη του κράτους, να μπει ουσιαστικός έλεγχος στους εκτροφείς σκύλων, να σταματήσουμε να θεωρούμε τα ζώα εμπόρευμα που πωλείται ανεξέλεγκτα, να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η εγκατάλειψη των ζώων. Από εκεί και πέρα να δημιουργηθούν καταφύγια με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με υπευθύνους κτηνίατρους. Να αναλάβει το κράτος και η περιφέρεια με τους την στείρωση των αδέσποτων και όχι να δίνεται στους ιδιώτες για να πλουτίζουν και από εκεί. Θεωρητικά ο δήμος έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την στείρωση των αδέσποτων, από προσωπική πείρα ξέρω ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τον δημότη είναι ανεπαρκής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Τα αδέσποτα και άρρωστα ζώα είναι ένα ζήτημα που πρέπει ο δήμος να σκύψει πάνω του και να αρχίσει να λύνει και όχι να το κάνει πιο σύνθετο, όπως γίνεται τώρα. Γνωρίζετε ότι για να απομακρύνει ενας πολίτης από δημόσιο χώρο προκειμένου να εμβολιάσει, να θεραπεύσει η να προστατέψει ένα ζώο, πρέπει να : Πάρει το άρρωστο η εγκαταλελειμμένο ζώο. Να πάρει από το δήμο πρωτόκολλο. Και ακολούθως με δικά του μέσα να επισκεφτεί το ειδικό κέντρο που έχει σύμβαση ο δήμος που είναι στο…Πικέρμι!!! Όπως αναφέραμε, έχουμε χώρους, έχουμε φιλοζωικές οργανώσεις και έχουμε κτηνιάτρους στην περιοχή. Γιατί να μην έχουμε το δικό μας κέντρο φιλοξενίας και ιατρικής μέριμνας ζώων; Σε αυτό στοχεύουμε.

ΣΤ. Αισθητική αναβάθμιση -Παιδεία- Πολιτισμός & Αθλητισμός

18) Το κτίριο του ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο αγοράστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον τότε Δήμο Αγίου Στεφάνου, επί δημαρχίας Στέλιου Κοροβέση, σήμερα παραμένει ρημαγμένο και ετοιμόρροπο, καθώς δεν αξιοποιήθηκε από τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την αξιοποίησή του εφόσον εκλεγείτε ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Πρόκειται για μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο το οποίο αποκτήθηκε επί δημαρχίας Σ. Κοροβέση. Πράγματι, μελετήθηκε η αξιοποίησή του από τις μετέπειτα διοικήσεις με πρώτη αυτή του κ. Σακελλαρίου.

Υποθέτω πως όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα της ανακατασκευής αυτού του κτιρίου η οποία, ωστόσο, απαιτεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, το μείζον πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η μοναδική χρηματοδότηση που προτάθηκε αφορούσε σε χρήση του κτιρίου που δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες του δήμου μας, συγκεκριμένα αφορούσε τη χρήση του ως κέντρου υποδοχής μεταναστών.

Αν και αυτή η περίπτωση δεν τελεσφόρησε για το λόγο που σας προανέφερα, ως στόχος μας παραμένει η εύρεση χρηματοδότησης αλλά για χρήσεις που θα σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές, τον πολιτισμό και τις διοικητικές υπηρεσίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Το κτίριο ΤΥΠΕΤ παραμένει αναξιοποίητο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου υπερ-τοπικής σημασίας για τη στέγαση συνεδριακής αίθουσας και βιβλιοθήκης, τη φιλοξενία πολιτιστικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, εκθέσεων και συναφών εκδηλώσεων, το οποίο θα αποτελέσει τοπόσημο για τον Άγιο Στέφανο. Προσανατολιζόμαστε σε περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές που θα καταστήσουν το κτίριο μηδενικής ενεργειακής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Καταρχάς δηλώνουμε ότι θα πρέπει να μελετηθεί άμεσα από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο η αξιοποίηση του, η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Θα κατατεθούν από πλευράς μας εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησή του σε όφελος του συνόλου των δημοτών αλλά και των οικονομικών του δήμου.

Για παράδειγμα, η μία πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την δημιουργία του “διοικητικού κέντρου” του δήμου σε συνδυασμό με παρεμφερείς υπηρεσίες στήριξης (π.χ. τράπεζες), λύση η οποία θα εξοικονομήσει μεγάλα ποσά που σήμερα δαπανώνται για την στέγαση υπηρεσιών του δήμου σε μισθωμένα ακίνητα και θα διευκολύνει τους δημότες. Σε ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να στεγαστεί και ένας συνεδριακός χώρος, που λείπει από την ευρύτερη περιοχή.

Η δεύτερη πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την δημιουργία αθλητικού κέντρου κλειστών εγκαταστάσεων, π.χ. κολυμβητήριο. Φυσικά, μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη θα μπορούσε να συνδυάσει και τις δύο προτάσεις ή να συμπληρώσει δραστηριότητες και φυσικά να προτείνει χρηματοδοτικούς πόρους από συμπληρωματικές πηγές, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος.

Η δημιουργία «πάρκου αναψυχής» θεωρούμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άλλους χώρους του δήμου και να μην δεσμεύσει το συγκεκριμένο ιδιόκτητο περιουσιακό στοιχείο του δήμου.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Για να αγοραστεί το κτήριο του ΤΥΠΕΤ από τον δήμο Αγίου Στεφάνου θυμάμαι τότε είχαμε κάνει κατάληψη στο κτήριο του δημοτικού συμβουλίου την ώρα της συνεδρίασης και είχαμε ανακοινώσει ότι δεν θα φεύγαμε αν δεν έπαιρνε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να αγοράσει το ΤΥΠΕΤ. Το κτήριο αγοράστηκε μετά από αγώνα των κατοίκων και της παράταξης που στηρίζαμε τότε.

Για αυτό τον λόγο ίσως και η δημοτική αρχή από τότε μέχρι σήμερα δεν το έχει αξιοποιήσει. Το εγκατέλειψε στην μοίρα του και στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Σήμερα το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο και βανδαλισμένο.

Το σχέδιό τους είναι κάποια στιγμή να το πουλήσουν στο όνομα της αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου ή να το ενοικιάσουν μακροπρόθεσμα με ελάχιστο ενοίκιο. Το παράδειγμα της Καμέλιας για το οποίο κανένας υποψήφιος δεν μιλάει και όχι τυχαία κατά την άποψη μας είναι χαρακτηριστικό. Αντί να αξιοποιηθεί και αυτό και το κτήριο του ΤΥΠΕΤ για τις ανάγκες του λαού χαρίζεται για να πλουτίζουν οι ιδιώτες. Έτσι η δημοτική αρχή νοικιάζει το δημαρχείο, δεν έχει χώρο για σχολεία κ.λ.π.

Εμάς πάγια θέση μας για το κτήριο αυτό είναι να στεγάσει μετά από επισκευή σχολεία, νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς. Με την πρόσβαση που έχει από την Λ. Μαραθώνος, αλλά και την έξοδο από την Αθ. Διάκου θα μπορούσε να έχει πολύ καλή πρόσβαση και για τα σχολικά λεωφορεία και για τα Ι.Χ. χωρίς να επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο κέντρο του Αγίου Στεφάνου.

Ανάλογα κτήρια για αξιοποίηση υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες, πολιτική βούληση να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Το κτίριο του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου είναι, μέσα και αυτό στον πολεοδομικό σχεδιασμό που προαναφέραμε. Μόνο να θυμηθούμε πόσο ανάγκη έχουμε από σχολεία, δομές πολιτιστικές και οργανωμένους χώρους περιπάτου. Θα στραφούμε σε όλους τους διαθέσιμους χώρους προς όφελος των πολλών !

19) Πείτε μου κάποιες ιδέες που έχετε για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου Διονύσου (θα μπορούσατε κάποιες από αυτές να τις έχετε πάρει από όσα έχετε δει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού).

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Έχουμε ήδη κάνει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα την κατασκευή ενός κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου προβλέφθηκε χρήση παιδικού σταθμού ενώ στον 1ο όροφο αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Έλαβαν μέρος σε αυτόν 50 νέοι αρχιτέκτονες και στόχος μας είναι η υλοποίηση του 1ου βραβείου της μελέτης, με τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα αποτελεί στολίδι για το κέντρο του Αγίου Στεφάνου.

Επίσης, το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Βόλου, ασχολείται με την εκπόνηση μελέτης που αφορά σε ένα εμβληματικού χαρακτήρα κτίριο του Δήμου μας, αυτό του παλαιού σταθμού του τρένου στη Δ.Ε. Διονύσου. Η μελέτη θα αφορά στην αναπαλαίωση και αξιοποίηση αυτού του χώρου, στον οποίο παραδοσιακά γίνονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Διονύσια”.

Θεωρώ ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις και με συνέργειες επιστημονικών ή επαγγελματικών φορέων όπως είναι τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικοί σύλλογοι, οι πόλεις αποκτούν ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτήρα και μπορούν να προκύψουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτά επιδιώξαμε ως δημοτική αρχή, αυτά υλοποιούμε και φυσικά δε θα σταματήσουμε εδώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Η αισθητική αναβάθμιση σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο είναι ένα έργο με πολλούς παράλληλους στόχους. Δεν έχουμε συγκεκριμένες και έτοιμες λύσεις διότι σε αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να εμπλακούν και οι τοπικές κοινωνίες για να μπει η σφραγίδα της ιδιομορφίας αλλά και οι ειδικοί αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, που θα εισφέρουν με την δημιουργικότητά τους.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η έννοια της αισθητικής αναβάθμισης είναι πολύ υποκειμενική έννοια. Ο δήμος μας αποτελείται από επτά περιοχές, πολλές από τις οποίες διαφέρουν σε βασικά θέματα. Συνεπώς, η αισθητική αναβάθμιση σε μια βιομηχανική περιοχή είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από την αισθητική αναβάθμιση σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας ή από μια παραρεμάτια περιοχή.

Στην αισθητική αναβάθμιση θα μπορούσε να ενταχθεί ακόμα και μια δενδροφυτεμένη, καθαρή πλατεία με καλαίσθητα παγκάκια ή ένας δενδροφυτεμένος πεζόδρομος με σωστό φωτισμό και ήπιες εμπορικές χρήσεις. Ο δήμος μας όμως έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα πλούσιο και εν πολλοίς αναξιοποίητο φυσικό περιβάλλον και περιοχές με μεγάλη ιστορία.

Συνεπώς, η αισθητική αναβάθμιση, όπως την εννοεί καθένας, πρέπει να προκύψει ως αίτημα και επιδίωξη κάθε τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο με βάση το περιβάλλον αλλά και τις πολιτιστικές δράσεις, όπως π.χ. τα συμπόσια γλυπτικής που έχουν πραγματοποιηθεί προβάλλοντας παράλληλα και ιστορικά τοπικά υλικά και προϊόντα.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Ας αφήσουμε την λογική των έργων βιτρίνας και των προεκλογικών υποσχέσεων τύπου «αν εκλεγώ θα γίνουμε Ευρώπη». Αν προχωρήσουν βασικά και ουσιαστικά έργα που περιγράφονται παραπάνω, έργα υποδομής τα πράγματα θα βελτιωθούν προς όφελος της καθημερινότητας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής. Το να υποσχεθούμε ηλεκτρικά τρίκυκλα και ηλιακά ρολόγια είναι ανούσιες υποσχέσεις την ίδια ώρα που θα τρέχουν δίπλα οι βόθροι…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Πρώτα από όλα είναι οι σοβαρές & σύγχρονες υποδομές, η λειτουργικότητα και η ψηφιακή μετάβαση. Έπειτα φροντίζεις για την αισθητική & την καλαισθησία. Δεν έχει νόημα να έχουμε όμορφα κτήρια άλλα να μην έχουμε πεζοδρόμια, προσβάσεις για τους συμπολίτες με «ειδικές ικανότητες», μητέρες με καρότσια κ.ο.κ. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τα πρέπει μας. Πρώτα λύνουμε τα μείζονα θέματα μας και αμέσως μετά δίνουμε βάση στην εμφάνιση σε όλες τις περιοχές και στα δημόσια κτίρια!

20) Πως αξιολογείτε τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές στο Δήμο Διονύσου και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εφόσον εκλεγείτε ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Τα σχολεία του δήμου μας βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Ο βασικός λόγος είναι ότι, επί της θητείας μου, τα χρήματα που προορίζονταν για τις ανάγκες των σχολείων διατέθηκαν ακριβώς εκεί που έπρεπε, δηλαδή στα σχολεία και μόνο. Δυστυχώς, αυτό δε φαίνεται να συνέβαινε στο παρελθόν, όπως προκύπτει από ενέργειες της Δικαιοσύνης αλλά και από τον εμπρησμό του γραφείου των σχολικών επιτροπών.

Πέρα από την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευών ακόμα και για χρονίζοντα αιτήματα. Το πλάνο μας για τις σχολικές υποδομές προβλέπει την – ήδη εγκεκριμένη – ανέγερση του νέου κτιρίου του 1ου δημοτικού Κρυονερίου που βρίσκεται υπό δημοπράτηση ενώ έχει ήδη εκδοθεί, μετά από αναμονή πολλών ετών, η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του κτιρίου του Λυκείου Διονύσου δίπλα στο υπάρχον κλειστό γυμναστήριο. Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια αξιοποίησης του παλιού κτιρίου του ΕΠΑΛ Διονύσου.

Στο άμεσο μέλλον, προτεραιότητά μας θα είναι και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων του Αγίου Στεφάνου και του 1ου δημοτικού της ίδιας Δ.Ε.

Βασική επιδίωξη της διοίκησής μου, είναι η διαρκής βελτιστοποίηση των σχολικών υποδομών γιατί αυτό αξίζει στα παιδιά μας. Και σας διαβεβαιώ, ότι έχω τη χαρά να γίνομαι αποδέκτης της ικανοποίησης τόσο των μαθητών και των γονέων τους όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα σε αυτόν τον τομέα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Όσο υπάρχουν αίθουσες προκατ δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Χρειαζόμαστε επιπλέον υποδομές σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, εξοπλισμό, γυμναστήρια και αθλητικούς χώρους για όλους.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Στον Δήμο μας η σχολική στέγη χρειάζεται ενίσχυση. Τα σχολικά κτίρια δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού, και είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά σχολεία χρειάζονται προσθήκες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους ενώ άλλα είναι πολύ παλιά.

Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το πρόβλημα της στέγης των 4 νηπιαγωγείων του Αγίου Στεφάνου που στεγάζονται όλα μαζί στα κτίρια δίπλα στην ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ. Εκτιμούμε, ότι τώρα που καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών και στο προνήπιο το πρόβλημα αυτό θα ενταθεί.

Απαιτείται η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, καταρχάς στα οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί σχολικοί χώροι, προσθήκες αιθουσών σε υφιστάμενα κτίρια όπου υπάρχει η δυνατότητα και στη συνέχεια η αναζήτηση νέων οικοπέδων.

Στις προτεραιότητές μας θα είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η απαιτούμενη διαδικασία για να ξεκινήσει η κατασκευή των δύο νέων σχολικών κτιρίων στην ΔΕ Διονύσου και στην ΔΕ Κρυονερίου για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και εκδίδονται (ή έχουν εκδοθεί ) οι οικοδομικές άδειες.

Πέραν όμως των υφιστάμενων ελλείψεων θα υπάρξει προγραμματισμός σε ετήσια βάση της συντήρησης των σχολείων και αυστηρή παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων και ένα πλέγμα μέτρων που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: α) Δημιουργία τμήματος τεχνικής υποστήριξης σχολικής μονάδας για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτιρίων που θα αποτελείται από πιστοποιημένους και επαγγελματίες τεχνικούς (ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, υδραυλικούς, κ.α.), β) Έλεγχος των αναθέσεων των τεχνικών έργων, γ) Πρόβλεψη για ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου θα υπάρχουν σε κοινή θέα τα ποσά που δίνονται σε κάθε σχολείο για λειτουργικές δαπάνες και για επισκευές κλπ.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Άμεσα μόλις εκλεγούμε θα βρούμε οικόπεδα, στην ανάγκη θα απαλλοτριώσουμε και θα ξεκινήσουμε άμεσα την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Η διοίκηση Ζαμάνη σε ένα δημοτικό συμβούλιο χαρακτήρισε οικόπεδο «σχολικό» για να χτίσει νηπιαγωγεία στον Άγιο Στέφανο, προκειμένου να φύγουν από τις απαράδεκτες εγκαταστάσεις δίπλα από τις γραμμές και στο επόμενο συμβούλιο κατέβασε εισήγηση για να ενοικιάσει κτήριο αντί να χτίσει… κοροϊδίες δηλαδή και τυχοδιωκτισμοί.
Οι σύλλογοι γονέων και η Ένωση του Διονύσου έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις, πρέπει να τις ακούσουμε και να τις λάβουμε υπόψη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Υπάρχουν μεγάλα κενά σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν σχολεία και δομές που ακόμα φιλοξενούν τα παιδιά μας σε ISOboxes και προκάτ κατασκευές. Ανεπίτρεπτο, απάνθρωπο και οπισθοδρομικό. Η παιδεία είναι προτεραιότητα για εκσυγχρονισμό. Θα το ξαναπούμε. Θέλει σχεδιασμό και κόπο η δουλειά της διοίκησης. Θέλει να φανείς χρήσιμος και όχι αγαπητός. Τομές και πολλή δουλειά για την εξυπηρέτηση του στόχου.

21) Πείτε μας ποιο είναι το δικό σας μοντέλο για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και ποιες οι πρώτες σας παρεμβάσεις εφόσον εκλεγείτε ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, νομίζω ότι έχουμε δώσει ξεκάθαρα το στίγμα μας. Πιστεύουμε και το έχουμε αποδείξει, ότι οι δημότες αξίζουν το καλύτερο σε πολιτιστικό επίπεδο, όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως ενεργοί πολίτες, ως συμμέτοχοι στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. Πέρα από τις εκδηλώσεις επωνύμων και καταξιωμένων στο χώρο τους καλλιτεχνών, όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε πλήθος πολιτιστικών δράσεων, προερχόμενων από τοπικούς φορείς και δημότες, οι οποίοι παρουσίασαν το δικό τους πολιτιστικό προϊόν αναδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Αναφορικά με τον Αθλητισμό, είναι σαφές το πόσο επενδύουμε σε αυτόν. Σας θυμίζω τις μεγάλες επενδύσεις που έχουμε κάνει στους αθλητικούς χώρους του δήμου, με κατασκευή ξύλινου παρκέ σε κλειστά γήπεδα, με τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου, με την τοποθέτηση υπαίθριων γυμναστηρίων, με τη δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών χώρων στα τοπικά αθλητικά σωματεία, όπου αθλούνται τα παιδιά μας, αλλά και την επιχορήγησή τους. Και δεν περιοριζόμαστε σε αυτά, αλλά φροντίζουμε διαρκώς για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών χώρων γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, διασκέδαση και ευγενής άμιλλα. Έπειτα είναι και οι αθλητικού περιεχομένου εκδηλώσεις που φιλοξενούνται επιτυχώς στους χώρους αυτούς και τις οποίες ο Δήμος στηρίζει. Αυτό είναι το μοντέλο μας και με αυτό θα συνεχίσουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Θα επανιδρυθεί το Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο για την άσκηση της Δημοτικής Πολιτικής στους Τομείς Παιδείας και Πολιτισμού, Πνεύματος και Τεχνών, Νεολαίας και Αθλητισμού, εντός προγραμματικού πλαισίου που θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προηγηθεί διάλογος με τους Κοινωνικούς Φορείς που δραστηριοποιούνται στους Τομείς αυτούς.

Επίσης, μετά από διάλογο, θα καθοριστούν τα κριτήρια για την ετήσια οικονομική ενίσχυση δράσεων των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων που έχουν έδρα στο Δήμο, ώστε αυτή να διέπεται από ενιαίο σύστημα κανόνων και διαφάνειας διαδικασιών.

Οι σημερινές σχετικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε περιέρχονται στον νέο ΝΠΔΔ , είτε μεταβιβάζονται στα Τοπικά Συμβούλια.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Ας μην ξεχνάμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να προσφέρει πρέπει στους δημότες ίσες ευκαιρίες στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, στη δημιουργική απασχόληση και στην επιμόρφωση, αναδεικνύοντας παράλληλα την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα. Δεν υπάρχει μόνο η «δια βίου μάθηση» αλλά και η «δια βίου άθληση» για όλους που το επιθυμούν.

Η πρώτη μας παρέμβαση θα είναι η πρότασή μας για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαβούλευσης για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, η οποία ως σύμβουλος του Δημάρχου, θα εκπονήσει μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων του δήμου για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, στο πλαίσιο του συνολικού στρατηγικού σχεδίου του δήμου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων ενίσχυσης των τοπικών σωματείων.

Ειδικότερα, στον τομέα του Πολιτισμού θα αναδείξουμε μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:
• Ενίσχυση του ρόλου των Πολιτιστικών φορέων & δομών κάθε Δημοτικής Ενότητας
• Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υπαρχόντων Πνευματικών Κέντρων και φιλοξενία σε αυτά επιμέρους δραστηριοτήτων
• Καθιέρωση Δράσεων γύρω από τους φυσικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς του δήμου Διονύσου, αλλά και όμορων δήμων
• Συνεργασία με το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου.
• Οργάνωση ομαδικών επισκέψεων σε σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, με φτηνό εισιτήριο.
• Δημιουργία Δημοτικού κινηματογράφου.
• Αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ ως χώρου φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.
Στον τομέα του Αθλητισμού, θα αναδείξουμε μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:
• Δημιουργία υποδομών για μαζικό αθλητισμό ,
• Καλλιέργεια και ανάπτυξη αθλητικής κουλτούρας ,
• Δημιουργία νέων αθλητικών χώρων προσβάσιμων σε όλους,
• Κατασκευή χώρων περιπάτου – αναψυχής και πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό.
• Στελέχωση του δημοτικού γυμναστήριου Άγιου Στέφανου, με μόνιμους γυμναστές του Δήμου.
• Δημιουργία νέας αίθουσας με πλήρη εξοπλισμό αθλητικών οργάνων
• Σύνδεση της δημοτικής συγκοινωνίας με τους χώρους άθλησης
• Δημιουργία δυνατοτήτων άθλησης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανθρώπους τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ικανότητες.
• Σύνδεση-συνεργασία των δημοτικών πολυιατρείων με τα αθλητικά σωματεία
• Μελέτη ορθολογικής διαχείρισης όλων των γηπέδων ποδοσφαίρου του βρίσκονται στον δήμο και ειδικότερη μελέτη διερεύνησης μετατροπής του γηπέδου του Διονύσου σε στάδιο.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Διεκδικεί βάσει και της διακήρυξης της κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και στον δήμο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι δύο τομείς που συμβάλλουν πολλαπλά στην αναγέννηση ενός τόπου. Καλλιεργούνται τέχνες και αρετές των ανθρώπων ενώ παράλληλα μέσω αυτού θεσμοθετώντας δρώμενα σε ετήσια βάση, βοηθάς στην πράξη και τους εμπόρους. Τους δίνεις κίνητρα να γίνουν και εκείνοι καλύτεροι. Φέρνεις χρήματα στο ταμείο του δήμου. Γίνεσαι γνωστός ευρέως ως δήμος. Οι πολίτες νοιώθουν περήφανοι να ζουν σε ένα τέτοιο δήμο. Βελτιώνεις όλη τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας μέσα σε μια τοπική κοινωνία που όμως θα διακρίνεται για την εξωστρέφεια της πλέον.

Ζ) Ασφάλεια

22) Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. Πως αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο Διονύσου και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε ως αυριανή δημοτική αρχή ; (στο μέτρο πάντα που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι η Αστυνομία έχει τη βασική ευθύνη για την ασφάλεια).

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η αρμοδιότητα της ασφάλειας δεν ανήκει θεσμικά στους ΟΤΑ. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου υλοποιήσαμε τη φύλαξη των δημοτικών κτιρίων του Δήμου κατά τις νυκτερινές ώρες, με έναν στόλο 10 αυτοκίνητων περιπολίας.

Η διαρκής περιπολία αυτών των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου, από τις 22.00 έως τις 6.00 το πρωί, ενίσχυσε, επίσης, σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Γι’ αυτό και η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία μας θα έχει συνέχεια.

Εδώ, προσθέτω και την αναβάθμιση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με την αντικατάσταση 10.000 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led, γιατί όσο περισσότερο φωτισμένη είναι η πόλη τόσο περισσότερο είναι και ασφαλής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Δυστυχώς, είναι πολλά τα κρούσματα παραβατικότητας που σημειώνονται στο Δήμο και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το έργο της Αστυνομίας. Βανδαλισμοί σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, φθορές και κλοπές. Διαρρήξεις και ληστείες σε κατοικίες. Οι δημότες αισθάνονται ανασφάλεια. Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται ο Παρατηρητής της Γειτονιάς, ένας θεσμός που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, καθώς και η αξιοποίηση της τεχνολογίας με αξιόπιστες και φθηνές λύσεις. Σας θυμίζω ότι είχαμε καταγγείλει την πρόχειρη, αναποτελεσματική και καθαρά ψηφοθηρική επιλογή της απερχόμενης δημοτικής αρχής με τις περιπολίες οχημάτων. Το μόνο που πέτυχε ήταν οικονομική βλάβη για τον Δήμο.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Η έννοια της ασφάλειας δεν είναι αποκλειστικά θέμα «αστυνόμευσης». Ο πολίτης αισθάνεται πρωτίστως ασφάλεια όταν ζει και κινείται σε ένα φιλικό περιβάλλον, με υποδομές, καλά φωτισμένο, με ζωντανές γειτονιές, με κυκλοφορία. Η παρουσία του δήμου πρέπει να είναι εμφανής είτε μέσω της δημοτικής αστυνομίας, που βέβαια δεν έχει σχετικές αρμοδιότητες αστυνόμευσης, είτε μέσω συγκεκριμένων ενεργειών που θα αποφασίσουν οι Δημοτικές ενότητες. Παράλληλα, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η καλή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και προσπάθειες-παρεμβάσεις του δήμου για ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των αστυνομικών αρχών και της υλικοτεχνικής τους υποδομής.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Ασφάλεια υπάρχει όταν υπάρχει δουλειά, μεροκάματα και όχι ανεργία, φτώχια και ανέχεια. Ο δήμος πρέπει να μπει μπροστά να μειώσει την ανεργία, πρέπει να προσλάβει εργαζόμενους του δήμου με κοινωνικά κριτήρια και να στελεχώσει τις υπηρεσίες του, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για το χτύπημα της φτώχειας και της ανέχειας των λαϊκών στρωμάτων. Να μπει μπροστά να παλέψει για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Το δικαίωμα στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη. Να συμβάλει για την προστασία της μητρότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασία της υγείας των εργαζόμενων γυναικών, να παλέψει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Για την προάσπιση του βασικότατου αγαθού της ασφάλειας που απειλείται στις μέρες μας προτείνουμε λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε πρότυπους ευρωπαικούς δήμους και εντάσσουμε ενεργά την αστυνομία και τους πολίτες σε αυτές.
Έτσι προτείνουμε:
• Συντονισμένος εθελοντισμός και ενεργοποίηση πολιτών σε επίπεδο «γειτονιάς» και συνεργασία με την αστυνομία.
• Η συγκρότηση και τη λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης παραβατικότητας με τη συμμετοχή της Aστυνομίας.
• Το φωτισμό όλων των σκοτεινών σημείων της πόλης και εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας
• Αναβάθμιση ρόλου δημοτικής αστυνομίας

Η) Τοπική Αγορά – Απασχόληση

23) Πρόσφατα ιδρύθηκε στο Δήμο Διονύσου Επαγγελματικός & Εμπορικός Σύλλογος. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, ζητήματα στα οποία μπορεί να παρέμβει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά στην τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και να διευκολύνει το έργο των επαγγελματιών ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι υπήρξα ο ηθικός αυτουργός αυτής της προσπάθειας που έγινε και τελικά τελεσφόρησε, για την ίδρυση Επαγγελματικού – Εμπορικού Συλλόγου στο Δήμο Διονύσου. Είναι γνωστό ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, επιχείρησα μέσω συζητήσεων και επαφών να πείσω επαγγελματίες της περιοχής για τη χρησιμότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου επαγγελματικού φορέα. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ένας τέτοιος σύλλογος πρέπει να είναι παρών στην περιοχή που δραστηριοποιείται, να έχει λόγο και να συνδιαμορφώνει προτάσεις για το εμπορικό μέρος της πόλης, αφού μόνο οι ίδιοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν τις ανάγκες τους και ξέρουν να προτείνουν λύσεις και δράσεις γι’ αυτές.

Είναι βέβαιο ότι η βοήθειά τους και η μεταξύ μας συνεργασία θα είναι ανεκτίμητες για την εξέλιξη της πόλης μας και τους συγχαίρω για την προσπάθειά τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Αναμφισβήτητα, ναι. Η δημιουργία Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, που θα διευκολύνει τον οργανωμένο διάλογο, τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη δρομολόγηση των λύσεων.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Φυσικά και υπάρχουν. Απλώς, το θέμα δεν είναι τόσο απλό και δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε επιφανειακά. Το βασικότερο όλων είναι να διαβουλευτεί η δημοτική αρχή με τους εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικότητας για το μέλλον του δήμου. Για παράδειγμα, η παροχή υπηρεσιών προς την επιχειρηματικότητα από ιδιαίτερο και στελεχωμένο γραφείο του δήμου θεωρείται αυτονόητη. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί γραφείο σύνδεσης με φορείς, επιμελητήρια και θεσμούς που αφορούν μεν στην επιχειρηματικότητα αλλά θα ικανοποιούν και εξειδικευμένες ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, είναι διαφορετικό να «υποβοηθηθεί η τοπική αγορά» και διαφορετικό να συμφωνηθεί με την τοπική επιχειρηματικότητα και να ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο του δήμου, ότι ο δήμος θα καταστεί πόλος έλξης κατοίκων, επισκεπτών και επαγγελματιών, με στόχο την συνολική αναβάθμιση και ανάπτυξή του.

Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία, μεταξύ της νέας δημοτικής αρχής και των αντιπροσωπευτικών τοπικών συλλογικών φορέων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, σταθερών και ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης θα συμβάλει αποφασιστικά στην συνολική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Βεβαίως και υπάρχει, καταρχήν να πάρει μέτρα για την μείωση της ανεργίας που είπαμε και παραπάνω, κατά δεύτερον να μειώσει στους μικρούς ΕΒΕ την δημοτική φορολογία που τους έχει τσακίσει. Να μην δεχτεί η νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε κατασχέσεις που προβλέπει ο Κλεισθένης, οι πρώτοι που θα θιχτούν είναι οι μικροί ΕΒΕ. Να εμποδίσουν την λειτουργία της τοπικής διοίκησης ως φορομπηχτικό μηχανισμό, με την διεύρυνση της ανταποδοτικότητας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Ασφαλώς και η δημοτική αρχή έχει στη διοικητική της ευθύνη πεδία τα οποία αφορούν τους επαγγελματιες της περιοχής, όπως η πολεοδομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε λύσεις άμεσες που έχουν σαν στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες της διοικητικής δικαιοδοσίας του Δήμου και την ουσιαστική συμμετοχή του δήμου στην επίλυση των προβλημάτων του συλλόγου.
Έτσι, πιο συγκεκριμένα, εμείς έχουμε να προτείνουμε τα εξής:
Α) Ουσιαστική χαρτογράφηση και καταγραφή των κανονιστικών διαδικασιών στις πολεοδομίες και στις λοιπές υπηρεσίες
Β) Τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα στελεχώνεται κυρίως από μέλη του εμπορικού συλλόγου της πόλης μας, εξειδικευμένους ειδικούς συμβούλους σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και φορείς του δήμου, όπου με συνέπεια και τακτικότητα, θα είναι σε θέση να εργάζονται συστηματικά και προγραμματισμένα πάνω σε ζητήματα που αφορούν τα μέλη του συλλόγου.
Γ) Παροχή επαγγελματικού τιμολογίου στην ύδρευση για τους επαγγελματίες της περιοχής καθώς και συνεργασία με το δήμο για διαπραγμάτευση προνομιακής τιμής επαγγελματικού τιμολογίου για το κόστος της κυλοβατώρας με ιδιωτική εταιρία ηλεκτροδότησης.
Δ) Δημιουργία πράσινων δομών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογικής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων.
Ε) Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου της περιουσίας του δήμου που προσφέρεται για αξιοποίηση, και δημιουργία ενός αδιαβλητου ηλεκτρονικού πλαισίου αξιοποίησής της μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσιου-ιδιωτικού τομέα).

24) Η ανεργία, και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, αποτελεί ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Θα μπορούσε ο Δήμος να γίνει μεσολαβητής ανάμεσα στους ανέργους και τις τοπικές επιχειρήσεις ; Ποια είναι η δική σας πρόταση ;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ: Επικεφαλής «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Έχουμε ήδη προμηθευθεί, ως Δήμος, το απαραίτητο λογισμικό προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορεί να ανατρέξει τόσο ο άνεργος που ενδιαφέρεται να απασχοληθεί όσο και η κάθε τοπική επιχείρηση που ψάχνει να καλύψει κάποια θέση εργασίας. Πιστεύω ότι αυτή η διασύνδεση που θα επιχειρηθεί, μέσω της ηλεκτρονικής αυτής φόρμας, θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Χρήσιμες θα ήταν, προς αυτήν την κατεύθυνση, και οι προτάσεις του νεοσύστατου Επαγγελματικού – Εμπορικού Συλλόγου του δήμου μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: Επικεφαλής «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

Θίγετε ένα τεράστιο ζήτημα που υπερβαίνει, λόγω κλίμακας, της αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, κατά το μέρος που μας αναλογεί και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου, θεωρούμε ότι ένας οικονομικά εύρωστος, εξωστρεφής και δημιουργικός Δήμος, μπορεί να βελτιώσει σε τοπικό επίπεδο το επιχειρηματικό κλίμα, να ενισχύσει την απασχόληση δημιουργώντας αμέσως ή εμμέσως θέσεις εργασίας, να προσανατολίσει τους νέους προς την Κοινωνική Οικονομία, να δώσει διεξόδους στοχευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης, να προσελκύσει νέες δραστηριότητες και νέους επιχειρηματίες κ.α.

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Επικεφαλής «Μαζί για τον Διόνυσο»

Όταν έχουμε επανειλημμένα τονίσει ως παράταξη πως πιστεύουμε στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι σαφές ότι θα δημιουργήσουμε κάθε πρόσφορη δομή και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την μείωση της τοπικής ανεργίας, κυρίως των νέων, είτε μέσω παρεμβατικών διαδικασιών, είτε μέσω «γραφείου εργασίας», είτε μέσω «έξυπνων ηλεκτρονικών εφαρμογών», είτε μέσω επιδοτούμενων σεμιναρίων επανεκπαίδευσης, επανακατάρτισης και εξειδίκευσης.

Άλλωστε, οι αναφορές μας στη προηγούμενη ερώτηση εντάσσουν το θέμα της απασχόλησης στο αναγκαίο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του δήμου.

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ: Επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου»

Ο Δήμος να δει πρώτα πως θα προσλάβει ανέργους για να στελεχώσει τις υπο διάλυση υπηρεσίες του, αντί να βάζει εργολάβους που έχουν εργαζόμενους με μισθούς των 300€. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο με τους ψήφους και του κ. Φωτάκη (υποψήφιος του Καλαφατέλη) και με τις ψήφους των 2 δημοτικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζυγούνα και Σπηλιώτη ψήφισαν να μπει εργολάβος με καθαρίστριες για τα δημοτικά κτήρια. Η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης, με αποδείξεις, καθαρίστριες που δουλεύουν μέχρι και μόνο για το ένσημο, χωρίς μισθό. Στον αντίποδα η δημοτική αρχή έπρεπε να προσλάβει μόνιμες καθαρίστριες από την περιοχή άνεργες μητέρες, να εργαστούν με αξιοπρεπή μισθό με δικαιώματα και σταθερό ωράριο. Να πληρώνονται σαν άνθρωποι, να μπορούν να ξοδέψουν και χρήμα στα τοπικά μαγαζιά να δουλέψει και η τοπική αγορά. Αυτοί όμως εκεί το χαβά τους, με εργολάβους, με ανασφάλιστες εργάτριες με 300€. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και με την αποκομιδή της ανακύκλωσης και με τα σκουπίδια και τον ηλεκτροφωτισμό να μην τα ξαναλέμε…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ: Επικεφαλής «Η πόλη μας, το σπίτι μας»

Βεβαίως θα μπορούσε, και εύκολα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναζήτησης και προσφοράς εργασίας, χωρίς πολύπλοκες δομές και γραφεία. Μια τέτοιου τύπου δομή είναι εύκολη, άμεση και αποτελεσματική.

Επίσης προτείνουμε κατά τις συμβάσεις έργων με εργολάβους να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο και σύμφωνα με αυτό, ο δήμος ως εργοδότης θα μπορούσε να ζητήσει από τον εργολάβο να συμπεριλαμβάνει ποσόστωση δυναμικού από επαγγελματίες/προσωπικό που είναι δημότες του Δήμου Διονύσου.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ