Απάντηση της δημοτικής αρχής για πυροπροστασία: “Θα πράξουμε με ευθύνη το καθήκον μας μέχρι την 31η Αυγούστου”

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Διονύσου έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την αντιπυρική προστασία

Αναφορικά με πρόσφατο δελτίο Τύπου της «Δύναμης Ευθύνης» σχετικά με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Διονύσου κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και δήθεν ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης, ενημερώνουμε τους δημότες και επισημαίνουμε τα εξής:

Πρώτον, σχετικά με τους χαρακτηρισμούς «ανοχύρωτη πόλη» και «τεράστια πυριτιδαποθήκη» που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου, παραθέτουμε ενδεικτικά, ενέργειες του Δήμου για την αντιπυρική προστασία που αφορούν στην αποκομιδή των κηπαίων :
α. Κάθε χρόνο γίνεται αποκομιδή περισσότερων των 120.000 κυβικών κηπαίων και ογκωδών καθώς και περαιτέρω διαχείρισή τους.
β. Υπάρχουν συνεχόμενες ενεργές συμβάσεις αποκομιδής κηπαίων, μέσω διαγωνισμών, με εξωτερικούς συνεργάτες. Να τονίσουμε, επίσης, ότι έχει ήδη προβλεφθεί αποκομιδή κηπαίων ανά δημοτική ενότητα, με νέα σύμβαση ύψους 500.000 ευρώ και για το επόμενο έτος. Είναι τουλάχιστον προκλητικό οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που καταψήφιζαν κατ’ εξακολούθηση και συστηματικά την αποκομιδή των κηπαίων με εξωτερική συνεργασία, σήμερα να δείχνουν υποκριτικά το «ενδιαφέρον» τους και να μιλάνε για «κυνισμό και ανευθυνότητα» χάριν φθηνής μικροπολιτικής.
γ. Ο Δήμος προμηθεύτηκε, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, τον πιο σύγχρονο κλαδοτεμαχιστή της χώρας που συμβάλλει τα μέγιστα στην οικολογική διαχείριση των κηπαίων. Προμήθεια που είχαν καταψηφίσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας.
δ. Γίνεται απρόσκοπτα η αποκομιδή, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε, άνω των 500 κυβικών κηπαίων και ογκωδών ημερησίως.

Δεύτερον, τα πυροσβεστικά οχήματα που χρησιμοποιούνται από την Πολιτική Προστασία του Δήμου και δη από τις εθελοντικές οργανώσεις, που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται επιχειρησιακά εντός των διοικητικών ορίων του, συντηρούνται ανελλιπώς και πλην ελαχίστων περιπτώσεων βλαβών, είναι όλα απολύτως λειτουργικά.

Τρίτον, οι 117 συνολικά πυροσβεστικοί κρουνοί του Δήμου ελέγχθηκαν κατά το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Απριλίου από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και κατά συντριπτική πλειοψηφία ευρέθησαν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Τέταρτον, η πλήρωση των υδατοδεξαμενών ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκε επιτυχώς κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Πέμπτον, η αποψίλωση των ξηρών χόρτων κάτωθεν των πυλώνων υψηλής τάσης καθώς και η κλάδευση και απομάκρυνση των κλαδιών των δέντρων, που εφάπτονται του δικτύου ηλεκτροδότησης είναι αρμοδιότητα της ΔΕΔΔΗΕ. Έχουν γίνει όλες οι ενημερώσεις καθώς και η σχετική αλληλογραφία προκειμένου η ΔΕΔΔΗΕ, έγκαιρα, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για όλες τις περιπτώσεις, σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Έκτον, ο Δήμος Διονύσου διαθέτει, πέραν του Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών που επικαιροποιήθηκε την περυσινή χρονιά και Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πληθυσμού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν αυτό απαιτηθεί, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Έβδομον, οι υπηρεσίες του Δήμου καταβάλλουν μεγάλη και σημαντική προσπάθεια για την απομάκρυνση των κηπαίων, κλαδεμάτων και ξηρών χόρτων, που πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, επειδή οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες, η αποκομιδή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι είναι αήθης η αναφορά του δελτίου Τύπου στις αντιδημάρχους Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με προσωπικούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. Δυστυχώς συνεχίζεται η γνωστή τακτική της συκοφάντησης.

Το ίδιο αήθης και εκτός πραγματικότητας είναι η αναφορά του δελτίου Τύπου στους εθελοντές πολιτικής προστασίας του δήμου μας, με τους χαρακτηρισμούς «εικόνες παραίτησης και εγκατάλειψης παντού». Πέραν του ότι, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των διοικητών των αρμοδίων Πυροσβεστικών Σταθμών, οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας του Δήμου Διονύσου είναι από τις πιο αξιόμαχες σε πανελλαδικό επίπεδο, απαιτείται, κατ’ ελάχιστον, ο σεβασμός στους ανθρώπους που «δίνουν την ψυχή τους» για να προστατέψουν τα δάση μας, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες σε όλους μας.

H προσπάθεια της νεοεκλεγείσας δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει ξανά την εικόνα «καμένης γης» δεν θα ευδοκιμήσει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η σημερινή δημοτική Αρχή, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, πράττει το καθήκον της και φροντίζει για την υλοποίηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλων των μέτρων πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο. Αυτό έκανε, σε όλους τους τομείς, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, αυτό κάνει και σήμερα, αυτό θα κάνει μέχρι και την 31η Αυγούστου. Με λίγα λόγια και πολύ έργο.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ