ΕΛΕΝΗ ΚΡΕΜΜΥΔΑ: “Μέσα από τις διαφορετικότητές μας, μπορούμε να βρούμε αρμονία μέσα στην Ευρώπη”

Η δραστήρια Διευθύντρια του Γυμνασίου Άνοιξης, περιγράφει τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνάντησης μαθητών και καθηγητών από Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Τουρκία, από 5 Μαΐου έως και 16 Μαΐου 2019 στην Άνοιξη, στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Let’s discover Europe together finding harmony in our differences”.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Let’s discover Europe together finding harmony in our differences” πραγματοποιήθηκε από 5 Μαΐου έως και 16 Μαΐου 2019 στην Άνοιξη με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση μαθητών και μαθητριών, καθηγητών και καθηγητριών από τις χώρες-εταίρους του προγράμματος: Ρουμανία (σχολείο με παιδιά βαρήκοα ή και κωφά), Πολωνία (σχολείο με παιδιά βαρήκοα ή και κωφά), Πορτογαλία και Τουρκία.

Μαθήτριες, μαθητές, καθηγήτριες και καθηγητές από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Πολωνία και την Πορτογαλία φιλοξενήθηκαν στο σχολείο μας, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο και επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης με τη συνοδεία μαθητών μας και αγγλόφωνου ξεναγού. Ξεναγήθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων, επισκέφθηκαν το Τεχνολογικό Μουσείο του Λαυρίου, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Οι μαθητές και μαθήτριες, χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες, συμμετείχαν σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γνωρίζοντας από κοντά τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της χώρας μας. Το επίκεντρο της εκπαιδευτικής αυτής συνάντησης ήταν τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές από όλες τις χώρες εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με τους δικούς μας μαθητές, με την πολύτιμη συνεισφορά των Καθηγητριών και Καθηγητών των χωρών εταίρων, και παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει σχετικά με τα πολιτιστικά μνημεία της κάθε χώρας. Οι Έλληνες μαθητές δίδαξαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και διδάχτηκαν αντίστοιχους από τα παιδιά των άλλων χωρών. Πήραν μέρος σε εργαστήρια χειροτεχνίας και δίδαξαν παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια. Συμμετείχαν σε εργαστήριο και διαγωνισμό φωτογραφίας και τραγούδησαν τραγούδια ελληνικά αλλά και τον ύμνο του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτών των 12 ημερών παρουσίασαν σε επίσημη εκδήλωση την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας, παρουσία του Δημάρχου του Δήμου Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνη και άλλων επισήμων από την τοπική κοινωνία, καθώς και πολλών γονέων και μαθητών.

Στην ίδια εκδήλωση ο Δήμαρχος απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στις αντιπροσωπείες των χωρών που φιλοξενήθηκαν, και συγχρόνως εκθείασε τη συνεισφορά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στην αδελφοποίηση των λαών. Επιπλέον, οι αντιπροσωπείες τραγούδησαν μαζί με τους Έλληνες μαθητές το τραγούδι – ύμνο του προγράμματος, και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από μαθητές του Γυμνασίου μας, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Δέσποινας Γαβριήλ.

Η διάχυτη συγκίνηση στο τέλος της βραδιάς, η οποία σήμανε και τη λήξη όλης της εβδομάδας, τόσο στα δακρυσμένα μάτια των παιδιών και των καθηγητών, όσο και στις θερμές αποχαιρετιστήριες αγκαλιές που ανταλλάξαμε, σφράγισε την επιτυχία αυτής της εβδομάδας και επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι μέσα από τις διαφορετικότητές μας μπορούμε να βρούμε την αρμονία μέσα στην Ευρώπη.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ
Ε. ΚΡΕΜΜΥΔΑ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ