Λένα Χριστοφίδου: Ζητείται ελπίδα για τη Δροσιά !

Της Λένας Χριστοφίδου *

“ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΣΙΑΣ” (2015 – 2019)

“ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ” !

Η ιστορία της Δροσιάς ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε ως αγροικία της Κοινότητας Σταμάτας με την ονομασία “Ροδόπολη”, ενώ το 1926 γνωρίζει μαζικό εποικισμό από Μικρασιάτες πρόσφυγες και έτσι στα προσεχή χρόνια συγκροτείται ο οικισμός “Ρωσσοχώρι”.
Το 1947 ο οικισμός μετονομάζεται από “Ρωσσοχώρι” σε “Δροσιά”.

Με την πάροδο των ετών και με τον ερχομό νέων κατοίκων ο πληθυσμός της Δροσιάς αυξήθηκε σημαντικά.
Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα αποτελεσμάτων του Πρωτοδικείου Αθηνών για τις Δημοτικές εκλογές της 07/11/2010 του Δήμου Διονύσου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ήταν 23.871, ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν 17.844 και ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν 17.012.
Επίσης, σύμφωνα με την υπ΄αρ. 875/2014 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου όλοι μαζί οι Συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές της 25/5/2914 του Δήμου Διονύσου, ήταν 13.387.
Συμπερασματικά, ύστερα από 4 χρόνια και ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και τα έγκυρα ψηφοδέλτια θα είναι κατ΄αναλογίαν αυξημένα.

Παρ΄όλα αυτά και άσχετα με το πόσοι είναι Δημότες και έχουν δικαίωμα ψήφου, στον Δήμο Διονύσου γενικώτερα υπάρχουν και Κάτοικοι, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αλλά έχουν ίσα δικαιώματα με τους έχοντες αυτό το δικαίωμα .. Και μιλάμε για ένα Δήμο του οποίου οι Δημότες και οι Κάτοικοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 50.000.

Ηδη, από τις υποψήφιες Παρατάξεις άρχισαν τα διαδικτυακά γκάλοπς, τα οποία ερευνούν την οπτική γωνία του κάθε πολίτη όσον αφορά στις ανάγκες, προτεραιότητες και ελλείψεις του τόπου του.
Σ΄αυτά τα γκάλοπς προσωπικά δεν συμμετέχω .. Και αυτό, διότι θεωρώ ότι, ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει και οφείλει να έχει ήδη σαφή εικόνα για όλα τα προαναφερθέντα της κάθε Δημοτικής Κοινότητας, χωρίς να χρειάζεται την γνώμη και την δική μας επισήμανση.

Ας εστιάσουμε όμως αυτό το Σ/Κ, στη Δροσιά ..
Στη Δροσιά, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης θεωρείται το επίκεντρο του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου.

Η κεντρική Πλατεία της Δροσιάς (Εθν.Αντιστάσεως), με τα καταστήματα,τις καφετέριες και τα εστιατόρια εντός και πέριξ αυτής, καθημερινά προσελκύει και συγκεντρώνει ένα πλήθος ποικιλόμορφο ..
Ντόπιους, φιλοξενούμενους από τις όμορες Δημοτικές Κοινότητες αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της Αθήνας.
Αλλοι έρχονται για αγορές στα τοπικά καταστήματα, άλλοι για να συμμετάσχουν σε κάποια από τα events και κάποιοι άλλοι για να απολαύσουν απλά τον καφέ τους ή ακόμα και τις τοπικές λιχουδιές στα παρακείμενα cafe και εστιατόρια.

Σήμερα, όμως, δεν θα ασχοληθώ με την φυσική καλλονή της Δροσιάς. Αυτή άλλωστε είναι δεδομένη.
Λόγω των προσεχών Δημοτικών εκλογών, θα ασχοληθώ με κάποια άλλα πράγματα τα οποία ενώ θα έπρεπε να τα θεωρούμε ως πολίτες δεδομένα, εν τούτοις, δυστυχώς, δεν έχουν έτσι ακριβώς.
Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο της καθημερινότητας, του περιβάλλοντος και της κουλτούρας ενός τόπου για να μπορεί να ευημερεί ..

– Η καθαριότητα (αποκομιδή σκουπιδιών, κλαδιών και κηπαίων)
– Σάρωση οδών
– Καθαρισμός (δημοτικών) πεζοδρομίων και καθαρισμός οικοπέδων (πριν από την αντιπυρική περίοδο)
– Αποχέτευση
– Συντήρηση οργάνων Παιδικών Χαρών
– Καλλωπισμός πλατειών
– Ασφαλτόστρωση οδοστρωμάτων
– Κτιριακές εγκαταστάσεις Σχολείων.

Σήμερα, λοιπόν, εν έτει 2019 και τρεις (3) μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές, ας κάνουμε ένα μίνι απολογισμό για την “Δροσιά – τον τόπο μου” :

1. Ο ανθόκηπος αλλά και το γκαζόν στην κεντρική πλατεία της Δροσιάς σε πλήρη εγκατάλειψη, απότιστοι και με ξερόχορτα.
2. Η Γρηγορίου Λαμπράκη, κεντρικότατη οδική αρτηρία μπροστά από την Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς, γεμάτη λακκούβες και με άθλιο οδόστρωμα επί 4 συναπτά έτη.
3. Χωρίς πεζοδρόμια για την εύκολη διάβαση των πεζών οι κεντρικότεροι δρόμοι της περιοχής, γεμάτα δέντρα, κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, μπάζα, κλαδιά κ.ο.κ.
4. Χωρίς πλαγιοκάλυψη το στέγαστρο στο γήπεδο του Γυμνασίου Δροσιάς (για την οποία έχει ληφθεί Απόφαση από το Δ.Σ. του τ. Δήμου Δροσιάς τον Φεβρουάριο του 2010), με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να λιμνάζουν στο δάπεδο του γηπέδου.
5. Η αργοπορία των συνδέσεων της Αποχέτευσης στη περιοχή της Δροσιάς, για τους γνωστούς λόγους και τις γνωστές δικαιολογίες.
Για την περιοχή της Ρέας-Δροσιάς δεν το συζητώ καθόλου, καθ΄ότι δίκτυο Αποχέτευσης δεν πρόκειται να δει ποτέ, πάλι με τις γνωστές δικαιολογίες του τάχα σκληρού υπεδάφους της.
6. Η Δημοτική Αστυνομία παντελώς απούσα και ανύπαρκτη, με τα γνωστά αποτελέσματα στην κεντρική Πλατεία της Δροσιάς, όπου ο καθείς παρκάρει άναρχα και οι επιθέσεις οπαδικής βίας από ομάδες χούλιγκανς αλλά και άλλες παρόμοιες δρούν ανενόχλητες στην περιοχή και έχουν πολλάκις απασχολήσει την τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
7. Το “Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο Δροσιάς” με μόλις τρεις (3) πολιτιστικές δραστηριότητες, τη “Ζωγραφική για ενήλικες”, τη “Θεατρική Ομάδα νέων” και τις “Ημέρες Κινηματογράφου”, να προσπαθούν άδοξα να συναγωνιστούν τις πάλαι ποτέ ένδοξες ημέρες του Πολιτιστικού Κέντρου, με εντελώς ατυχές αποτέλεσμα, γιατί συγκριτικά το παρόν δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να δικαιώσει το παρελθόν.
8. Ενα οδικό δίκτυο σε πλήρη εγκατάλειψη, με ένα οδόστρωμα που ουδέποτε έχει ασφαλτοστρωθεί αυτά τα 4 χρόνια, γεμάτο λακκούβες, προχειρότητες και κακοτεχνίες.
9. Με ένα “Δημοτικό Οίκο Ευγηρίας”, που ουδέποτε κατάλαβα γιατί ονομάστηκε “Δημοτικός”, αφού εξυπηρετεί τον Δήμο με μόλις 18 κλίνες σε μια ολόκληρη περιοχή 50.000+ κατοίκων.
10. Με ένα και μοναδικό Δημοτικό Σχολείο στην Αργυρουπόλεως, το οποίο αν και ανακαινισμένο, δεν παύει να είναι παλαιών προδιαγραφών και μικρής χωρητικότητας σε σχέση με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
11. Με τις Παιδικές Χαρές στην περιοχή να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί αλλά και όσες έχουν πιστοποιηθεί να έχουν κακοτεχνίες (παρά την βεβαίωση καλής λειτουργίας που έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους), με τις γνωστές διαμαρτυρίες γονέων-κατοίκων της περιοχής.
12. Προτελευταία αφήνω την “Δημοτική Βιβλιοθήκη Δροσιάς”, την οποία σε πρόσφατη συνέντευξή του στο edionysos.gr ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας και εκλεγμένος από την Δροσιά το 2014 κ. Παναγιώτης Τσούκας, αποκάλεσε ατυχέστατα και με πλήρη στοιχεία ημιμάθειας ως “Παράρτημα” της Βιβλιοθήκης Διονύσου.
Γι΄αυτό το θέμα δεν έχω να γράψω πολλά, γιατί έχω προβεί σε δεκάδες αναρτήσεις με εκκλήσεις προς τους αρμόδιους της παρούσας Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 4 χρόνια και το θεωρώ περιττό να αναφερθώ για ακόμη μία φορά.
Παρ΄όλα αυτά δεν μπορώ να μη τονίσω ότι η επί 4 ολόκληρα χρόνια ανενεργή “Δημοτική Βιβλιοθήκη Δροσιάς, η οποία “άνθισε” κατά την περίοδο 2004-2010 υπό την επίβλεψη της τ. Αντιδημάρχου κας Βάνας Ρηγοπούλου, “μαράζωσε και ξεράθηκε” ολοσχερώς, μετά την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψή της από την Παράταξη των “Ανοιχτών Οριζόντων”.
13. Τελευταία αφήνω την καθαριότητα. Γιατί σ΄αυτό το στάδιο άλλωστε βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια.
Ολόκληρη η Δροσιά είναι μια απέραντη χαβούζα!
Τα κλαδιά βουνό και οι κάδοι της ανακύκλωσης ξεχυλισμένοι, με τους σκύλους και τις γάτες να κάνουν χορό τριγύρω τους, αναμένοντας την πολυπόθητη σύμβαση με την εταιρεία αποκομιδής.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχουμε όλοι μας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.
Η Δημοτική Αρχή το δικό της, με την καθυστέρηση της αποκομιδής και εμείς, σαν πολίτες, το άλλο μισό.

Μιλούσα χθες με μια πολύ καλή μου φίλη της οποίας το παιδί σπουδάζει σε μία ευρωπαϊκή πόλη. Μου περιέγραψε λοιπόν μια βόλτα που έκαναν οικογενειακώς στους πεντακάθαρους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και στα πάρκα. Ετρωγαν ένα φρούτο, μου είπε και όταν έφτασαν στο κουκούτσι ντράπηκαν να το πετάξουν στον πεντακάθαρο δρόμο.
Ετσι, το κράτησαν και πήγαν να βρουν ένα κάδο για να το πετάξουν.
Αυτό σημαίνει ότι, όλοι μας προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες του τόπου που ζούμε.
Οταν μια πόλη είναι πεντακάθαρη και αστράφτει, ντρεπόμαστε να την λερώσουμε, όταν όμως μια πόλη βρίσκεται σε τέτοια άθλια κατάσταση, όπως στη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς, όπου .. “τα σκουπίδια περισσεύουν και τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”, τότε ο ένας ακολουθεί το παράδειγμα του άλλου, με τις γνωστές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

“Εργο πνοής” τα ονομάζει όλα αυτά που προανέφερα η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Μια Δημοτική Αρχή που επί 4 ολόκληρα χρόνια στρουθοκαμηλίζει, με αυτάρεσκες δηλώσεις και αρκετή δόση υπεροψίας, δίχως να μπορεί ν΄ανταποκριθεί στην ποιότητα ζωής που αξίζει να έχουν οι πολίτες αυτού του τόπου.

Αραγε, για ποιό από τα παραπάνω η παρούσα Δημοτική Αρχή “σήκωσε τα μανίκια” και πανηγύρισε, όπως δήλωσε σε Δελτίο Τύπου της που αφορά στην περιοχή της Δροσιάς ;;;

Εν κατακλείδι, λυπάμαι πολύ, που ύστερα από 4 ολόκληρα χρόνια και τρεις (3) μήνες πριν τις εκλογές, κοντά στον νου δεν ήρθε και η γνώση.

Ανοιξα για λίγο την εφημερίδα ..
ΖΗΤΕΙΤΑΙ δυάρι στην περιοχή της Δροσιάς ..
ΖΗΤΕΙΤΑΙ jeep ατρακάριστο ..
ΖΗΤΕΙΤΑΙ laptop σε καλή κατάσταση ..

Εβγαλα ένα μπλοκ, έκοψα ένα φύλλο χαρτί και έγραψα με το μολύβι μου, γρήγορα-γρήγορα ..

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ !

.. και έτρεξα να το τυπώσω …

*Η Λ.Χριστοφίδου είναι :πρ. Δημοτική Σύμβουλος Δροσιάς, πρ.Πρόεδρος “Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου Δροσιάς”, πρ.Πρόεδρος Δ.Σ. Δροσιάς και πρ.μέλος Δ.Σ. Ο.Ν.Α.Π. “ΘΕΣΠΙΣ”

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ