ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κοκμοτού με πολλές αλήθειες: ΝΑΙ στον αλληλοσεβασμό, ΟΧΙ στα λόγια του αέρα !

Του Βασίλη Κοκμοτού *

ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ

Κυρίαρχα στοιχεία, συνήθως, σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι οι παροχολογίες, οι συνθηματολογίες, η κατάθεση “προτάσεων του αέρα”, οι καταγγελτικοί λόγοι (ξύλινοι και αναίτιοι πολλές φορές) με απαράδεκτο υβρεολόγιο, τα υπερβατικά οράματα με αισθητή την απουσία μελετημένων προτάσεων, η ισοπέδωση σταθερών αξιών στην προσπάθεια στοχοποίησης των αντιπάλων, η χρήση εφευρετικών επιχειρημάτων και η αναφορά σε γενικότητες και αναδρομές του παρελθόντος.

Η τακτική αυτή εμφανίζεται για να αποκρύψει το έλλειμα προτάσεων που αντέχουν σε καλοπροαίρετη συζήτηση και κριτική, την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων και τον προγραμματισμό μικρών και μεγάλων έργων, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες.
Η τακτική αυτή πλέον είναι γνωστή σε όλους. Είναι αυτή που παλαιότερα έφερε τη νίκη των εκλογών σε διοικήσεις που μετεκλογικά πελάγωσαν και δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν θετικό έργο.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Με μειωμένες επιχορηγήσεις και αυξημένες αρμοδιότητες οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν. Το νομικό πλαίσιο δυσχεραίνει τις «ηρωικές» κινήσεις των δημοτικών αρχών που καλούνται να δώσουν λύσεις με ιδίους πόρους, όταν υπάρχουν διαθέσιμοι, ή με ευρωπαϊκά προγράμματα για τεχνικά και άλλα έργα εξαρτόμενοι από άλλους (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρεια). Τους έχει απομείνει η διαχείριση της καθημερινότητας, η εξεύρεση πόρων καθώς και η παροχή κοινωνικών δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Για το λόγο αυτό οι δημοτικές παρατάξεις που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών επιβάλλεται περισσότερο όσο ποτέ, να καταθέσουν προτάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ας αποφύγουν μέσα στο παραλήλημα της ψηφοθηρίας – εκλογιμότητας να τάζουν λαγούς με πετραχείλια με ανέφικτες αοριστολογίες.

Η πλειοδοσία ευκολιών δεν έχει νόημα. Χαϊδεύοντας αυτιά, την επομένη των εκλογών θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα της πραγματικότητας, ανίσχυροι, αναξιόπιστοι, πελαγωμένοι. Η διαχείριση ενός δήμου χρειάζεται απλά, σαφή και αποτελεσματικά βήματα. Τα μεγαλύτερα έργα χρειάζονται προετοιμασία, προγραμματισμό, μελέτες και φυσικά την ανεύρεση πόρων.

Το πρόγραμμα της κάθε δημοτικής παράταξης είναι ΕΝΑ και επεξεργασμένο από πολλούς που στην πορεία θα κληθούν να υλοποιήσουν. Σε καμία περίπτωση ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ για κάθε υποψήφιό της που λειτουργεί κατά βούληση και μπλοκάρει τη σκέψη του ψηφοφόρου.

Η ειλικρίνεια είναι μονόδρομος. Αυτά μας δίνουν, αυτά έχουμε, αυτά μπορούμε να κάνουμε. Μ’ αυτές τις ενέργειες θα διεκδικήσουμε για να πετύχουμε τα περισσότερα. Με λιγότερα συνθήματα και ρεαλιστικές προτάσεις. Όλοι οι υποψήφιοι και περισσότερο αυτοί που έχουν ξανασχοληθεί, εκλεγεί και αναλάβει θέση ευθύνης πριν κρίνουν πικρόχολα τους άλλους ας ενημερώσουν τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Με λόγια απλά και κατανοητά. Χωρίς ανακρίβειες και την τάση να παρουσιάζουν έργα άλλων για δικά τους.

Ο αλληλοσεβασμός μεταξύ ΟΛΩΝ των υποψηφίων σε όλη την προεκλογική διαδικασία απαραίτητος.
Άλλο κρίνω πράξεις κι άλλο θίγω, αναίτια, πρόσωπα και ακόμα χειρότερα τον περίγυρό τους. Σέβομαι αξίες και ιδανικά, σέβομαι τον εαυτό μου.
Ειδάλλως το να μιλάμε σήμερα για υγιείς, αυριανές συνθέσεις και συνεργασίες, που απαιτούν επιτακτικά οι καιροί, ακούγεται μάλλον ανέφικτο και υποκριτικό.

Η στείρα κριτική με το αλάθητο του πάπα, και η τηλεπολιτική δεν προσφέρουν το παραμικρό στην κοινωνία. Κριτής στις εκλογές είναι ο δημότης και όποιος θέλει να ασχοληθεί ενεργά για να καλυτερεύσει ο τόπος μας ας το κάνει πράξη με την υποψηφιότητά του.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, μια στάση, παρατάξεων και υποψηφίων, που σέβεται και περιφρουρεί το κύρος της αυτοδιοίκησης, θα εκτιμηθεί ανάλογα από τους πολίτες. Το πιό σημαντικό είναι η καθαρή ματιά των εκλεγμένων και των πολιτών την επόμενη μέρα !!!

*  Ο Β.Κοκμοτός είναι πρώην αντιδήμαρχος Διονύσου, καθηγητής φυσικής αγωγής.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ