O Ανοιξιώτης οργανοποιός Κάρολος Τσακιριάν και η κόρη του Τάνυα, ομιλητές στη Σύρο για την ιστορία του ρεμπέτικου !

Την εκδήλωση διοργανώνει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 27 Μαρτίου, με θέμα: ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Η Ιστορία του Ρεμπέτικου – Μάρτιος 2019.

Τoν Μάρτιο οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ κάνουν ένα ταξίδι-αναδρομή στην ιστορία του ρεμπέτικου. Μουσικοί, ακαδημαϊκοί αλλά και τεχνίτες μουσικών οργάνων συζητούν για τις ρίζες και την επιρροή που άσκησε το ρεμπέτικο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, την κοινωνιολογική του αξία, την αργοπορημένη απενοχοποίησή του καθώς και τα πολιτισμικά στοιχεία που μετέφερε από άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ για πρώτη φορά ταξιδεύουν και περνούν τη μέρα τους στη Σύρο, γενέτειρα του σπουδαίου Μάρκου Βαμβακάρη.

Oι ομιλητές στην εκδήλωση είναι οι*:

Δημήτρης Μυστακίδης, Μουσικός – Ε.ΔΙ.Π Σχολής Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Γιώργος Κοκκώνης, Αναπληρωτής Kαθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κάρολος Τσακιριάν, Οργανοποιός
Τάνυα-Βεανούς Τσακιριάν, Οργανοποιός

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό συντονίζει η δημοσιογράφος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου.

Γνωρίστε την οικογένεια Τσακιριάν, τους Ελληνοαμερικάνους οργανοποιούς, με παράδοση τεσσάρων γενεών, που «κρατάει» από τους σπουδαίους Αρμένηδες τεχνίτες.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους συνεργάτες του, αλλά και το μουσικό σύνολο των μαθητών και καθηγητών της συριανής σχολής Εν Χορδαίς & Οργάνοις (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή) που θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία του ρεμπέτικου.

*Ο κ. Σταύρος Ξαρχάκος που είχε αρχικά ανακοινωθεί ως ομιλητής ακύρωσε τη συμμετοχή του.

Ροή και Πρόγραμμα του Μουσικού Μέρους των Διαλόγων

Δημήτρης Μυστακίδης
Αναδρομή από τα ρεμπέτικα της Σμύρνης έως τον Χιώτη
Διάρκεια ~60 λεπτά
Συμμετέχουν:
• Δημήτρης Μυστακίδης, κιθάρα-μπουζούκι-φωνή
• Γιώργος Τσαλαμπούνης, κιθάρα-μπαγλαμάς
• Δημήτρης Παππάς, κιθάρα-φωνή
• Σάκης Καρακώστας, βιολί
• Δημήτρης Τσεκούρας, κοντραμπάσο
• Σοφία Μέρμηγκα, κανονάκι-φωνή

Ορχήστρα της μουσικής σχολής ” Εν Χορδαίς και Οργάνοις” (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή)
Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη
Διάρκεια: ~ 35 λεπτά
Συμμετέχουν:
• Ηλίας Παπαμακάριος, Θανάσης Σταχτάς, Μιχάλης Μπόνης, Νίκος Πρέκας, Θεόφιλος Ζερβός, Παντελής Ρούσσος, Γιώργος Παχής, Πέτρος Στεφάνου (όλοι μαθητές), – μαζί τους ο Αρίστος Βαμβακούσης (δάσκαλος), 9 μπουζούκια
• Θεοδόσης Νικολετόπουλος, μπαγλαμάς-φωνή
• Σοφία Παπάζογλου, φωνή
• Τάκης Φραγκούς, κοντραμπάσο
• Βαγγέλης Στεφάνου (μαθητής), κιθάρα
• Δημήτρης Μαραγκός (δάσκαλος), ακορντεόν

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας.

Για τους φίλους και τις φίλες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, το ΙΣΝ δίνει τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς στη Σύρο και επιστροφής με τα παρακάτω δρομολόγια:

Αναχώρηση Πειραιάς – Σύρος
Ημέρα: Τετάρτη 27 Μαρτίου
Ώρα: 10:00
Λιμάνι Πειραιά

Επιστροφή Σύρος – Πειραιάς
Ημέρα: Τετάρτη 27 Μαρτίου
Ώρα: 22:30
Λιμάνι Σύρου

Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, ιδίως εάν προτίθεστε να ταξιδέψετε μαζί μας από την Αθήνα.

Λόγω περιορισμού του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, οι διαθέσιμες θέσεις έχουν ήδη διατεθεί μέσω της διαδικασίας προεγγραφής. Για όσες θέσεις τελικά δεν υπάρξει η αναμενομένη προσέλευση, θα λειτουργήσει λίστα αναμονής για την οποία μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Οι θέσεις στη λίστα αναμονής, εφόσον ενεργοποιηθεί βάσει διαθεσιμότητας, αφορούν την είσοδο στο χώρο και δεν εξασφαλίζουν θέση μέσα στην αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση.

Η εκδήλωση θα μεταθοδεί ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ, στο www.SNF.org/live και το οπτικοακουστικό και ηχητικό αρχείο είναι, στη συνέχεια, διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΙΣΝ.

Ποιος είναι ο Κάρολος Τσακιριάν

Κάρολος Τσακιριάν – Τρίτη γενιά στην τέχνη της οργανοποιίας

Ο Κάρολος Τσακιριάν ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του πατέρα του, Οννίκ Τσακιριάν, στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Ύστερα από χρόνια που είχε το δικό του εργαστήριο στη Ν. Υόρκη, πήρε στην απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα, την Μέκκα του μπουζουκιού και να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση στo ίδιο σημείο που ο πατέρας του Οννίκ, άνοιξε το μαγαζί το 1960. Ο Κάρολος κατασκευάζει έγχορδα όργανα που ανήκουν στην οικογένεια του μπουζουκιού (e.g. μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς), λαούτο and κλασσική κιθάρα.

Ο Κάρολος Τσακιριάν (σήμερα) συνέχισε την παράδοση κατασκευής μουσικών οργάνων. Οι επαγγελματίες, Σταματίου, Καρνέζης, Τατασσόπουλος συνεχίζουν να είναι μερικοί από τους πιο επιφανείς πελάτες. Στο μαγαζί του στο κέντρο της Αθήνας μπορείς συχνά να συναντήσεις μεγάλους μπουζουξήδες.

Οι: Νικολόπουλος, Μοραΐτης, Κόλλιας, Στεργίου, Γκολές, Καραντίνης είναι κάποιοι από αυτούς.Ξεκινώντας στα 14 του ως βοηθός, έγινε οργανοποιός μετά το θάνατο του πατέρα του, πριν από 30 χρόνια.Δούλευε στο μαγαζί ενώ πήγαινε παράλληλα σε νυχτερινό σχολείο. Για τα επόμενα χρόνια, μέχρι τα 20, έκανε την πλειοψηφία των φιγούρων των μπουζουκιών που κατασκευάζονταν στο μαγαζί.Από τότε έχει θέσει στόχο να κατασκευάζει όργανα εξαιρετικής ποιότητας. Μετά από χρόνια προσπαθειών και πολλών πειραμάτων έχει κατακτήσει την τέχνη του. Έχει φτιάξει και ακόμα κατασκευάζει μπουζούκια για μουσικούς από όλο τον κόσμο. Είναι ένα προσωπικό επίτευγμα, το ότι έχει δημιουργήσει το δικό του όνομα στο χώρο της οργανοποιίας.

Ο Κάρολος Τσακιριάν επέστρεψε το 1993 στην Αθήνα ύστερα από 17 χρόνια στη Νέα Υόρκη όπου διατηρούσε το δικό του εργαστήριο στην Αστόρια. Κάνοντας την επιλογή να έχει τον χώρο εργασίας του στην πόλη που είναι η Μέκκα του μπουζουκιού, επέκτεινε την οικογενειακή επιχείρηση ανοίγοντας ένα νέο μαγαζί δίπλα στο ήδη υπάρχον που είχε ανοίξει το 1960 ο πατέρας του Οννίκ, στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στην πλατεία Ομονοίας.

Όσο δούλευε στη Νέα Υόρκη, του ζητούνταν συχνά από το Συμβούλιο των Τεχνών του Κουίνς (“Queens Council of the Arts” ) να κάνει επίδειξη της τέχνης του. Έχει, επίσης, υπάρξει μέλος της Συντεχνίας Αμερικανών Οργανοποιών (Guild of American Luthiers).

Η αγάπη του για το μπουζούκι και τον ήχο του τον οδήγησε να είναι ένας καταξιωμένος παίκτης μπουζουκιού σε ελληνικά κλαμπ της Νέας Υόρκης. Αυτή η πολύτιμη εμπειρία έχει προσθέσει σε μια εις βάθος κατανόηση τόσο του οργάνου όσο και των αναγκών των μουσικών. Το οικογενειακό περιβάλλον, η τριακονταετής ενασχόληση στην ανώτερη ποιότητα κατασκευής, αναμειγνυόμενη με την προσωπική του εμπειρία ως παίκτης, έχουν ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικό συνδυασμό.

Οργανοπωλείο Τσακιριάν
Αριστοτέλους 5, Αθήνα, 10432

Email: info@tsakirianbouzouki.com
Τηλέφωνο: 210 52 40 017

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ