Κυριάκος Κοντάκης: “Ο Θάνατος του Εμποράκου στην Ελλάδα του 2019”

“Πρέπει να αλλάξουμε πρότυπα ως καταναλωτές και να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα” αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του.

Του Κυριάκου Κοντάκη *

Στην Ελλάδα του 2019, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας.

Το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς μας ταλαιπωρεί και μας βάζει σε ένα παιχνίδι επιβίωσης που δεν ξέρουμε αν θα το αντέξουμε και για πόσο.

Η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή οδηγεί ολοταχώς στον “θάνατο του εμποράκου” στην ελληνική αγορά. Μπορεί αυτό να είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα της λειτουργίας μεγάλων πολυκαταστημάτων, αλλά εκείνο που πραγματικά βάζει λουκέτο σε μικρά και μεσαία καταστήματα είναι η υπερφορολόγηση, οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές και συνολικά τα χαράτσια που μας επιβάλλει το Κράτος.

Και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, είτε αγνοεί τη πραγματικότητα είτε παραβλέπει επίτηδες τα όσα ανακοινώνονται και νομοθετούνται.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικροί επιχειρηματίες, βρίσκονται πλέον υπό διωγμό.

Όταν μετά από κάποιο επίπεδο κερδών, στα επιπλέον 1.000 ευρώ πληρώνεις το 75% σε φόρους, τέλη και εισφορές, δεν υπάρχει λόγος και κίνητρο να εργαστεί κανείς παραπάνω, να επενδύσει στη δουλειά του αλλά και σε επιπλέον εργαζόμενους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λύσει.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουν επιτέλους οι επιχειρηματίες μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα δραστηριοποιηθούν σε ορίζοντα πολλών ετών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους κανόνες της αγοράς.

Πρέπει επίσης και οι καταναλωτές να αλλάξουν καταναλωτικά πρότυπα και να ενισχύσουν τα ελληνικά προϊόντα, τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες καθώς και τις τοπικές αγορές.

Η Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί, ούτε πρέπει να μείνει απλός παρατηρητής των αλλαγών. Μπορεί να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος.

Η Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους επαγγελματιών πρέπει από την επόμενη ημέρα των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών να στρατευτεί στη στήριξη της τοπικής αγοράς.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες θα πρέπει να είναι δράσεις και ενέργειες όπως μειώσεις των δημοτικών τελών (στο μέτρο του δυνατού), προβολής της τοπικής αγοράς, δημιουργίας γραφείου στήριξης νέων επιχειρηματιών και μικρών επιχειρήσεων, βελτίωση της αστυνόμευσης, της καθαριότητας και του φωτισμού και επίλυσης του προβλήματος της στάθμευσης για να μπορεί ο δημότης να ψωνίζει ανενόχλητος στη γειτονιά του.

Στόχευση της Περιφέρειας Αττικής θα πρέπει να είναι η προώθηση ενός παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο θα στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα.

Με εφαρμογή εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα στηρίζουν και θα χρηματοδοτούν τον επαγγελματία και τον επιχειρηματία για να αυξήσει τη δουλειά του και να διευρύνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες.

Με τον Γιάννη Σγουρό Περιφερειάρχη από την επόμενη ημέρα των Περιφερειακών Εκλογών, είμαι αισιόδοξος ότι πολλά θετικά θα γίνουν στο πεδίο της τοπικής επιχειρηματικότητας και ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά με την εμπειρία του και τη γνώση του στον κρίσιμο αυτόν τομέα.

*  Ο Κ.Κοντάκης είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με το συνδυασμό “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” με υποψήηφιο περιφερειάρχη το Γιάννη Σγουρό.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ