Επικαιροποίηση & Αναθεώρηση του ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ζητάει ο Μανώλης Κόκκαλης
Ο πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε.Ροδόπολης εκφράζει με παρέμβασή του τις ανησυχίες του εν’όψει της αντιπυρικής περιόδου.
Του Μανώλη Κόκκαλη *
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Πλησιάζουμε στο τέλος της χειμερινής περιόδου ενώ δεν αργεί η έναρξη της αντιπυρικής, την Πρωτομαγιά, λίγο μετά το Πάσχα.
Η πρόσφατη εμπειρία από την αντιμετώπιση της εξάωρης χιονόπτωσης μας βάζει όλους σε σκέψεις. Και τούτο διότι αποδείχθηκε η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα συνηθισμένο για τις περιοχές μας και μέτριας έντασης καιρικό φαινόμενο.
Τότε, η διοίκηση αποφάσισε να διατηρήσει τον κεντρικό έλεγχο και για αδιευκρίνιστους λόγους δεν έδωσε τα απαραίτητα μέσα στους Προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων. Έτσι «κατάφερε» να κρατήσει περιοχές αποκλεισμένες για δυο ολόκληρες μέρες και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη αν δεν είχαμε την τύχη να βρέξει.
Οι ερμηνείες που δίνω σε αυτές τις συμπεριφορές και τις πρακτικές δεν ενδιαφέρουν τους δημότες και δεν έχουν θέση εδώ. Αυτό που κρατώ είναι το αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι αμείλικτα.
α) Πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή έκτακτη κατάσταση (π.χ. πυρκαγιά), όταν δεν τα έχουν καταφέρει στα απλά και εύκολα;
β) Αν το χειρότερο στην περίπτωση του χιονιά ήταν να μείνουν κάποιοι πολίτες στα σπίτια τους, τρέμω να σκεφτώ ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ανοργανωσιάς και της ανικανότητας σε μια πυρκαγιά; Και πόσο μακριά νιώθουμε ότι είναι το Μάτι;
Τα πράγματα είναι απλά. Κοινός νους και βούληση.
(α) Επικαιροποίηση και αναθεώρηση, όπου απαιτείται, του σχεδίου πυροπροστασίας και ειδικά του μέρους που αφορά στις οδούς διαφυγής, στην εκκένωση περιοχών αλλά και στο δίκτυο των πυροσβεστικών κρουνών που είναι λειτουργικοί.
(β) Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών στην εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου.
(γ) Πραγματική ενίσχυση των Εθελοντικών Οργανώσεων. Να μην ξεχνάμε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις είναι ο κύριος μηχανισμός πολιτικής προστασίας και, οπωσδήποτε, αυτός που λόγω εγγύτητας σπεύδει αμέσως για πρόληψη, αντιμετώπιση, αποκατάσταση, σε όλες τις καταστάσεις (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα, πεσμένα δέντρα κ.λπ.)
(δ) Προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού και διάθεση εκπαιδευμένου προσωπικού.
Επιπλέον,
(ε) Κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων από τους πολίτες. Κανείς δεν ξέρει τις γειτονιές τους καλύτερα από τους ίδιους.
(στ) Διοικητική αναδιάρθρωση. Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να αποτελεί Γραφείο στο Τμήμα Περιβάλλοντος, παράλληλα με το γραφείο κίνησης, την αποκομιδή σκουπιδιών κ.τ.λ.
(ζ)) Αξιοποίηση της τεχνολογίας, των γνώσεων και της εμπειρίας των ειδικών και αποφυγή των ερασιτεχνισμών αυτών «που τα ξέρουν όλα».
Ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές, η οποία όμως λόγω της ιδιομορφίας της (πράσινο, γειτονιές παγίδες, αδιέξοδοι δρόμοι κ.λπ.) εμφανίζει μεγάλη επικινδυνότητα.
Επειδή οι καταστροφές μπορούν να προληφθούν και οι συνέπειες μιας πλημμύρας, μιας πυρκαγιάς ή ενός σεισμού μπορούν να μετριαστούν και επειδή πρέπει να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε, να διαφυλάξουμε τις περιουσίες και να διασώσουμε το ανεκτίμητο φυσικό περιβάλλον,
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, στις εκλογές του Μαΐου να επιλέξουμε μια διοίκηση δυνατή και ικανή να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.
Η απερχόμενη έχει αποδείξει την κραυγαλέα ανικανότητά της με μεγάλη επιτυχία και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
* Ο Μ.Κόκκαλης είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”