Μανώλης Κόκκαλης: “Να κρίνουμε ποια προνόμια μας εξασφάλισε ο απερχόμενος Δήμαρχος…”

Γράφει ο πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε.Ροδόπολης.

Του Μανώλη Κόκκαλη *

Περί προνομίων ο λόγος

Αντιγράφω εδώ από το Λεξικό της Νέας Ελληνικής:
προνόμιο
1. το δικαίωμα, το ειδικό δίκαιο που επιφυλάσσεται σε άτομα ή σε ομάδες κατ΄εξαίρεση και αποκλειστικότητα
2. το επιπλέον ή αποκλειστικό δικαίωμα, το (φυσικό ή κοινωνικό) πλεονέκτημα, η ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση που έχει κάποιος ή κάποιοι σε σχέση με άλλους.
προνομιούχος -α -ο
που έχει κάποιο προνόμιο ή προνόμια, που η φύση, η τύχη, η κοινωνία κτλ. του έχουν εξασφαλίσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση, μεταχείριση.

Όταν, λοιπόν, ο απερχόμενος δήμαρχος αναφέρεται στον Διόνυσο ως «τόπο όπου το να ζεις και να δουλεύεις είναι προνόμιο», θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε.

Για την οικονομία της συζήτησης να δεχθώ ότι ο απερχόμενος αναφέρεται στην ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση του Δήμου, ως προαστίου της Μητροπολιτικής Αθήνας, ανάμεσα στην Πεντέλη, την Πάρνηθα και τη Λίμνη του Μαραθώνα, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και, επίσης, λίγα χιλιόμετρα από τις πιο όμορφες παραλίες της Αττικής.

Φαντάζομαι ότι γι’αυτά δεν διεκδικεί να του πιστώσουμε τίποτε…
Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι αναφέρεται στη δεύτερη ερμηνεία των προνομίων, που η κοινωνία και οι οργανωμένοι θεσμοί της (όπως είναι ο Δήμος) έχουν εξασφαλίσει για το σύνολο των Δημοτών.

Και για να βοηθήσω του συνδημότες και συμπολίτες να κατανοήσουν τι εννοώ, θα επιχειρήσω να εξειδικεύσω.
Λοιπόν, προνόμιο είναι:
1. Να ζούμε σε ένα Δήμο καλά οργανωμένο, καθαρό και νοικοκυρεμένο.
2. Να έχουμε όλοι πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό, από δίκτυο χωρίς αμίαντο, στη σωστή πίεση και παροχή και χωρίς συχνές διακοπές στην υδροδότηση.
3. Να έχουμε πλήρεις υποδομές, σχολεία χωρίς προκάτ αίθουσες, κλειστά γυμναστήρια και χώρους άθλησης για όλους, μονοπάτια για ποδηλασία και πεζοπορία.
4. Να είναι οι δρόμοι καλοσυντηρημένοι, φωτισμένοι τις νυχτερινές ώρες και ασφαλείς για την κυκλοφορία των οχημάτων.
5. Να έχουμε πεζοδρόμια παντού και αυτά είναι φροντισμένα και ασφαλή για τους διερχόμενους.
6. Να αισθανόμαστε ασφαλείς και να μη ζούμε με τον φόβο ότι θα γίνουμε παρανάλωμα με τον πρώτο καύσωνα και τους ισχυρούς ανέμους, επειδή τα κλαδιά παραμένουν στοιβαγμένα παντού γύρω μας, αφού οι αρμόδιοι άλλοτε αδυνατούν και άλλοτε αρνούνται να μαζέψουν.
7. Να αισθανόμαστε ασφαλείς και να μη ζούμε με το φόβο ότι θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη σταγόνα της βροχής ή θα αποκλειστούμε στα σπίτια μας με την πρώτη νιφάδα του χιονιού.
8. Να αισθανόμαστε ασφαλείς επειδή ένα ασθενοφόρο με μόνιμη έδρα στο Δήμο θα διευκολύνει –όταν χρειαστεί- την ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στα νοσοκομεία της περιοχής, αφού το εξειδικευμένο προσωπικό του θα έχει παράσχει τις πρώτες βοήθειες.
9. Να νιώθουμε ότι η δημοτική αρχή είναι εκεί, ως αρωγός του δημότη και όχι ως τιμωρός του με τις πράξεις, τις παραλείψεις, την ανικανότητα ή την αδιαφορία της.
10. Να έχουμε μια δημοτική αρχή με πραγματικό όραμα που σχεδιάζει και υλοποιεί με κριτήριο το όφελος του συνόλου και δεν χρειάζεται να προπαγανδίζει κάνοντας το μαύρο –άσπρο για να εμφανίσει ως σημαντικό το ανύπαρκτο ή λειψό έργο της.

Τώρα μπορούμε να κρίνουμε ποια από τα προνόμια μας εξασφάλισε ο απερχόμενος και να τον … τιμήσουμε αναλόγως.

Στις εκλογές του Μαΐου θα επιλέξουμε μια διοίκηση ικανή να καταστήσει τον δήμο Διονύσου πραγματικά προνομιούχο!

Καλό Πάσχα με υγεία για όλους!

* Ο Μ.Κόκκαλης είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ