ΕΥΠΟΛΙΣ: Το περιβάλλον και το νερό είναι κορυφαία θέματα στην προεκλογική μας ατζέντα

Ανακοίνωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ: ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η 22 Μαρτίου «εορτάζεται» ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το νερό δεν θεωρείται πλέον ως ανανεώσιμος πόρος. Η μείωση των βροχοπτώσεων με την κλιματική αλλαγή, η αύξηση της κατανάλωσης και η ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδατικών σωμάτων μας καλούν στην ανάγκη της διαχείρισης & προστασίας του.
Στο Δήμο Διονύσου το θέμα του νερού αφορά στην ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας ανάγκες και στην ποιότητα των ρεμάτων μας με τα οποία έχουμε πλουσιοπάροχα κληροδοτηθεί από τη Φύση.

Σε σχέση με την ποιότητα του νερού ύδρευσης, ο Δήμος Διονύσου (στο μεγαλύτερο ποσοστό του) απολαμβάνει επεξεργασμένο νερό από την ΕΥΔΑΠ εκτός από τη ΔΕ Σταμάτας και μικρό μέρος της ΔΕ Διονύσου που υδροδοτούνται από δημοτικές γεωτρήσεις.

Το νερό των γεωτρήσεων είναι πολύ σκληρό με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνά βλάβες οι οικιακές συσκευές αλλά και οι δημότες μας να καταφεύγουν στη λύση του εμφιαλωμένου νερού. Καταρχήν είναι ένα θέμα ισότητας. Πρέπει όλοι οι δημότες να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα πόσιμου νερού στην ίδια τιμή. Μειώσεις του τιμολογίου εξαιτίας της κακής ποιότητας είναι απλή κοροϊδία. Για την Σταμάτα και το υπόλοιπο Διονύσου θα πρέπει άμεσα να συνδεθούν με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μια από τις γεωτρήσεις (έστω εφεδρική) που χρησιμοποιούνται στην ύδρευση της Σταμάτας βρίσκεται σε περιοχή που έχει διαμορφωθεί σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων, θέμα που έφερε στο προσκήνιο η ΕΥΠΟΛΙΣ.

Μειώσεις του τιμολογίου πρέπει να γίνονται σε όσους αποδεδειγμένα εξοικονομούν ή/και ανακυκλώνουν νερό, κυρίως για την άρδευση κήπων, με την αντικατάσταση του γκαζόν με ενδημική βλάστηση προσαρμοσμένης στις τοπικές συνθήκες που απαιτεί λιγότερο νερό και με την τοποθέτηση συστημάτων αποθήκευσης του βρόχινου νερού ή/και ανακύκλωσης του grey water (μπάνια, πλυντήρια, κλπ). Η Δημοτική παράταξη «ΕΥΠΟΛΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές που προωθούν την εξοικονόμηση και επανάχρηση.

Τέλος, ο Δήμος Διονύσου έχει το χάρισμα να διαρρέεται από μια σειρά πανέμορφων ρεμάτων που αποτελούν, αφενός παράδεισο βιοποικιλότητας και αφετέρου χώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής για τους δημότες. Δυστυχώς πολλά από αυτά έχουν μπαζωθεί, έχουν μετατραπεί σε κλειστούς αγωγούς χωρίς να γίνεται καμία συντήρηση ή επιθεώρηση της στατικής επάρκειάς τους (όπως έδειξε αυτοψία του ΕΥΠΟΛΙΣ στο ρέμα Ροδόπολης) ή έχουν μετατραπεί σε αγωγούς λυμάτων από ασυνείδητους δημότες.

Η Δημοτική Παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ και ο Υποψήφιος Δήμαρχος ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ θα προασπίσει τη νομιμότητα στα ρέματα με την αποκατάστασή τους από μπαζώματα, αυθαίρετες κατασκευές και απορρίψεις λυμάτων.

Το Περιβάλλον και επομένως το Νερό είναι κορυφαίο ζήτημα στην προεκλογική μας ατζέντα και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών”

 

 

 

 

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ