Σ. Πέτσας: “Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή”

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ

Την άποψη ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις θαλάσσιες περιοχές προάγει ουσιαστικά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, εξέφρασε, ο Εισηγητής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής κ. Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζει την οικογένεια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, αυξάνει τις αποδοχές των ιατρών του Ε.Σ.Υ., επιστρέφει – και προκαταβολικά – τον Ειδικό φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, και διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας.
Με βάση την προσέγγιση του κυρίου Πέτσα, το εν λόγω νομοσχέδιο επιτυγχάνει τρεις διακριτούς στόχους: την προστατευτική μεταχείριση αιγιαλών και παραλιών, τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών ζητημάτων.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών διαρθρώνεται γύρω από πέντε άξονες, οι οποίοι περιλαμβάνουν, όπως επισήμανε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών, την κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία, τη θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος, παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερους ελέγχους και υποβολή καταγγελιών, καθώς και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
«Πράγματι», πρόσθεσε στο σημείο αυτό ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, «από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν φαίνεται να σχηματίζεται μια, ευρύτερη από την κυβερνητική, πλειοψηφική άποψη ότι το παρόν νομοσχέδιο διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι γίνεται σήμερα (α) την πρόσβαση του συνόλου των πολιτών στις παραλίες μας και (β) ελεύθερο χώρο για τους λουόμενους που δεν χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των παραχωρησιούχων».
Οι διατάξεις που διασφαλίζουν αυτόν τον στόχο είναι, σύμφωνα πάντοτε με τον κύριο Πέτσα, ένα πλέγμα διατάξεων, το οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα με συνεκτικό, ομοιόμορφο και με σεβασμό στο περιβάλλον και το δημόσιο χώρο τρόπο. Και αυτό το προστατευτικό πλαίσιο γίνεται απόλυτα διαφανές και προβλέψιμο, καθώς προβλέπεται κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία. Οι δημοπρασίες θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και σε ό,τι αφορά το τίμημα της δημοπρασίας, θεσπίζεται ελάχιστο τίμημα που προκύπτει από μαθηματικό τύπο ο οποίος προσδιορίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας. Τονίζεται ότι γίνεται κεντρική διαχείριση χωρίς να θίγονται τα έσοδα των Δήμων, καθώς οι Δήμοι θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 60% του ανταλλάγματος της παραχώρησης.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Στέλιος Πέτσας εξήρε την ακρόαση φορέων που συνεισέφεραν στην επεξεργασία σε βάθος του νομοσχεδίου, καθώς και τη στάση του κ. Κωστή Χατζηδάκη, που απέδειξε ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση ακούνε τα εύλογα αιτήματα.
Εν συνεχεία, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εστίασε την προσοχή του και αποδόμησε λογικά τις δύο πιο σημαντικές κριτικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την πρώτη από αυτές να αναφέρεται στην δήθεν μείωση της περιβαλλοντικής προστασίας και με την άλλη κριτική να έχει να κάνει με το ότι το τελικό σχέδιο νόμου περικλείει περισσότερες διατάξεις από αυτές που ετέθησαν σε δημόσια διαβούλευση.
Για τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, είναι σαφές πως είναι «ένα νομοσχέδιο, που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Που λέει ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του απαράμιλλου φυσικού κάλους της Πατρίδας μας, αλλά με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος. Που λέει ναι στην στήριξη της οικογένειας, των γιατρών του Ε.Σ.Υ., των αγροτών μας και σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα που έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη και εξασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας», κατέληξε ο κ. Στέλιος Πέτσας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ