Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου: Σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας για την τοπική αγορά, να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων μας

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Θέμα: «Εκδήλωση Εξερευνώντας την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Διονύσου»

Ιδιαιτέρως σημαντικά κρίνονται τα ευρήματα από έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου αναφορικά με τις συμπεριφορές του αγοραστικού κοινού σε σχέση με την τοπική αγορά του Δήμου Διονύσου.

Η έρευνα με τίτλο “Έρευνα καταναλωτών για την τοπική́ αγορά́ του Δήμου Διονύσου” πραγματοποιήθηκε και δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά στις αρχές του χρόνου από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου, με χορηγία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και έδειξε πως οι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου σε ποσοστό που αγγίζει το 87% στηρίζουν ανεπιφύλακτα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες από άλλες περιοχές επισκέπτονται κάθε χρόνο τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ανέδειξε, επιπλέον, τα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της τοπικής αγοράς, η οποία σχετίζεται με την αναβάθμιση των γενικότερων υποδομών της πόλης. Οι ίδιοι οι καταναλωτές στις απαντήσεις τους επεσήμαναν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα βασικών υποδομών, όπως πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, συγκοινωνίες, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, φωτισμός κ.λπ. που αποτρέπουν μάλιστα την προσέλκυση νέου αγοραστικού κοινού. Επισημάνθηκαν, επιπλέον, και οι επιπτώσεις από τα φαινόμενα παραβατικότητας, που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με επιπλέον δαπάνες και υποβαθμίζουν την αισθητική των δημόσιων χώρων.

Η έρευνα διήρκεσε 30 ημέρες περίπου και στο δομημένο ερωτηματολόγιο που είχε καταρτισθεί, απάντησαν συνολικά 1235 καταναλωτές- 295 από τις επτά Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Διονύσου και 940 από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής- διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, εισοδημάτων και εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με τίτλο “Εξερευνώντας την επιχειρηματικότητα στο Δήμο Διονύσου” από τους κ. Γιώργο Θανόπουλο– Προϊστάμενος Μονάδας Έρευνας, Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ και κ. Σταμάτη Βαρδαρό – Διοικητικός Διευθυντής ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, την οποία οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, την Τετάρτη 15 Μαΐου. Την εκδήλωση συντόνιζε ο γνωστός δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ κ. Ντίνος Σιωμόπουλος, ενώ παρέστησαν και συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό- επαγγελματικό κόσμο της χώρας, αιρετοί από το Δήμο Διονύσου και την Περιφέρεια Αττικής καθώς και μέλη του Συλλόγου.

Προσκεκλημένοι στα πάνελ συζήτησης από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Δήμου Διονύσου κ. Νεκτάριο Πίλτση ήταν οι:

Δήμαρχος Δήμου Διονύσου: Κατερίνα Μαϊχόσογλου
Υπουργός επικρατείας: Μάκης Βορίδης
Βουλευτής Αν. Αττικής της ΝΔ: Στέλιος Πέτσας
Βουλευτής Αν. Αττικής της ΝΔ: Γιώργος Βλάχος
Βουλευτής Αν. Αττικής της ΝΔ: Βασίλης Οικονόμου
Βουλευτής Αν. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ: Γιώργος Καραμέρος
Βουλευτής Αν. Αττικής του ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Χριστοδουλάκης
Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής: Βασιλική Καβαλλάρη
Περιφερειακή Σύμβουλος: Μυρτώ Κοροβέση
Πρόεδρος του ΕΕΑ: Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ: Γιώργος Καββαθάς
Πρόεδρος ΟΕΣΑΟΝΝΑ: Παύλος Πολιτάκης
Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ: Σπύρος Γεροντίτης
Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ: Δημήτρης Γαβαλάκης
Προϊστάμενος Μονάδας Έρευνας, Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Γιώργος Θανόπουλος
Διοικητικός Διευθυντής ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: Σταμάτης Βαρδαρός
Πρόεδρος του ΣΕΒΑ: Κωνσταντίνος Πανάκιας
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ:Βάσια Αναστασίου
Οικονομολόγος: Νικόλαος Πέππας
Πολιτικός Μηχανικός: Αβραάμ Παπαβασιλείου
Διοικητής Α.Τ. Αγ. Στεφάνου: Νίκος Νούσας
Διοικητής Ασφαλείας Α.Τ. Αγ. Στεφάνου: Γιάννης Μπαλατσός

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας έδειξαν:
o Σχετικά ανεπτυγμένη αγορά
o Ελλιπείς υποδομές
o Μέτρια αισθητική
o Ισχυρή αίσθηση της κοινότητας
o Προτίμηση λόγω προσωπικής εξυπηρέτησης
o Θετική αίσθηση μετά την έξοδο από τα καταστήματα
o Σημαντική επισκεψιμότητα από κατοίκους του Δήμου και της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν τα επιμέρους προβλήματα και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσής τους, καθώς και μέτρα και τρόποι για την προβολή και την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων.

Τέλος, Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου κ. Νεκτάριος Πίλτσης, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε θα αποτελέσει αφετηρία για γόνιμες συζητήσεις και εποικοδομητικές συνεργασίες και την ευχή, να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας προς όφελος όλων μας. Προσδοκεί στη συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στην ανάρτηση του Εμπορικού συλλόγου που ακολουθεί. Επίσης δείτε σχετικό ρεπορτάζ του edionysos.gr πατώντας ΕΔΩ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ