Τι απάντησε ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ στα 24 ερωτήματα του edionysos.gr

Απόσπασμα από το Μεγάλο Προεκλογικό DEBATE των υποψήφιων Δημάρχων Διονύσου, που πραγματοποίησε πρόσφατα η ιστοσελίδα μας.

Α. Οργάνωση Δήμου – Διαφάνεια – Αποκέντρωση

1) Πως κρίνετε τη σημερινή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου ; Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώξετε, εφόσον εκλεγείτε, προκειμένου να βελτιώσετε το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης προς όφελος των πολιτών ;

Υπάρχουν τομείς όπου τα πράγματα πάνε εξαιρετικά καλά, αλλά και άλλοι όπου χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά. Όμως, όπως έχω ήδη πει αρκετές φορές, ο Δήμος Διονύσου πάσχει από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, την τετραετία που πέρασε, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20 με 25 % με αποτέλεσμα σήμερα στον Δήμο μας να υπηρετούν λιγότεροι από 300 άνθρωποι, τη στιγμή που όμοροι Δήμοι απασχολούν τετραπλάσιους.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία για την χώρα και η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, καθιστούν πολύ δύσκολη τη στελέχωση των Δήμων αλλά και γενικότερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νέο προσωπικό.
Η δική μας θέση ήταν και θα συνεχίσει να είναι, η ενίσχυση του Δήμου μας με περισσότερους υπαλλήλους αλλά όταν αυτό δεν είναι εφικτό, επιβάλλεται η αναζήτηση παροχής υπηρεσιών outsourcing. Αυτό το τελευταίο για εμάς δεν αποτελεί ταμπού και το έχουμε αποδείξει, όμως απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις από το δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πρέπει να έχουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν.

2) Παρά τις όποιες ατελέσφορες προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος, ο Δήμος Διονύσου (κι αυτό κατά την άποψή μας αφορά όλες τις διοικήσεις έως και σήμερα) δεν έχει εκπονήσει, και πολύ περισσότερο δεν έχει εφαρμόσει, ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού με ιεραρχημένες προτεραιότητες και στοχεύσεις. Ποια είναι η δική σας άποψη: Είναι απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε ένα Δήμο ή μήπως τελικά δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς στην πράξη πολλά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν, οπότε η τήρηση και εφαρμογή του καθίσταται εκ των πραγμάτων προβληματική ;

Από την αρχή της θητείας μου, θεώρησα ότι η κατάρτιση ενός σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού είναι μία χρήσιμη διαδικασία για τον καθορισμό και την υλοποίηση των στόχων της Διοίκησης βάσει του προσδιορισμού της τότε ισχύουσας κατάστασης. Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιούργησα Αντιδημαρχία στρατηγικού σχεδιασμού, αν και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν ήταν ικανοποιητικά. Είναι, επίσης, προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς στην πορεία προκύπτουν απρόβλεπτα ζητήματα τα οποία αναμφίβολα επιφέρουν ανατροπή των ήδη σχεδιασμένων δράσεων.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Δήμος σήμερα έχει στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος του επιτρέπει να συμμετέχει σε υποβολή προτάσεων για διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα. Αυτό που οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού σε ένα Δήμο όπως άλλωστε και το ISO ή το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί ένας Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους – εργαλεία, τα οποία και διαθέτουμε παρόλο που δεν απέδωσαν οι αρχικές προσπάθειες μέσω της ειδικής αντιδημαρχίας.

3) Ο Δήμος Διονύσου διαθέτει μία ανώνυμη εταιρία την «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.» η οποία είναι απενεργοποιημένη εδώ και χρόνια. Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με το μέλλον της εν λόγω εταιρίας ;

Η εταιρία αυτή, δυστυχώς, έχει αμαρτωλό παρελθόν επί της προηγούμενης διοίκησης και αυτό έχει ήδη καταγγελθεί αρμοδίως. Ουσιαστικά ξόδεψε το κεφάλαιο της σε διορισμούς, χωρίς να έχει παράξει κανένα ουσιώδες έργο που θα της απέφερε κάποιο έσοδο ώστε να έχει μια παραγωγική και κερδοφόρα λειτουργία. Οι προσπάθειες που έγιναν για να διασωθεί ήταν εξ’ αρχής καταδικασμένες, δεδομένης της ταμειακής της ανεπάρκειας, με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος η λύση της. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία στον Δήμο μας μιας αναπτυξιακής εταιρείας που δεν θα λειτουργήσει ως χώρος βολέματος ημετέρων, όπως η “ΕΞΕΛΙΞΗ”, αλλά θα παράξει ουσιαστικό έργο είναι μια προοπτική που η επόμενη δημοτική αρχή οφείλει να εξετάσει.

4) Έχουν διατυπωθεί από δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Διονύσου ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στο Δήμο Διονύσου. Όταν σήμερα η Ελλάδα είναι, δυστυχώς, η δεύτερη χώρα με την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη μάστιγα μπορεί να καταπολεμηθεί με τέτοιου τύπου μέτρα, χωρίς ενίσχυση του συνολικού θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία ;

Η διαφάνεια στο Δήμο Διονύσου ήταν πάντα στις βασικές μου προτεραιότητες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, όλες οι αναθέσεις που γίνανε από τη Διοίκησή μου ήταν σύμφωνες με τις νόμιμες διαδικασίες. Απόδειξη αυτού είναι ότι πέρα από τις αόριστες λασπολογίες και τις γενικόλογες συκοφαντικές αναφορές εκείνων που έχουν αποδεδειγμένα λερωμένη τη φωλιά τους, ουδεμία καταγγελία στις αρμόδιες αρχές που να έχει την παραμικρή τύχη, έχει γίνει σχετικά με αναθέσεις που αφορούν στη θητεία μου.

Ως υπέρμαχος της διαφάνειας, κατήγγειλα στη Δικαιοσύνη επιλήψιμες πράξεις, που ζημίωσαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την τσέπη των δημοτών. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ενδιαφέρουσα πρόταση είναι ευπρόσδεκτη απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η δε σχετική θεσμοθέτηση για την ενίσχυση της διαφάνειας από την Πολιτεία θα βοηθούσε, αρκεί να μην περιλάμβανε δαιδαλώδεις διαδικασίες και χρονοβόρα γραφειοκρατία.

Όμως, ξέρετε, η διαφάνεια είναι πρωτίστως πράξη κι όχι λόγια. Όσοι διεκδικούμε την ψήφο των δημοτών θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να είμαστε οι ίδιοι διαφανείς και ξεκάθαροι, χωρίς μπλεξίματα με την δικαιοσύνη και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι η απιστία προς την υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα και κατ’ επανάληψη. Τουλάχιστον αυτό επιτάσσει η κοινή λογική αλλά και η δική μου ηθική.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς κάποιος που κατηγορείται σωρηδόν για αδιαφάνεια και ακόμα δεν έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του με την δικαιοσύνη, μπορεί να είναι και πρεσβευτής της διαφάνειας και τολμά να ζητά την ψήφο των πολιτών…

5) Σε πρόσφατη ηλεκτρονική έρευνα του edionysos.gr -μέσω ειδικής εφαρμογής της ιστοσελίδας μας- καταδείχθηκε ότι το 76,15 % όσων ψήφισαν επιθυμούν την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες. Θα ήθελα να ρωτήσω: α) Υπάρχουν κάποιες αρμοδιότητες που μπορούν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατία να μεταβιβαστούν στις Δ.Ε. και ποιες είναι αυτές ; β) Πιστεύετε ότι το πολιτικό προσωπικό των Δημοτικών Ενοτήτων (τοπικοί Πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι) είναι κατάλληλο και πάνω απ’όλα καταρτισμένο προκειμένου να αναλάβει την διεκπεραίωση νέων αρμοδιοτήτων ;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται για θέμα, ούτε αρμοδιοτήτων – με την αυστηρή έννοια του όρου -, ούτε πολιτικού προσωπικού, αλλά, όπως ανέφερα και παραπάνω, πρόκειται ξεκάθαρα για θέμα πόρων και ιδιαίτερα ανθρώπινων. Η στελέχωση των τοπικών κοινοτήτων με προσωπικό είναι η λύση στα όποια προβλήματα υπάρχουν και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

6) Το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, ο «Κλεισθένης», έχει ως βασικό προαπαιτούμενο τη συναίνεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Εσείς, εφόσον τελικά εκλεγείτε Δήμαρχος Διονύσου, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιτύχετε μία ευρεία συναίνεση στην πράξη ;

Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, στο τραπέζι του διαλόγου έχουμε καθίσει προεκλογικά με όλες τις παρατάξεις και δεν το έχουμε εγκαταλείψει ποτέ μέχρι σήμερα. Την ίδια πολιτική έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε και μετεκλογικά, γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση διαφορετικών απόψεων μπορούν να προκύψουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες.

Β. Κυκλοφοριακό

7) Ένα έργο που θα έδινε ανάσα στο Δήμο μας είναι η διαπλάτυνση των Λεωφόρων Μαραθώνος, Χελμού και Κρυονερίου. Έχετε αντιληφθεί γιατί δεν προχωράει το εν λόγω έργο, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητά του ; Για παράδειγμα είναι ζήτημα υψηλού κόστους, απόφασης της Περιφέρειας ή μήπως έλλειψης ώριμων μελετών ; Εσείς σε τι ενέργειες θα προβείτε εφόσον εκλεγείτε ;

Το έργο της διαπλάτυνσης των οδών Μαραθώνος, Χελμού, Κρυονερίου, προϋποθέτει για την υλοποίηση του μία σειρά από συνέργειες, όπως απαλλοτριώσεις – αποζημιώσεις, διαπλάτυνση της γέφυρας του Ο.Σ.Ε, – απαίτηση που ήδη έχουμε θέσει στην ΕΡΓΟΣΕ ως δημοτική αρχή – και προφανώς ωρίμανση και επικαιροποίηση των υφιστάμενων σχεδίων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μιλάμε για ένα περιφερειακό έργο και φροντίδα μας ήταν και είναι να συμβάλουμε σε όλα τα παραπάνω.

8) Για να φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα, πιστεύετε ότι η υπογειοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο εκτός του ότι θα αποτρέψει τα ατυχήματα που δυστυχώς έχουν επανειλημμένα συμβεί (λόγω συγκρούσεων των διερχόμενων αμαξοστοιχιών με οχήματα αλλά κάποιες φορές και με θύματα πεζούς που έχουν παρασυρθεί) θα βοηθούσε παράλληλα στην αποσυμφόρηση της κίνησης στη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα ; Σε ποια άλλα σημεία του Δήμου εντοπίζετε κυκλοφοριακά προβλήματα και ποιες λύσεις προτείνετε ; (ενδεικτικά: υπόγεια πάρκινγκ, πεζοδρομήσεις, ενίσχυση τοπικής ή/και δημοτικής συγκοινωνίας κλπ).

Αναμφίβολα, η υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο, πέρα από τα προφανή κυκλοφοριακά οφέλη που θα επιφέρει, θα προκαλέσει και μια σειρά άλλων ευεργετημάτων, αφού θα δημιουργηθούν καινούργιοι χώροι προσβάσιμοι στο κοινό και θα σταματήσει η πόλη να είναι χωρισμένη στα δύο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν και παραμένει ένα σταθερό ζητούμενο από τον ΟΣΕ. Στο σημείο αυτό, όμως, θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω πως έχει ήδη δημοπρατηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ η κατασκευή νέων σταθμών, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο Κρυονέρι, και έχουμε λάβει την διαβεβαίωση ότι αυτός θα είναι και ο πρώτος που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Το έργο αυτό είναι μια επιτυχία της παρούσας διοίκησης, διότι θα εξυπηρετήσει τόσο τους κατοίκους του Κρυονερίου, όσο και θα αποσυμφορήσει το κέντρο του Αγίου Στεφάνου.

Επίσης, έχουν ήδη δεσμευτεί 2.000.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2019, για την κατασκευή της διαπλάτυνσης της Λ. Μαραθώνος στο ύψος της Λ. Σταμάτας.

Υπάρχει και μια σειρά από μικρότερης κλίμακας έργα, τα οποία προγραμματίζουμε και τα οποία αφορούν σε πλακοστρώσεις και πεζοδρομήσεις σε πολλές από τις πλατείες του Δήμου μας, που για λόγους οικονομίας δεν αναφέρω αναλυτικά.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που προήλθε από τους νέους συνεργάτες της παράταξής μας, αφορά στην δημιουργία ενός νυχτερινού δρομολογίου λεωφορείου (Night Bus) ώστε να υπάρχει πιο τακτική σύνδεση του Δήμου μας με το κέντρο της Κηφισιάς, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε ως διαδημοτική συγκοινωνία σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, είτε στα πρότυπα του φοιτητικού λεωφορείου που ήδη έχουμε δημιουργήσει και το έχουν αγκαλιάσει οι συμπολίτες μας.

Γ. Αποχέτευση

9) Μιλώντας με τους κατοίκους για την αποχέτευση, θα έχετε διαπιστώσει από πρώτο χέρι τη χρόνια αγανάκτηση που υπάρχει για τη μη ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου. Έχετε αντίληψη: α) Γιατί υπάρχει αυτή η υστέρηση σε κάποιες Δημοτικές Ενότητες, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Στέφανο ; β) Ποια είναι τα στάδια που απαιτούνται αλλά και ποιο το αναγκαίο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο στο σύνολό του ; γ) Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου ΤΟΞΟΤΗ που εγκατέλειψε το έργο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετες καθυστερήσεις ;

Κατανοώ απόλυτα την αγανάκτηση των δημοτών. Ωστόσο, με την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2014, παρέλαβα από την απελθούσα διοίκηση μία σύμβαση με την εταιρία “ΤΟΞΟΤΗΣ” για την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή οι πρέπουσες ποινικές ρήτρες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν και ως δικλείδες ασφαλείας.

Όταν, στη συνέχεια, η εταιρία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αφήσαμε στην άκρη τις λαϊκίστικες φωνές που μιλούσαν για έκπτωση (σημειωτέον από εκείνους τους ίδιους που δεν είχαν φροντίσει αρχικά για ρήτρες), η οποία θα σήμαινε την εγκατάλειψη του έργου τουλάχιστον για μια τριετία, με κίνδυνο να χαθεί και η χρηματοδότησή του. Με αυτά τα δεδομένα, προχωρήσαμε επιτυχώς στην υποκατάσταση του αναδόχου με μια από τις πλέον αξιόπιστες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, πρακτικά, διασφαλίσαμε το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησής του έργου από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 8.670.000 ευρώ και συνεπώς το ίδιο το έργο.

Αν σήμερα εξακολουθεί να προχωράει το έργο της αποχέτευσης στις διάφορες δημοτικές ενότητες είναι εξαιτίας των ενεργειών στις οποίες προβήκαμε με τους συνεργάτες μου.

Την παρούσα στιγμή, τα συνεργεία της ΑΚΤΩΡ ΑΕ εργάζονται με ταχείς ρυθμούς και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σύντομα.

Τώρα, σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, σε ό,τι αφορά τον Άγιο Στέφανο, έχουμε εξασφαλίσει όλους τους απαιτούμενους χώρους αντλιοστασίων οι οποίοι μας υποδείχθηκαν από την ΕΥΔΑΠ (και μάλιστα χωρίς να κάνουμε σκανδαλωδώς πλούσια καμία οικογένεια του Αγίου Στεφάνου), εκτός από έναν του οποίου η απόκτηση επίκειται σύντομα και αναμένουμε την έγκριση της μελέτης από την ΕΥΔΑΠ για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση.

Το υπόλοιπο του δικτύου ακαθάρτων της Δροσιάς δημοπρατείται στις 5 Μαΐου 2019 και ακολουθεί πολύ σύντομα το υπόλοιπο της Άνοιξης.

10) Από την άλλη μεριά ορισμένοι κάτοικοι, αν και η αποχέτευση έχει φτάσει στην πόρτα τους, αρνούνται, όπως πληροφορούμαστε, να συνδεθούν, επικαλούμενοι το κόστος σύνδεσης. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο ;

Αντιλαμβάνομαι ότι, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, οποιοδήποτε επιπλέον κόστος προκύπτει στις υποχρεώσεις των νοικοκυριών, αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη επιβάρυνση. Όμως το συγκεκριμένο κόστος σύνδεσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποσβένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρήματα δαπανώνται από το κάθε σπίτι για απομάκρυνση των λυμάτων με βυτιοφόρο. Εξάλλου, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.

Δ. Οικιστικό – Σχέδιο Πόλης

11) Το λεγόμενο οικιστικό ζήτημα (συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων αναφορικά με τα όρια των οικισμού, τους δασικούς χάρτες αλλά εντέλει και το πολεοδομικό) ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τους δημότες του Δήμου Διονύσου. Πως το αντιλαμβάνεστε στο σύνολό του και ποιες λύσεις θα προτείνετε εάν εκλεγείτε ; Επίσης, δεδομένου ότι Δήμος Διονύσου έχει αποστείλει για όλους τους οικισμούς πορτοκαλί περιγράμματα (χαρακτηρίζοντάς τους αμιγώς οικιστικές περιοχές) εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη θέση και γιατί ;

Προφανώς και συμφωνώ. Η θέση μας για το οικιστικό – δασικό ήταν, είναι και θα παραμείνει αταλάντευτη: στους οικισμούς δεν υπάρχουν δάση , τα όρια των οικισμών μας είναι ισχυρά και η διοίκηση έχει συνέχεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κεντρική πολιτεία, ώστε προς αυτή την κατεύθυνση να νομοθετήσει κατάλληλα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις περιουσίες των πολιτών, ούτε να τους κρατούμε ομήρους. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, σχεδιάζουμε το Δήμο μας, έτσι σχεδιάζονται, δημοπρατούνται εκτελούνται έργα υποδομών όπως αυτό της αποχέτευσης.

12) Ειδικότερα σε σχέση με το σχέδιο πόλης, έχετε σχηματίσει μία συνολική εικόνα; Δηλαδή σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει σχέδιο πόλης και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ;

Αν δεν ξεκαθαρίσει, όπως σας είπα, το δασικό δεν μπορούν να γίνουν άλλου είδους παρεμβάσεις.

Ε. Καθαριότητα – Περιβάλλον – Καθημερινότητα

13) Εφόσον εκλεγείτε, με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε τη διαδικασία αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Διονύσου ;

Είναι γνωστό ότι το προσωπικό της αρμόδιας διεύθυνσης είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και την εδαφική έκταση του δήμου. Από τη στιγμή που η πολιτεία δεν επιτρέπει τις προσλήψεις προσωπικού, η αποκομιδή των απορριμμάτων θα μπορούσε να γίνεται καλύτερα χρησιμοποιώντας και εξωτερική βοήθεια αφού το προσωπικό του Δήμου, από μόνο του, δεν επαρκεί. Όπως είναι γνωστό, φέραμε ως διοίκηση τέτοιου είδους πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και δυστυχώς καταψηφίστηκε. Να, λοιπόν, που ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά κυρίως στη δημόσια υγεία, δεν αντιμετωπίστηκε στην πράξη με τη συναινετική διάθεση που όλοι προεκλογικά ευαγγελίζονται.

14) Οι λακκούβες αποτελούν μία μάστιγα για κάθε δημοτική αρχή και κυρίως τους δημότες που τις βιώνουν καθημερινά. Έχετε σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα ;

Η μάχη της υποδομής δεν κερδίζεται αναίμακτα, αλλά ευτυχώς τα τραύματα είναι επιφανειακά και γρήγορα επουλώνονται. Σε έναν καλλικρατικό δήμο, που περιλαμβάνει επτά δημοτικές ενότητες στις οποίες εκτελούνται ευρέως έργα σημαντικής υποδομής, όπως αυτό της αποχέτευσης, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται καθιζήσεις και φθορές του οδοστρώματος, ιδίως όταν έχουμε συχνές και έντονες βροχοπτώσεις. Όσο ικανοποιητικά και να ανταποκρίνεται μια διοίκηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, από τη στιγμή που εκτελούνται σε εκτεταμένο δίκτυο έργα υποδομής, αυτό διαρκώς θα υπάρχει και διαρκώς θα αντιμετωπίζεται στο μέτρο του δυνατού. Το επόμενο στάδιο, μετά το πέρας των έργων, θα πρέπει πλέον να είναι οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις.

15) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του Δήμου απέναντι σε καταγγελίες πολιτών ή οργανωμένων φορέων για καταστρατήγηση κανόνων αναφορικά με το περιβάλλον (π.χ. παράνομη ρίψη μπάζων ή λυμάτων, μπάζωμα ρεμάτων κλπ) ;

Οι διαδικασίες, από πλευράς Δήμου, που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις καταγγελιών είναι πολύ συγκεκριμένες και δε μένει παρά η εφαρμογή τους. Όπως έχω ήδη αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο, ως δήμος έχουμε πολλές φορές επιληφθεί τέτοιων θεμάτων. Έχουν τιμωρηθεί παραβάτες, έχουν υποβληθεί μηνύσεις στους αρμόδιους φορείς, έχουμε εμποδίσει με μηχανήματα έργου του Δήμου, την πρόσβαση και τη δίοδο σε περιοχές όπου γίνεται παράνομη ρίψη αδρανών υλικών, κι έχουμε φτάσει στο σημείο να επισημάνουμε το πρόβλημα ακόμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και χρειάζεται η συνδρομή και η συνεργασία όλων, δηλαδή του Δήμου, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας αλλά και των ίδιων των πολιτών. Δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια μπροστά σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ρύπανσης του τόπου όπου ζει ο ίδιος και μεγαλώνουν τα παιδιά του.

16) Τι θα κάνετε για να αναδείξετε το φυσικό πλούτο της περιοχής μας ;

Αυτό που προέχει καταρχάς, κύριε Πετρόπουλε, είναι οι ίδιοι οι δημότες μας, να μάθουν την περιοχή τους, τον όμορφο τόπο στον οποίο ζούνε και για τον οποίο καμαρώνουν. Στο Δήμο Διονύσου υπάρχουν ουκ ολίγα μέρη φυσικού κάλλους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά. Εκτός από την περιπατητική διαδρομή στο κτήμα Τατοΐου, σας αναφέρω ενδεικτικά τις πεζοπορικές διαδρομές της Ραπεντώσας και αυτές του ορεινού όγκου της Πεντέλης, τις αρχαίες γλίστρες , τους καταρράκτες στον Διόνυσο, τα ξωκλήσια όπως αυτό της Αγίας Τριάδας μεταξύ Σταμάτας και Αγίου Στεφάνου που ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και τόσα άλλα ακόμα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου “Φειδιππίδειος Διαδρομή” για την ενοποίηση του αστικού ιστού και του ορεινού όγκου της Πεντέλης, με δίκτυο μονοπατιών, και στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω των δράσεων των καλοκαιρινών summer camp, στα οποία συμμετείχαν με χαρά χιλιάδες παιδιά δημοτών, προσπαθήσαμε να κάνουμε γνωστά κάποια από αυτά τα μέρη, οργανώνοντας επισκέψεις και εκδρομές σε αυτά. Επίσης, οργανώσαμε διάφορες δράσεις προβολής σημείων φυσικού κάλλους με στόχο, επαναλαμβάνω, να μάθουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και στη συνέχεια να τις αναδείξουμε προς τα έξω.

17) Πως αξιολογείτε το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο Δήμο Διονύσου και ποια είναι η δική σας πρόταση για την επίλυση του προβλήματος ;

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα επιβάλλει στους ΟΤΑ την περισυλλογή, τον εμβολιασμό, τη στείρωση τους (όπως και την φιλοξενία νεογνών) και τέλος την επανένταξή τους στο σημείο που ανεβρέθηκαν. Το σκεπτικό του νομοθέτη – ορθό κατά την άποψή μου – είναι, σε συνέχεια των στειρώσεων, να μειωθεί ο πληθυσμός τους, μέχρι του σημείου που η περίπτωση “αδέσποτο ζώο” να εκλείψει. Ωστόσο, για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται και η ανάλογη ανάληψη ευθύνης από όσους έχουν ήδη κάποιο ζώο συντροφιάς, ώστε να μην παρουσιάζεται διαρκώς το θλιβερό φαινόμενο των παρατημένων κουταβιών ακόμα και σε κάδους ανακύκλωσης !

Ο Δήμος μας, ενώ είχε παραλάβει μία ετήσια σύμβαση περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο για περίθαλψη αδέσποτων, την τετραετία που πέρασε ουσιαστικά την υπερτριπλασίασε. Οργανώσαμε σε συνεργασία με τους δραστήριους φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής, μέρες υιοθεσίας αδέσποτων έχοντας δημιουργήσει βάση δεδομένων για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, με αρωγούς φιλοζωικούς συλλόγους και ευαισθητοποιημένους φιλόζωους δημότες, συμβάλαμε στην κατά τόπους σίτιση των αδέσποτων ζώων.

ΣΤ. Αισθητική αναβάθμιση -Παιδεία- Πολιτισμός & Αθλητισμός

18) Το κτίριο του ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο αγοράστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον τότε Δήμο Αγίου Στεφάνου, επί δημαρχίας Στέλιου Κοροβέση, σήμερα παραμένει ρημαγμένο και ετοιμόρροπο, καθώς δεν αξιοποιήθηκε από τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την αξιοποίησή του εφόσον εκλεγείτε ;

Πρόκειται για μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο το οποίο αποκτήθηκε επί δημαρχίας Σ. Κοροβέση. Πράγματι, μελετήθηκε η αξιοποίησή του από τις μετέπειτα διοικήσεις με πρώτη αυτή του κ. Σακελλαρίου.

Υποθέτω πως όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα της ανακατασκευής αυτού του κτιρίου η οποία, ωστόσο, απαιτεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, το μείζον πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η μοναδική χρηματοδότηση που προτάθηκε αφορούσε σε χρήση του κτιρίου που δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες του δήμου μας, συγκεκριμένα αφορούσε τη χρήση του ως κέντρου υποδοχής μεταναστών.

Αν και αυτή η περίπτωση δεν τελεσφόρησε για το λόγο που σας προανέφερα, ως στόχος μας παραμένει η εύρεση χρηματοδότησης αλλά για χρήσεις που θα σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές, τον πολιτισμό και τις διοικητικές υπηρεσίες.

19) Πείτε μου κάποιες ιδέες που έχετε για την αισθητική αναβάθμιση του Δήμου Διονύσου (θα μπορούσατε κάποιες από αυτές να τις έχετε πάρει από όσα έχετε δει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού).

Έχουμε ήδη κάνει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα την κατασκευή ενός κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου προβλέφθηκε χρήση παιδικού σταθμού ενώ στον 1ο όροφο αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Έλαβαν μέρος σε αυτόν 50 νέοι αρχιτέκτονες και στόχος μας είναι η υλοποίηση του 1ου βραβείου της μελέτης, με τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα αποτελεί στολίδι για το κέντρο του Αγίου Στεφάνου.

Επίσης, το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Βόλου, ασχολείται με την εκπόνηση μελέτης που αφορά σε ένα εμβληματικού χαρακτήρα κτίριο του Δήμου μας, αυτό του παλαιού σταθμού του τρένου στη Δ.Ε. Διονύσου. Η μελέτη θα αφορά στην αναπαλαίωση και αξιοποίηση αυτού του χώρου, στον οποίο παραδοσιακά γίνονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Διονύσια”.

Θεωρώ ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις και με συνέργειες επιστημονικών ή επαγγελματικών φορέων όπως είναι τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικοί σύλλογοι, οι πόλεις αποκτούν ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτήρα και μπορούν να προκύψουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτά επιδιώξαμε ως δημοτική αρχή, αυτά υλοποιούμε και φυσικά δε θα σταματήσουμε εδώ.

20) Πως αξιολογείτε τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές στο Δήμο Διονύσου και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εφόσον εκλεγείτε ;

Τα σχολεία του δήμου μας βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Ο βασικός λόγος είναι ότι, επί της θητείας μου, τα χρήματα που προορίζονταν για τις ανάγκες των σχολείων διατέθηκαν ακριβώς εκεί που έπρεπε, δηλαδή στα σχολεία και μόνο. Δυστυχώς, αυτό δε φαίνεται να συνέβαινε στο παρελθόν, όπως προκύπτει από ενέργειες της Δικαιοσύνης αλλά και από τον εμπρησμό του γραφείου των σχολικών επιτροπών.
Πέρα από την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευών ακόμα και για χρονίζοντα αιτήματα όπως, για παράδειγμα, το δάπεδο του προαυλίου του δημοτικού της Άνοιξης ή οι επιστρώσεις των εξωτερικών γηπέδων των σχολείων. Όπου οι σχολικές υποδομές δεν επαρκούσαν για τα συστεγαζόμενα σχολεία, όπως στην περίπτωση των Γυμνασίου και Λυκείου της Δροσιάς, δώσαμε τη λύση δημιουργώντας μία νέα σχολική υποδομή όπου πλέον στεγάζεται σε ιδανικές συνθήκες το Λύκειο Δροσιάς. Επίσης, επαναλειτουργήσαμε στον αρχικό του χώρο, το δημοτικό της Δροσιάς. Έχει ήδη ιδρυθεί το 4ο δημοτικό σχολείο Διονύσου, το οποίο θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στον Άγιο Στέφανο και θα δώσει ανάσα στα υπερπλήρη όμορα σχολεία.

Το πλάνο μας για τις σχολικές υποδομές προβλέπει την – ήδη εγκεκριμένη – ανέγερση του νέου κτιρίου του 1ου δημοτικού Κρυονερίου που βρίσκεται υπό δημοπράτηση ενώ έχει ήδη εκδοθεί, μετά από αναμονή πολλών ετών, η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του κτιρίου του Λυκείου Διονύσου δίπλα στο υπάρχον κλειστό γυμναστήριο. Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια αξιοποίησης του παλιού κτιρίου του ΕΠΑΛ Διονύσου. Στο άμεσο μέλλον, προτεραιότητά μας θα είναι και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην υποδομή των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων του Αγίου Στεφάνου και του 1ου δημοτικού της ίδιας Δ.Ε.

Βασική επιδίωξη της διοίκησής μου, είναι η διαρκής βελτιστοποίηση των σχολικών υποδομών γιατί αυτό αξίζει στα παιδιά μας. Και σας διαβεβαιώ, ότι έχω τη χαρά να γίνομαι αποδέκτης της ικανοποίησης τόσο των μαθητών και των γονέων τους όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα σε αυτόν τον τομέα.

21) Πείτε μας ποιο είναι το δικό σας μοντέλο για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και ποιες οι πρώτες σας παρεμβάσεις εφόσον εκλεγείτε ;

Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, νομίζω ότι έχουμε δώσει ξεκάθαρα το στίγμα μας. Πιστεύουμε και το έχουμε αποδείξει, ότι οι δημότες αξίζουν το καλύτερο σε πολιτιστικό επίπεδο, όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως ενεργοί πολίτες, ως συμμέτοχοι στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου. Πέρα από τις εκδηλώσεις επωνύμων και καταξιωμένων στο χώρο τους καλλιτεχνών, όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε πλήθος πολιτιστικών δράσεων, προερχόμενων από τοπικούς φορείς και δημότες, οι οποίοι παρουσίασαν το δικό τους πολιτιστικό προϊόν αναδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Εκτός από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς και άλλα πολλά, ανοίξαμε δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής μαθητών γυμνασίου (αλλά και εμπειριών), με τον δήμο του Rougemont le Chateau της Γαλλίας και οι μαθητές μας που συμμετέχουν σε αυτό είναι χαρούμενοι κι εντυπωσιασμένοι !

Αναφορικά με τον Αθλητισμό, είναι σαφές το πόσο επενδύουμε σε αυτόν. Σας θυμίζω τις μεγάλες επενδύσεις που έχουμε κάνει στους αθλητικούς χώρους του δήμου, με κατασκευή ξύλινου παρκέ σε κλειστά γήπεδα, με τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου, με την τοποθέτηση υπαίθριων γυμναστηρίων, με τη δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών χώρων στα τοπικά αθλητικά σωματεία, όπου αθλούνται τα παιδιά μας, αλλά και την επιχορήγησή τους. Και δεν περιοριζόμαστε σε αυτά, αλλά φροντίζουμε διαρκώς για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των αθλητικών χώρων γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, διασκέδαση και ευγενής άμιλλα. Έπειτα είναι και οι αθλητικού περιεχομένου εκδηλώσεις που φιλοξενούνται επιτυχώς στους χώρους αυτούς και τις οποίες ο Δήμος στηρίζει. Αυτό είναι το μοντέλο μας και με αυτό θα συνεχίσουμε.

Ζ) Ασφάλεια

22) Το αγαθό της ασφάλειας ιεραρχείται πολύ ψηλά αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα για τους πολίτες. Πως αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο Διονύσου και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε ως αυριανή δημοτική αρχή ; (στο μέτρο πάντα που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι η Αστυνομία έχει τη βασική ευθύνη για την ασφάλεια).

Η αρμοδιότητα της ασφάλειας δεν ανήκει θεσμικά στους ΟΤΑ. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου υλοποιήσαμε τη φύλαξη των δημοτικών κτιρίων του Δήμου κατά τις νυκτερινές ώρες, με έναν στόλο 10 αυτοκίνητων περιπολίας.

Η διαρκής περιπολία αυτών των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου, από τις 22.00 έως τις 6.00 το πρωί, ενίσχυσε, επίσης, σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Γι’ αυτό και η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία μας θα έχει συνέχεια.

Εδώ, προσθέτω και την αναβάθμιση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με την αντικατάσταση 10.000 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led, γιατί όσο περισσότερο φωτισμένη είναι η πόλη τόσο περισσότερο είναι και ασφαλής.

Η) Τοπική Αγορά – Απασχόληση

23) Πρόσφατα ιδρύθηκε στο Δήμο Διονύσου Επαγγελματικός & Εμπορικός Σύλλογος. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, ζητήματα στα οποία μπορεί να παρέμβει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά στην τόνωση της τοπικής αγοράς αλλά και να διευκολύνει το έργο των επαγγελματιών ;

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι υπήρξα ο ηθικός αυτουργός αυτής της προσπάθειας που έγινε και τελικά τελεσφόρησε, για την ίδρυση Επαγγελματικού – Εμπορικού Συλλόγου στο Δήμο Διονύσου. Είναι γνωστό ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, επιχείρησα μέσω συζητήσεων και επαφών να πείσω επαγγελματίες της περιοχής για τη χρησιμότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου επαγγελματικού φορέα. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ένας τέτοιος σύλλογος πρέπει να είναι παρών στην περιοχή που δραστηριοποιείται, να έχει λόγο και να συνδιαμορφώνει προτάσεις για το εμπορικό μέρος της πόλης, αφού μόνο οι ίδιοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν τις ανάγκες τους και ξέρουν να προτείνουν λύσεις και δράσεις γι’ αυτές.

Είναι βέβαιο ότι η βοήθειά τους και η μεταξύ μας συνεργασία θα είναι ανεκτίμητες για την εξέλιξη της πόλης μας και τους συγχαίρω για την προσπάθειά τους.

24) Η ανεργία, και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, αποτελεί ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Θα μπορούσε ο Δήμος να γίνει μεσολαβητής ανάμεσα στους ανέργους και τις τοπικές επιχειρήσεις ; Ποια είναι η δική σας πρόταση ;

Έχουμε ήδη προμηθευθεί, ως Δήμος, το απαραίτητο λογισμικό προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορεί να ανατρέξει τόσο ο άνεργος που ενδιαφέρεται να απασχοληθεί όσο και η κάθε τοπική επιχείρηση που ψάχνει να καλύψει κάποια θέση εργασίας. Πιστεύω ότι αυτή η διασύνδεση που θα επιχειρηθεί, μέσω της ηλεκτρονικής αυτής φόρμας, θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Χρήσιμες θα ήταν, προς αυτήν την κατεύθυνση, και οι προτάσεις του νεοσύστατου Επαγγελματικού – Εμπορικού Συλλόγου του δήμου μας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ