ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ: “Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας τόσο των δημοτών όσο και των τοπικών αρχών”

Το ΕΥΠΟΛΙΣ πραγματοποίησε την Τετάρτη 27/3 εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, προκειμένου να αναδείξει το όραμα της παράταξης για την ψηφιακή εξυπηρέτηση του Δημότη και τη συμμετοχική διακυβέρνηση, με τη βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Το όραμα της δημοτικής παράταξης «Εύπολις-Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» για την ψηφιακή εξυπηρέτηση του Δημότη και την συμμετοχική διακυβέρνηση με την βοήθεια των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου, Κωστής Κουριδάκης, χαιρετίζοντας το γεγονός, τόνισε τη σημασία της αλλαγής νοοτροπίας τόσο των ίδιων των δημοτών όσο και των τοπικών αρχών, προκειμένου να καταστεί ο Δήμος πιο λειτουργικός και περισσότερο αποτελεσματικός υπέρ του κοινού συμφέροντος.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως είπε, δίνουν τη δυνατότητα για αμεσότερη επικοινωνία των κατοίκων με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε οποιοδήποτε ζήτημα της καθημερινότητας, πράγμα που θα βοηθήσει στο να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία όλων και να επιλύονται προβλήματα που σήμερα χρονίζουν ή …ξεχνιούνται, λόγω αδυναμίας συνεννόησης και σωστής οργάνωσης.

Στην κεντρική εισήγησή του ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Χατζής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Έξυπνη Πόλη», παραθέτοντας τους τρόπους με τους οποίους η παράταξη «Εύπολις-Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» θεωρεί ότι μέσω των ΤΠΕ μπορούμε να λειτουργήσουμε αποδοτικότερα τα παραδοσιακά δίκτυα της Πόλης μας. Τα δίκτυα δηλαδή Μεταφορών, Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Απορριμμάτων, Φωτισμού, Ενέργειας, καθώς και την θέρμανση κτηρίων.

Σκοπός του προγράμματος είναι:

-Να παρέχουμε στους συνδημότες μας καλύτερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες,
-Να εκμεταλλευτούμε με πιο αποδοτικό τρόπο τους πόρους του Δήμου,
-Να προστατέψουμε το περιβάλλον που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, και,
-Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ψηφιακών οικοσυστημάτων & clusters, μεθόδων Αυξημένης Παραγωγικότητας & Ανταγωνισμού, Συστημάτων που προωθούν την «Οικονομία της γνώσης», καθώς και στη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεκπαίδευσης, για ανάπτυξη των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων ή και την εξειδίκευση Δημοτών (Smart People), μέσω Προγραμμάτων E-learning, e-skills , προγραμμάτων ανάπτυξης της δημιουργικότητας, συστημάτων αξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου, προγραμμάτων προώθησης της Συμμετοχικής Δημοκρατίας και του Εθελοντισμού.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε στην εκδήλωση και η παρουσίαση, από τον Οικονομολόγο και συνιδρυτή της «Novoville» Ηρακλή Μπουραντά, που προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της πόλης.

Ο δημότης ή επισκέπτης του δήμου έχει τη δυνατότητα να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητά του, όπως πχ καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν τη δημοτική συνδρομή.

Η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα το ακριβές σημείο του προβλήματος (μέσω τοποθεσίας του κινητού τηλεφώνου) και υπάρχει η δυνατότητα φωτογράφισης του. Κάθε φορά που ένα ζήτημα επιλύεται, ο δημότης λαμβάνει ενημέρωση στο κινητό του τηλέφωνο. Μέσω της εφαρμογής αυτής, ο δήμος μπορεί επίσης να ενημερώνει και να επικοινωνεί με τους δημότες και επισκέπτες του για όλα τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα, για έκτακτα συμβάντα ή σημαντικές ανακοινώσεις, καθώς και να λαμβάνει τη γνώμη τους για θέματα ποικίλης θεματολογίας με τη διεξαγωγή σύντομων διαβουλεύσεων.

Ήδη, η εφαρμογή έχει λειτουργήσει πιλοτικά σε μεγάλους Δήμους, με πρώτο και καλύτερο το Δήμο Αθηναίων, καταγράφοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο Δήμο Διονύσου η εφαρμογή υπάρχει, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα υπολειτουργεί, λόγω αδυναμίας-αδιαφορίας της διοίκησης να την λειτουργήσει…

Η παράταξή μας, κινούμενη στη βάση της διαφάνειας στα κοινά, θεωρεί το πρόγραμμα του Έξυπνου Δημότη και της Συμμετοχικής Διακυβέρνησης θεμελιώδες για την αναβάθμιση της σχέσης Δήμου-Δημότη σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συμμετοχικότητας και ως εκ τούτου πρώτης προτεραιότητας για υλοποίηση. Γιατί εμείς στο Εύπολις «Επιλέγουμε το Ευ…» για την Πόλη μας!

ΕΥΠΟΛΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ