ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: “Υπάρχει πρόβλημα πολιτικής ηθικής…”

* Του Νίκου Κλήμη

Η Πρόταση, η “νέα” Πρόταση και η Πολιτική Ηθική

Όταν στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η παράταξή μας με πλήρη ευθύνη και διαφάνεια κατέθεσε την δημόσια πρόταση συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις για κοινή κάθοδο στις επτά δημοτικές κοινότητες, με την κατάρτιση ενιαίου ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, ώστε αφενός να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν και αφετέρου να προσφέρουμε την ευκαιρία στους Δημότες να εκλέξουν τους καλύτερους σε κάθε τοπική κοινότητα, δεν φανταζόταν ότι η πρότασή μας αυτή θα παρουσιαζόταν εκ νέου στις 27 Μαρτίου 2019, ως δική της πρόταση, από την παράταξη «Η πόλη μας, το σπίτι μας».

Αν το «νέο» που εκφράζει αυτή η παράταξη είναι η οικειοποίηση (για να μην χρησιμοποιήσουμε την λέξη υποκλοπή) δημόσιων προτάσεων, τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα αντίληψης για την συμμετοχή στα κοινά, τις συναινέσεις, τις συνεργασίες.

Υπάρχει πρόβλημα πολιτικής ηθικής, τουλάχιστον για όσους πιστεύουν ότι στην πολιτική υπάρχει ηθική. Όταν, την ίδια στιγμή που γίνονται συζητήσεις από τους επικεφαλείς σχεδόν όλων των παρατάξεων, για την αποδοχή ή όχι της δημόσιας πρότασής μας και την διαμόρφωση των τελικών όρων και προϋποθέσεων, δημοσιοποιείται νέα Ανοιχτή Πρόσκληση της παράταξης «Η πόλη μας, το σπίτι μας», τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Ίσως δημιουργεί το κατάλληλο άλλοθι σε τρίτους που θέλουν να εμφανιστούν δήθεν συναινετικοί ή που επιθυμούν κοινά τοπικά ψηφοδέλτια αλλά «κωλύονται» να κάνουν αποδεκτή μια πρόταση της παράταξής μας! Ο καιρός θα δείξει.

Παράλληλα, αθέμιτες πρακτικές που διαπιστώνονται το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. η δελεαστική προσέγγιση, από παρατάξεις ή στελέχη τους, υποψηφίων άλλων παρατάξεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί μολύνουν το πολιτικό κλίμα και, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι πολύ μικρός ο τόπος μας για να μένουν κρυφές.

Στην πολιτική όλα γίνονται, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και η πολιτική μπέσα. Και αυτή αφορά κυρίως πρόσωπα και όχι παρατάξεις ή κόμματα. Καθένας με τις πράξεις του και τους λόγους του, γράφει την ιστορία του. Και φυσικά, ουδείς κατέχει την απόλυτη γνώση ή την απόλυτη σοφία. Πατρότητα προτάσεων όμως υπάρχει και η ανωτερότητα οποιουδήποτε αποδεικνύεται από την αναγνώριση των «αντιπάλων» του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση υποτίθεται ότι είναι συναγωνιστές για το καλό του τόπου.

Τα λάθη βέβαια, γίνονται για να διορθώνονται. Και καλύτερα να ξεκαθαριστούν διάφορες καταστάσεις τώρα, εν όψει εκλογών, γιατί, αν έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την αυριανή πορεία τους στο δημοτικό συμβούλιο στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, τότε πράγματι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της παράταξής μας είναι ζωντανή, οι συζητήσεις με όσες παρατάξεις έχουν ενδιαφερθεί βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους και κάθε παράταξη που μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί ή δεν έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της είναι ευπρόσδεκτη. Για το καλό του δήμου και των δημοτών.

H 1η Πρόταση

Το χαρακτηριστικό αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι όλες οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι διακηρύσσουν την αναγκαιότητα των συναινέσεων και των προγραμματικών συγκλίσεων, με σκοπό την σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων με γνώμονα το κοινό καλό, των δημοτών και του Δήμου Διονύσου.

Το χαρακτηριστικό αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι όλες οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι δήμαρχοι διακηρύσσουν την αναγκαιότητα των συναινέσεων και των προγραμματικών συγκλίσεων, με σκοπό την σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων με γνώμονα το κοινό καλό, των δημοτών και του Δήμου Διονύσου.

Σε όσες συζητήσεις λάβαμε μέρος, διατυπώσαμε με πλήρη καθαρότητα τις απόψεις μας, προτείναμε και αποδεχθήκαμε προτάσεις και καταλήξαμε σε ασφαλή συμπεράσματα και αποφάσεις. Κάποιες επαφές κατέληξαν σε συμφωνίες και κάποιες όχι. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσιαστική αναγκαιότητα για την διαρκή αναζήτηση κοινών τόπων μεταξύ των παρατάξεων και των προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει ως προς το ποιες θα είναι τελικά οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Δημοτών στο δήμο Διονύσου. Εξακολουθώντας την προσπάθειά μας να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν, θεωρούμε ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για την διατύπωση της παρακάτω δημόσιας πρότασης συνεργασίας που συνοψίζεται σε τρεις άξονες:

· Κοινή κάθοδος όλων των παρατάξεων στις επτά δημοτικές κοινότητες
με την κατάρτιση ενιαίου ανεξάρτητου ψηφοδελτίου σε κάθε μία από αυτές με την ονομασία της κάθε περιοχής (π.χ. Τοπική κοινότητα Σταμάτας, Τοπική Κοινότητα Κρυονερίου κ.ο.κ.) χωρίς άλλα διακριτικά, λογότυπα ή επωνυμία οποιασδήποτε παράταξης,
και την συμμετοχή ίσου αριθμού υποψηφίων από κάθε παράταξη, αναλόγως του αριθμού που προβλέπει ο νόμος σε κάθε κοινότητα και του αριθμού των παρατάξεων που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν, με πρόβλεψη και ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο: α) η ψηφοφορία ανάδειξης των τοπικών συμβουλίων γίνεται με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια (όχι με το ενιαίο ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης για τον Δήμο) και β) με χωριστή κάλπη. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι αναμένεται τροπολογία ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της κάθε τοπικής κοινότητας.

Αν για το επίπεδο του δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν δυσκολίες ή αγκυλώσεις για ευρύτερες συνεργασίες, η πρότασή μας στο πεδίο των τοπικών Κοινοτήτων προσφέρει την ευκαιρία στους Δημότες να εκλέξουν τους καλύτερους (κατά την άποψή τους) και να μην εγκλωβιστούν σε παραταξιακές σφραγίδες, διαμάχες ή/και ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους υποψηφίους να συνδράμουν με την συμμετοχή τους στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης ώστε να αποδείξουμε ότι ο εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικές και υλοποιήσιμες συνθέσεις και συναινέσεις που τελικά θα επιλύουν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας ταυτόχρονα κατάλληλες συνθήκες για την προετοιμασία ευρύτερων προεκλογικών και μετεκλογικών συνεργασιών.
Νίκος Κλήμης

*  Ο Νίκος Κλήμης είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου με την παράταξη ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ και ασφαλιστικό στέλεχος.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ