ΚΚΕ – Κ.Ο. Ωρωπού: Σύσκεψη-Συζήτηση στη Μαλακάσα για το προσφυγικό

ΚΚΕ – Κ. Ο. Ωρωπού

Σύσκεψη-συζήτηση στην Μαλακάσα για το προσφυγικό

Να μην γίνει η περιοχή μας ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. – Τώρα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει βίαια την ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μαλακάσας. Αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθειά της  να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου την πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, έφυγαν από τις χώρες τους διωγμένοι από τις βόμβες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των χωρών της ΕΕ. Έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από την πείνα, για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Η πλειοψηφία τους έχει για τελικό προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Και ενώ δικαιούνται, σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους, μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω των συμφωνιών της ΕΕ (Συμφωνίες Δουβλίνου, Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας) τις οποίες έχουν προσυπογράψει όλες οι κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες ασύλου παραμένουν υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια στοιβαγμένοι στα κέντρα φιλοξενίας ώσπου να εξεταστούν οι υποθέσεις τους.

Στην περιοχή μας, τόσο οι φιλοξενούμενοι όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, ζούμε τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Από τη μια, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι ζουν σε κοντέινερς και σκηνές, χωρίς  ίχνος μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε άθλιες συνθήκες. Από την άλλη, στο δήμο μας, οι υπάρχουσες δομές υγείας και καθαριότητας, αθλητισμού και άλλα, δεν είναι αρκετές για την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων των κατοίκων, πόσο μάλλον για ακόμη 4000 άτομα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας τα γνωρίζουν καλά όλα αυτά από πρώτο χέρι. Γι’ αυτό και έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους όλα τα περασμένα χρόνια στους ξεριζωμένους. Γι’ αυτό, στην πρόσφατη συγκέντρωση στον κόμβο της Μαλακάσας, ανέδειξαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση, απαίτησαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ομαλοποίηση της καθημερινότητας για τους ίδιους, απομονώνοντας κάποιους ελάχιστους φασίστες που εμφανίστηκαν για την …καθιερωμένη φωτογραφία.

Αντίθετα, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιασημάκης – ο οποίος εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – δεν είπε λέξη για τις κυβερνητικές ευθύνες. Στάθηκε μόνο στις συνέπειες που δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, κρύβοντας τις αιτίες, πράγμα που αντικειμενικά αφήνει έδαφος σε όσους θέλουν να χύνουν ξενοφοβικό δηλητήριο.

Η απόφαση της κυβέρνησης, που ταυτίζεται με την πρόταση της δημοτικής αρχής Ωρωπού, για συνέχιση της λειτουργίας και των δύο δομών ως «ελεγχόμενες», θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς όχι μόνο δεν δίνει καμιά λύση στα ήδη οξυμένα προβλήματα αλλά εντείνει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας.

Το ΚΚΕ παντού, στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κοινοβούλιο, στο δημοτικό  συμβούλιο, με παρεμβάσεις και ερωτήσεις, με φυσική παρουσία βουλευτών, Ευρωβουλευτών, και δημοτικών συμβούλων, μέσα και έξω από το κέντρο φιλοξενίας, δεκάδες φορές έχει αναδείξει την κατάσταση και πιέζει συνεχώς διεκδικώντας από την  κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση των ήδη ασφυκτικών συνθηκών.

Διέξοδο υπέρ του λαού μας αποτελούν οι προτάσεις του ΚΚΕ

Καλούμε το λαό της περιοχής μας να αγωνιστεί μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ:

  • Ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου και η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα μας.
  • Για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή μας και για την μετάβαση τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Για να κλείσει η νέα δομή-φυλακή τους αίσχους προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα.
  • Για την απεμπλοκή των ΜΚΟ από την διαχείριση του προσφυγικού.

Σας καλούμε, το Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 18:30, στο κτίριο της Κοινότητας Μαλακάσας, σε σύσκεψη για να κουβεντιάσουμε πάνω σε αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του Κόμματος   

        

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ