ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ: “Δεσμεύομαι για ένα πράσινο και ψηφιακό Δήμο Διονύσου. Οι πολίτες θα πουν όχι σε άλλη μια χαμένη τετραετία…»

Συνέντευξη στον Πέτρο Πετρόπουλο

Λίγες μέρες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ο υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου και επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ανοίγει τα χαρτιά του στο edionysos.gr. O κος Καλαφατέλης, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε,  μιλάει για τους βασικούς άξονες του προγράμματός του αλλά και τις πρώτες προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος. Επίσης, δεσμεύεται ότι θα μετατρέψει το Δήμο Διονύσου από «ένα Δήμο της λακκούβας, των σκουπιδιών και του ρουσφετιού», όπως χαρακτηριστικά λέει, σε «ένα  πράσινο, ψηφιακό αλλά και σύγχρονο Δήμο που θα σέβεται το περιβάλλον και τους πολίτες του». Ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ εξαπολύει επίθεση στο σημερινό Δήμαρχο Δ.Ζαμάνη, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «φαντάζεται ότι προεδρεύει Λαϊκού Δικαστηρίου» και  δηλώνει ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών, θα εργαστεί με γνώμονα τη σύνθεση απόψεων και τη συναίνεση για το καλό του Δήμου. Ακολουθεί η συνέντευξη.  

Κύριε Καλαφατέλη, γιατί οι πολίτες του Δήμου Διονύσου να επιλέξουν εσάς και τη «Δύναμη Ευθύνης»  αντί των άλλων συνυποψηφίων σας ;

Κε Πετρόπουλε, η Δύναμη Ευθύνης είναι μια νέα παράταξη που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» με τη «Συμμαχία για τον Πολίτη» και τη «Δράση Συν-Πολιτών για Διαφάνεια και Δημιουργία». Η συνεργασία στηρίχθηκε και στηρίζεται στην ειλικρίνεια, την εντιμότητα και το σεβασμό της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και αυτοτέλειας κάθε συνιστώσας. Το αποτέλεσμα είναι μια δυναμική παράταξη με ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα και μια ρεαλιστική πρόταση εξόδου από τη μεγάλη κρίση, στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος. Δίνουμε την ευκαιρία στους πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν. Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να προσθέσω ότι οι άνθρωποι που συγκροτούν τη «Δύναμη Ευθύνης» έχουν δώσει εξετάσεις στη Διοίκηση και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Να σας θυμίσω ότι στην πρώτη θητεία μου ως δημάρχου του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, παραλάβαμε ένα Δήμο που ήταν «στα χαρτιά», περιγραφόταν απλά σε ένα ΦΕΚ, και καταφέραμε με τη συνένωση των 7 δήμων και κοινοτήτων να συγκροτήσουμε ένα καλά οργανωμένο, λειτουργικό και αποτελεσματικό Διόνυσο.

Πως κρίνετε συνολικά τη θητεία του απερχόμενου Δημάρχου Διονύση Ζαμάνη και των «Ανοιχτών Οριζόντων» ;

Κε Πετρόπουλε, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια χαμένη πενταετία. Μπορεί αυτή η κρίση να φαίνεται υπερβολικά οξεία και, ταυτόχρονα, υποκειμενική εξαιτίας της πολιτικής τοποθέτησής μας απέναντι στον κ. Ζαμάνη. Όμως, η καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες, εσείς κι εγώ, είναι αδιάψευστος μάρτυρας αποτυχίας. Και, επιπλέον, ποιο μεγάλο έργο υλοποιήθηκε; Ποιο μεγάλο έργο, έστω, σχεδιάστηκε; Ποιο ήταν το όραμα του κ. Ζαμάνη για το Διόνυσο; Τι παρέλαβε και τι μας παραδίδει ; Κε Πετρόπουλε, ο Δήμος Διονύσου είναι ένας οικονομικά εύρωστος Δήμος και υπάρχει, πάντα, η δυνατότητα συνεργασίας και προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια. Γι’ αυτή την αναπτυξιακή υστέρηση δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Οι πολίτες θα κληθούν σε λίγες μέρες να αποφασίσουν για όλα αυτά και είμαι βέβαιος ότι με τη θετική ψήφο τους στη «Δύναμη Ευθύνης» δεν θα επιτρέψουν να χαθεί κι άλλη τετραετία.   

Στην παιδεία και τον αθλητισμό δεν πιστεύετε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά, μέσα από την αναμόρφωση των σχολικών και αθλητικών χώρων ;

Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα έργα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν αποσπασματικά και βιτρίνας. Σε πολλά από  αυτά έγιναν προχειρότητες και κακοτεχνίες. Και σε όλα υπήρχε μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Αν δεν κάνω λάθος, στην αρχή της θητείας του κου Ζαμάνη η «Ενωτική Πρωτοβουλία» είχε υπερψηφίσει πολλές εισηγήσεις της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχετε σκληρύνει τη στάση σας, με αποκορύφωμα την μη προσέλευση της μείζονος μειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια ή την καταψήφιση εισηγήσεων ακόμη και για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Πως απαντάτε στις κατηγορίες της δημοτικής αρχής ότι λειτουργείτε ανεύθυνα;

Η απάντηση βρίσκεται στη διατύπωση του ερωτήματος σας. Ναι. Δώσαμε μια σημαντική περίοδο χάριτος στον κ. Ζαμάνη. Και στηρίξαμε κάθε θετική πρωτοβουλία και κάθε εισήγηση που ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Όμως, ο κ. Ζαμάνης επέλεξε να διοικεί αυταρχικά, εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή μέσα στο Δ.Σ., αγνόησε συστηματικά της αντιπροτάσεις και την καλοπροαίρετη κριτική της αντιπολίτευσης, ουδέποτε επεδίωξε με ειλικρίνεια τη διαβούλευση, τη συνεργασία και τη συναίνεση. Είναι, λοιπόν, ο τελευταίος που δικαιούται να μας κατηγορεί για ανευθυνότητα όταν η δημοτική αρχή συγκαλεί Δημοτικά Συμβούλια με 40, 50, 60 και 70 θέματα, όταν έρχονται εισηγήσεις γραμμένες στο πόδι, όταν υπάρχουν δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι που ψηφίζουν πρόθυμα και άκριτα «Ναι». Τις ίδιες, δυστυχώς, πρακτικές εφαρμόζουν και στα ΝΠΔΔ. Σε αυτό τον ευτελισμό των θεσμών δεν μπορούμε να συμπράξουμε.

Κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τη συγκρότηση μιας νέας Ομόσπονδης παράταξης, όπως είναι η «Δύναμη Ευθύνης», ως ένα πείραμα… Ποια  είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τους κους Βορριά και Υφαντή ;

Δεν είναι πείραμα κε Πετρόπουλε. Είναι το προϊόν μιας ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας, η οποία οδήγησε σε συμφωνία επί προγραμματικών θέσεων. Εξάλλου υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που καμιά παράταξη δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει από μόνη της. Στη «Δύναμη Ευθύνης» κάναμε πράξη την συναίνεση και μάλιστα, πριν από τις εκλογές, με διαφάνεια και με εντιμότητα απέναντι στους πολίτες. Όπως τόνισα και προηγουμένως, υπάρχει σεβασμός στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την αυτοτέλεια κάθε συνιστώσας. 

Ως «Δύναμη Ευθύνης» έχετε δεσμευθεί ότι θα καινοτομήσετε προκειμένου να εξασφαλίσετε τόσο τη διαφάνεια όσο και την αποκέντρωση, με αιχμή του δόρατος την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες. Είστε σίγουρος ότι όλα αυτά είναι υλοποιήσιμα ;  

Πράγματι. Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί διατηρείτε επιφυλάξεις. Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να συμφωνήσουμε ότι θα υπάρξει έλεγχος σε απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, με επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις του ΔΣ; Πόσο δύσκολο είναι να έχουμε ένα τοπικό συνεργείο για μικρο-συντηρήσεις και επισκευές σε κάθε δημοτική ενότητα; Πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσουμε εγγύτητα και αμεσότητα σε κάθε πολίτη; Όλα είναι εφικτά, αρκεί να υπάρχει βούληση.

Σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις έργων ποια είναι η δέσμευσή σας: η μείωση ή η ολοσχερής κατάργησή τους ;

Όπως ανέφερα ήδη, δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά για περιορισμό της κατάχρησης και της ασυδοσίας μέσω διαπαραταξιακού ελέγχου.

Στο Debate του edionysos.gr, στη σχετική ερώτηση που σας υποβάλλαμε για την ασφάλεια στο Δήμο Διονύσου, προτείνατε, μεταξύ άλλων, Παρατηρητή της γειτονιάς. Θεωρείτε ότι ανάλογοι θεσμοί είναι εφικτό να δημιουργηθούν και κυρίως να λειτουργήσουν στην πράξη ;

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό κε Πετρόπουλε. Είναι θεσμός που εφαρμόζεται  σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Εννοείται σε εθελοντική βάση και με τη συμμετοχή κατάλληλα εκπαιδευμένων πολιτών.

Αναφορικά με την υπόθεση των «Νερών του Κρυονερίου» την αγορά δηλαδή νερού από την Κοινότητα Κρυονερίου όταν εσείς ήσασταν Πρόεδρος, δηλώσατε ότι θα το ξανακάνατε αν ήταν απαραίτητο, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η εν λόγω αγοραπωλησία διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Επιμένετε σε αυτή την άποψη ;

Κε Πετρόπουλε, ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Ο αιρετός δεν είναι υπηρεσιακός παράγοντας. Εκλέγεται για να δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και να αναλαμβάνει την ευθύνη και υπεράσπιση επιλογών και των αποφάσεών του. Αυτό έπραξα κι εγώ. Και έχω δώσει αναλυτικές και λεπτομερείς εξηγήσεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν και τις ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. Αρμοδίως, φυσικά.  

Για την ίδια υπόθεση, όμως, η σημερινή δημοτική αρχή σας έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για παράνομες πράξεις, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει ακόμη και την αποχώρησή σας από την εκλογική μάχη. Τι απαντάτε ;

Η απερχόμενη δημοτική αρχή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την συγκεκριμένη υπόθεση και συνεχίζει με τρόπο που φανερώνει πολιτικό αμοραλισμό και αθλιότητα. Στην προεκλογική περίοδο επένδυσαν σε συκοφαντίες, χρησιμοποίησαν υλικό, παράνομα και παραπλανητικά, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να με βλάψουν πολιτικά. Έδωσα εξηγήσεις αρμοδίως, όπως όφειλα, και, όπως βλέπετε, είμαι εδώ μπροστά σας, ανεξάρτητα από τις σκοτεινές επιδιώξεις και τις μύχιες επιθυμίες του κ. Ζαμάνη. Και αφού το σενάριο δεν «βγήκε» έρχονται τώρα με θράσος και ζητούν την αποχώρησή μου… Να αποχωρήσω διότι αυτό κρίνει ορθό ο «αδιάφθορος» κ. Ζαμάνης; Επειδή φαντάζεται ότι προεδρεύει λαϊκού δικαστηρίου; Και για ποιο λόγο;. Μήπως επειδή αυτό τον διευκολύνει; Κε Πετρόπουλε, δόξα τω Θεώ, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, οι θεσμοί λειτουργούν και κρίνουν κατά την αρμοδιότητά τους.

Με το νυν Δήμαρχο εξαιτίας αυτής της υπόθεσης είστε σε δικαστική διαμάχη, με ανοιχτές μηνύσεις και αγωγές. Υπάρχει η πιθανότητα, έστω και μετά τις εκλογές, να κάτσετε σε ένα τραπέζι και να τα βρείτε για το καλό του Δήμου ;

Εμείς στηρίζουμε έμπρακτα τη συνεργασία και τη συναίνεση. Μετά τις εκλογές, όσοι εκλεγούν θα βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι και θα πρέπει να παραμερίσουν οποιαδήποτε διαφορά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Δήμου.

Υπάρχει μια έκφραση από τους αντιπάλους σας περί «παράγκας του Κρυονερίου». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ και να απαντήσω σε συκοφαντικές μυθοπλασίες, εκτός βέβαια και αν ορισμένοι βλέπουν  ως «παράγκα» το  80% των πολιτών που επί 3 συνεχόμενες τετραετίες με εξέλεξαν, επιβραβεύοντας το σημαντικό έργο που επιτέλεσα μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου. Μπορώ, απλά, να εικάσω ότι η ανυπαρξία έργου και η αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής αρχής στα ζητήματα καθημερινότητας την υποχρεώνει στην εφεύρεση συνωμοτών.    

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ; Είστε αισιόδοξος ;

Στη «Δύναμη Ευθύνης» είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά και πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα προκρίνουν τη δική μας πρόταση για καλύτερες μέρες στον Διόνυσο.

Εφόσον περάσετε στο δεύτερο γύρο, δε φοβάστε ότι μπορεί να επαναληφθεί αυτό που συνέβη στις εκλογές του Μαΐου του 2014, όπου ο Διονύσης Ζαμάνης ανέτρεψε μια πολύ μεγάλη διαφορά 10 μονάδων και έγινε τελικά Δήμαρχος αντί για εσάς ;

Κε Πετρόπουλε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο κ. Ζαμάνης εκλέχθηκε και επί 5 χρόνια εξετάζεται καθημερινά και για τις επιδόσεις του και την αναποτελεσματικότητά του… Οι πολίτες γνωρίζουν.

Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες εφόσον εκλεγείτε ;

Αποκέντρωση, Διαφάνεια, Αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Θεσμών, Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης Δήμου-Πολιτών, Δημοκρατικός Προγραμματισμός. Επίσης, δεσμεύομαι ότι θα προωθήσω το μετασχηματισμό του Δήμου Διονύσου, έτσι ώστε από ένας Δήμος της λακκούβας, των σκουπιδιών και του ρουσφετιού – γιατί έτσι δυστυχώς τον έχει καταντήσει ο κος Ζαμάνης- να μετατραπεί σε ένα πράσινο και ψηφιακό Δήμο. Σε ένα Δήμο σύγχρονο και λειτουργικό, όπου θα ιεραρχούνται αξιοκρατικά οι ανάγκες και οι προτεραιότητες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις καθημερινές ανάγκες κάθε πολίτη.

Την επόμενη μέρα, αν υποθέσουμε ότι εκλεγείτε Δήμαρχος, πως θα εξασφαλίσετε τη συναίνεση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβανομένου υπόψη ενός εντελώς νέου τοπίου που καλώς ή κακώς φέρνει ο «Κλεισθένης» ;

Όπως ήδη ανέφερα, μετά τις εκλογές, όσοι εκλεγούν θα βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι και θα πρέπει να παραμερίσουν οποιαδήποτε διαφορά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Δήμου. Ως «Δύναμη Ευθύνης» θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σε περίπτωση που εκλεγώ Δήμαρχος, θα λειτουργήσω με υπευθυνότητα προκειμένου να συνθέσω τις διαφορετικές απόψεις. Αλαζονικές και αυταρχικές νοοτροπίες δεν χωρούν μέσα στη «Δύναμη Ευθύνης».

Βλέπετε κοινά σημεία, σε επίπεδο θέσεων και προγράμματος, με άλλους συνδυασμούς και με ποιους ;

Κε Πετρόπουλε, οποιαδήποτε συνεργασία θα πρέπει να στηρίζεται επί θέσεων και προτάσεων… Οι υπόλοιπες προσεγγίσεις αφορούν σε συναλλαγές.

Ποια δικά σας παλιά λάθη θα αποφύγετε στη νέα θητεία εάν εκλεγείτε Δήμαρχος ;

Κάθε μία εμπειρία είναι διδακτική και μας βοηθάει  να βελτιωθούμε.

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Επιτρέψτε μου μόνο να προσθέσω ότι οι πολίτες του Δήμου Διονύσου θα πρέπει  να είναι βέβαιοι ότι τυχόν επιτυχία της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ στις εκλογές συμβαδίζει απόλυτα με την επιτυχία του Δήμου και των δημοτών στο σύνολό τους, χωρίς αποκλεισμούς και αυταρχικές συμπεριφορές, γιατί δυστυχώς το είδαμε κι αυτό επί θητείας Ζαμάνη. Σας ευχαριστώ κι εγώ για το φιλόξενο βήμα που μου δώσατε να ενημερώσω τους αναγνώστες σας.     

   

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ