Σύλλογος “Σωκράτης”: Ανακοινώσεις για Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Διονύσου και Δίχρονη Προσχολική Αγωγή
Ακολουθούν οι 2 ανακοινώσεις.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Διονύσου
Συνάδελφοι την Δευτέρα 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΔΕΠ του Δήμου Διονύσου και συζητήθηκαν τα θέματα που με έγγραφο μου στις 28/4/2020 είχα ζητήσει ως εκπρόσωπος του Συλλόγου των εκπαιδευτικών ¨O ΣΩΚΡΑΤΗΣ¨.
Στην αρχή της διαδικασίας έβαλα ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί η Υπουργική Απόφαση με υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη.
Κατέθεσα τη θέση του Συλλόγου μας ¨Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ¨. « ….Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Να μην δεχτεί κανένας εκπαιδευτικός να μετατραπεί η διαδικασία του μαθήματος σε ριάλιτι…»
Η θέση του συλλόγου μας σχετικά με τις κάμερες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί και στις δύο σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας του Δήμου Διονύσου.
ΘΕΜΑ 1 ο :Η “Β΄ Κατανομή 2020 για λειτουργικές Δαπάνες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου συνολικού ποσού 74.068,73 ΕΥΡΏ
Η τοποθέτηση μου ήταν «…… η επιχορήγηση του κράτους μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων του Δήμου μας .Ειδικά στις μέρες μας σε περίοδο κορωνοιού οι ανάγκες των σχολείων είναι αυξημένες πρέπει να χρηματοδοτηθούν με έξτρα κονδύλι και οι δυο σχολικές επιτροπές»
ΘΕΜΑ 2ο :ΙΔΡΥΣΗ 3ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Η τοποθέτηση μου ήταν…. η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την συναίνεση της σημερινής κυβέρνησης πέταξε την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους και υποδομές . Η εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο Δήμο μας, ανέδειξε το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος . Για την εφαρμογή της υπήρξε ανάγκη για ίδρυση 3ου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου προκειμένου να στεγαστούν όλα τα νήπια του Δήμου σε δημόσια νηπιαγωγεία. Το 2018 σε συνεδρίαση της ΔΕΠ ψηφίστηκε η ίδρυση του 2θεσιου Νηπιαγωγείου . Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τη μεριά του Δήμου ενώ η Δ/ση Π.Ε Ανατολικής Αττικής περιμένει να της παραχωρηθεί χώρος για την ίδρυση του. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μη χαθεί η σχολική μονάδα που είναι αναγκαία για το Δήμο μας.
Η ενημέρωση που είχαμε από την πρόεδρο ήταν…..ότι έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου ,ο Δήμος έχει αποδώσει οικόπεδο για το χτίσιμό του όμως υπάρχει εμπλοκή σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άγιος Στέφανος με το σχέδιο πόλης.
Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος χώρος και να επισπευστούν οι ενέργειες προκειμένου το νηπιαγωγείο να λειτουργήσει άμεσα και να αποσυμφωρεθούν τα νηπιαγωγεία του Αγίου Στεφάνου.
ΘΕΜΑ 3ο : 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Η τοποθέτηση μου ήταν…..Σε σχολικό χώρο της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου που είναι εγκατεστημένο από το 1999 το 1ο 2/θεσο Νηπιαγωγείο Διονύσου το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε ιδιώτη με χρησικτησία και το νηπιαγωγείο βρέθηκε να είναι κτισμένο σε ιδιωτικό χώρο. Η εξέλιξη αυτή είναι πλήγμα για το Δήμο μας που στερείται σχολικούς χώρους αν λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετά σχολεία μας στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους με ενοίκιο ( 3ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Διονύσου, Λύκειο Δροσιάς) άλλα στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και άλλα σχολεία λειτουργούν με υπεράριθμα τμήματα..
Πολλά ερωτηματικά όμως δημιουργούνται από την έκβαση της υπόθεσης.
- Η απόφαση του Εφετείου δημοσιεύτηκε στις 11/5/2015 αλλά κοινοποιήθηκε σύμφωνα με την τότε Δημοτική Αρχή τον Ιούνιο του 2019
- Η ¨ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε¨ διάδοχος της ΟΣΚ Α.Ε προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου το 2014, χωρίς να ισχυροποιήσει την αγωγή, στην εκδίκαση δεν παρουσιάζεται και το Δικαστήριο αποφασίζει ερήμην.
- Η ενάγουσα δικαιώνεται με χρησικτησία εις βάρος του δημόσιου σχολείου. Δεν της αναγνωρίζονται οι τίτλοι γιατί ο Συνεταιρισμός δεν είχε εξουσία διαθέσεως καθόσον ολόκληρο το ΟΤ 140Α είχε χαρακτηριστεί σχολικός χώρος.
- Το 2010 με τον Καλλικράτη τα σχολεία αποτελούν περιουσία του Δήμου όμως ο Δήμος δεν παρευρίσκεται σε κανένα από τα αλλεπάλληλα δικαστήρια που διεξάγονται για να υπερασπιστεί την περιουσία του ούτε ως μάρτυρας. Παρότι ο τότε ΟΣΚ Α.Ε έχτισε το νηπιαγωγείο στο χώρο που η τότε Κοινότητα Διονύσου του είχε υποδείξει. Την αποζημίωση όμως καλείται ο Δήμος να πληρώσει δηλαδή οι Δημότες.
- Οι περισσότεροι σχολικοί χώροι στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου αμφισβητούνται εδώ και πολλά χρόνια. Αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες διεξάγονται που αφορούν περιουσία του Δήμου. Γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν παρακολουθεί από κοντά αυτές τις εκδικάσεις ;
Θεωρώ ότι μεγάλες ευθύνες βαραίνουν όλες τις Δημοτικές Διοικήσεις από το 2010 και μετά που δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν τα συμφέροντα των δημοτών τους δεν υπερασπίστηκαν τους λιγοστούς απομείναντες σχολικούς χώρους
Μετά από ερωτήματα που ακλούθησαν στο τι θα γίνει με το νηπιαγωγείο και χρονικά πότε θα στεγαστεί στο χώρο του, η πρόεδρος της ΔΕΠ είπε : ότι πέρασαν οι ημερομηνίες και ο σχολικός χώρος χάθηκε . Γίνονται ενέργειες το νηπιαγωγείο να μεταφερθεί σε άλλο οικόπεδο επί της οδού Κάδμου (ΟΤ 174Β) με εμβαδόν 1500 μ2 .Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί από την ΚΕΔ.ΑΕ για χρήση παιδικού σταθμού. Η Επιτροπή καταλληλότητας σχολικών κτιρίων έχει εγκρίνει το παραπάνω οικόπεδο ομόφωνα ότι πληροί τα κριτήρια και είναι κατάλληλο για την στέγαση του 1ου νηπιαγωγείου Διόνυσου τριών τάξεων 60 νηπίων. Μετά από την έγκριση της επιτροπής θα ακολουθήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Η ¨ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε¨ δεσμεύτηκαν ότι θα επιταχύνουν τις απαραίτητες ενέργειες.
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ¨Ο ΣΩΚΡΑΣΤΗΣ
ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ:
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
H Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή εφαρμόστηκε στον Δήμο Διονύσου από τη σχολική χρονιά 2019-20, με τη δέσμευση της αρμόδιας Τριμερούς Επιτροπής να ιδρυθεί ένα διθέσιο Νηπιαγωγείο στον Άγιο Στέφανο, ώστε να εξασφαλιστεί η στέγαση όλων των Νηπίων και Προνηπίων.
Δύο μήνες σχεδόν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Δημοτική Αρχή δεν έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες κτηριακές υποδομές για την πλήρη εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής!!! Η ανέγερση του διθέσιου νηπιαγωγείου στον Άγιο Στέφανο (με ονομασία 3ο νηπιαγωγείο Διονύσου) δεν έχει ξεκινήσει, ενώ επισφαλής είναι και η λειτουργία του 1ου Νηπιαγωγείου Διονύσου, ύστερα από απόφαση του Εφετείου Αθηνών που δικαιώνει ιδιώτη (λόγω χρησικτησίας), ο οποίος διεκδικούσε το οικόπεδο όπου είναι βρίσκεται το εν λόγω νηπιαγωγείο. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των Δημοτικών διοικήσεων, αφού δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν τα λιγοστά εναπομείναντα οικόπεδα για τη λειτουργία σχολείων.
Ο Σύλλογός μας ξεκαθάρισε από την αρχή ότι, για την ουσιαστική με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, είναι αναγκαία η λειτουργία επιπλέον τριών τμημάτων νηπιαγωγείων στο Δήμο Διονύσου και η βελτίωση των υπαρχόντων κτηριακών υποδομών.
Υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και έχουν ονοματεπώνυμο. Από τη μια η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε ένα νόμο χωρίς να τον στηρίξει, γιατί δε χρηματοδότησε την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων και μόνιμους διορισμούς για τη στελέχωσή τους. Πολιτική που συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση, της ΝΔ, η οποία μάλιστα προωθώντας την αύξηση του αριθμού εγγραφών σε 25 παιδιά ανά τμήμα, θέλει να επιλύσει το θέμα και των υποδομών αλλά και των διορισμών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Από την άλλη έχουμε την Τοπική Διοίκηση, που κλήθηκε να την υλοποιήσει. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές για τη αξιοπρεπή στέγαση Νηπίων και Προνηπίων.
Βρισκόμαστε στο 2020. Δε νοείται λοιπόν να έχουμε Προσχολική Αγωγή σε containers, (1ο/2ο/3ο/4ο Αγ. Στεφάνου) νηπιαγωγεία πάνω στις γραμμές του τρένου, σε αίθουσες κλουβιά χωρίς τους ανάλογους βοηθητικούς χώρους.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πολιτική βούληση για Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αντάξια των συγχρόνων λαϊκών αναγκών δεν υφίσταται και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των Δήμων! Ακριβό σπορ η Παιδεία, όπως και η Υγεία, που συνθλίβεται στις συμπληγάδες της λογικής κόστους-οφέλους.
Ο Δήμος Διονύσου, με ελαφρά την καρδία, αντιμετωπίζει την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με όρους υποβάθμισης. Είναι μακριά και πίσω από τις ανάγκες, πόσο μάλλον τις σύγχρονες, των παιδιών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Σωκράτης» παλεύουμε αταλάντευτα για ουσιαστική εφαρμογή τώρα πανελλαδικά της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία για όλα τα προνήπια-νήπια, με κρατική χρηματοδότηση & την αναγκαία σύγχρονη κτηριακή υποδομή και διορισμούς! Το παιδί προσχολικής ηλικίας και οι ανάγκες του είναι για μας η προτεραιότητα!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ