“Ο πήχης των έργων στο Διόνυσο έχει μπει ψηλά…”, επισημαίνει στη Δημοτική Αρχή η “Δύναμη Ευθύνης”

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ & ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ της παράταξης “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο” (μείζονα αντιπολίτευση) και της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, με αφορμή τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδοτήσεων από δύο (2) ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” (προσκλήσεις ΑΤ03 & ΑΤ06), τα οποία σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του υπουργείου εσωτερικών θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί έως τις 9/2/2024. Η μείζονα αντιπολίτευση με την αρχική ανακοίνωσή της (δείτε ΕΔΩ) επεσήμανε στη διοίκηση τον κίνδυνο απένταξης των έργων του κτιρίου του ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου και της ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων. Ακολούθησε απάντηση της Δημοτικής Αρχής (δείτε ΕΔΩ) αλλά και νέα απάντηση της “Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο” την οποία και παραθέτουμε.

“Απάντηση της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, για τον κίνδυνο απένταξης έργων χρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Δυσκολευόμαστε πραγματικά να κατανοήσουμε την ενόχληση της νέας Δημοτικής Αρχής για την ανακοίνωση της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, με την οποία λειτουργώντας θεσμικά αναδείξαμε, όπως οφείλαμε ως μείζονα αντιπολίτευση, ένα υπαρκτό γεγονός, και συγκεκριμένα τον κίνδυνο απώλειας των χρηματοδοτήσεων δύο έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» (ΑΤ03 και ΑΤ06), εάν αυτά δεν δημοπρατηθούν μέχρι 9/2/2024, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε με πρόσφατο έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Θα ήταν πιο φρόνιμο αλλά και εντέλει χρήσιμο για το κοινό καλό, οι διοικούντες να αφήσουν τις μομφές κατά της προηγούμενης Διοίκησης, με το καλημέρα μάλιστα της νέας θητείας, και να εργαστούν συστηματικά και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε την περίοδο 2019-2023, για να υλοποιηθούν έργα που θα βελτιώσουν την Ποιότητα Ζωής στις περιοχές μας. Συγκεκριμένα:

1.Είναι αστήρικτες και αδικαιολόγητες οι μομφές της για δήθεν καθυστερήσεις στο έργο «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Διονύσου» (ΑΤ03), αφού:

Η δίχρονη καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη επανειλημμένων τροποποιήσεων της αρχικής μελέτης, επειδή παρεμβάσεις που είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν με το έργο αυτό, θα έπρεπε για διάφορους λόγους να αφαιρεθούν επειδή αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο. Παραδείγματα πολλά, όπως οι παρεμβάσεις:

-Στα τρία αντλιοστάσια ύδρευσης της Σταμάτας, που δεν χρειάζονται πλέον, αφού αυτά θα παροπλιστούν, δεδομένου ότι εξασφαλίσαμε την υδροδότηση της περιοχής από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

– Στα αντλιοστάσια των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων (τοποθέτηση μεταγωγικών διακοπτών, γεννητριών, κλπ) που αντιμετωπίσθηκαν μέσω ιδίων πόρων, όταν μεταγενέστερα, η θεομηνία «ΜΗΔΕΙΑ», έθεσε σε νέα βάση τον όλο σχεδιασμό.

– Στα Σχολικά κτίρια, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κλπ, όταν στην πορεία διευκρινίστηκε ότι αυτά δεν θα έπρεπε να είναι μισθωμένα.

Σε κάθε περίπτωση, από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2023, η τροποποίηση της μελέτης είναι έτοιμη και επειδή μάλιστα δεν αλλάζει το ύψος του προϋπολογισμού, το έργο μπορεί και πρέπει άμεσα να δημοπρατηθεί.

2.Είναι το ίδιο αστήρικτες και αδικαιολόγητες οι μομφές της Δημοτικής Αρχής για το έργο της δημιουργίας πολιτιστικού πολυχώρου στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου (ΑΤ06), όπου κάνει λόγο για δήθεν «καθυστερήσεις», για «προϋπολογισμό που ξέφυγε» και ότι τάχα «δεν υπήρξαν πρότερες ενέργειες» μας, αφού:

Αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα, χωρίς προαπαιτούμενη μελέτη και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συγκεκριμένου ύψους. Προϋπόθεση ήταν η δημοπράτησή του να γίνει μετά τη σύνταξη προμελέτης, από την οποία θα προέκυπτε και ο τελικός προϋπολογισμός του έργου. Προφανής η υποχρέωση του Δήμου και πολυσυζητημένη στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου, να βρει τρόπο για να εξασφαλίσει το όποιο υπερβάλλον ύψος προϋπολογισμού, πράγμα που σχεδιάσαμε, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο, προς όφελος των πόλεων μας.

Συνεπώς στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, είναι αβάσιμη η αναφορά ότι δήθεν «δεν υπήρξαν πρότερες ενέργειες», ενώ ο υπαινιγμός της για υπερβολικό προϋπολογισμό, είναι μόνον για εντυπωσιασμό, αφού σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δυνατότητα εύκολης και άμεσης διόρθωσης του.

Πάντως χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται «σε διαδικασία δημοπράτησης».

Πέραν από τις παραπάνω ειδικές αναφορές, υπάρχει και η πραγματικότητα των μεγάλων δυσκολιών μέσα στις οποίες κινήθηκε η Δημοτική μας Αρχή, την οποία κάθε καλοπροαίρετος «κριτής» οφείλει να αναγνωρίσει:

Από τη μια πλευρά, οι πρωτόγνωρες συνθήκες στη Δημοτική Λειτουργία και παρά πέρα στο Κράτος, με το οποίο έπρεπε να συνδιαλλαγούμε, η πανδημία, οι θεομηνίες («ΜΗΔΕΙΑ», πυρκαγιές κλπ), η ενεργειακή κρίση, κλπ, ενώ από την άλλη, οι υποστελεχωμένες, αλλά ηρωικές Τεχνικές μας Υπηρεσίες.

Και είναι πραγματικός άθλος μέσα στις συνθήκες αυτές, οι μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε (προϋπολογισμού έργων 127 εκατ. ευρώ), μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα δύο παραπάνω έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Σύμφωνα με τα πιο πάνω είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά. Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο ως μείζονα αντιπολίτευση, επιδιώκοντας σε κάθε περίπτωση τις συναινέσεις και κινούμενη με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου, θα υπερασπιστεί το έργο της, μέχρι αυτό να υλοποιηθεί στο ακέραιο.

ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ”

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ