“ΕΡΓΑ ΗΛΙΘΙΕ, ΕΡΓΑ”

Ένα επίκαιρο άρθρο του Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου.

«ΕΡΓΑ ΗΛΙΘΙΕ, ΕΡΓΑ»

Του Ανδρέα Θεοδωρακόπουλου *

«Αντισταθείτε, σε αυτόν που χαιρετά από την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις. Στον Πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε, στις μουσικές, τα τούμπανα και τις παράτες, σε όλα τα ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε, ……. Αντισταθείτε σε αυτούς που λέγονται μεγάλοι. Και γράφουν λόγους πλάι στη θερμάστρα.»

Μιχάλης Κατσαρός «Αντισταθείτε»

Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως κωμωδία τη δεύτερη ως τραγωδία.

Επί Ενετοκρατίας κάπου γύρω στο 15ο αιώνα ο Δόγης της Βενετίας είχε τοποθετήσει Πρεβεδούρο στο νησί της Ζακύνθου έναν ανιψιό του, όχι ιδιαιτέρων ικανοτήτων, με απώτερο σκοπό χρησιμοποιώντας άνομες μεθόδους να πλουτίσει. Ο Δόγης ήταν ο ανώτατος άρχοντας της Βενετίας και εκλεγόταν για πέντε χρόνια από το συμβούλιο των Ευγενών. Κάθε Δόγης έστελνε στις επαρχίες της Βενετίας τοπικούς διοικητές κάτι σαν αντιδημάρχους επίσης για πέντε χρόνια.

Παραμονές της λήξης της θητείας ο ανιψιός Πρεβεδούρος έγραψε επιστολή στον θείο του Δόγη και του ανέφερε: «Μπάρμπα κοντεύει να τελειώσει η θητεία μας και ακόμα δεν έχω μαζέψει λεφτά. Τι με συμβουλεύεις να πράξω;»

Η απάντηση του Δόγη ήταν ξεκάθαρη: «Κάνε έργα ηλίθιε, ηλίθιε κάνε έργα».

Τα παραπάνω περιστατικά τεκμηριώνονται από επιστολές οι οποίες εντοπίστηκαν στα αρχεία της Βενετίας.

Υ.Γ.: Οποιαδήποτε ομοιότης με πρόσωπα και πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική

* Ο Α.Θεοδωρακόπουλος είναι καθηγητής, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας. Επίσης είναι συνιδρυτής του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου EXELIXIS 6. Ακόμη, είναι δημότης Ωρωπού και υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Αφιδνών με την παράταξη “Συνεργασία Ευθύνης”.

Πηγή: maximipoli.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ