Τι απάντησε ο ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ στα 24 ερωτήματα του edionysos.gr

Απόσπασμα από το Μεγάλο Προεκλογικό DEBATE των υποψήφιων Δημάρχων Διονύσου, που πραγματοποίησε πρόσφατα η ιστοσελίδα μας.

Α. Οργάνωση Δήμου – Διαφάνεια – Αποκέντρωση

1) Πως κρίνετε τη σημερινή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου ; Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώξετε, εφόσον εκλεγείτε, προκειμένου να βελτιώσετε το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης προς όφελος των πολιτών ;

Ο Καλλικράτης ως σχέδιο εκσυγχρονισμού της τοπικής διοίκησης με βάση τα νέα δεδομένα που επέβαλε η φάση ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, είχε ως στόχο το «άνοιγμα της πόρτας» για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων. Βασικός άξονας του στόχου αυτού ήταν η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων. Ο δήμος Διονύσου, είτε με την προηγούμενη διοίκηση του κ. Καλαφατέλη, είτε με την σημερινή του κ. Ζαμάνη εντάσσεται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών του δήμου. Από την καθαριότητα, την ανακύκλωση, τα ογκώδη, τον ηλεκτροφωτισμό, τις ταμειακές μέχρι και τις λογιστικές υπηρεσίες, έχουν λάβει κατεύθυνση να δοθούν μέσω εργολάβων σε ιδιώτες και ελεγκτικές εταιρείες.

Η τακτική και των δύο διοικήσεων είναι κοινή, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν εργαζόμενους και αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιώτες εργολάβους που μέχρι σήμερα παρέχουν πολύ ακριβές για τον δημότη και επικίνδυνες υπηρεσίες. Έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στις 5 Μαρτίου για τον εργολάβο που με την κακή και ακριβή υπηρεσία που προσέφερε και πληρώθηκε για την τοποθέτηση στολιδιών άφησε την κοινότητα Διονύσου χωρίς ηλεκτροφωτισμό, βέβαια η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι φταίει η ΔΕΔΔΗΕ που δεν επισκευάζει την ζημιά γρήγορα, αλλά τσιμουδιά για το ποιος προκάλεσε το πρόβλημα…

Για να ωφεληθούν οι πολίτες από τις υπηρεσίες του δήμου δρόμος είναι μόνο ένας, να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές και εξοπλισμός του δήμου, που σήμερα επίτηδες και με σχέδιο απαξιώνεται, αδειάζουν οι υπηρεσίες από εργαζόμενους, δεν γίνονται νέες προσλήψεις, ενώ μπορούν. Έτσι μόνο μπορεί να παραχθεί κοινωνικό έργο από τις υπηρεσίες του δήμου, πετόντας απ’έξω τον παράγοντα του κέρδους που απασχολεί μόνο τον ιδιώτη – εργολάβο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάς κόντρα στην πολιτική του Καλλικράτη και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δήμων, αν πας κόντρα στο κράτος και την πολιτική που επιβάλει η Ε.Ε. μέσω των μνημονίων.

Εμείς βρισκόμαστε εδώ και δέκα χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε η μόνη παράταξη που το κάνει, όλοι οι άλλοι υπηρετούν την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Αποδεδειγμένα όλοι είναι νυν, πρώην και στελέχη των δημοτικών αρχών που έχουν διοικήσει και έχουν κομμάτι της ευθύνης της σημερινής κατάστασης του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους που διοίκησε την προηγούμενη πενταετία όχι μόνο προσέλαβε προσωπικό και στελέχωσε τις υπηρεσίες, αλλά έκοψε και τα τροφεία από παιδικούς σταθμούς για τις λαϊκές οικογένειες, μείωσε τα δημοτικά τέλη, εμπόδισε την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού σε οικογένειες ανέργων και μονογονεικών οικογενειών. Σε αυτό τον δρόμο βαδίζουμε και την τελευταία πενταετία στον δήμο Διονύσου με τις παρεμβάσεις μας στο πλάι των εργαζόμενων του δήμου που απαιτούν νέες προσλήψεις και αγωνίζονται κόντρα στην απαξίωση των δομών και υπηρεσιών του δήμου.

2) Παρά τις όποιες ατελέσφορες προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος, ο Δήμος Διονύσου (κι αυτό κατά την άποψή μας αφορά όλες τις διοικήσεις έως και σήμερα) δεν έχει εκπονήσει, και πολύ περισσότερο δεν έχει εφαρμόσει, ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού με ιεραρχημένες προτεραιότητες και στοχεύσεις. Ποια είναι η δική σας άποψη: Είναι απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε ένα Δήμο ή μήπως τελικά δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς στην πράξη πολλά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, οπότε η τήρηση και εφαρμογή του καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική ;

Εμείς εδώ διαφωνούμε, θεωρούμε ότι οι διοικήσεις κινούνται βάση σχεδίου και στρατηγικής. Οι διοικήσεις τόσο του κ. Ζαμάνη όσο και του κ. Καλαφατέλη ήταν επιτυχημένες στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, στην κατεύθυνση του να μετατραπεί ο δήμος σε φορομπηχτικό μηχανισμό, να γίνει πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Μπορεί η στρατηγική αυτή να είναι κόντρα στις ανάγκες των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και των νεολαίων, όμως για τον ΤΟΞΟΤΗ, τον Άκτορα, τους εργολάβους του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού, των απορριμμάτων λειτουργεί ευεργετικά. 

3) Ο Δήμος Διονύσου διαθέτει μία ανώνυμη εταιρία την «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» η οποία είναι απενεργοποιημένη εδώ και χρόνια. Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με το μέλλον της εν λόγω εταιρίας ;

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε με την λειτουργία αυτής της επιτροπής και άλλων αντιστοίχων. Έχουμε καταψηφίσει στο Δ.Σ., τόσο την ίδρυσή τους, όσο και την λειτουργία και τους προϋπολογισμούς τους. Θεωρούμε ότι είναι όχημα για την προώθηση της λειτουργίας των δήμων σαν εταιρείες Α.Ε., με γνώμονα το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

4) Έχουν διατυπωθεί από δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Διονύσου ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στο Δήμο Διονύσου. Όταν σήμερα η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η δεύτερη χώρα με την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη μάστιγα μπορεί να καταπολεμηθεί με τέτοιου τύπου μέτρα, χωρίς ενίσχυση του συνολικού θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία ;

Η διαφθορά και τα σκάνδαλα είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι η σαπίλα ενός συστήματος που δεν μπορούν να κρύψουν. Δεν είναι στοιχείο που βρίσκουμε μόνο στον δήμο Διονύσου ή στην χώρα μας, υπάρχει και στις πιο «καθως πρέπει» και ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, να θυμίσουμε την SIEMENS και το πρόσφατο σκάνδαλο των λογισμικών των αυτοκινήτων VOLKSWAGEN. Αυτή είναι πολιτική που έχουν ακολουθήσει και οι διοικήσεις του δήμου μας, αλλά και όλοι οι υποψήφιοι που συμφωνούν με τον Καλλικράτη και την λειτουργία που επιβάλλει στους δήμους.

Ο «πόλεμος» που γίνεται τα τελευταία χρόνια, η σκανδαλολογία και το κυνήγι των μηνύσεων βέβαια που παρακολουθούμε είναι η προσπάθεια να διαχωριστούν οι υποψήφιοι και οι δημοτικές τους παρατάξεις. Καθώς είναι υπηρέτες της ίδιας πολιτικής και δεν μπορούν να διαχωριστούν πουθενά, το έχουν ρίξει στην διαφθορά και την σκανδαλολογία.

Μόνο όταν ο λαός οργανωθεί, έρθει στο προσκήνιο και μπορέσει να ασκήσει έλεγχο, τα φαινόμενα αυτά θα υποχωρούν υπό τον φόβο του λαϊκού παράγοντα. Και βέβαια να θυμόμαστε, ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο σημερινό σύστημα είναι ότι τον πλούτο τον παράγουν πολλοί και τον οικειοποιούνται λίγοι, και αυτό θα λυθεί όταν ο λαός πάρει την εξουσία στα χέρια του και ασκεί εργατικό έλεγχο.

5) Σε πρόσφατη ηλεκτρονική έρευνα του edionysos.gr -μέσω ειδικής εφαρμογής της ιστοσελίδας μας- καταδείχθηκε ότι το 76,15 % όσων ψήφισαν επιθυμούν την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες. Θα ήθελα να ρωτήσω: α) Υπάρχουν κάποιες αρμοδιότητες που μπορούν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατία να μεταβιβαστούν στις Δ.Ε. και ποιες είναι αυτές ; β) Πιστεύετε ότι το πολιτικό προσωπικό των Δημοτικών Ενοτήτων (τοπικοί Πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι) είναι κατάλληλο και πάνω απ’όλα καταρτισμένο προκειμένου να αναλάβει την διεκπεραίωση νέων αρμοδιοτήτων ;

Ο Καλλικράτης είπαμε και παραπάνω ότι ήταν ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους στον τομέα της τοπικής διοίκησης. Αυτός δημιούργησε τα τοπικά συμβούλια και τους έδωσε αρμοδιότητες. Διορθωτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν στον τομέα της παραχώρησης περισσοτέρων ή λιγότερων αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις λαϊκές ανάγκες, οι πλειοψηφίες που υπάρχουν στην διοίκηση του δήμου εκφράζονται και στα τοπικά συμβούλια. Ο Κλεισθένης ως επόμενο βήμα του Καλλικράτη θέλει τους δήμους να μπουν μπροστά στις κατασχέσεις της λαϊκής κατοικίας, για χρέη στους δήμους. Θα εκχωρήσει νέες αρμοδιότητες στους δήμους στον τομέα της φοροεισπρακτικής διαδικασίας του κράτους, αυτές τις αρμοδιότητες θα κληθούν τα τοπικά συμβούλια να υλοποιήσουν.

6) Το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, ο «Κλεισθένης», έχει ως βασικό προαπαιτούμενο τη συναίνεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Εσείς, εφόσον τελικά εκλεγείτε Δήμαρχος Διονύσου, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιτύχετε μία ευρεία συναίνεση στην πράξη ;

Τον Κλεισθένη τον ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το 4ο μνημόνιο, συνέχισε την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων, αύξησε την φορολογία, μείωσε τις συντάξεις και μείωσε το αφορολόγητο. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή ήταν «μανούλα» στο να βάζει τα λαϊκά στρώματα και να τα κάνει συνενόχους της πολιτικής αυτής. Η ψήφος της «πρώτης φοράς Αριστερά», το δημοψήφισμα ήταν βασικά εργαλεία για την ενσωμάτωση του κινήματος ενάντια στα μνημόνια και στην πολιτική της Ε.Ε.

Η ευρεία συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων αυτό τον στόχο έχει, μετά τις εκλογές οι παρατάξεις που θα έχουν κλέψει την ψήφο της αγανάκτησης του λαού, θα την ξαναρίξουν στον κουβά της διαχείρισης και την προώθησης της σημερινής πολιτικής ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια του έργου αυτού, η συζήτηση που γίνεται για την κοινή κάθοδο στα τοπικά συμβούλια είναι πρόβα τζενεράλε. Μετά τις εκλογές πολλοί θα εκπλαγούν, θα δούμε πως θα αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους και θα τις ανταλλάξουν με έμμισθες θέσεις αντιδημάρχων και ειδικών συμβούλων.

Ο κόσμος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, να μην μασήσει τα ωραία λόγια της «ευρείας συναίνεσης». Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την συναίνεση μεταξύ 5 υποψηφίων που είναι πρώην, νυν και τα πρώην στελέχη τους. Ο λαός θα πρέπει να κάνει την αγανάκτησή του δύναμη, να στηρίξει την Λαϊκή Συσπείρωση, οι εκλεγμένοι τα προηγούμενα 9 χρόνια με την δράση τους, το πρόγραμμα και οι θέσεις μας είναι η μόνη σίγουρη επιλογή. Είναι η μόνη ψήφος που θα μείνει αμετακίνητη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στο πλάι του λαού.

Β. Κυκλοφοριακό

7) Ένα έργο που θα έδινε ανάσα στο Δήμο μας είναι η διαπλάτυνση των Λεωφόρων Μαραθώνος, Χελμού και Κρυονερίου. Έχετε αντιληφθεί γιατί δεν προχωράει το εν λόγω έργο, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητά του ; Για παράδειγμα είναι ζήτημα υψηλού κόστους, απόφασης της Περιφέρειας ή μήπως έλλειψης ώριμων μελετών ; Εσείς σε τι ενέργειες θα προβείτε εφόσον εκλεγείτε ;

8) Για να φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα, πιστεύετε ότι η υπογειοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο εκτός του ότι θα αποτρέψει τα ατυχήματα που δυστυχώς έχουν επανειλημμένα συμβεί (λόγω συγκρούσεων των διερχόμενων αμαξοστοιχιών με οχήματα αλλά κάποιες φορές και με θύματα πεζούς που έχουν παρασυρθεί) θα βοηθούσε παράλληλα στην αποσυμφόρηση της κίνησης στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα ; Σε ποια άλλα σημεία του Δήμου εντοπίζετε κυκλοφοριακά προβλήματα και ποιες λύσεις προτείνετε ; (ενδεικτικά: υπόγεια πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις, ενίσχυση τοπικής ή/και δημοτικής συγκοινωνίας κλπ).

(7 & 8)
Το κυριότερο πρόβλημα του δήμου μας, είναι ότι οι δημοτικές κοινότητες έχουν γιγαντωθεί, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα οι υποδομές έχουν παραμείνει στην δεκαετία του 1980 που ο πληθυσμός των κοινοτήτων ήταν στο 10% του σημερινού. Αυτό το βρίσκουμε μπροστά μας τόσο με τους ανεπαρκείς δρόμους, τους σύνθετους κόμβους εισόδου και εξόδου στην εθνική οδό -που επιβαρύνονται και με την ύπαρξη μετωπικών διοδίων στις Αφίδνες- με την έλλειψη ελεύθερων χώρων που θα μπορουσαν να αξιοποιηθούν για υποδομές (σχολεία) αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής (πάρκα, παιδικές χαρές).

Ευθύνη έχουν όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, ήδη από την δεκαετία του 1990, η διοίκηση Καλαφατέλη, η διοίκηση Ζαμάνη αλλά και όλοι οι συνεργάτες τους, όπως ο Κουριδάκης, ο Νικητόπουλος, η παράταξη του Κλίμη που συνδιοικούσε με τον Κοροβέση τον Άγιο Στέφανο. Αυτοί οι δήμαρχοι, κοινοτάρχες και συνεργάτες τους άφησαν τον Άγιο Στέφανο χωρίς σχέδιο πόλης, με το πρόβλημα της Καπιτένειας, την Άνοιξη με αμφισβητούμενα όρια, με τα προβλήματα των Αγίων Αγγέλων και του οικισμού Ανθέων.

Με την πολιτική της ανταποδοτικότητας που ακολουθούν πιστά και οι 5 υποψήφιοι, τα έργα αυτά θα παραμείνουν στα προεκλογικά τους φυλλάδια. Θέλει οργάνωση και πάλη. Ο κόσμος πρέπει να απαιτήσει την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ. Όπως έγινε στα Σεπόλια, που με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους πέτυχαν την υπογειοποίηση των γραμμών, έργο που έγινε πραγματικότητα με την επιμονή και την οργάνωση των κατοίκων.

Όποια έργα έχουν να προτείνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, θα γίνουν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Συμφέροντος (ΣΔΙΤ), όπως έχουν γίνει και στην Κηφισιά, π.χ. το υπόγειο παρκινγκ το πλήρωσε μεν ο κόσμος με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, πληρώνει δε και εισιτήριο για την χρήση του. Κέρδισε ο εργολάβος που το έχτισε, κερδίζει ο εργολάβος που το διαχειρίζεται, λύση πάντως στο παρκάρισμα γύρω από τον σταθμό δεν έχει δώσει ακόμα… εκτός αν αρχίσουν να το απαγορεύουν για να αναγκάσουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί το «δημοτικό παρκινγκ».

Λύσεις υπάρχουν αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους είναι αν θα είναι δωρεάν για τον κόσμο και τα λαϊκά στρώματα, ή θα λειτουργήσουν ως ακόμα ένας φορομπηχτικός μηχανισμός. Άς μας πει λοιπόν ο κ. Κλίμης που είχε καλεσμένο σε εκδήλωσή του τον υπουργό των διοδίων κ. Σπίρτζη τι θα γίνει τελικά με τα διόδια που θέλουν να τοποθετήσουν στον κόμβο της εθνικής οδού;

Γ. Αποχέτευση

9) Μιλώντας με τους κατοίκους για την αποχέτευση, θα έχετε διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη χρόνια αγανάκτηση που υπάρχει για τη μη ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου. Έχετε αντίληψη: α) Γιατί υπάρχει αυτή η υστέρηση σε κάποιες Δημοτικές Ενότητες, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Στέφανο ; β) Ποια είναι τα στάδια που απαιτούνται αλλά και ποιο το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο στο σύνολό του ; γ) Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου ΤΟΞΟΤΗ που εγκατέλειψε το έργο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις ;

10) Από την άλλη μεριά ορισμένοι κάτοικοι, αν και η αποχέτευση έχει φτάσει στην πόρτα τους, αρνούνται, όπως πληροφορούμαστε, να συνδεθούν, επικαλούμενοι το κόστος σύνδεσης. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο ;

(9 & 10)
Η αποχέτευση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του έργου που υλοποιείται με όρους ανταποδοτικούς στον δήμο μας. Γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο είναι το τελικό ποσό για την σύνδεση των σπιτιών με το δίκτυο εκεί που υπάρχει; Γιατί όλοι λένε δώσε σήμερα 1000€ προκαταβολή για τέλος σύνδεσης και βλέπουμε;
Γιατί απλά τις αστοχίες «τύπου Τοξότη» και όλα τα στραβά και τις καθυστερήσεις θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δημότες μέσω ανταποδοτικών τελών με την σύνδεση αλλά και με την λειτουργία της αποχέτευσης. Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα βγει και το συνολικό χαράτσι.
Εμείς λέμε ότι η αποχέτευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ύδρευση, η καθαριότητα, η αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση και θα πρέπει να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να λειτουργεί με ευθύνη του κράτους, όχι των εργολάβων και των εταιρειών διαχείρισης. Το τέλος σύνδεσης και λειτουργίας θα πρέπει να είναι ένα συμβολικό ποσό με βάση κοινωνικά κριτήρια και θα πρέπει για τις ευπαθείς ομάδες να μηδενίζεται.
Εκτός του ότι είναι ένα έργο που με ευθύνη των προηγουμένων δημοτικών αρχών έχει αργήσει τουλάχιστον μια 20ετία.

Δ. Οικιστικό – Σχέδιο Πόλης

11) Το λεγόμενο οικιστικό ζήτημα (συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων αναφορικά με τα όρια των οικισμού, τους δασικούς χάρτες αλλά εντέλει και το πολεοδομικό) ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους δημότες του Δήμου Διονύσου. Πως το αντιλαμβάνεστε στο σύνολό του και ποιες λύσεις θα προτείνετε εάν εκλεγείτε ; Επίσης, δεδομένου ότι Δήμος Διονύσου έχει αποστείλει για όλους τους οικισμούς πορτοκαλί περιγράμματα (χαρακτηρίζοντάς τους αμιγώς οικιστικές περιοχές) εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη θέση και γιατί ;

12) Ειδικότερα σε σχέση με το σχέδιο πόλης, έχετε σχηματίσει μία συνολική εικόνα; Δηλαδή σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει σχέδιο πόλης και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ;

(11 & 12)
Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες και το οικιστικό αφορά τουλάχιστον τις τρείς περιοχές του δήμου (Καπειτένια – Αγία Παρασκευή, Άγιοι Άγγελοι και Οικισμός Ανθέων). Tο πρόβλημα έχει να κάνει με παλιές αμαρτίες των κοινοτήτων και των καταπατητών. Ευθύνες έχει το κράτος καθώς ενώ οι περιοχές θεωρούνταν αναδασωτέες, δίνονταν άδειες οικοδόμησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις πολεοδομίες.

Η λύση που θα δώσουν κάποια στιγμή είναι να επιβάλουν ένα τέλος νομιμοποίησης (πρόστιμο) και να ξεμπερδεύουν. Την νύφη θα την πληρώσει πάλι ο λαός, αυτοί που πλήρωσαν τα τέλη για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πληρώσουν ξανά για τον αποχαρακτηρισμό. Θεωρούμε ότι η άλλη λύση, που είναι να απαλλοτριωθούν τα κτίσματα και να ξαναγίνουν δάση μάλλον αποκλείεται.

Εμείς υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο πάλης, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τη μη χρήση των δασικών χαρτών ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. Ακόμη περιλαμβάνει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα. Το διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έκαναν εκχέρσωση για γεωργική καλλιέργεια για λόγους βιοπορισμού και εκείνων που εκχέρσωσαν για πώληση σε οικόπεδα και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τη μη νομιμοποίηση των καταπατήσεων από μεγαλοαγρότες-μεγαλοκτηνοτρόφους, μεγαλοξενοδόχους-μεγαλοκατασκευαστές και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους. Καμιά επιστροφή επιδότησης για τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Την αντιμετώπιση των εξαιρέσεων από τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων, μεγάλων εκτάσεων που κάηκαν από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης και χαρακτήρα. Την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων, πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Τη σύνταξη των αντιρρήσεων αποκλειστικά από τις κρατικές δασικές υπηρεσίες.

Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των δασικών χαρτών από τη σκοπιά της κοινωνικής ιδιοκτησίας των δασών, της γης, της χρήσης της προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ε. Καθαριότητα – Περιβάλλον – Καθημερινότητα

13) Εφόσον εκλεγείτε, με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Διονύσου ;

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να βάλει τους εργολάβους να βγάζουν υπερκέρδη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων παρέχοντας μια ακριβή και παράλληλα κακής ποιότητας και επικίνδυνης για τους κατοίκους αλλά και τους εργαζόμενους υπηρεσία. Από την εκλογή τους μέχρι σήμερα συστηματικά προσπαθούν να διαλύσουν τις δομές του δήμου τόσο με την απαξίωση των απορριμματοφόρων και των φορτηγών αποκομιδής κλαδεμάτων και ογκωδών, αλλά και την αποδυνάμωση του δυναμικού των υπηρεσιών αυτών.
Εμείς αξιοποιώντας και την εμπειρία των κομμουνιστών δημάρχων στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, την Καισαριανή, το Χαϊδάρι και την Ικαρία, άμεσα θα στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με μόνιμους εργαζόμενους που θα καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου. Θα έρθουμε σε ρήξη με τους μηχανισμούς του κράτους που θέλουν ρημαγμένους και ανήμπορους τους δήμους.
Θα αξιοποιήσουμε το αποθεματικό του δήμου για την αγορά και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του δήμου, ώστε να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και με ασφάλεια για τους εργαζόμενους που θα εργάζονται σε αυτή.

14) Οι λακκούβες αποτελούν μία μάστιγα για κάθε δημοτική αρχή και κυρίως τους δημότες που τις βιώνουν καθημερινά. Έχετε σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα ;

Οι λακούβες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η διοίκηση Ζαμάνη και δεν διαφωνούν στην ουσία της οι υπόλοιποι 4 υποψήφιοι. Οι δρόμοι δεν επισκευάζονται λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών του δήμου, και το οδόστρωμα δεν ανανεώνεται διότι είναι ένα ακριβό έργο που απλά δεν έχει ανταποδοτικότητα. Τα δημοτικά τέλη θα εισπραχθούν είτε στρωθούν οι δρόμοι είτε όχι.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από της κακής ποιότητας παροχής υπηρεσιών από τους εργολάβους που δουλεύουν στον δήμο είτε από τα έργα αποχέτευσης είτε από τα έργα για τα όμβρια. Περιμένουν να ολοκληρωθεί το έργο για να μπαλώσουν τον δρόμο, μπαλώματα τα οποία θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή.

15) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου απέναντι σε καταγγελίες πολιτών ή οργανωμένων φορέων για καταστρατήγηση κανόνων αναφορικά με το περιβάλλον (π.χ. παράνομη ρίψη μπάζων ή λυμάτων, μπάζωμα ρεμάτων κλπ) ;

Ο δήμος έχει μηχανισμούς, έχει νομοθεσία έχει πρόβλεψη για την καταγραφή, όσο και την επιβολή προστίμων κ.λ.π., εργαζόμενους δεν έχει πλέον για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό αυτό. Το γεγονός αυτό το έχουν καταλάβει αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα αυτά και δρουν ανεξέλεγκτα. Πού είναι οι επόπτες, που είναι τα συνεργεία καθαρισμού, που είναι οι υπηρεσίες που θα κυνηγήσουν όσους παραβαίνουν τους νόμους. Οι δημοτικές αρχές αλλά και οι υποψήφιοι που θέλουν τις υπηρεσίες χωρίς εργαζόμενους είναι υπόλογοι.

16) Τι θα κάνετε για να αναδείξετε το φυσικό πλούτο της περιοχής μας ;

Πολύ γενική ερώτηση, θεωρώ ότι αν υλοποιηθούν τα παραπάνω που συζητάμε, θα είμαστε σε καλό δρόμο.

17) Πως αξιολογείτε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο Δήμο Διονύσου και ποια είναι η δική σας πρόταση για την επίλυση του προβλήματος ;

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται παρέμβαση συνολική με ευθύνη του κράτους, να μπει ουσιαστικός έλεγχος στους εκτροφείς σκύλων, να σταματήσουμε να θεωρούμε τα ζώα εμπόρευμα που πωλείται ανεξέλεγκτα, να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η εγκατάλειψη των ζώων. Από εκεί και πέρα να δημιουργηθούν καταφύγια με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με υπευθύνους κτηνίατρους. Να αναλάβει το κράτος και η περιφέρεια με τους την στείρωση των αδέσποτων και όχι να δίνεται στους ιδιώτες για να πλουτίζουν και από εκεί. Θεωρητικά ο δήμος έχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την στείρωση των αδέσποτων, από προσωπική πείρα ξέρω ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τον δημότη είναι ανεπαρκής.

ΣΤ. Αισθητική αναβάθμιση -Παιδεία- Πολιτισμός & Αθλητισμός

18) Το κτίριο του ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο αγοράστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον τότε Δήμο Αγίου Στεφάνου, επί δημαρχίας Στέλιου Κοροβέση, σήμερα παραμένει ρημαγμένο και ετοιμόρροπο, καθώς δεν αξιοποιήθηκε από τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την αξιοποίησή του εφόσον εκλεγείτε ;

Για να αγοραστεί το κτήριο του ΤΥΠΕΤ από τον δήμο Αγίου Στεφάνου θυμάμαι τότε είχαμε κάνει κατάληψη στο κτήριο του δημοτικού συμβουλίου την ώρα της συνεδρίασης και είχαμε ανακοινώσει ότι δεν θα φεύγαμε αν δεν έπαιρνε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να αγοράσει το ΤΥΠΕΤ. Το κτήριο αγοράστηκε μετά από αγώνα των κατοίκων και της παράταξης που στηρίζαμε τότε.

Για αυτό τον λόγο ίσως και η δημοτική αρχή από τότε μέχρι σήμερα δεν το έχει αξιοποιήσει. Το εγκατέλειψε στην μοίρα του και στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Σήμερα το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο και βανδαλισμένο.

Το σχέδιό τους είναι κάποια στιγμή να το πουλήσουν στο όνομα της αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου ή να το ενοικιάσουν μακροπρόθεσμα με ελάχιστο ενοίκιο. Το παράδειγμα της Καμέλιας για το οποίο κανένας υποψήφιος δεν μιλάει και όχι τυχαία κατά την άποψη μας είναι χαρακτηριστικό. Αντί να αξιοποιηθεί και αυτό και το κτήριο του ΤΥΠΕΤ για τις ανάγκες του λαού χαρίζεται για να πλουτίζουν οι ιδιώτες. Έτσι η δημοτική αρχή νοικιάζει το δημαρχείο, δεν έχει χώρο για σχολεία κ.λ.π.

Εμάς πάγια θέση μας για το κτήριο αυτό είναι να στεγάσει μετά από επισκευή σχολεία, νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς. Με την πρόσβαση που έχει από την Λ. Μαραθώνος, αλλά και την έξοδο από την Αθ. Διάκου θα μπορούσε να έχει πολύ καλή πρόσβαση και για τα σχολικά λεωφορεία και για τα Ι.Χ. χωρίς να επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο κέντρο του Αγίου Στεφάνου.

Ανάλογα κτήρια για αξιοποίηση υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες, πολιτική βούληση να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχει.

19) Πείτε μου κάποιες ιδέες που έχετε για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου Διονύσου (θα μπορούσατε κάποιες από αυτές να τις έχετε πάρει από όσα έχετε δει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού).

Ας αφήσουμε την λογική των έργων βιτρίνας και των προεκλογικών υποσχέσεων τύπου «αν εκλεγώ θα γίνουμε Ευρώπη». Αν προχωρήσουν βασικά και ουσιαστικά έργα που περιγράφονται παραπάνω, έργα υποδομής τα πράγματα θα βελτιωθούν προς όφελος της καθημερινότητας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής. Το να υποσχεθούμε ηλεκτρικά τρίκυκλα και ηλιακά ρολόγια είναι ανούσιες υποσχέσεις την ίδια ώρα που θα τρέχουν δίπλα οι βοθροι…

20) Πως αξιολογείτε τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές στο Δήμο Διονύσου και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εφόσον εκλεγείτε ;

Ανεπαρκείς. Άμεσα μόλις εκλεγούμε θα βρούμε οικόπεδα, στην ανάγκη θα απαλλοτριώσουμε και θα ξεκινήσουμε άμεσα την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Η διοίκηση Ζαμάνη σε ένα δημοτικό συμβούλιο χαρακτήρισε οικόπεδο «σχολικό» για να χτίσει νηπιαγωγεία στον Άγιο Στέφανο, προκειμένου να φύγουν από τις απαράδεκτες εγκαταστάσεις δίπλα από τις γραμμές και στο επόμενο συμβούλιο κατέβασε εισήγηση για να ενοικιάσει κτήριο αντί να χτίσει… κοροϊδίες δηλαδή και τυχοδιωκτισμοί.
Οι σύλλογοι γονέων και η Ένωση του Διονύσου έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις, πρέπει να τις ακούσουμε και να τις λάβουμε υπόψη.

21) Πείτε μας ποιο είναι το δικό σας μοντέλο για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και ποιες οι πρώτες σας παρεμβάσεις εφόσον εκλεγείτε ;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Διεκδικεί βάσει και της διακήρυξης της κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και στον δήμο.

Ζ) Ασφάλεια

22) Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. Πως αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο Διονύσου και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε ως αυριανή δημοτική αρχή ; (στο μέτρο πάντα που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι η Αστυνομία έχει τη βασική ευθύνη για την ασφάλεια).

Ασφάλεια υπάρχει όταν υπάρχει δουλειά, μεροκάματα και όχι ανεργία, φτώχια και ανέχεια. Ο δήμος πρέπει να μπει μπροστά να μειώσει την ανεργία, πρέπει να προσλάβει εργαζόμενους του δήμου με κοινωνικά κριτήρια και να στελεχώσει τις υπηρεσίες του, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για το χτύπημα της φτώχειας και της ανέχειας των λαϊκών στρωμάτων. Να μπει μπροστά να παλέψει για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Το δικαίωμα στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην κοινωνική ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη. Να συμβάλει για την προστασία της μητρότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασία της υγείας των εργαζόμενων γυναικών, να παλέψει.

Η) Τοπική Αγορά – Απασχόληση

23) Πρόσφατα ιδρύθηκε στο Δήμο Διονύσου Επαγγελματικός & Εμπορικός Σύλλογος. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, ζητήματα στα οποία μπορεί να παρέμβει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά στην τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και να διευκολύνει το έργο των επαγγελματιών ;

Βεβαίως και υπάρχει, καταρχήν να πάρει μέτρα για την μείωση της ανεργίας που είπαμε και παραπάνω, κατά δεύτερον να μειώσει στους μικρούς ΕΒΕ την δημοτική φορολογία που τους έχει τσακίσει. Να μην δεχτεί η νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε κατασχέσεις που προβλέπει ο Κλεισθένης, οι πρώτοι που θα θιχτούν είναι οι μικροί ΕΒΕ. Να εμποδίσουν την λειτουργία της τοπικής διοίκησης ως φορομπηχτικό μηχανισμό, με την διεύρυνση της ανταποδοτικότητας.

24) Η ανεργία, και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, αποτελεί ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Θα μπορούσε ο Δήμος να γίνει μεσολαβητής ανάμεσα στους ανέργους και τις τοπικές επιχειρήσεις ; Ποια είναι η δική σας πρόταση ;

Ο Δήμος να δει πρώτα πως θα προσλάβει ανέργους για να στελεχώσει τις υπο διάλυση υπηρεσίες του, αντί να βάζει εργολάβους που έχουν εργαζόμενους με μισθούς των 300€. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο με τους ψήφους και του κ. Φωτάκη (υποψήφιος του Καλαφατέλη) και με τις ψήφους των 2 δημοτικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζυγούνα και Σπηλιώτη ψήφισαν να μπει εργολάβος με καθαρίστριες για τα δημοτικά κτήρια. Η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης, με αποδείξεις, καθαρίστριες που δουλεύουν μέχρι και μόνο για το ένσημο, χωρίς μισθό. Στον αντίποδα η δημοτική αρχή έπρεπε να προσλάβει μόνιμες καθαρίστριες από την περιοχή άνεργες μητέρες, να εργαστούν με αξιοπρεπή μισθό με δικαιώματα και σταθερό ωράριο. Να πληρώνονται σαν άνθρωποι, να μπορούν να ξοδέψουν και χρήμα στα τοπικά μαγαζιά να δουλέψει και η τοπική αγορά. Αυτοί όμως εκεί το χαβά τους, με εργολάβους, με ανασφάλιστες εργάτριες με 300€. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και με την αποκομιδή της ανακύκλωσης και με τα σκουπίδια και τον ηλεκτροφωτισμό να μην τα ξαναλέμε…
Για αυτή την απόφαση βέβαια μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση έβγαλε ανακοίνωση, ούτε ο Τσεβάς, ούτε ο Κουριδάκης, ούτε ο Κλήμης ΚΑΝΕΝΑΣ. Όλοι συμφωνούν με την πολιτική αυτή…

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ