Τι απάντησε ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ στα 24 ερωτήματα του edionysos.gr

Απόσπασμα από το Μεγάλο Προεκλογικό DEBATE των υποψήφιων Δημάρχων Διονύσου, που πραγματοποίησε πρόσφατα η ιστοσελίδα μας.

Α. Οργάνωση Δήμου – Διαφάνεια – Αποκέντρωση

1) Πως κρίνετε τη σημερινή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου ; Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώξετε, εφόσον εκλεγείτε, προκειμένου να βελτιώσετε το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης προς όφελος των πολιτών ;

Επιθυμώ πρωτίστως ως πολίτης και έπειτα ως υποψήφιος Δήμαρχος ένα μοντέλο οργάνωσης που θα έχει ως κέντρο τον πολίτη, και βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα προβλήματα-αιτήματά του. Η ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Διονύσου είναι μονόδρομος.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:
• Άμεση προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των δημοτών μέσω ενιαίας γραμμής εξυπηρέτησης. Η έννοια «κοντα στον πολίτη» πρέπει να γίνει πράξη.
• Καταμερισμός της διαχείρισης των αιτημάτων στα αντίστοιχα τμήματα και εντός ημέρας προσωποποιημένη απάντηση στους ενδιαφερόμενους (όχι ΛΥΣΗ, απάντηση ως προς την παραλαβή του αιτήματος και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο δήμος και ίσως ένα πιθανό χρονικό διάγραμμα σχετικά με το αίτημα).
• Εξειδικευμένοι υπάλληλοι σε συγκεκριμένα αντικείμενα βάσει ΤΥΠΙΚΩΝ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ προσόντων, οι οποίοι αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους στα αιτήματα που επιλύουν.
Αλλά και ειδικοί τεχνοκράτες σύμβουλοι (εδειδικευμένοι μηχανικοί και νομικοί) στην υπηρεσία των πολιτών για επίλυση ειδικών αιτημάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
• Βοήθεια, συμπαράσταση, ευγένεια και κατανόηση στα προβλήματα, στις ανάγκες και στο διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο των δημοτών. (Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει τις γνώσεις ή τα μέσα, οι υπάλληλοι εχουν υποχρέωση να τον βοηθήσει εκείνη τη στιγμή με ευγένεια να επιλύσει το πρόβλημά του).
• Διαφάνεια στην επικοινωνία μεταξύ δήμου και πολιτών & προστασία των προσωπικών δεδομένων των δημοτών μας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (GDPR).
• Θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του δημότη».

Βέβαια κανένα μοντέλο διοίκησης δεν επιτυγχάνει χωρίς μια τεχνοκρατική αντίληψη της διοίκησης, αξιολόγηση και στόχο για αποτελεσματικότητα.

Η χρήση πληροφοριακών συστημάτων οργάνωσης και διοίκησης κρίνεται απαραίτητη στα πρότυπα των σύγχρονων οργανισμών και εταιριών. Ο Δήμος μας χρειάζεται μια αναβάθμιση τόσο στις ψηφιακές υποδομές του όσο και στη Διοίκηση του!

2) Παρά τις όποιες ατελέσφορες προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος, ο Δήμος Διονύσου (κι αυτό κατά την άποψή μας αφορά όλες τις διοικήσεις έως και σήμερα) δεν έχει εκπονήσει, και πολύ περισσότερο δεν έχει εφαρμόσει, ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού με ιεραρχημένες προτεραιότητες και στοχεύσεις. Ποια είναι η δική σας άποψη: Είναι απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε ένα Δήμο ή μήπως τελικά δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς στην πράξη πολλά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, οπότε η τήρηση και εφαρμογή του καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική ;

Πως γίνεται να οικοδομήσουμε, χωρίς να σχεδιάσουμε ;

Ο στρατηγικός σχεδιασμός με ιεραρχημένες προτεραιότητες και στοχεύσεις είναι ένας αυτοκαθορισμός και μια πειθαρχημένη προσπάθεια προς μια επιθυμητή κατεύθυνση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι ένα δυναμικό και όχι ένα στατικό εργαλείο, ευρύτερης συναίνεσης. Για αυτό και θεωρούμε ότι εαν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, όπου θα δεσμεύει όλες τις διοικήσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση, η οποία θα δύναται να προσαρμόζεται στις πραγματικές & δυναμικές ανάγκες της πραγματικότητας.

Η πόλη μας είναι το σπίτι μας και στο δικό μας σπίτι τη στρατηγική την συναποφασίζουμε όλοι μαζί. Στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του Δήμου μας από τον συνδυασμό μας θα επιλέξουμε και θα συναποφασίσουμε όλοι μαζί, ανεξαιρέτως οι πολίτες, τη στρατηγική της πόλης μας !

Στρατηγικός μας στόχος είναι, χωρίς αποκλεισμούς, να μιλάμε με ουσιαστικές πράξεις που μας αφορούν όλους, γιατί η πόλη όλων μας είναι το σπίτι όλων μας.

3) Ο Δήμος Διονύσου διαθέτει μία ανώνυμη εταιρία την «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» η οποία είναι απενεργοποιημένη εδώ και χρόνια. Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με το μέλλον της εν λόγω εταιρίας ;

Διαβάστε προσεκτικά την ερώτηση και θα διαπιστώσετε ότι η «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε» στην πραγματικότητα δεν δικαιώνει το όνομα της στο ελάχιστο ! Ξέρετε, εμείς στο συνδυασμό μας πρεσβεύουμε ότι, το τι κάνει κάποιος, δείχνει την αλήθεια του και όχι το τι λέει! Τα προηγούμενα 10 χρόνια η ΕΞΕΛΙΞΗ του Δήμου μας ήταν στη ¨νεκρά¨ ταχύτητα, Αρκετά ! Με λόγια μόνο δεν υπάρχει Εξέλιξη, ήρθε ο καιρός να βάλουμε μπρος τη ῾μηχανή῾ του Δήμου μας, τους ανθρώπους μας, να βάλουμε ῾πρώτη῾ και να αρχίσουμε να επιταχύνουμε όλοι μαζί ! Η ανώνυμη εταιρεία «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε» είχε τα προηγούμενα χρόνια επώνυμη διοίκηση & επώνυμες ευθύνες. Ήρθε η ώρα για μια πραγματική αλλαγή στη διοίκηση της ανώνυμης εταιρίας, για μια πραγματική αλλαγή στη διοίκηση της πόλης μας, που είναι το σπίτι μας!

4) Έχουν διατυπωθεί από δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Διονύσου ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στο Δήμο Διονύσου. Όταν σήμερα η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η δεύτερη χώρα με την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη μάστιγα μπορεί να καταπολεμηθεί με τέτοιου τύπου μέτρα, χωρίς ενίσχυση του συνολικού θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία ;

Πιστεύω οτι και η πολιτεία οργανώνεται συστημικά και σε κεντρικό επίπεδο προς την κατεύθυνση για λήψη μέτρων που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

Αυτη την εξέλιξη πρέπει να ακολουθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι προτάσεις μας για ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ είναι φθηνές και συνοψίζονται σε μια φράση: ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ στη διοίκηση και την διακυβέρνηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

1) Ενεργοποίηση της Άμεσης Δημοκρατίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Ενίσχυση και διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στo Δημοτικό Συμβούλιο με δυνατότητα διενέργειας δημοτικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά ζητήματα μέσω internet και ζωντανή σύνδεση (live streaming). Η θέση των πολιτών σε σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να δεσμεύει το ΔΣ.

2) Δημιουργία «Τοπικής Διαύγειας» όπου ο Δήμαρχος θα ανεβάζει όλες του τις αποφάσεις οικονομικές και μη, λογοδοτώντας στους πολίτες.

3) Θεσμοθέτηση Κανονιστικού πλαισίου προμηθειών και έργων για τον ορθό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών, που εκτός των άλλων θα προβλέπει:
α) Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής Ελέγχου και Διαφάνειας των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών.
β) Δημιουργία μητρώου προμηθευτών και εργολάβων (πληροφοριακού συστήματος διαχείρησης) με πληροφορίες και ιστορικότητα αναφορικά με τα έργα, τις προμήθειες, τις προσφορές και την αξιολογήση.
γ) Ανάρτηση στην «τοπική διαύγεια» των αποφάσεων της Οικονομικής Εποτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου που παράγουν ανάγκες απευθείας αναθέσεων και πρόχειρων διαγωνισμών, με χρήση αυτόματων και αδιάβλητων ηλεκτρονικών εργαλείων αναζήτησης προσφορότερων εναλλακτικών επιλογών.
δ) Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής ελέγχου και παραλαβής των πεπραγμένων όλων των συμβάσεων με το δήμο αποτελούμενης και από εκλεγμένους αιρετούς (φυσικό, οικονομικό αντικείμενο), εξυπηρετώντας έτσι τη διαφάνεια στο δήμο.

5) Σε πρόσφατη ηλεκτρονική έρευνα του edionysos.gr -μέσω ειδικής εφαρμογής της ιστοσελίδας μας- καταδείχθηκε ότι το 76,15 % όσων ψήφισαν επιθυμούν την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες. Θα ήθελα να ρωτήσω: α) Υπάρχουν κάποιες αρμοδιότητες που μπορούν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατία να μεταβιβαστούν στις Δ.Ε. και ποιες είναι αυτές ; β) Πιστεύετε ότι το πολιτικό προσωπικό των Δημοτικών Ενοτήτων (τοπικοί Πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι) είναι κατάλληλο και πάνω απ’όλα καταρτισμένο προκειμένου να αναλάβει την διεκπεραίωση νέων αρμοδιοτήτων ;

Α) Τα τοπικά συμβούλια δεν είναι διακοσμητικά. Έχουν ρόλο και πρέπει να έχουν δυνατότητες και εργαλεία δράσης και άμεσης παρέμβασης για την επίλυση των καθημερινών ζητημάτων των πολιτών.
Θεωρούμε οτι ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως καθαριότητα, μικροεπισκευές, φροντίδα και συντήρηση δημοσιων χώρων κτλ είναι θέματα που πρέπει να επιλύονται σε τοπικό επίπεδο αποκλειστικά.

Β) Πιστεύουμε οτι οι αιρετοί τοπικοί διαχειριστές μπορούν μέσα σε ένα οργανωμένο πλάισιο, να ανταποκρίνονται στα απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών κάθε κοινότητας. Εαν αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει, τότε οι αστοχίες θα είναι αναμενόμενες, και όχι με ευθύνη των τοπικών.

Μέσω της Ψηφιακής Μετάβασης & Αποκέντρωσης η παράταξη μας θα προσφέρει τα πρακτικά & εύχρηστα εργαλεία ώστε το καταλληλότερο πλαίσιο να καθοριστεί ορθά και σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι και εργαλεία, ώστε να μπορούν οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα.

6) Το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, ο «Κλεισθένης», έχει ως βασικό προαπαιτούμενο τη συναίνεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Εσείς, εφόσον τελικά εκλεγείτε Δήμαρχος Διονύσου, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιτύχετε μία ευρεία συναίνεση στην πράξη ;

Θα προβούμε άμεσα σε ενέργειες που εξασφαλίζουν ένα πλαίσιο ψηφιακής διαφάνειας στο δήμο και θα καταγράφουν την ευθύνη των αποφάσεων αλλά και των εμποδίων! Θα είναι πολύ χρήσιμο κάθε πράξη ή απραξία των δημοτικών παρατάξεων να καταγράφεται έτσι ώστε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις όι πολίτες μας να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα λόγια, τις υποσχέσεις και στα επικοινωνιακά τρικ των παρατάξεων, αλλά και των πραγματικών πράξεων ή της πραγματικής απραξίας τους !

Η διαφάνεια είναι η προυπόθεση για να δομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ειδάλλως πάντα θα υπάρχει καχυποψία και αντιπαραθέσεις, ενώ οι όποιες συναινέσεις θα είναι εύθραυστες.
Έχουμε επισημάνει στις προτάσεις μας τη διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο με ζωντανές συνδέσεις, και διενέργεια δημοτικών δημοψηφισμάτων με χρήση τεχνολογίας που δεσμέυει το Δ.Σ. Έτσι οι όποιες αντιπαραθέσεις, τακτικές ή αναβλητικές πρακτικές, θα υπερνικώνται με την επιβολή της βούλησης του κόσμου.

Επίσης έχουμε ζητήσει τη δημιουργία Κανονιστικού Πλαισίου Προμηθειών και Έργων για τη διασφάλιση της διαφάνειας σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που δημιουργεί πεδίο αντιπαραθέσεων ιστορικά στο δημόσιο βίο.

Ακόμη θα απαιτήσουμε να εφαρμόζονται στο συμβούλιο οι αρχές της Ισονομίας και της Ησιγορίας, όπου εξασφαλίζουν τον έμπρακτο σεβασμό ανάμεσα στα μέλη που αποτελουν το Δ.Σ. και είναι το βασικό δομικό συστατικό των συναινέσεων και της συνεργασίας. Δε θα ανεχτούμε άναρθρες κραυγές και ζωώδεις συμπεριφορές καθώς πάντοτε & νομοτελειακά αυτά είναι η μάσκα της ανικανότητας!

Β. Κυκλοφοριακό

7) Ένα έργο που θα έδινε ανάσα στο Δήμο μας είναι η διαπλάτυνση των Λεωφόρων Μαραθώνος, Χελμού και Κρυονερίου. Έχετε αντιληφθεί γιατί δεν προχωράει το εν λόγω έργο, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητά του ; Για παράδειγμα είναι ζήτημα υψηλού κόστους, απόφασης της Περιφέρειας ή μήπως έλλειψης ώριμων μελετών ; Εσείς σε τι ενέργειες θα προβείτε εφόσον εκλεγείτε ;

Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να ανήκει τυπικά στην αρμοδιοτητα της περιφερείας αλλά αυτο δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην πιέσουμε δημοκρατικά και με επιμονή την περιφέρεια, ακόμη και αν χρειαστεί να καταστήσουμε σαφές μέσω πολιτικής & επικοινωνιακής πίεσης οτι δε θα ανεχτούμε στωικά την ακινησία.

8) Για να φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα, πιστεύετε ότι η υπογειοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο εκτός του ότι θα αποτρέψει τα ατυχήματα που δυστυχώς έχουν επανειλημμένα συμβεί (λόγω συγκρούσεων των διερχόμενων αμαξοστοιχιών με οχήματα αλλά κάποιες φορές και με θύματα πεζούς που έχουν παρασυρθεί) θα βοηθούσε παράλληλα στην αποσυμφόρηση της κίνησης στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα ; Σε ποια άλλα σημεία του Δήμου εντοπίζετε κυκλοφοριακά προβλήματα και ποιες λύσεις προτείνετε ; (ενδεικτικά: υπόγεια πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις, ενίσχυση τοπικής ή/και δημοτικής συγκοινωνίας κλπ).

Αναμφισβήτητα η χειροκίνητη άνοδος και κάθοδος της ράμπας έχει ιστορικό και μόνο ενδιαφέρον, μιας που παρατηρείται πλέον σε ελάχιστες αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης, μια εκ των οποίων και ο Άγιος Στέφανος.
Η υπογειοποίηση των γραμμών και του σταθμού του ΟΣΕ στον Αγ. Στέφανο είναι ένα μακροπρέθεσμο έργο, που δεν λύνει απλώς το κυκλοφορικό πρόβλημα της περιοχής, αλλά συνοδεύεται και από μια σειρά παρεμβάσεων, όπου φέρουν άμεσα ανάπτυξη στην περιοχή, αλλάζοντας αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον τόπο μας. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αναφορικά με το σταθμό και τις γραμμές του ΟΣΕ στην περιοχή, μας μας φέρνει πιο κοντά στην επέκταση της γραμμής του ηλεκτρικού ΗΣΑΠ εως τον Αγιο Στέφανο, και μας συνδέει με την υπόλοιπη Αττική.
(Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε που βρίσκεται αυτό το πόνημα, και γιατό προτείνουμε να γίνει μια έρευνα και αναφορά της παρούσας κατάστασης).

Για την αποσυμφόρηση της περιοχής χρειάζεται να αναζητηθούν και να βρεθούν άμεσα λύσεις πάρκινγκ σε κεντρικά σημεία.

Η τοπική και δημοτική συγκοινωνία πρέπει να ενισχυθεί με πιο σύγχρονο στόλο και με πικνότερα και τακτικότερα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Σε συνεργασία και με όμορρους δήμους θα πρέπει να σχεδιαστούν και να συνδυαστούν τα τοπικά δρομολόγια, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια λειτουργική διαδημοτική συγκοινωνία.

Γ. Αποχέτευση

9) Μιλώντας με τους κατοίκους για την αποχέτευση, θα έχετε διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη χρόνια αγανάκτηση που υπάρχει για τη μη ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου. Έχετε αντίληψη: α) Γιατί υπάρχει αυτή η υστέρηση σε κάποιες Δημοτικές Ενότητες, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Στέφανο ; β) Ποια είναι τα στάδια που απαιτούνται αλλά και ποιο το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο στο σύνολό του ; γ) Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου ΤΟΞΟΤΗ που εγκατέλειψε το έργο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις ;

Μέσα στον επόμενο χρόνο το μέρος που αφορά τον Άκτορα θα εχει ολοκληρωθεί, και επό εκεί και πέρα έχουν βγεί νέες μελέτες επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης όπως το υπόλοιπο αποχετευτικό δίκτυο του Αγ Στεφάνου, το οποίο θα είναι και άμεσο για ανάθεση.
Για τα φαινόμενα ΤΟΞΟΤΗΣ θα πρέπει τα κριτήρια επιλογής να είναι πιο αυστηρά, και να απευθύνεται σε μεγάλες και αξιόπιστες εταιρίες, οι οποίες εφαρμόζουν αυστηρούς εσωτερικούς κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας.

10) Από την άλλη μεριά ορισμένοι κάτοικοι, αν και η αποχέτευση έχει φτάσει στην πόρτα τους, αρνούνται, όπως πληροφορούμαστε, να συνδεθούν, επικαλούμενοι το κόστος σύνδεσης. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο ;

Το κόστος εκκένωσης των βόθρων έχει ήδη κάποιο κόστος που ο δημότης πληρώνει.
Το κόστος σύνδεσης με την αποχέτευση είναι ένα αρχικό κόστος που πληρώνεται για τη σύνδεση και σε άλλες υπηρεσίες όπως π.χ. και στη ΔΕΗ.
Για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν θα μπορούσε ο δήμος να διαπραγματευτεί δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης του αρχικού κόστους, βάσει της αρχής οτι το κόστος εκκένωσης των βόθρων είναι υπαρκτό.

Δ. Οικιστικό – Σχέδιο Πόλης

11) Το λεγόμενο οικιστικό ζήτημα (συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων αναφορικά με τα όρια των οικισμού, τους δασικούς χάρτες αλλά εντέλει και το πολεοδομικό) ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους δημότες του Δήμου Διονύσου. Πως το αντιλαμβάνεστε στο σύνολό του και ποιες λύσεις θα προτείνετε εάν εκλεγείτε ; Επίσης, δεδομένου ότι Δήμος Διονύσου έχει αποστείλει για όλους τους οικισμούς πορτοκαλί περιγράμματα (χαρακτηρίζοντάς τους αμιγώς οικιστικές περιοχές) εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη θέση και γιατί ;

Α) Είναι κοινώς αποδεκτό οτι το οικιστικό ζήτημα απασχολεί δημότες και επαγγελματίες του δήμου μας και δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Σε αυτό το θέμα χρειάζονται αντιλήψεις συλλογικού συμφέροντος και πρωτοβουλίες που δημιουργούν τομές, ώστε να αντιπαρέλθουμε τη στασιμότητα και την απραξία σε αυτά τα ήδη χρονοβόρα ζητήματα.

Προτείνουμε οπότε τη σύσταση ειδικής επιτροπής επιστημόνων που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα, στις ίδιες αρχές με το Κτηματολόγιο ΑΕ αλλά σε μικρότερη κλίμακα προφανώς που θα αφορά μόνο τη περιοχή μας.
Κατόπιν είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε τους αρμόδιους βουλευτές με τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες, έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το οικιστικό πρόβλημα της περιοχής μας, καθότι η επίσπευση της λύσης απαιτεί και πολιτική βούληση.

Επίσης θα πρέπει άμεσα να ληφθεί πρωτοβουλία για την ορθή αριθμοδότητηση των δρόμων.

Β) Συμφωνούμε να μην υπάρχει στο μέλλον άναρχη δόμηση με καταστήματα ανάμεσα σε οικιστικά κτίρια που θα δημιουργούν υποβάθμιση και πτώση αξίας της περιοχής, π.χ. λόγω φασαρίας κλπ, εξαιρώντας κάποιους κεντρικούς δρόμους μεγάλης κίνησης και εμπορικότητας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει μέσα από συντονισμένες ενέργειες και αποφάσεις που θα ληφθούν από την κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά και που στη συνέχεια θα μεταφερθούν για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

12) Ειδικότερα σε σχέση με το σχέδιο πόλης, έχετε σχηματίσει μία συνολική εικόνα; Δηλαδή σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει σχέδιο πόλης και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ;

Μόλις οριστικοποιηθούν τα όρια των οικισμών και οι οποίες μελλοντικές τους επεκτάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, θα πρέπει όλοι οι οικισμοί να μπουν στο σχέδιο πόλεως. Έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία, το δημόσιο θα ωφεληθεί από την εισφορά σε γη ή χρήμα και οι ιδιοκτήτες θα έχουν ένα έρεισμα παραπανω για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, με ότι αυτό συνεπάγεται (θέσεις εργασίες, άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας κλπ)

Ε. Καθαριότητα – Περιβάλλον – Καθημερινότητα

13) Εφόσον εκλεγείτε, με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Διονύσου ;

Η καθαριότητα είναι το Α και το για την πόλη μας που είναι το σπίτι μας! Η ανακύκλωση ανεκπλήρωτων υποσχέσεων δεν είναι η καθαρή λύση που έχουμε ανάγκη. Θα εφαρμόσουμε ένα υβριδικό πρόγραμμα εντατικού καθαρισμού με ταυτόχρονη εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων, ψηφιακής διακυβέρνησης & όλων των κοινωνικών δομών που έχουμε με τη συμμετοχή όλων μας σε έναν καθαρό Δήμο που θα μας κάνει όλους περήφανους, υγιείς και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης μας!

14) Οι λακκούβες αποτελούν μία μάστιγα για κάθε δημοτική αρχή και κυρίως τους δημότες που τις βιώνουν καθημερινά. Έχετε σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα ;

Το πλέον εύκολο είναι να κλείνεις τις τρύπες και τις λακούβες πρόχειρα μέχρι την επόμενη βροχόπτωση. Το λογικό είναι να κάνεις τις υποδομές όπου χρειάζονται και κατόπιν να φτιάξεις ένα οδικό δίκτυο αντάξιο ενός σύγχρονου δήμου. Θέλει σχέδιο και το έχουμε.

15) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου απέναντι σε καταγγελίες πολιτών ή οργανωμένων φορέων για καταστρατήγηση κανόνων αναφορικά με το περιβάλλον (π.χ. παράνομη ρίψη μπάζων ή λυμάτων, μπάζωμα ρεμάτων κλπ) ;

Η αυθαιρεσία απέναντι στον οποιοδήποτε Πολίτη του Δήμου μας είναι αυθαιρεσία απέναντι στο σπίτι μας, σε όλους μας! Η αδιαφορία ή ακόμη και η παραμικρή αναβολή σε τέτοια ζητήματα μόνο μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα! Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στις πράξεις! Ο δήμος και οι διοικητικές του αρχές οφείλουν να τηρούν το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται και να δρα ελεύθερος μέσα στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινωνίας που ζούμε. Η ανομία που λιγοι έχουν μάθει να ζούν εις βάρος των πολλών θα τελειώσει. Θα είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη.

16) Τι θα κάνετε για να αναδείξετε το φυσικό πλούτο της περιοχής μας ;

Έχουμε μεγάλη ιδέα για το Δήμο μας και για αυτό θα κάνουμε και μεγάλες και τολμηρές πράξεις. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο να αναδειξουμε τον Δήμο Διόνυσου που είναι το σπίτι μας σε προορισμό θεματικου εσωτερικού (και σε δεύτερη φάση εξωτερικού) τουρισμου.

Ο τόπος μας έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Έχει χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν πολιτιστικά , αθλητικά και εμπορικά προσφέροντας όφελος σε κατοίκους, εμπόρους και επισκέπτες. Έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο επ’αυτού, ώστε να προτείνουμε τις εκτάσεις αυτές να ενταχθούν σε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να αξιοποιηθούν. Απαιτείται ωριμότητα, σχεδιασμός και τόλμη που εμείς διαθέτουμε.

17) Πως αξιολογείτε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο Δήμο Διονύσου και ποια είναι η δική σας πρόταση για την επίλυση του προβλήματος ;

Τα αδέσποτα και άρρωστα ζώα είναι ένα ζήτημα που πρέπει ο δήμος να σκύψει πάνω του και να αρχίσει να λύνει και όχι να το κάνει πιο σύνθετο, όπως γίνεται τώρα. Γνωρίζετε ότι για να απομακρύνει ενας πολίτης από δημόσιο χώρο προκειμένου να εμβολιάσει, να θεραπεύσει η να προστατέψει ένα ζώο, πρέπει να : Πάρει το άρρωστο η εγκαταλελειμμένο ζώο. Να πάρει από το δήμο πρωτόκολλο. Και ακολούθως με δικά του μέσα να επισκεφτεί το ειδικό κέντρο που έχει σύμβαση ο δήμος που είναι στο…Πικέρμι!!! Όπως αναφέραμε, έχουμε χώρους, έχουμε φιλοζωικές οργανώσεις και έχουμε κτηνιάτρους στην περιοχή. Γιατί να μην έχουμε το δικό μας κέντρο φιλοξενίας και ιατρικής μέριμνας ζώων; Σε αυτό στοχεύουμε

ΣΤ. Αισθητική αναβάθμιση -Παιδεία- Πολιτισμός & Αθλητισμός

18) Το κτίριο του ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο αγοράστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον τότε Δήμο Αγίου Στεφάνου, επί δημαρχίας Στέλιου Κοροβέση, σήμερα παραμένει ρημαγμένο και ετοιμόρροπο, καθώς δεν αξιοποιήθηκε από τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την αξιοποίησή του εφόσον εκλεγείτε ;

Το κτίριο του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου είναι, μέσα και αυτό στον πολεοδομικό σχεδιασμό που προαναφέραμε. Μόνο να θυμηθούμε πόσο ανάγκη έχουμε από σχολεία, δομές πολιτιστικές και οργανωμένους χώρους περιπάτου. Θα στραφούμε σε όλους τους διαθέσιμους χώρους προς όφελος των πολλών!

19) Πείτε μου κάποιες ιδέες που έχετε για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου Διονύσου (θα μπορούσατε κάποιες από αυτές να τις έχετε πάρει από όσα έχετε δει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού).

Πρώτα από όλα είναι οι σοβαρές & σύγχρονες υποδομές, η λειτουργικότητα και η ψηφιακή μετάβαση. Έπειτα φροντίζεις για την αισθητική & την καλαισθησία. Δεν έχει νόημα να έχουμε όμορφα κτήρια άλλα να μην έχουμε πεζοδρόμια, προσβάσεις για τους συμπολίτες με «ειδικές ικανότητες», μητέρες με καρότσια κ.ο.κ. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τα πρέπει μας. Πρώτα λύνουμε τα μείζονα θέματα μας και αμέσως μετά δίνουμε βάση στην εμφάνιση σε όλες τις περιοχές και στα δημόσια κτίρια!

20) Πως αξιολογείτε τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές στο Δήμο Διονύσου και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εφόσον εκλεγείτε ;

Υπάρχουν μεγάλα κενά σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν σχολεία και δομές που ακόμα φιλοξενούν τα παιδιά μας σε ISOboxes και προκάτ κατασκευές. Ανεπίτρεπτο, απάνθρωπο και οπισθοδρομικό. Η παιδεία είναι προτεραιότητα για εκσυγχρονισμό. Θα το ξαναπούμε. Θέλει σχεδιασμό και κόπο η δουλειά της διοίκησης. Θέλει να φανείς χρήσιμος και όχι αγαπητός. Τομές και πολλή δουλειά για την εξυπηρέτηση του στόχου.

21) Πείτε μας ποιο είναι το δικό σας μοντέλο για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και ποιες οι πρώτες σας παρεμβάσεις εφόσον εκλεγείτε ;

Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι δύο τομείς που συμβάλλουν πολλαπλά στην αναγέννηση ενός τόπου. Καλλιεργούνται τέχνες και αρετές των ανθρώπων ενώ παράλληλα μέσω αυτού θεσμοθετώντας δρώμενα σε ετήσια βάση, βοηθάς στην πράξη και τους εμπόρους. Τους δίνεις κίνητρα να γίνουν και εκείνοι καλύτεροι. Φέρνεις χρήματα στο ταμείο του δήμου. Γίνεσαι γνωστός ευρέως ως δήμος. Οι πολίτες νοιώθουν περήφανοι να ζουν σε ένα τέτοιο δήμο. Βελτιώνεις όλη τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας μέσα σε μια τοπική κοινωνία που όμως θα διακρίνεται για την εξωστρέφεια της πλέον.

Ζ) Ασφάλεια

22) Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. Πως αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο Διονύσου και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε ως αυριανή δημοτική αρχή ; (στο μέτρο πάντα που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι η Αστυνομία έχει τη βασική ευθύνη για την ασφάλεια).

Για την προάσπιση του βασικότατου αγαθού της ασφάλειας που απειλείται στις μέρες μας προτείνουμε λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε πρότυπους ευρωπαικούς δήμους και εντάσσουμε ενεργά την αστυνομία και τους πολίτες σε αυτές.

Έτσι προτείνουμε:

• Συντονισμένος εθελοντισμός και ενεργοποίηση πολιτών σε επίπεδο «γειτονιάς» και συνεργασία με την αστυνομία.
• Η συγκρότηση και τη λειτουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης παραβατικότητας με τη συμμετοχή της Aστυνομίας.
• Το φωτισμό όλων των σκοτεινών σημείων της πόλης και εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας
• Αναβάθμιση ρόλου δημοτικής αστυνομίας

Η) Τοπική Αγορά – Απασχόληση

23) Πρόσφατα ιδρύθηκε στο Δήμο Διονύσου Επαγγελματικός & Εμπορικός Σύλλογος. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, ζητήματα στα οποία μπορεί να παρέμβει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά στην τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και να διευκολύνει το έργο των επαγγελματιών ;

Ασφαλώς και η δημοτική αρχή έχει στη διοικητική της ευθύνη πεδία τα οποία αφορούν τους επαγγελματιες της περιοχής, όπως η πολεοδομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε λύσεις άμεσες που έχουν σαν στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες της διοικητικής δικαιοδοσίας του Δήμου και την ουσιαστική συμμετοχή του δήμου στην επίλυση των προβλημάτων του συλλόγου.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα, εμεις έχουμε να προτείνουμε τα εξής:

Α) Ουσιαστική χαρτογράφηση και καταγραφή των κανονιστικών διαδικασιών στις πολεοδομίες και στις λοιπές υπηρεσίες (π.χ. αδειοδοτήσεις), ώστε ο επαγγελματίας αλλά και ο απλός δημότης να μην ταλαιπωρείται καθημερινά απο γραφειοκρατικές δομές και β) να μην έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα διαφθοράς.
Κατα τη διαδικασία αυτή, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε δυνατότητες ψηφιοποίησης υπηρεσιών και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.

Β) Τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα στελεχώνεται κυρίως από μέλη του εμπορικού συλλόγου της πόλης μας, εξειδικευμένους ειδικούς συμβούλους σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης και φορείς του δήμου, όπου με συνέπεια και τακτικότητα, θα είναι σε θέση να εργάζονται συστηματικά και προγραμματισμένα πάνω σε ζητήματα που αφορούν τα μέλη του συλλόγου.

Γ) Παροχή επαγγελματικού τιμολογίου στην ύδρευση για τους επαγγελματίες της περιοχής καθώς και συνεργασία με το δήμο για διαπραγμάτευση προνομιακής τιμής επαγγελματικού τιμολογίου για το κόστος της κυλοβατώρας με ιδιωτική εταιρία ηλεκτροδότησης.

Δ) Δημιουργία πράσινων δομών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογικής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων. Οι υπερβάλλουσες ποσότητες θα μπορούσαν μέσα σε ορισμένο πλαίσιο να δίδονται στους επαγγελματίες της περιοχής άμεσα ή αντισταθμιστικά.

Ε) Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου της περιουσίας του δήμου που προσφέρεται για αξιοποίηση, και δημιουργία ενός αδιαβλητου ηλεκτρονικού πλαισίου αξιοποίησής της μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσιου-ιδιωτικού τομέα).

24) Η ανεργία, και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, αποτελεί ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Θα μπορούσε ο Δήμος να γίνει μεσολαβητής ανάμεσα στους ανέργους και τις τοπικές επιχειρήσεις ; Ποια είναι η δική σας πρόταση ;

Βεβαίως θα μπορούσε, και εύκολα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναζήτησης και προσφοράς εργασίας, χωρίς πολύπλοκες δομές και γραφεία. Μια τέτοιου τύπου δομή είναι εύκολη, άμεση και αποτελεσματική.

Επίσης προτείνουμε κατά τις συμβάσεις έργων με εργολάβους να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο και σύμφωνα με αυτό, ο δήμος ως εργοδότης θα μπορούσε να ζητήσει από τον εργολάβο να συμπεριλαμβάνει ποσόστωση δυναμικού από επαγγελματίες/προσωπικό που είναι δημότες του Δήμου Διονύσου.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ