Γ.Καλαφατέλης: «5 ρεαλιστικές προτάσεις προς τη Δήμαρχο Διονύσου, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να υπερψηφιστεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού»

"ΑΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ"

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ”

Γιάννης Καλαφατέλης: «5 ρεαλιστικές προτάσεις προς τη Δήμαρχο Διονύσου, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να υπερψηφιστεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού»

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, την Παρασκευή 26/4, συνέβη κάτι πρωτοφανές και θεσμικά παράδοξο στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν έχει προηγούμενο. Η Δημοτική Αρχή, αν και διαθέτει την άνετη πλειοψηφία στη Δημοτική Επιτροπή, όπως ορίζεται -και ορθά-  από το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου η εκάστοτε Διοίκηση να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, ενός κορυφαίου και ζωτικού εργαλείου για  την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Δηλαδή, με απλά λόγια, η Δημοτική Αρχή καταψήφισε την εισήγηση που η ίδια έφερε προς ψήφιση (!!), με μία μόνο θετική ψήφο, αυτή της Δημάρχου…

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» σε καμία περίπτωση δεν επιχαίρει με αυτή την αρνητική εξέλιξη ούτε και σκοπεύει να εμπλακεί στα εμφανή προβλήματα και τις διαφωνίες μεταξύ στελεχών της Διοίκησης, που αποτελούν αποκλειστικά δικό τους εσωτερικό ζήτημα.

Οφείλει ωστόσο, με το θεσμικό ρόλο που έχει ως μείζονα μειοψηφία και ως πρώτη σε δύναμη δημοτική παράταξη κατά την πρώτη Κυριακή των Εκλογών, να απευθυνθεί πρωτίστως στους πολίτες και να εξηγήσει τη στάση της, όπως εκφράστηκε από την καίρια τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου και Προέδρου της ΔΕΔ Γιάννη Καλαφατέλη στη Δημοτική Επιτροπή.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του ήταν τα εξής:

1) Κατέρρευσε παταγωδώς η μέχρι σήμερα επίμονη και συστηματική προσπάθεια στελεχών της Δημοτικής Αρχής, με την ανοχή της Δημάρχου, να παρουσιάσουν μία παραπλανητική εικόνα προς τους πολίτες ότι δήθεν «παρέλαβαν καμένη γη», ότι «ο Δήμος είναι υπό πτώχευση», ότι «υπάρχουν ελλείμματα» κλπ. Όλα αυτά έχουν ήδη απαντηθεί επαρκώς, με λεπτομερή ανακοίνωση της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» για την οικονομική κατάσταση, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνονται όμως και από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων που κατατέθηκε είναι αυξημένος κατά 458.616 ευρώ! Άρα είναι προφανές ότι είτε έλεγαν ψέματα πριν, όταν δηλαδή μιλούσαν, ευθέως ή πλαγίως, για κακή οικονομική κατάσταση, είτε λένε ψέματα σήμερα. Τελικά ας ξεκαθαρίσουν τι από τα δύο ισχύει.

2)  Εάν παρ’όλα αυτά η Δημοτική Αρχή επιμείνει στα περί τάχα κακής οικονομικής κατάστασης, επιλέγοντας να «ψαρεύει σε θολά νερά», την καλούμε και την προκαλούμε να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο. Τελεία και παύλα. Διαφορετικά να σιωπήσει και να σταματήσει να αναζητεί άλλοθι σε μια ενδεχόμενη αποτυχία της, ρίχνοντας επιτέλους το βάρος στη βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ο Δήμος πρόβλημα ρευστότητας.

3) Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» έχει πει ότι δεν θα ασκήσει μια στείρα αντιπολίτευση αλλά θα παρεμβαίνει δημιουργικά για το καλό του Δήμου και των δημοτών. Για αυτό το λόγο κατέθεσε 5 ρεαλιστικές προτάσεις προς τη Δήμαρχο, αναφορικά με τον προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορέσει να υπερψηφίσει την αναμόρφωση:

Πρόταση 1: Να ανακαλέσει το μηδενισμό του κωδικού των ετήσιων επιχορηγήσεων προς τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Δήμου. Οι σύλλογοι με το δίκιο τους βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς κινδυνεύει να ανατραπεί ο προγραμματισμός των εκδηλώσεών τους. Άλλωστε έχουν ήδη υποβάλει το σχέδιο των ετήσιων δράσεων τους, την υλοποίηση των οποίων κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να εξασφαλίσει η Διοίκησή μας, παρά τις έκτακτες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Πρόταση 2: Να επαναφέρει το συνολικό ποσό στον κωδικό που προβλέπει την αποζημίωση ιδιώτη για την απαλλοτρίωση οικοπέδου, το οποίο είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να κατασκευαστεί αντλιοστάσιο στο πλαίσιο του σημαντικού έργου της αποχέτευσης του Αγίου Στεφάνου.

Πρόταση 3: Να ανακαλέσει το μηδενισμό του κωδικού που προβλέπει την αποζημίωση για έκδοση κτηματολογικών στοιχείων, απαραίτητων για τη διασφάλιση της Δημοτικής Περιουσίας υπέρ του Δήμου και των δημοτών. Το ζήτημα της Δημοτικής Περιουσίας πρέπει να παραμείνει στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Πρόταση 4: Να ανακαλέσει το μηδενισμό του κωδικού που αφορά την είσπραξη των προστίμων (από ακαθάριστα οικόπεδα κλπ). Η δική μας Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε για να δημιουργηθεί κουλτούρα νομιμότητας και τήρησης των υποχρεώσεων των συμπολιτών μας, αδιαφορώντας για το τυχόν πολιτικό κόστος.

Η ενέργεια αυτή υποκρύπτει ψηφοθηρική στάση, σε ένα μείζον ζήτημα όπως είναι η πολιτική προστασία, ενόψει μάλιστα έναρξης της  αντιπυρικής περιόδου. Καλείται γι’ αυτό Δήμαρχος να επαναφέρει το ποσό που είχε προβλεφθεί για είσπραξη προστίμων.

Πρόταση 5: Να ανακαλέσει το μηδενισμό του κωδικού που αφορά σε δαπάνες αναφορικά με τη δημιουργία του νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου στο Μπισμπίρι, δεδομένου ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει το εν λόγω έργο λόγω του κορεσμού των υπόλοιπων Κοιμητηρίων.

4) Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ», εφόσον η Δήμαρχος υιοθετήσει τις πιο πάνω 5 προτάσεις, δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν έρθει προς ψήφιση το θέμα.

Γραφείο Τύπου «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο»
28/4/2024

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ