Απολογισμός 2ετίας Δήμου Διονύσου από το Δήμαρχο Γ.Καλαφατέλη: «Συνεχίζουμε με ευθύνη, όραμα και εξωστρέφεια για το Δήμο Διονύσου που ονειρευόμαστε»

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων διοίκησης από τη Δημοτική μας Αρχή, θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω με κάθε ειλικρίνεια αλλά και συναίσθηση ευθύνης, ότι η προσπάθειά μας για ένα καλύτερο Δήμο, σύγχρονο και φιλικό προς τον Πολίτη, συνεχίζεται εντατικά, με υπομονή αλλά και επιμονή.

Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο μισό της θητείας μας μεσολάβησαν πάρα πολύ δύσκολα γεγονότα και αστάθμητοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, με ό,τι αυτός συνεπάγεται (μειωμένη παρουσία υπαλλήλων, επιβάρυνση του προϋπολογισμού κλπ), της “Μήδειας” αλλά και των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ο Δήμος και η τοπική μας κοινωνία άντεξαν. Όλοι μαζί παραμείναμε όρθιοι και τώρα βάσιμα αναμένουμε τις καλύτερες μέρες που ελπίζω ότι θα έρθουν σύντομα.

Την πρώτη διετία δώσαμε μεγάλο βάρος στην υλοποίηση μελετών και έργων, που τόσο έλειψαν την προηγούμενη πενταετία. Επίσης, δρομολογήσαμε τη ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του Δήμου μας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής. Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν, αν αναλογιστούμε ότι ο Δήμος Διονύσου, σε αντίθεση με όλους σχεδόν  τους Δήμους του Λεκανοπεδίου, συνεχίζει ακόμη να στερείται βασικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων, οδικό δίκτυο, φυσικό αέριο), σχεδίων πόλης στο 60% της έκτασής του, κατοχυρωμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ενώ και η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας των δημοτικών υπηρεσιών απαιτεί προσπάθεια και χρόνο, λόγω χρόνιων δομικών και οργανωτικών προβλημάτων.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δουλέψαμε πολύ και μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να είμαστε πάνω απ’όλα αποτελεσματικοί και με μετρήσιμο έργο. Ασφαλώς αυτά τα δύο χρόνια έγιναν και λάθη, όπως υπήρξαν παραλείψεις και αργοπορίες. Όλα αυτά τα εντοπίσαμε και τα διορθώνουμε χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες.

ΤΙ ΚΑΤΑΦEΡΑΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 

1) Δρομολογήσαμε την κατασκευή τριών νέων σύγχρονων σχολείων σε Διόνυσο, Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο (συνολικού προϋπολογισμού 13.410.000 ευρώ) που  έλειπαν από το Δήμο μας και  υλοποιούμε την προσθήκη τριών νέων αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα συντηρούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς όλα τα υφιστάμενα Σχολεία καθώς και τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου.

– Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 μπήκε ο Θεμέλιος Λίθος στο νέο Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου, το οποίο είναι το πρώτο σχολείο που κατασκευάζεται επί ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου.

– Το νέο σχολείο, συνολικού προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ήδη κατασκευάζεται σε οικόπεδο 11 περίπου στρεμμάτων, στη συμβολή της Λεωφόρου Διονύσου με την οδό Κάδμου, στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, δίπλα από το Κλειστό Γήπεδο.

– Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται η κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου 3.000 τετραγωνικών περίπου, ενώ εκτός από τον αύλειο χώρο συνάθροισης των μαθητών θα δημιουργηθούν 12 θέσεις στάθμευσης (10 υπόγειες και 2 στον περιβάλλοντα χώρο), ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ καθώς και ένας Πολυχώρος εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων.

– Το κτίριο είναι 12/θέσιο και μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 300 μαθητές. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το κτίριο είναι σχεδιασμένο για να ενταχθεί στην κατηγορία Ενεργειακής τάξης Α’ ενώ προβλέπεται ακόμη η εφαρμογή Πράσινης Τεχνολογίας, με τη χρήση  φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

– Στις 20 Οκτωβρίου 2021 βάλαμε το θεμέλιο λίθο και στο νέο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, ένα όνειρο δεκαετιών που επίσης παίρνει σάρκα και οστά. Το σχολείο, με συνολική επιφάνεια δόμησης 2041 τετραγωνικά μέτρα και προϋπολογισμό 5.440.000 ευρώ (με ΦΠΑ), θα είναι βιοκλιματικό ενώ θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

– Δημοπρατήθηκε, επίσης, τον Ιούνιο του 2021 το έργο κατασκευής του νέου ΕΠΑΛ Διονύσου στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου, προϋπολογισμού 2.720.000 ευρώ. Ήδη τρέχουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει σύντομα το έργο, το οποίο προβλέπει και την κατασκευή νέων σύγχρονων εργαστηρίων.

– Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η προσθήκη τριών νέων αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». 

–  Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναφορικά με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου Άνοιξης και του Γυμνασίου Δροσιάς, από το ΠΕΠ Αττικής, προϋπολογισμού 490.000 €. Συγκεκριμένα υπεγράφη η σύμβαση και είναι έτοιμος να εγκατασταθεί ο εργολάβος για την κατασκευή του.

– Επιπλέον, δημοπρατήθηκε το έργο για τη μελέτη πυροπροστασίας όλων των σχολείων του Δήμου, προϋπολογισμού 158.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».

– Όλη τη διετία ο Δήμος Διονύσου, μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας, των Σχολικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) και της ΕΣΤΙΑΣ, σε στενή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και τις άλλες συναρμόδιες Αντιδημαρχίες, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες έργα (συντηρήσεις και επισκευές σχολικών κτιρίων, συντηρήσεις καυστήρων, καθαρισμοί στεγών, ηλεκτρολογικές-υδραυλικές και ξυλουργικές εργασίες, προσθήκη νέων στεγάστρων, αλλαγή περιφράξεων, αλλαγή αλουμινίων, επισκευή φρεατίων, επιδιόρθωση μονώσεων, προμήθεια εξοπλισμού, όπως θρανίων, γραφείων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ) για την αναβάθμιση όλων των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου. Πριν λίγες ημέρες θυμίζω πως ολοκληρώσαμε την κάλυψη όλων των σχολικών υποδομών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ενσύρματη δικτύωση. Κάτι που λίγοι Δήμοι στην Ελλάδα το έχουν πράξει αυτή την στιγμή.Για τις επισκευές των σχολικών και δημοτικών κτιρίων του Δήμου, δημοπρατήθηκε έργο 3.000.000 ευρώ, με τη μέθοδο της Συμφωνίας-Πλαίσιο.  Επίσης, από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος II» δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων 200.000 ευρώ.

2) Προχωρούμε στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και κοστοβόρου στόλου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Διονύσου με 17 νέα οχήματα. 

– Τον περασμένο Απρίλιο παραλάβαμε δύο (2) νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα τύπου πρέσας  χωρητικότητας 16 m3, πλήρως εξοπλισμένα και με προηγμένες τεχνολογικές λειτουργίες, τα οποία ανήκουν πλέον στο στόλο οχημάτων του Δήμου.

– Η παράδοση των δύο νέων απορριμματοφόρων εντάσσεται στο πλαίσιο της Σύμβασης Προμήθειας Οχημάτων Δήμου Διονύσου (με Α.Π.2001/22.1.2021) με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος II».

– Ο Δήμος Διονύσου πρόκειται να παραλάβει ακόμη, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του ίδιου προγράμματος, ένα (1) διαξονικό ελκυστήρα 4Χ4 (τράκτορα) μαζί με επικαθήμενο όχημα (νταλίκα), που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των Press Container Απορριμμάτων, ένα (1) εσκαφέα φορτωτή τύπου JCB και ένα (1) επικαθήμενο όχημα (νταλίκα) με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα.

– Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει την παραλαβή άλλων 12 νέων οχημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 4.115.560 ευρώ  τα οποία σταδιακά παραλαμβάνονται.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1 Φορτηγό Απορριμματοφόρο 22m3

2 Φορτηγά Απορριμματοφόρα 16m3

1 Φορτηγό Απορριμματοφόρο 16m3 με Γερανό

1 Φορτηγό Απορριμματοφόρο 14m3 με σύστημα Πλύσης Κάδων

1 Ημιρυμουλκούμενο Όχημα Συμπίεσης Απορριμμάτων 55m3

1 Ανατρεπόμενο Φορτηγό 19m3

2 Ανατρεπόμενα Φορτηγά 19tn με Γερανό – Αρπάγη

1 Υδροφόρο Φορτηγό 14m3

1 Φορτηγό Σάρωθρο 6m3 (Μηχάνημα Έργου)

1 Φορτηγό Καλαθοφόρο 18m (Μηχάνημα Έργου)

– Σύμφωνα με τους όρους Διακήρυξης του Διεθνούς Δημόσιου Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού με Χρηματοδοτική Μίσθωση (Leasing), προβλέπεται παράλληλα και η συντήρηση-επισκευή των οχημάτων για 5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής και λοιπών πάγιων δαπανών λειτουργίας τους (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση, ΚΤΕΟ, κλπ). Ακόμη, στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας των Οχημάτων (παράβολα, διεκπεραίωση, κλπ)  στην επωνυμία του Δήμου.

– Τα 12 νέα Οχήματα θα παραδοθούν από τον ανάδοχο προμηθευτή «με το κλειδί στο χέρι» και με παρακράτηση της κυριότητάς τους μέχρι την οριστική τους εξόφληση. Μετά τη λήξη της μίσθωσης τα οχήματα θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου με κόστος μόλις 1 ευρώ ανά όχημα.

3) Προχωρούμε με ουσιαστικές κινήσεις για να κατοχυρώσουμε τη Δημοτική Περιουσία του Δήμου Διονύσου. Επιδιώκουμε την εξασφάλιση και αξιοποίηση κοινόχρηστων και κοινωφελών  χώρων και εκτάσεων, προς όφελος όλων των δημοτών καθώς και των επόμενων γενιών που ακολουθούν.

– Αναθέσαμε σε εξωτερικό συνεργάτη – δικηγόρο το έργο της παροχής νομικής συνδρομής για την κατοχύρωση  της ∆ηµοτικής Περιουσίας στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, ενώ θα ακολουθήσουν σχετικές αποφάσεις και για το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων.

– Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Διονύσου εντάσσει έτσι στις άμεσες προτεραιότητές της το ζήτημα της διασφάλισης της Δημοτικής Περιουσίας, μέσα από μία σειρά νομικών και άλλων ενεργειών που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να αποδοθούν μελλοντικά στο Δήμο και τους πολίτες του εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν στις κτηματολογικές μερίδες μεγαλοϊδιοκτητών.

– Υπογραμμίζεται ότι μέχρι σήμερα, αναφορικά με τα ζητήματα της Δημοτικής Περιουσίας, η γνώση του Δήμου παρέμενε στα στοιχεία των ακινήτων του 2011, δηλαδή στα στοιχεία της ανάρτησης της κτηματογράφησης, παρά το ότι είχαν ακολουθήσει ενστάσεις και στη συνέχεια η οριστικοποίηση των στοιχείων. Πολύ απλά, ο Δήμος παρέμενε χωρίς καμιά γνώση, αναφορικά με αν του έχουν αποδοθεί τα ακίνητα του εν όλω ή εν μέρει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα λήψης απόφασης για την άσκηση ή μη ενδίκων μέσων, στις περιπτώσεις μη απόδοσής τους.

– Η Αντιδηµαρχία Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών μετά από συντονισµένες προσπάθειες απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία της «Ελληνικό Κτηµατολόγιο» και -κατ’επέκταση- στα οριστικά στοιχεία (αρχικές εγγραφές) των ακινήτων. Με συστηματική έρευνα εντόπισε τα όποια σφάλματα κατά την απόδοσή τους και δημιούργησε την υποδομή για την άσκηση των ενδίκων μέσων για τη διόρθωση τους.

4) Υποβάλλαμε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 20,7 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η χρηματοδότηση έργων 13,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις Προσκλήσεις 1, 3 & 6.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Διονύσου έχει υποβάλλει προτάσεις:

– Για την αναβάθμιση των Ψηφιακών Υπηρεσιών

Προβλέπεται η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών πολιτικής προστασίας και ασφάλειας δημοτικών κτιρίων, η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Δήμου και η προμήθεια εκπαιδευτικού εξοπλισμού με αντικείμενο την ρομποτική για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

– Για την αστική αναζωογόνηση

Στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται δύο αστικές αναπλάσεις: α) η επισκευή -αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και β) η Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων της Δροσιάς, που αφορά σε εργασίες ανακατασκευών οδών, πλατειών και πεζοδρομίων με σκοπό την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων του Δήμου.

Επίσης προβλέπεται η σύνταξη Μελέτης για την Ανάπλαση της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που πρόκειται να συνάψει ο Δήμος με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διακριτικό τίτλο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.».

– Για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών

Σε συνέχεια των θετικών εξελίξεων με το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου και το Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, που ήδη κατασκευάζονται, καθώς και της εξασφάλισης χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος Ι»,  για την ανακατασκευή του ΕΠΑΛ Διονύσου στον κόμβο Αγίου Στεφάνου με νέα εργαστήρια, δρομολογείται πλέον, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η προσθήκη τριών αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας. Η  αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας ήταν ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

– Για τη βελτίωση του δικτύου και των υποδομών ύδρευσης

Προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Αναγέννηση της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Διονύσου, η  σύνδεση της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που θα επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της ποιότητας του νερού το οποίο σήμερα προέρχεται από γεώτρηση, καθώς και παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου και Κρυονερίου, στα οποία σήμερα υπάρχουν προβλήματα.

Επίσης έχει υποβληθεί πρόταση με θέμα «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Διονύσου», η οποία αναφέρεται σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του υφιστάμενου εξοπλισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης (γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, τροφοδοσία δικτύου και δεξαμενές ύδρευσης) όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Προτείνεται ακόμη η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, εφαρμογών και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα επιτηρούνται και ελέγχονται κεντρικά μέσω αυτόνομου συστήματος διαχείρισης παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας.

Τέλος η πρόταση περιλαμβάνει εξοπλισμό προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την πολιτική προστασία (Γεννήτριες κλπ).

– Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος

Προτείνεται η σύνταξη Mελέτης για τη βελτίωση της Λεωφόρου Μαραθώνος – Χελμού – Κρυονερίου, με σκοπό την επίλυση ενός δύσκολου και χρόνιου προβλήματος, με επίπτωση τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τους διερχόμενους οδηγούς.

– Για τη βελτίωση της καθαριότητας

Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση Έξυπνων Υπόγειων Γωνιών Ανακύκλωσης 4 ρευμάτων (υπόγειας αποθήκευσης) σε 14 σημεία του Δήμου Διονύσου.

– Για την ηλεκτροκίνηση

Προτείνεται η προμήθεια ενός (1) Ηλεκτρικού Λεωφορείου, (2) Μικρών Οχημάτων τύπου Van κλειστού τύπου, δύο (2) Μικρών Επιβατηγών Οχημάτων τύπου Van 8+1 ατόμων, ενός (1) Μικρού Επιβατηγού Οχήματος και του απαραίτητου σταθμού φόρτισης (DC & AC).

– Για την αντισεισμική προστασία

Προτείνεται η Εκπόνηση Προγράμματος Δευτεροβαθμίου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών του Δήμου Διονύσου (σχολείων, δημοτικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ).

– Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση έργων 13.800.000 ευρώ, μετά την έγκριση των έργων που περιλαμβάνονται στις Προσκλήσεις: 1 «Περιβάλλον – Υποδομές Ύδρευσης», 3 «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και 6 «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

5) Επιτύχαμε την ένταξη του Δήμου Διονύσου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος II» για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των 6 ανοιχτών γηπέδων προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Αντικαταστήσαμε, επίσης, τον χλοοτάπητα του Ανοιχτού Δημοτικού Γηπέδου Κρυονερίου.

– H μελέτη αφορά στο έργο βελτίωσης και συντήρησης των χώρων των αποδυτηρίων των ανοιχτών γηπέδων του Δήμου Διονύσου καθώς και βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις των αγωνιστικών χώρων, προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

– Συγκεκριμένα πρόκειται για τα 6 ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου: του Αγίου Στεφάνου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, του Διονύσου, της Δροσιάς και του Κρυονερίου.

– Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, σε επισκευαστικές εργασίες καθώς και σε εργασίες επίστρωσης διαδρόμων στίβου με συνθετικό τάπητα στα τρία γήπεδα Δροσιάς, Διονύσου και Κρυονερίου.

– Παράλληλα αντικαταστήσαμε το χλοοτάπητα  του Ανοιχτού Δημοτικού Γηπέδου Κρυονερίου (η μελέτη και ο διαγωνισμός του έργου υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση).

6) Αναβαθμίζουμε τις παιδικές χαρές του Δήμου.

– Ολοκληρώθηκε η κατασκευή 4 σύγχρονων παιδικών χαρών (στην Αναγέννηση δίπλα στην Εκκλησία, στην πλατεία Σεμέλης, στην οδό Μπιζανίου και στην Αμυγδαλέζα στο τέλος της Αγίου Φανουρίου) μετά από χρηματοδότηση του προγράμματος ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ ΙΙ.

– Πραγματοποιήθηκε Μελέτη αναβάθμισης 6 παιδικών χαρών στη ∆ημοτική Κοινότητα Άνοιξης προϋπολογισμού 330.000 ευρώ (πρόταση στο Πράσινο Ταμείο)  και αναμένεται απόφαση ένταξης.

– Πραγματοποιήθηκε Μελέτη προμήθειας – τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών των Νηπιαγωγείων του ∆ήμου ∆ιονύσου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

7) Ξεμπλοκάραμε μετά από χρόνια στασιμότητας το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων του Αγίου Στεφάνου και επιταχύνουμε τα επί μέρους έργα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. 

–  Στις αρχές του 2021 καταφέραμε και εξασφαλίσαμε την πρόθεση δημοπράτησης του έργου αποχέτευσης ακαθάρτων των 65 χιλιομέτρων δικτύου σε Άγιο Στέφανο, Πευκόφυτο και Ραπεντώσα, η μελέτη του οποίου βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2014. Μετά από συσκέψεις με εκπροσώπους της Μονάδας Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε., της ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. επιτύχαμε την έγκριση υλοποίησης του έργου, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και να υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας σύναψης προγραμματικής σύμβασης με αναπτυξιακό οργανισμό.

– Εκπονήσαμε, επίσης, τη Μελέτη για την αποχέτευση ακαθάρτων του Ευξείνου Πόντου και της Προκονήσου, για την οποία αναμένεται πηγή χρηματοδότησης.

– Παράλληλα και παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε σχέση με την εργολαβία του ΑΚΤΟΡΑ, έργο το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 82% από 34% που ήταν στην αρχή της διετίας, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα συνεχιζόμενα και νέα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Εάν εξακολουθήσουν αυτοί οι ρυθμοί, εκτιμούμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα μπορούμε να πούμε ότι το έργο της αποχέτευσης βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Διονύσου.

8) Επιλύσαμε και συνεχίζουμε να επιλύουμε σταδιακά χρόνια προβλήματα δεκαετιών που σχετίζονται με το δίκτυο ύδρευσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό (αντικατάσταση αγωγών και γεωτρήσεων, επισκευή αντλιοστασίων και δεξαμενών, νέοι πίνακες και μεταγωγικοί διακόπτες για την παροχή γεννητριών, ψηφιακοί υδρομετρητές).

– Το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Διονύσου είναι πεπαλαιωμένο και γι’αυτό παρουσιάζονται πάρα πολύ συχνά συμβάντα βλαβών, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τα συνεργεία ύδρευσης του Δήμου Διονύσου έχουν αποκαταστήσει χιλιάδες βλάβες όλο το προηγούμενο διάστημα εν μέσω πανδημίας και φυσικών καταστροφών ενώ έχουν προβεί και σε προγραμματισμένες συντηρήσεις.

– Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης, προκειμένου να μπει τέλος στις πολυήμερες διακοπές υδροδότησης και να μειωθεί αισθητά η ταλαιπωρία των κατοίκων μετά από κάθε βλάβη του δικτύου. Ο Δήμος Διονύσου παράλληλα με τα μεγάλα έργα που έχει προγραμματίσει για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για να επιλύει αντίστοιχα προβλήματα σε κάθε γειτονιά.

– 200 μέτρα αγωγού ύδρευσης έχουν αντικατασταθεί σε τμήμα της περιοχής ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου με παράλληλη τοποθέτηση των απαραίτητων εξαρτημάτων, με σκοπό τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης για τους κατοίκους της οδού Ανεμώνης. Το χρόνιο πρόβλημα ταλαιπωρούσε επί τρεις και πλέον δεκαετίες τους κατοίκους.

– Άλλα 110 μέτρα αγωγού ύδρευσης έχουν αντικατασταθεί στη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας (50 μέτρα στην οδό Μπουμπουλίνας, 40 μέτρα στην οδό Έκτορος και 20 μέτρα στην οδό Πανορμίτου) επιλύοντας αντίστοιχα χρόνια προβλήματα.

– Επίσης, έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα η αντικατάσταση 220 μέτρων αγωγού ύδρευσης στη Λεωφόρο Καΐρη στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου με τοποθέτηση εξαρτημάτων (βάνες κλπ).

– Οι επισκευές αντλιοστασίων και η ύπαρξη διαθέσιμων γεννητριών ανά πάσα στιγμή, εξασφαλίζουν πλέον την υδροδότηση σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος (με εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις διακοπής παροχής νερού από την ΕΥΔΑΠ).

– Εκτεταμένες εργασίες πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την επισκευή δεξαμενών και αντλιοστασίων, την αντικατάσταση γεωτρήσεων καθώς και την τοποθέτηση πινάκων -μεταγωγικών διακοπτών για τη σύνδεσή τους με γεννήτριες. Ειδικότερα:

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ – ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ

Αντλιοστάσιο Αγίου Δημητρίου Αγίου Στεφάνου
Αντλιοστάσιο Κρυονερίου
Αντλιοστάσιο Ασκληπιού Κρυονερίου
Αντλιοστάσιο οδού Ναυαρίνου Άνοιξης
Αντλιοστάσιο Ραπεντώσας Διονύσου
Δεξαμενή Προφήτη Ηλία Αγίου Στεφάνου
Δεξαμενή Σταμάτας
Δεξαμενή Κρυονερίου
Δεξαμενή Άνοιξης

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ (ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ)

Γεώτρηση Ιππικού Ομίλου Σταμάτας
Γεώτρηση Ραπεντώσας Διονύσου (Εκτός της αντικατάστασης της γεώτρησης πραγματοποιήθηκε επισκευή αντλιοστασίου και τοποθέτηση πινάκων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού)
Γεώτρηση Γηπέδου Σταμάτας (Επισκευή αντλιοστασίου)

ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Αντλιοστάσιο Ασκληπιού Κρυονέρι
Αντλιοστάσιο Λυκαβηττού Άνοιξης
Αντλιοστάσιο Θεμιστοκλέους Διονύσου
Αντλιοστάσιο Θέση 3 Πεύκα Διονύσου
Αντλιοστάσιο Ναυαρίνου-Σουλίου Άνοιξης
Αντλιοστάσιο Παλαμά και Μεθώνης Διονύσου
Δεξαμενή Οικισμού Ποντίων Αγίου Στεφάνου
Δεξαμενή Κρυονερίου
Δεξαμενή Αγίου Δημητρίου Αγίου Στεφάνου
Αντλιοστάσιο Καβάφη Διόνυσος
Αντλιοστάσιο Πλατείας Σεμέλης Ρέας Δροσιάς
Γεώτρηση Ροδόπολης-Δροσιάς
Γεώτρηση Ραπεντώσας Διονύσου
Γεώτρηση Ιππικού Ομίλου Σταμάτας
Γεώτρηση Σταμάτας Γήπεδο
Γεώτρηση Σταμάτας Σωτήρος
Γεώτρηση Γκούριζα Σταμάτας

– Σε εξέλιξη ακόμη είναι τα πιο κάτω έργα:

Δεξαμενή Λυκαβηττού (Τοποθέτηση νέας αντλίας παράλληλα με τις υπάρχουσες)
Δεξαμενή Ραπεντώσας Διονύσου (Αλλαγή Πίνακα με inverter)
Αντλιοστάσιο Σουλίου Άνοιξης (Τοποθέτηση δεύτερης αντλίας)
Αντλιοστάσιο Αθηνών Διονύσου (Νέος inverter για την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Αναγέννησης Διονύσου, επισκευές booster)
Δεξαμενή Διονύσου (Αλλαγή τροφοδοτικού σωλήνα 10 μέτρων διαμέτρου 250 Φ).

– Επίσης, η Διοίκησή μας εξασφάλισε την προμήθεια 12.000 ψηφιακών υδρομετρητών από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, προϋπολογισμού 3.540.000 ευρώ, ένα έργο που καταφέραμε να εντάξουμε σε χρηματοδότηση. Με την εγκατάσταση των υδρομετρητών θα αποκτήσει ο Δήμος ένα απόλυτα αξιόπιστο σύστημα μετρήσεων το οποίο δεν θα αμφισβητείται.

– Τέλος δημοπρατήσαμε το σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης των διαρροών στα δίκτυα αξίας 1.858.000 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022.

9) Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε το Φυσικό Αέριο να έρθει στις περιοχές μας. 

– Αυτή την ώρα, είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής για την έναρξη κατασκευής Δικτύου Φυσικού Αερίου εντός του 2022 αρχικά στις Δημοτικές Κοινότητες, Δροσιάς (περιοχή Ρέας), Διονύσου (περιοχή Αναγέννησης) και Άνοιξης (Λ.Ανοίξεως, Φασίδερι, Άγιοι Άγγελοι, Άγιοι Θεόδωροι, Αρσάκειο, κλπ) και στη συνέχεια στις υπόλοιπες από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου.

10) Επιταχύνουμε την υλοποίηση του έργου κατασκευής του νέου Σταθμού Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Κρυονέρι, έχοντας ήδη επιτύχει την έγκριση της άδειας εργασιών δόμησης.

– Δρομολογούμε θετικές εξελίξεις για τα μέσα σταθερής τροχιάς στο Δήμο Διονύσου, τα οποία αναβαθμίζονται ουσιαστικά με την  επικείμενη κατασκευή και δεύτερου Σταθμού Προαστιακού Σιδηροδρόμου, μετά τον Άγιο Στέφανο, αυτή τη φορά στο Κρυονέρι.

– Το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία,  δεδομένου ότι ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες μελέτες από την ΕΡΓΟΣΕ ενώ εγκρίθηκε παράλληλα στις 18/10 η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, γεγονός που εξασφαλίζει την ένταξη του έργου και τη χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

– Σύμφωνα με το σχεδιασμό η προκήρυξη δημοπράτησης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, θα πραγματοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ενώ η δημοπράτησή του εντός του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2025. 

11) Επιτύχαμε τη χρηματοδότηση του Δήμου Διονύσου με 1.809.846 ευρώ, για την Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων.

– Η έγκριση είναι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αποσκοπεί στην ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Διονύσου.

– Περιλαμβάνει δράσεις για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά οικιακών βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων στο ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων για κομποστοποίηση, τη χωριστή συλλογή, τεμαχισμό και μεταφορά πράσινων αποβλήτων κήπων και κοινόχρηστου πρασίνου στο ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων καθώς και τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Δημοτών.

– Η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης θα εφαρμοστεί στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης και Δροσιάς, ενώ η χωριστή συλλογή και τεμαχισμός πράσινων αποβλήτων θα εφαρμοστεί στις Δημοτικές Κοινότητες  Διονύσου και Ροδόπολης. Τα βιοαπόβλητα τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης και τα τεμαχισμένα πράσινα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) που διαχειρίζεται ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει:

– Την προμήθεια εξοπλισμού χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης (καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, κάδους κουζίνας διαλογής οικιακών βιοαποβλήτων, βιοδιασπώμενες σακούλες για τους κάδους κουζίνας).

– Την προμήθεια δύο (2) απορριμματοφόρων οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης.

– Την προμήθεια δύο (2) ανοιχτών φορτηγών με γερανό και αρπάγη συλλογής πρασίνων αποβλήτων κήπων και κοινόχρηστου πρασίνου και ενός (1) τεμαχιστή ογκωδών βιοαποβλήτων βραδείας περιστροφής (SHREDDER).

– Δράσεις για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και την παρότρυνση για συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή βιοαποβλήτων του Δήμου Διονύσου.

12) Υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα – μαμούθ καθαρισμών και αποψιλώσεων χιλιάδων στρεμμάτων, σε συνεργασία με την Πολιτεία, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου. Επίσης o Δήμος Διονύσου προχώρησε όπου ήταν απαραίτητο στη διάνοιξη και τον καθαρισμό δασικών οδών. 

– Καθαρίσαμε τους Κοινόχρηστους χώρους του Δήμου από τον τεράστιο όγκο των πεσμένων δένδρων που είχε προκαλέσει η Μήδεια.

– Απευθυνθήκαμε στην Πολιτική Προστασία για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών καθώς και του ΣΑΑΚ (ενδοαστικό δάσος Άνοιξης), αίτημα το οποίο και υλοποιήθηκε.

– Απαιτήσαμε από μεγαλοϊδιοκτήτες ενδοαστικών δασών (Εθνική Τράπεζα, Κόκκινο Χωράφι) να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη, κάτι που επίσης υλοποιήθηκε.

– Με τη συνδρομή των Δημοτικών Κοινοτήτων, τις οποίες και ευχαριστούμε, απευθυνθήκαμε εγγράφως στους ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, απαιτώντας από αυτούς να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη, σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό του Δήμου και τις Πυροσβεστικές διατάξεις. Πολλοί ανταποκρίθηκαν, ενώ για τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις (περίπου 300) προχωρήσαμε ως Δήμος σε καθαρισμούς. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν είμαστε αποφασισμένοι και προχωρούμε στις προβλεπόμενες κυρώσεις, προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία. Οι ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

– Στο πλαίσιο της διαδικασίας  έγκρισης κοπής των επικίνδυνων δένδρων, μέσω της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» , θέσαμε τις δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να απορρίπτονται αιτήματα που δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, μέσω του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Οργάνου που συστήσαμε, είπαμε όχι στην αλόγιστη κοπή δεκάδων δένδρων, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε έγκριση αιτήματος την αιτιολόγηση της επικινδυνότητας και των πιθανών συνεπειών για ανθρώπους και περιουσίες.

– Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους καθαρισμούς με εντατικούς ρυθμούς, για τον επιπλέον λόγο ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των κινδύνων εξαιτίας των όλο και πιο συχνών ακραίων και έντονων καιρικών φαινομένων, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

– Παράλληλα, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, ο Δήμος Διονύσου προχώρησε όπου ήταν απαραίτητο, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, στη διάνοιξη και τον καθαρισμό δασικών δρόμων, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

13) Βελτιώνουμε σταδιακά την εικόνα στην καθαριότητα, το πράσινο και την καθημερινότητα, παρά τις έκτακτες δυσκολίες λόγω των φυσικών καταστροφών και των πυρκαγιών. 

– Η καθαριότητα στο Δήμο Διονύσου μετά από σκληρή και επίπονη δουλειά της Διεύθυνσης περιβάλλοντος και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας (στοχευμένοι ανασχεδιασμοί δρομολογίων αποκομιδής, τοποθέτηση νέων πλαστικών και μεταλλικών κάδων και συστήματος υπόγειων κάδων, προώθηση ανακύκλωσης, οδοκαθαρισμοί, επαναδιαμόρφωση χώρου αμαξοστασίου, εντατική λειτουργία σκούπας-σαρώθρου, συνεχή κλαδέματα, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων κλπ) έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Αν δεν μεσολαβούσε η “Μήδεια” και οι πρόσφατες πυρκαγιές η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

– Η φύτευση καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών συνεχίζεται σε διάφορα σημεία του Δήμου. Πρόσφατα μεταφυτεύτηκαν σε Άγιο Στέφανο και Διόνυσο 3 αιωνόβιες ελιές, ενώ ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου με γκαζόν και παρτέρια.

– Η καθημερινότητα του πολίτη είναι ένα διαρκές στοίχημα που κερδίζεται καθημερινά. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες εκκρεμή αιτήματα του παρελθόντος (για ηλεκτροφωτισμό, μικροσυντηρήσεις, επισκευές ασφαλτικών οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, επισκευές δικτύου ύδρευσης, επισκευές και καθαρισμοί φρεατίων, συντηρήσεις γηπέδων και παιδικών χαρών κλπ) έχουν επιλυθεί και υπάρχει μία κανονική ροή αναφορικά με τα πρόσφατα αιτήματα. Συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 8.311 αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί μέσω Novoville, email και τηλεφώνου. Για το κλείσιμο των λακκουβών έχουν χρησιμοποιηθεί συνολικά 682 τόνοι πίσσας, ενώ έχουν επισκευαστεί 47 πεζοδρόμια.

– Σύντομα, και κατά πάσα πιθανότητα εντός του Δεκεμβρίου 2021, αναμένεται η έναρξη της υλοποίησης εκτεταμένων ασφαλτοστρώσεων προϋπολογισμού 5.000.000 στο οδικό δίκτυο και των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Διονύσου, καθώς υπεγράφη την Τρίτη 9/11 η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο. 

14) Επιταχύνουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το αντιπλημμυρικό έργο στο Βρυσάκι Αγίου Στεφάνου. Ακολουθεί το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο επί της Λεωφόρου Δροσιάς-Σταμάτας.

– Ένα σημαντικό έργο πνοής και χρόνιο αίτημα δεκαετιών για το Δήμο Διονύσου και τη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, το αντιπλημμυρικό έργο κατασκευής ομβρίων υδάτων για τη διευθέτηση του ρέματος «Βρυσάκι», που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής, βρίσκεται σήμερα στην τελική του ευθεία και, παρά τις δυσκολίες αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

– Ένα ακόμη σημαντικό έργο, το αντιπλημμυρικό έργο επί της Λεωφόρου Δροσιάς-Σταμάτας, ελπίζουμε ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της Διοίκησης του Δήμου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

15) Υλοποιούμε οργανωτικές και θεσμικές αλλαγές στο Δήμο Διονύσου για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών του. 

– Αναφέρονται ενδεικτικά η επικείμενη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, η σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η συχνή διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις καθώς και τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων για διάφορα σημαντικά θέματα, η σύσταση «Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας», η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού, η προμήθεια tablets για όλους τους δημοτικούς συμβούλους και η εξοικονόμηση χρημάτων από την κατάργηση χιλιάδων φωτοτυπιών σε ετήσια βάση, η προμήθεια tablets και για υπαλλήλους του Δήμου που τα χρειάζονται, η καθιέρωση ετήσιας επιθεώρησης για τα συστήματα ποιότητας του Δήμου, η επιτυχής εγκατάσταση ασύρματου δικτύου με το πρόγραμμα WIFI4U, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες και επισκέπτες του Δήμου Διονύσου, ο εκσυγχρονισμός της ΕΣΤΙΑΣ με νέο πιστοποιημένο Σύστημα Ασφάλειας τροφίμων HACCP, νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων εισαγωγής στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (website: estiadionysou.gr), ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακό μητρώο και παρουσιολόγιο εργαζομένων, η σύνταξη και ψήφιση του Κανονισμού Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η επικαιροποίηση του Μητρώου Τοπικών Φορέων – Συλλόγων κ.α.

– Ακόμη, προχωρούμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό όλων των Κανονισμών (Περιβάλλοντος, Κοιμητηρίων, Κοινοχρήστων χώρων, Ύδρευσης κλπ) και θεσμοθετούμε Κανονισμούς σε τομείς όπου μέχρι σήμερα δεν υφίστανται (Κανονισμοί Διαφήμισης, Ρύθμισης αγοράς χωρίς μεσάζοντες, κλπ).

16) Δρομολογούμε σταδιακά τον ηλεκτρονικό Δήμο μέσω του Novoville και του «Συστήματος Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων» (ΣΔΟΠΣ). Ακόμη εντάξαμε το ΚΕΠ Αγίου Στεφάνου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «myKEPlive». 

– Η εφαρμογή Novoville έχει σημειώσει πρόοδο. Οι δημότες εύκολα και γρήγορα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους και να παρακολουθούν την εξέλιξή του.

Ωστόσο χρειάζεται ακόμη δρόμος, κυρίως στο κομμάτι της εξυπηρέτησης καθώς και της ταχύτητας ανταπόκρισης των υπηρεσιών. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.

–  Το «Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων» (ΣΔΟΠΣ), που είναι σε κανονική λειτουργία από τον περασμένο Μάιο, αποτελεί ένα σημείο απρόσκοπτης και αδιάλειπτης εξυπηρέτησης, όπου κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να έχει ενημέρωση για  τις οικονομικές του συναλλαγές με το Δήμο.

– Κάθε  συναλλασσόμενος μπορεί να προβάλει την καρτέλα του και να έχει μία συνολική εικόνα αναφορικά με πληρωμές, ρυθμισμένες οφειλές, δόσεις, διακανονισμούς και άλλες οικονομικές συναλλαγές.

– Επίσης, μπορεί να εκτυπώνει τα στοιχεία της οφειλής του καθώς και την ταυτότητα πληρωμής, προκειμένου να  προβεί στην εξόφλησή της μέσω Web Banking, ATM και Ταμείου Τραπέζης (προς το παρόν εξωτερικά, εκτός της εφαρμογής ΣΔΟΠΣ).

– Επισημαίνεται ότι σε επόμενη φάση εξετάζεται η ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, μέσα από το ΣΔΟΠΣ, των βεβαιωμένων  οφειλών, είτε είναι εμπρόθεσμες είτε είναι ληξιπρόθεσμες με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις, μέσω χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

– Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει και η πλατφόρμα έκδοσης Ψηφιακών Πιστοποιητικών, τα οποία θα μπορούν οι πολίτες να ζητούν και να παραλαμβάνουν με μία ηλεκτρονική αίτηση από τον υπολογιστή ή το κινητό τους.

– Ο Δήμος Διονύσου ήταν από τους πρώτους Δήμους σε όλη τη χώρα που επελέγη να συμμετέχει στην πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος «myKEPlive» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας «myKEPlive.gov.gr», οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού τους, επιλέγοντας συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται διοικητικές διαδικασίες και διοικητική ενημέρωση που διεκπεραιώνονται από υπαλλήλους των ΚΕΠ, σύμφωνα με 4 θεματικές υπηρεσίες:

1) Διοικητική πληροφόρηση και διεκπεραίωση αιτήσεων
2) Υπηρεσίες για επιχειρήσεις
3) Εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία
4) Εξυπηρέτηση από το Δήμο

Στις παρεχόμενες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης, συγκαταλέγονται η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, η ανανέωση δελτίου ανεργίας, η χορήγηση πιστοποιητικών δημοτολογίου και ληξιαρχικών πράξεων, η έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου κ.α.

17) Αγωνιζόμαστε με επιτυχία, αποτρέποντας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τη λειτουργία και εγκατάσταση νέων Λατομείων στο Δήμο μας.

– Ο πολύπλευρος αυτός αγώνας (συγκρότηση Διαπαραξιακής Επιτροπής, συνεργασία με γειτονικούς Δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης και ΣΠΑΠ, Κοινή Συνέντευξη Τύπου, Συναυλία με Βασίλη Παπακωνσταντίνου,  Ερωτήσεις Βουλευτών Πολιτικών Κομμάτων, Παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, Νομικές Ενέργειες κλπ) είχε ως πρώτο θετικό αποτέλεσμα την κατηγορηματική δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν Λατομεία τόσο στο Δήμο Διονύσου όσο και το Πεντελικό Όρος.

– Ο Δήμος παραμένει σε αγωνιστική επαγρύπνηση, μέχρι την κατάργηση των λατομικών ζωνών στο Πεντελικό και την πλήρη ανάπλαση του κακοποιημένου αυτού εμβληματικού όρους της Αττικής. 

18) Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σθεναρά για την οριστική επίλυση του προβλήματος των ορίων οικισμών, όπως αυτό συναρτάται με το δασικό ζήτημα καθώς και τα ποικίλα οικιστικά προβλήματα των περιοχών μας. 

– Η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για την οριστική και δίκαιη επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ορίων οικισμών, όπως αυτό συναρτάται με το δασικό ζήτημα. Γι αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή και ανοιχτή επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος από την αρχή της θητείας μας. Σε όλες τις συναντήσεις για το δασικό και οικιστικό ζήτημα, η Δημοτική Αρχή διεκδικεί την επίλυση, με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο, των αδικιών του παρελθόντος, προκειμένου να δοθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας που βρίσκονται για δεκαετίες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

– Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ.Ταγαρά, του ζητήσαμε να τακτοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι οικιστικές εκκρεμότητες στον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, καθώς και τους Οικισμούς Πευκοφύτου και Σπατών-Παλαιοσταμάτας, μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης, μεταφέραμε στον Υφυπουργό την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι έχουν χάσει την υπομονή τους μετά από τόσα χρόνια άκαρπων προσπαθειών προκειμένου να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους.

– Με την ίδια επιμονή αγωνιζόμαστε και για την οριστική επίλυση των υπόλοιπων πολεοδομικών-οικιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές μας (οικιστικές πυκνώσεις). Είμαστε επίσης σε επαφή με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε με το ευρύ πρόγραμμα Χωροταξικού Σχεδιασμού που αρχίζει (ΤΠΣ), να δοθούν δίκαιες λύσεις στα προβλήματα αυτά.

– Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του ΓΠΣ Ροδόπολης και είμαστε σε στενή επαφή με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε η πολύπαθη αυτή περιοχή μετά από ταλαιπωρία 20 ετών, να αποκτήσει χρήσεις γης.

– Προχωρούμε τις διαδικασίες τροποποίησης χρήσεων γης, για την εξασφάλιση οικοπέδου προκειμένου να μπορέσει να στεγαστεί το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου.

19) Συμμετέχουμε στην προσπάθεια αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου και δρομολογούμε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Χώρου του Βωμού του Διονύσου. 

– Ο Δήμος Διονύσου έχει εκφράσει τις απόψεις και προτάσεις του για το Τατόι και προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, με θέμα την παρουσίαση της μελέτης αξιοποίησης του Κτήματος.

– Ακόμη, μετά από παρέμβασή μας προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λάβαμε τη δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τα έργα διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού Χώρου του Βωμού του Διονύσου. Ήδη μάλιστα έχουμε λάβει το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης από το Υπουργείο και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση με την κ. Μενδώνη.

20) Προστατεύουμε αποτελεσματικά τους κατοίκους του Δήμου Διονύσου έναντι της πανδημίας, έχοντας εξασφαλίσει σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας καθημερινά δωρεάν rapid τεστ για όλους τους πολίτες καθώς και Εμβολιαστικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο. 

– Οι κάτοικοι του Δήμου μας έχουν το προνόμιο των δωρεάν rapid τεστ καθημερινά αρχικά στον Άγιο Στέφανο και τώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνοιξης, επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου από 9:00-15:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

– Επίσης έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν καθημερινά τα εμβόλιά τους στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου.

– Επιπλέον, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους Δήμους που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον για όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να μετακινηθούν.

21) Ενδυναμώνουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.

– Αναβαθμίσαμε τη Δημοτική Φοιτητική Συγκοινωνία, με νέες γραμμές για την εξυπηρέτηση του συνόλου των φοιτητών του Δήμου μας. Ειδικότερα, πριν την πανδημία προλάβαμε και  λειτουργήσαμε τρεις γραμμές, μία δηλαδή επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, με αφετηρία το Δήμο Διονύσου. Η πρώτη είχε ως προορισμό το Πολυτεχνείο, η δεύτερη το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η τρίτη τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Γεωπονικής Σχολής) και Πειραιά. Επίσης, μέσω της τρίτης γραμμής εξυπηρετήθηκαν και οι φοιτητές του Παντείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μέσω στάσης στο Σταθμό ΜΕΤΡΟ στον Ελαιώνα.

– Αναβαθμίσαμε το “Κοινωνικό Φροντιστήριο” για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές ή άλλες δυσκολίες, προσθέτοντας εκτός από την ενισχυτική διδασκαλία και την παρακολούθηση ξένων γλωσσών.

– Συνεχίσαμε το “Summer Camp” εμπλουτίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα παιδιά.

– Στηρίξαμε και ενισχύσαμε ουσιαστικά όλες τις δομές του Δήμου προκειμένου να μπορέσουν να παρέχουν βοήθεια σε συμπολίτες μας που τη χρειάζονται όπως ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ κ.α. (Δημοτικό Πολυΐατρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνική Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Φαρμακείο, Συμβουλευτική-Ψυχολογική Υπηρεσία, Βοήθεια στο Σπίτι, Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, Εθελοντική Αιμοδοσία, Κέντρο Κοινότητας, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσική Σχολή, Επιμορφωτικά Προγράμματα).

– Είναι σε εξέλιξη η δημιουργία και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Δημοτών καθώς και Μητρώου Ευπαθών Ομάδων Πολιτών, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη μέριμνα από το Δήμο όταν υπάρχει ανάγκη (πανδημία, φυσικές καταστροφές κλπ).

– Λάβαμε μέτρα ελάφρυνσης της τοπικής αγοράς στο πλαίσιο της πανδημίας.

– Διοργανώσαμε συζητήσεις-ενημερώσεις των κατοίκων για την πολιτική προστασία, σε Δημοτικές Κοινότητες και γειτονιές αλλά και διαδικτυακή συζήτηση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Δήμου στο YouTube.

– Ενισχύσαμε τα κλιμάκια πολιτικής προστασίας, παραδίδοντάς τους για πρώτη φορά ένα αριθμό αντιπυρικών στολών καθώς και εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης (άμεσης ή έμμεσης) προσεγγίζει τα 120.000 ευρώ.

– Επίσης, στον τομέα της πολιτικής προστασίας, πετύχαμε την έγκριση χρηματοδότησης του Δήμου Διονύσου  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο, με το ποσό των 100.000 ευρώ, για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης πυρκαγιών – πυροπροστασία»  στην περιοχή Φασίδερι της Δημοτική Κοινότητας Άνοιξης.

– Διοργανώσαμε δωρεάν εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας (Φθινοπωρινοί Πολιτιστικοί Δρόμοι 2019, Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις 2019, Ενημερωτικές Ομιλίες για την ενημέρωση των γονέων για θέματα μαθησιακών δυσκολιών, Παραστάσεις Θεατρικών Ομάδων, Διαδικτυακές Εκδηλώσεις για το 1821 που μεταδόθηκαν από το κανάλι του Δήμου στο YouTube, Διονύσια 2021). Επίσης συνδιοργανώσαμε αρκετές εκδηλώσεις με φορείς και συλλόγους του Δήμου (1ος Αρσάκειος Δρόμος, Φιλανθρωπικές Εκδηλώσεις ΠΕΓΚΑΠ, 1ο Τουρνουά Street Volley, διάφορες δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας καθώς και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, Εβδομάδα Τρίτης Ηλικίας κ.α.).

22) Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο Δημοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους.

– Ο Δήμος Διονύσου, κατά το χρονικό διάστημα αυτό, παρέλαβε μέσω της Υπηρεσίας Φροντίδας Αδέσποτων περίπου 2.000 αιτήματα που αφορούσαν διάφορα περιστατικά σχετικά με αδέσποτα ζώα και περισσότερες από 100 καταγγελίες προς τη Δημοτική Αστυνομία, που αφορούσαν δεσποζόμενα ζώα της περιοχής μας (σχετικά με έλεγχο ευζωίας κ.α.).

– Άμεση ήταν η ανταπόκρισή μας σε όλα τα επίπεδα (εκατοντάδες περισυλλογές ζώων, πάνω από 7.000 χιλιάδες κτηνιατρικές πράξεις στο συμβεβλημένο Κτηνιατρικό Κέντρο, εκατοντάδες εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, τοποθετήσεις ταυτοτήτων ηλεκτρονικής σήμανσης, στειρώσεις κλπ).

– Όπου κρίθηκε απαραίτητο τα ζώα φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένες από το Δήμο δομές που παρέχονται για την προσωρινή διαμονή τους ή παρέμειναν για μακρά νοσηλεία στους χώρους του Κτηνιατρείου.

– Όλα τα αδέσποτα προωθήθηκαν για υιοθεσία μέσω επαναλαμβανόμενων  κοινοποιήσεων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου στο Facebook «Επιτροπή Αδέσποτων Ζώων Δήμου Διονύσου» όπου υιοθετήθηκαν ή επανατοποθετήθηκαν  στο φυσικό τους περιβάλλον σε γειτονιές που τα προσέχουν και τα συνδράμουν οι φιλόζωοι κάτοικοι.

– Ακόμη, ο Δήμος Διονύσου μεριμνά για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων παρέχοντας τροφές που πληρούν τις ανάλογες προδιαγραφές, ενώ περισσότεροι απο 60 εθελοντές σιτίζουν ανελλιπώς αδέσποτους σκύλους και γάτες που διαβιούν στις 7 Δημοτικές Ενότητες.

– Σημαντική και αποτελεσματική ήταν και η πρόσφατη παρέμβαση του Δήμου Διονύσου, προκειμένου να ακυρωθεί από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο η παράλογη θανάτωση αγριόχοιρων στο πλαίσιο  της προσπάθειας για μείωση του πληθυσμού τους.

– Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου,του Εντεταλμένου Συμβούλου και της Άμισθης Συμβούλου Φιλοζωίας, της «Πενταμελούς Επιτροπής Αδέσποτων ζώων», των Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων πού δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και των φιλόζωων εθελοντών πολιτών που αθόρυβα και με δική τους πρωτοβουλία φροντίζουν και προστατεύουν με κάθε δυνατό τρόπο τα ζώα.

– Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια των πληρωμάτων των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου, τα οποία παρακολουθούν τους πληθυσμούς των αδέσποτων σκύλων, ενημερώνουν για επείγοντα περιστατικά και σιτίζουν ανελλιπώς τα ζώα στα δρομολόγια τους, καθώς και των Διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στο Δήμο και οι οποίοι με προσωπική εθελοντική προσφορά βοηθούν με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο.

– Με την ευκαιρία που μου δίνεται, να υπογραμμίσω με έμφαση για μία ακόμη φορά ότι η προστασία των ζώων, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, ο σεβασμός, η ελευθερία και η ευζωΐα τους, αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

23) Καταφέραμε να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία με πανδημία και φυσικές καταστροφές.

–  Είναι ενδεικτικό ότι το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου (ταμειακά διαθέσιμα), ανήλθε στις 31/8/2021 στο ποσό των 12.916.926 €,  έναντι ποσού 12.984.827 € στις 31/8/2019. Δηλαδή παρέμεινε σταθερό παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η πανδημία του Covid-19, η θεομηνία «Μήδεια» και οι καταστροφικές πυρκαγιές.

– Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση στα ποσά που εισέπραξε ο Δήμος. Στις 31/8/2021  τα εισπραχθέντα ανήλθαν στο ποσό των 17.115.180 € έναντι ποσού 16.347.830 € στις 31/8/2019.

– Το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου αποτυπώνεται και στην εικόνα των Υποχρεώσεων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) οι οποίες μειώθηκαν αισθητά. Ειδικότερα στις 31/12/2020 τα Π.Ο.Ε. είχαν μειωθεί στο ποσό των 771.648 € (προϋπολογισμός 2021) έναντι ποσού 2.444.992 € στις 31/12/2019 (προϋπολογισμός 2020).

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε ακόμη μπροστά μας πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να φτάσουμε στο επίπεδο έργου και υπηρεσιών που ονειρευόμαστε. Η ολοκλήρωση της αποχέτευσης, του δικτύου ύδρευσης, του οδικού δικτύου, της καθαριότητας και της καθημερινότητας είναι ένα διαρκές στοίχημα που για να κερδηθεί απαιτεί συνεχή προσπάθεια και σκληρή δουλειά.

Για εμάς, πρώτα και πάνω απ’όλα είναι ο Δήμος μας και ο Πολίτης. Αγωνιζόμαστε καθημερινά, μαζί με όλα τα μέλη της Διοίκησης και τους εργαζόμενους, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, με ορίζοντα την επόμενη μέρα. Δηλώνουμε παρόντες στις προκλήσεις των καιρών και επιλέγουμε την εξωστρέφεια.

Το αδιαπραγμάτευτο όραμα και η ευθύνη μας απέναντί σας, όπως και απέναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, είναι να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε αισθητά το Δήμο μας την επόμενη διετία.

Η αρχή της αλλαγής αυτής έχει ήδη γίνει κι αυτό θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Να είστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί ενωμένοι, με πίστη και αισιοδοξία, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το Δήμο Διονύσου που ονειρευόμαστε.

Σε αυτό το στόχο μας σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες και αρωγούς!!

Γιάννης Καλαφατέλης
Δήμαρχος Διονύσου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ