H Χριστίνα Γιαννέτου γράφει στο edionysos.gr: “Έχω τεράστια υπομονή, που έχει φυσικά τα όριά της…”
Διαβάστε το βιωματικό και πολύ ενδιαφέρον άρθρο της υπεύθυνης εθελόντριας της “Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου”. Η ίδια αποκαλύπτει ότι η Βιβλιοθήκη έχει συμπληρώσει 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έχοντας περάσει “δια πυρός και σιδήρου” και χωρίς καμία στήριξη ή και αδιαφορία από τους επίσημους φορείς, με πολλά προβλήματα κτηριακά και υποδομής.
Της Χριστίνας Γιαννέτου *
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου λειτουργεί επί 25 συναπτά έτη αποκλειστικά και μόνο με εθελοντές. Έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, χωρίς καμία στήριξη, με αδιαφορία από τους επίσημους φορείς και με πολλά προβλήματα κτηριακά και υποδομής.
Υπεύθυνη για σχεδόν 20 χρόνια ήταν η κα Μόσχα Φραγκάκη, που χάρη στην δουλειά και αφοσίωσή της, τη διατήρησε ενεργή και με επίπεδο. Όταν όμως, πριν από 8 χρόνια, πήγα να γραφτώ και να δανειστώ βιβλίο η κατάσταση ήταν πολύ λυπηρή: Είχε μόλις επισκευαστεί το πάτωμα από ζημιά που είχε προκύψει όταν έσπασαν τα καλοριφέρ, τα βιβλία ήταν στα λίγα ράφια που είχαν σωθεί από τα νερά στον προθάλαμο και στο μικρό δωμάτιο της εισόδου, ενώ τα περισσότερα ήταν σε κουτιά. Η κα Φραγκάκη, κατά την επίσκεψη μου αυτή, μου ζήτησε να βοηθήσω και έτσι ξεκίνησε η δική μου εμπλοκή.
Πάντα αγαπούσα το διάβασμα και είχα ιδιαίτερη αγάπη στις Βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία. Είναι ο φυσικός μου χώρος κατά κάποιο τρόπο.
Όταν ζούσα στο Σικάγο και ιδιαίτερα αφότου απέκτησα τα παιδιά μου, η επίσκεψη στην Βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας ήταν μια πολύ τακτική υπόθεση. Μια υπέροχη Βιβλιοθήκη, με τεράστια συλλογή υλικού, προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους, με πολλά τμήματα, λέσχες, ομάδες και υπηρεσίες.
Με βάση αυτή μου την εμπειρία και βλέποντας τις ελλείψεις της δικιάς μας Βιβλιοθήκης, βάλαμε μπροστά με την τότε ομάδα εθελοντών, με σύστημα και συνέπεια, να την ξαναστήσουμε και να την ανανεώσουμε.
Με χρήματα όσων θέλησαν να βοηθήσουν για να αγοράσουμε ράφια, με δωρεά που μας έκαναν τα «Μάρμαρα Διονύσου» σε τεχνολογικό εξοπλισμό (λάπτοπ και εκτυπωτή), με πολλή δουλειά οργάνωσης (καταλογογράφηση, διαχείριση συλλογής, τακτοποίηση, επικοινωνία ανάγκης δωρεών βιβλίων, κ.α.) και με πιέσεις προς τις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου για στήριξη και λύσεις προβλημάτων, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει σταθερά προς το καλύτερο.
Η ένταξή μας στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών Ελλάδος το 2015 μας έδωσε μεγάλη ώθηση και ιδιαίτερα η συμμετοχή μας στις 2 Καλοκαιρινές Εκστρατείες το 2016 και το 2017 με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχαμε, μας καταξίωσε στα μέλη μας και στις Βιβλιοθήκες του Δικτύου. (Θυμίζω πως στην πιλοτική αξιολόγηση από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ήρθαμε 18οι ανάμεσα σε 150 Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και 1οι ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες χωρίς έμμισθο προσωπικό).
Η παρακολούθηση σεμιναρίων και η συνεχής επιμόρφωσή μας (με ίδια μέσα φυσικά), έχει επίσης συντελέσει στην καλύτερη οργάνωση, επικοινωνία, στην ποιότητα της συλλογής αλλά και στο επίπεδο των προγραμμάτων μας που ολοένα και αυξάνονται.
Οι δημότες έχουν αγκαλιάσει τη Βιβλιοθήκη και τους εθελοντές της, την επισκέπτονται τακτικά και εγγράφονται συνεχώς νέα μέλη από ολόκληρο τον Δήμο. Οι επισκέψεις σχολείων έχουν θεαματικά αυξηθεί, η συμμετοχή στα προγράμματά μας είναι μεγάλη, δεχόμαστε πολλές δωρεές βιβλίων και εθελοντική προφορά υπηρεσιών από αξιολογότατους ανθρώπους.
Για να είμαι ειλικρινής, όταν ανέλαβα την ευθύνη, πριν 6 χρόνια, ούτε που μπορούσα να φανταστώ την εξέλιξη και αυτό το αποτέλεσμα.
Το «από ‘δω και πέρα» πάντως με απασχολεί πολύ! Χωρίς σταθερό πλαίσιο και σχεδιασμό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη και το κύρος της μελλοντικά. Ήρθε πια ο καιρός να «αποκατασταθεί» η οντότητά της από το Δήμο, να της εξασφαλίσει χρηματοδότηση, προσωπικό, τεχνολογική υποστήριξη, σωστό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης Βιβλιοθήκης, να αναγνωρίσει τους εθελοντές της και να επιδιώξει καλύτερη συνεργασία. Ιδιαίτερη προσοχή και βοήθεια πρέπει να δώσει και στο κοινωνικό έργο που συντελείται από τη Βιβλιοθήκη, που γίνεται αθόρυβα αλλά είναι ίσως και το σημαντικότερο επίτευγμα της.
Ειδικά σήμερα με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και την έλλειψη ουσιαστικής πνευματικής επαφής μεταξύ των ανθρώπων, της οικονομικής αλλά και της ηθικής και αξιακής κρίσης , η ύπαρξη της Βιβλιοθήκης είναι όχι μόνο χρήσιμη, αλλά απολύτως απαραίτητη.
Οι πολύπλευρες, πολύμορφες και δωρεάν υπηρεσίες της δεν μπορούν να προσφερθούν από κανέναν άλλον φορέα ,τόσο σε μορφωτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και για όλες τις ηλικίες!
Προσωπικά, αφιερώνω καθημερινά πολλές ώρες, και δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως, βάζω πολύ κόπο και έχω ζοριστεί επανειλημμένα από τα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω στην διαχείριση της Βιβλιοθήκης, όμως το αποτέλεσμα με δικαιώνει και έχω εισπράξει τόση εκτίμηση και αγάπη που αυτό με ανταμείβει αλλά και με δεσμεύει ηθικά.
Πολλοί με ρωτούν γιατί δουλεύω τόσο χωρίς χρηματικό όφελος και η απάντησή μου είναι, πως ενώ πιστεύω ότι η εργασία πρέπει να αμείβεται, όταν και για όσο υπάρχει ανάγκη, αν μπορείς να τη προσφέρεις και χωρίς, οφείλεις να το κάνεις!
Έχω την στήριξη της οικογένειάς μου και του περίγυρού μου, την υπέροχη σταθερή ομάδα εθελοντών της Βιβλιοθήκης, την επίσης υπέροχη ομάδα εθελοντών των προγραμμάτων μας και ένα όραμα που προσπερνάει κάθε εμπόδιο.
Και… τεράστια υπομονή, που έχει φυσικά τα όριά της.
* Η Χ.Γιαννέτου είναι υπεύθυνη εθελόντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, πρώην τραπεζική υπάλληλος, πτυχιούχος της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.