Η Μαίρη Ζαμάνη γράφει για τον “πολιτισμό της εικόνας στον σύγχρονο πολιτικό κόσμο”

Άρθρο της συγγραφέως και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Διονύσου.

της Μαίρης Ζαμάνη *

Ο πολιτισμός της εικόνας στον σύγχρονο πολιτικό κόσμο

Η έννοια της εικόνας είναι μια από τις έννοιες- κλειδιά του πολιτισμού μας.

Καθένας έχει τη δική του: τα δημόσια και πολιτικά πρόσωπα, οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι που ηγούνται στο πολιτικό και αισθητικό γίγνεσθαι φροντίζουν να διατηρούν και να διαφυλάσσουν ζηλότυπα το μύθο που περιβάλλει την εικόνα τους.

Οταν λέμε “μύθο” ο νους μας πηγαίνει γενικά σε αρχαϊκούς πρωτόγονους πολιτισμούς γιατί είναι αλήθεια ότι σε αυτού του είδους τους πολιτισμούς μπορεί πιο εύκολα να παρατηρηθούν παρόμοιοι κώδικες με προέλευση την μακρινή Ιστορία και το ομαδικό ασυνείδητο.

Οι σύγχρονες κοινωνίες μας αντίθετα μας φαίνονται πιο ελεύθερες και στεριωμένες πάνω σε λογικά θεμέλια. Ομως ανακαλύπτουμε ότι πολλές φορές δεν συμβαίνει αυτό. Η ζωή πχ του Τζων Κέννεντυ ήταν σημαδεμένη από δοκιμασίες , θαυματουργικά χαρίσματα κι όλα τα σημεία που περιβάλλουν τον μυθικό Ήρωα. Ο θάνατος του στάθηκε από την άποψη αυτή παραδειγματικός. Παρόλο που η έρευνα απέδειξε ότι ο δολοφόνος του ήταν ένα άτομο με ψυχικές διαταραχές, η κοινή γνώμη της εποχής αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι επρόκειτο για έναν τυχαίο θάνατο που θ’ αφαιρούσε κάθε σημασία απ’αυτήν τη Μοίρα που θέλει τον Ήρωα να έχει πέσει θύμα προδοσίας και πλεκτάνης.

Οι περισσότερες από τις επιλογές μας φαινομενικά οι πιο ελεύθερες και οι πιο λογικές προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από ασυνείδητες αναπαραστάσεις μυθικής προέλευσης που επιζητούμε όλα να συμβούν μ’εναν μαγικό τελετουργικό τρόπο.

Η ιδέα της εικόνας και του μηνύματος και μιας χειραγώγησης του κοινού με την γνώση των βαθύτερων ελατηρίων του έγινε στην εποχή μας ένα από τα κλειδιά του πολιτισμού μας σήμερα.

Ζούμε σ’ έναν πολιτισμό της εικόνας και του μύθου μας που οι σύγχρονοι επικοινωνιολόγοι φροντίζουν να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού και να διατηρούν άψογη και αψεγάδιαστη των υψηλά ισταμένων στην οικονομική και πολιτική σκακιέρα.

Κάποτε οι βασιλιάδες ήταν οι γιοί των θεών που τους έστελναν στη γη με το κλήμα και το καλαμπόκι. Σήμερα οι πρόεδροι είναι τα πλάσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κατεβαίνουν στη μυθική οθόνη για να ταυτιστούν με καθέναν από εμάς.

Τα σημεία των καιρών έχουν σαφώς αλλάξει και η σημειολογική συνείδηση των όσων μας έφερε στη ζωή μας η τεχνολογική επανάσταση είναι ταυτόχρονα η δύναμη μας και ο εγγυητής της ελευθερίας μας.

* Η Μ.Ζαμάνη είναι συγγραφέας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Διονύσου με την παράταξη ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ