Ο Γιάννης Καλαφατέλης απάντησε σε 5 ερωτήσεις του Νίκου Δακορώνια

Διαβάστε τι ρώτησε ο διαχειριστής της σελίδας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ : Ο τόπος μου» Νίκος Δακορώνιας τον επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ και υποψήφιο Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και τι απάντησε ο ίδιος.

1η ερώτηση :
Κύριε Καλαφατέλη,
Η αυτοκριτική θεωρείται από πολλούς ένα σημαντικό προσόν για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά. Εσείς, έχετε μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση, ως Κοινοτάρχης Κρυονερίου, με διαδοχικές θητείες, ως Δήμαρχος –και μάλιστα ο πρώτος- του Καλλικρατικού Διονύσου και ως επικεφαλής, στην τελευταία πενταετία, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιο είναι το πόρισμα της αυτοκριτικής σας;

Απάντηση :
Συμφωνώ οπωσδήποτε. Η αυτοκριτική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και τη βελτίωση. Ειδικά για να αποφασίσεις να εμπλακείς ενεργά στον δημόσιο βίο, πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει βαθιά μέσα σου ότι θα βρεθείς αντιμέτωπος με την αλλαγή και, αν θέλεις να παραμείνεις αποτελεσματικός, έναντι αρμοδιοτήτων και ευθυνών, και χρήσιμος –εν τέλει- στον τόπο σου, είσαι υποχρεωμένος να προσαρμόζεσαι στο κάθε φορά νέο. Λαμβάνοντας υπόψη τον καταιγιστικό ρυθμό με τον οποίο τα πάντα μεταβάλλονται και διαφοροποιούνται γύρω μας, η παρακολούθηση των αλλαγών δεν είναι εύκολη.
Ας επανέλθουμε, όμως κ. Δακορώνια στο θέμα της αυτοκριτικής αφού μου επιτρέψετε να παρενθέσω την παράμετρο της επίγνωσης. Προσωπικά, γνωρίζω καλά τι μπορώ να καταφέρω και τι όχι. Αντιλαμβάνομαι τα όριά μου, τις δυνατότητές μου, τις αντοχές μου.
Ξεκίνησα, όπως αναφέρατε από την Κοινότητα Κρυονερίου. Είχα μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και απειρία. Με βοήθησαν πολύ κάποιοι συνεργάτες τότε. Συνέπεσαν οι θητείες μου με την οικιστική ανάπτυξη, την πληθυσμιακή έκρηξη και τη μετάλλαξη του Κρυονερίου από ένα χωριό προσφύγων σε ένα προνομιούχο προάστιο της Αθήνας. Με τεράστια προβλήματα στις υποδομές, που δεν αναπτύσσονταν με τους ίδιους ρυθμούς. Δεν ήταν δυνατό άλλωστε. Πέρασαν τα χρόνια. Ύστερα βρέθηκα στο Δήμο Διονύσου. Άλλα τα μεγέθη. Άλλη η ανθρωπογεωγραφία, διαφορετικές νοοτροπίες κι ένας Δήμος που βρήκαμε «στα χαρτιά» και έπρεπε να τον οργανώσουμε να δουλεύει. Και να δουλεύει αποτελεσματικά.
Σε όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω πάρει, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες αποφάσεις. Τις περισσότερες μέσω των συλλογικών οργάνων. Άλλες, προσωπικά, ως Πρόεδρος Κοινότητας ή Δήμαρχος. Είναι δυνατόν να ήταν όλες 100% ορθές; Είναι δυνατόν να ήταν όλες καλά προετοιμασμένες και πλήρως τεκμηριωμένες; Φυσικά, όχι. Έγιναν λάθη. Έκανα λάθη. Υπάρχουν πράγματα που μου διέφυγαν. Υπήρξαν αποφάσεις που ελήφθησαν υπό καθεστώς χρονικής ή κοινωνικής ή πολιτικής πίεσης. Χρονική πίεση αισθάνεσαι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια πυρκαγιά. Κοινωνική πίεση όταν πρέπει να ικανοποιήσεις ανάγκες τις κοινότητας και έχεις απέναντι σου πολίτες σε αδιέξοδο. Πολιτική πίεση όταν σου μεταβιβάζονται αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση και τα χέρια σου είναι δεμένα. Όμως, όταν διοικείς πρέπει να δίνεις λύσεις. Αυτή είναι η ευθύνη σου. Μια ευθύνη που δεν μπορεί να πάρει ο υπηρεσιακός παράγοντας. Αυτό είναι το νόημα των αιρετών διοικήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκλέγουμε αυτούς που θεωρούμε ικανότερους για να δώσουν λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Στην καθημερινότητα. Στην ποιότητα ζωής. Εκεί που μετράει για τον πολίτη η εγγύτητα και η αμεσότητα. Συνοψίζοντας. Ναι, έκανα λάθη αλλά το συνολικό πρόσημο αυτής της πορείας είναι θετικό και χαίρομαι που οι συμπολίτες μου το αναγνωρίζουν. Δεν κάνουν λάθη μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτε. Για κάποια λάθη μου έχω μετανιώσει και από όλα τα λάθη μου έχω πάρει μαθήματα.

2η ερώτηση :
Μετά από μια πενταετία στην αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεστε και ζητάτε από του πολίτες να σας εμπιστευθούν. 
Γιατί να το κάνουν;

Απάντηση :
Η «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» είναι ένα καινούριο σχήμα, που προέκυψε από την ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία τριών δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων, σε προγραμματική βάση και με μοναδικό σκοπό να διατυπωθεί μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πρόταση για να βγει ο Δήμος από τα αδιέξοδά του. Όπως έχουμε από κοινού διακηρύξει, η «Ενωτική Πρωτοβουλία», η «Συμμαχία για τον Πολίτη» και η «Δράση ΣυνΠολιτών», αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια νέα παράταξη διατηρώντας, ο καθένας, τη φυσιογνωμία και την αυτοτέλειά του. Συμφωνήσαμε στη συνεργασία πριν από τις εκλογές επειδή βρήκαμε κοινό βηματισμό σε συγκεκριμένους άξονες πολιτικής και επειδή θεωρούμε ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη, διαφανής και έντιμη διαδικασία. Η πρότασή μας προς παρατάξεις και πολίτες για συναίνεση και σύγκλιση παραμένει ανοικτή και θα είναι ισχυρή και μετά τις εκλογές.
Από την άλλη πλευρά η απερχόμενη δημοτική αρχή αποδείχθηκε εντελώς ανίκανη. Θέλετε να αναφερθούμε στην καθημερινότητα; Τριτοκοσμικές εικόνες παντού. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής και κλείνουν με δυο ώρες χιονόπτωσης. Οι δρόμοι, ακόμα και οι πιο κεντρικοί, είναι γεμάτοι λακκούβες. Σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά παντού. Θέλετε να μιλήσουμε για τη διαχείριση; Κατάφεραν να «φορτώσουν» τον Δήμο με ένα τεράστιο χρέος που έχει φτάσει στα 1.8 εκατ. ευρώ και καθημερινά αυξάνεται επειδή αρνήθηκαν το δίκαιο των εργαζομένων. Τώρα σχεδιάζουν τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού με τεχνολογία LED και με τις μεθοδεύσεις τους η σωρευτική ζημιά για το Δήμο θα φτάσει τα 6 εκατ. ευρώ. Δείτε πόσο κόστισε η ανακατασκευή και πιστοποίηση των παιδικών χαρών, πόσο χρόνο πήρε, σε ποια κατάσταση βρίσκονται ήδη όσες παραδόθηκαν και πόσες περιμένουν ακόμη. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν.

3η ερώτηση :
Προεκλογικά, οι παρατάξεις μας βομβαρδίζουν με προγράμματα, υποσχέσεις, δεσμεύσεις και παροχολογία, με κύριο χαρακτηριστικό είτε το αόριστο, είτε το ανέφικτο του πράγματος. Έχετε πέσει κι εσείς σε αυτή την παγίδα;

Απάντηση :
Κατηγορηματικά, όχι. Δεν το επιτρέπει η εμπειρία μας. Στη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» συμμετέχουν στελέχη με τεράστια εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, επαγγελματικά καταξιωμένα και με μεγάλη αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε εργαστεί μεθοδικά και συστηματικά για να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα μετά από τις διαπιστώσεις. Ναι, η σημερινή κατάσταση νοσεί από συγκεντρωτισμό, πελατειακές σχέσεις, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, απουσία κοινωνικής συναίνεσης και δημοκρατικού διαλόγου. Σε αυτό συμφωνούμε οι περισσότεροι. Ελάχιστοι μπορούν να απαντήσουν πειστικά στο πώς θα πετύχουμε την αλλαγή. Εμείς, στη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», έχουμε πολύ συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες κινούνται σε τέσσερεις κατευθύνσεις: δημοκρατικός διάλογος, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, διαφάνεια και συστηματικός σχεδιασμός. Επιτρέψτε μου να εξειδικεύσω:
• Ο δημοκρατικός διάλογος εξασφαλίζεται με την ενεργοποίηση των «εργαλείων» που προβλέπει ο νομοθέτης για διεύρυνση της συμμετοχής και προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Τα δημοψηφίσματα για τα μείζονος σημασίας ζητήματα παρέχουν στο δημότη το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος, άμεσα, και όχι οι εκπρόσωποί του.
• Η αποκέντρωση επιτυγχάνεται με ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου Δ.Ε. και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων στα Τοπικά Συμβούλια, ώστε να ασκείται αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Πολιτική. Στον πρόσφατο διαπαραταξιακό διάλογο για κοινά ψηφοδέλτια στις Δημοτικές Ενότητες, προτάξαμε την αποκέντρωση και τη συμφωνία σε συγκεκριμένες προτεραιότητες ανά Δ.Ε., πριν να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο.
• Για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία προτείνουμε κάθε παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου να ορίζει ένα μέλος σε μια Επιτροπή που θα αναλάβει την εποπτεία των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών. Αυτό είναι ένα θέμα που «πονάει» το Δήμο μας. Στα 1.4 εκατ ευρώ έφτασαν οι απευθείας αναθέσεις μόνο στο 2018 και μόνο από τον Δήμο. Προτείνουμε, επίσης, τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, που προβλέπει ούτως ή άλλως ο νόμος, και μιας διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα εξετάζει ως προς τη νομιμότητα αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και των δημοτικών ΝΠΔΔ. Κι εδώ η πρότασή μας έρχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα (αυθαιρεσίας κακοδιαχείριση, κατατμήσεις έργων, κατασπατάληση δημοτικών πόρων κ.ά.). Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές αυτές τις προτάσεις και θα περιμέναμε ομόθυμη αποδοχή από τους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων. Μέχρι σήμερα, μόνο η παράταξη του κ. Τσεβά έχει αντίστοιχη θέση προτείνοντας μάλιστα μια τοπική Διαύγεια.
• Για τον συστηματικό σχεδιασμό, που συνδυάζεται με την αποκέντρωση, προβλέπουμε μια διαδρομή προτάσεων που ξεκινούν από τη γειτονιά, διευρύνονται στην περιοχή και στη συνέχεια στη Δημοτική Ενότητα και καταλήγουν για σύνθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

4η ερώτηση :
Ως αντιπολίτευση κ. Καλαφατέλη, έχετε επανειλημμένα κατακρίνει και καταγγείλει τη δημοτική αρχή. Ποιό είναι, κατά τη γνώμη σας, το πιο μελανό σημείο της Διοίκησης Ζαμάνη;

Απάντηση :
Για να είμαι ειλικρινής κ. Δακορώνια δυσκολεύομαι να το εντοπίσω… Είναι τόσα πολλά εξάλλου. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ στο θέμα του πολιτικού ήθους του κ. Ζαμάνη και της απερχόμενης δημοτικής αρχής γενικότερα. Κι αυτό γιατί μπορείς, ενδεχομένως, να αιτιολογήσεις ή και να δικαιολογήσεις την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα, την ανοργανωσιά, την έλλειψη οράματος. Τι έχεις να πεις όμως όταν απαξιώνονται οι θεσμοί, υποτιμάται η νοημοσύνη, προσβάλλεται η προσωπικότητα, εκχυδαΐζεται η πολιτική αντιπαράθεση; Τι έχεις να πεις όταν με τις απευθείας αναθέσεις ευνοούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι, όταν εκτοξεύονται, σε περίοδο κρίσης, οι δαπάνες του δήμου για ενοικιαζόμενα κτήρια, όταν βεβαιώνεται ρευματοκλοπή σε βάρος Σχολείου και όλοι καμώνονται πώς δεν καταλαβαίνουν, ειδικά όταν εμπλεκόμενος είναι αδελφός αντιδημάρχου; Τι έχεις να πεις όταν υπάρχουν έμμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες και σύμβουλοι… αόρατοι και με επίσης αόρατο έργο;

5η ερώτηση :
Με δεδομένη την απλή αναλογική, αν σας επιλέξουν οι δημότες, πώς θα διοικήσετε χωρίς πλειοψηφία;

Απάντηση :
Ήδη, με τη δημιουργία της «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο», αποδείξαμε έμπρακτα ότι επιδιώκουμε τη συναίνεση και τη συνεργασία. Η συνολική μας πρόταση για την άρση των αδιεξόδων στηρίζεται σε αυτή τη λογική. Από πολύ νωρίς διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και σύνθετα και καμιά παράταξη από μόνη της δεν θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει, ακόμη κι αν εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία. Η περίπτωση της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι χαρακτηριστική της χρεωκοπίας του μοντέλου της διοίκησης με ισχυρή πλειοψηφία. Οι προγραμματικές συμφωνίες κάνουν τη διαφορά και όχι η μικροπολιτική των αθέατων συναλλαγών, στις οποίες επιμένει ο κ. Ζαμάνης. Ευτυχώς για το Δήμο, με τη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο» έρχονται καλύτερες μέρες.

Κύριε Καλαφατέλη, σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε και για την προθυμία σας να απαντήσετε στα ερωτήματά μας και σας ευχόμαστε
«Καλή επιτυχία ».
Και φυσικά, θα τα ξαναπούμε μετά τις εκλογές.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ