“Ο Δρ. Τζέκυλ στο Κρυονέρι…”, με τη ματιά του Άρη Γαβριηλίδη

Διαβάστε τι γράφει ο συγγραφέας, για τη θεατρική παράσταση που παίζεται από την ερασιτεχνική ομάδα “Act-ωρες” στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου.

Του Άρη Γαβριηλίδη *

Ποτέ δεν φανταζόμουν όταν διάβαζα, πιτσιρικάς, στα Κλασσικά Εικονογραφημένα το κλασικό έργο του Ρόμπερτ Στήβενσον “Δρ. Τζέκυλ και κύριος Χάιντ” ότι, χρόνια αργότερα θα το απολάμβανα ως θεατρική κωμωδία.

Η καλή σκηνοθέτις, ψυχή της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Act-ωρες (λογοπαίγνιο του actor-ηθοποιός) είχε την ωραία ιδέα να επιλέξει το έργο αυτό διασκευασμένο σε μαύρη κωμωδία από την Λόρεν Γουίλσον σε ρέουσα μετάφραση της Εύης Ρόμπου (συμμετέχει ως ηθοποιός), στην οποία οφείλεται, φυσικά, και η λογοπαικτική μετάφραση των ονομάτων των προσώπων: Αγκιναραμπέλ, Παλάβερσον, Χλιδοσνομπαριάν, μαγείρισσα Τετζερίνς.

Η εισαγωγή στην “μαύρη ατμόσφαιρα” του έργου ξεκινά με το κατάμαυρο πρόγραμμα της παράστασης και συνεχίζει με την βαριά μουσική, που ξεχύνεται από τα μεγάφωνα πριν σηκωθεί η αυλαία.

Στη συνέχεια μας περιμένει μια σειρά εκπλήξεων: τα μιούζικαλ στοιχεία εκτελεσμένα άψογα από τους ηθοποιούς, η χορευτική ακρίβεια στις κινήσεις τους, απαραίτητη για να αποδοθούν απαιτητικές σκηνές, τα πολλά gags της σκηνοθέτιδος, η εφευρετικότητα στην εκτέλεση και λειτουργικότητα των σκηνικών, η επιλογή των κουστουμιών εποχής που τόνιζαν τους χαρακτήρες, ο υποβλητικός φωτισμός στις καίριες στιγμές. Αποκάλυψη η ταλαντούχα μικρή Δήμητρα Νάτση στον διπλό ρόλο της κακιάς Πηνελόπης και της καλής Καλλιόπης.

Ο Δημήτρης Βάτσος σήκωσε με επιτυχία στους ώμους του τον διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο του καλού γιατρού Τζέκυλ και του κακού εαυτού του Χάιντ (Hide=κρύβω). Ο Γιώργος Κομνηνάκης απολαυστικός στο ρόλο του ξαδέλφου του. Η Λαμπρινή Μήλα απολύτως πειστική ως λαίδη. Η Τζένη Παπαδοπούλου απέδωσε θαυμάσια τον ρόλο της προξενευόμενης νύφης. Η Τζέϊν Σαμπανικου και η Χρυσούλα Θάνου απολαυστικές σαν μάνα και γεροντοκόρη αδελφή, αντίστοιχα, του γιατρού. Το δίδυμο Εύη Ρούμπου και Μαργαρίτα Λήτου ιδανικές υπηρέτρια και μαγείρισσα. Ο Γιάννης Ψυρίδης και ο Χριστόφορος Οσπιτσι, με αντίθετους σωματότυπους, εξαιρετικοί αστυνομικοί.
Γενικά, όλοι οι ηθοποιοί έπαιξαν και τραγούδησαν με όρεξη και κέφι και αυτό φαινόταν σε όλη την διάρκεια της παράστασης.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές του έργου, που εμφανίζονται στο πρόγραμμα (φωτο).

Φεύγοντας από το θέατρο (το μοναδικό σε ολόκληρο τον δήμο Διονύσου) σκεφτόμουν ότι αν δεν ερχόμουν εδώ απόψε να περάσω δυο υπέροχες ώρες, θα ρουτίνιαζα στον καναπέ χαζεύοντας στην τηλεόραση ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, πράγμα όμως που μπορώ να κάνω όλο τον άλλο καιρό. Και μέσα μου ευχαρίστησα τους Act-ωρες που μου έδωσαν ακόμη μια φορά την ευκαιρία να τους απολαύσω.

* Ο Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και δημότης Διονύσου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ