Τρία αδέρφια στο Καπανδρίτι έφτιαξαν το «έξυπνο» κολάρο για πρόβατα !

Τρία αδέρφια από το Καπανδρίτι έφτιαξαν το έξυπνο κολάρο που λύνει τα χέρια των κτηνοτρόφων.
Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες τα τρία αδέρφια, η Ελένη, η Μαρία και ο Παναγιώτης Μαντάς, φοιτητές στο Πολυτεχνείο και στο Καποδιστριακό, κέρδισαν τη πρώτη θέση στον Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood», που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εφαρμογή που έφτιαξαν; Ένα έξυπνο κολάρο που υπόσχεται να διευκολύνει τον έλεγχο του κοπαδιού και να κάνει τη ζωή του κτηνοτρόφου πιο εύκολη.

Το «έξυπνο» κολάρο

«Σκεφτήκαμε απλά ότι θέλουμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο τον κτηνοτροφικό κλάδο. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό τα ζώα κτηνοτροφίας να είναι υγιή και παραγωγικά γιατί εξαρτάται και η δική μας υγεία από αυτό. Γι’αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε ένα εγχείρημα που απευθύνεται σε όλους τους κτηνοτρόφους που θα ήθελαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του κοπαδιού τους και να έχουν τη συνολική του εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Η χρήση είναι πολύ εύκολη και μετά την τοποθέτηση του δεν απαιτείται περαιτέρω ενασχόληση με αυτό. Όλος ο έλεγχος γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα που σχεδιάζουμε με τον πιο εύληπτο τρόπο ενώ αναπτύσσουμε και εφαρμογή για το κινητό» εξηγούν τα παιδιά στην ATHENS VOICE.

Πως λειτουργεί όμως το έξυπνο κολάρο; Πρωτίστως με βάση το GPS tracker και τους αισθητήρες που διαθέτει για οξυγόνο και παλμούς ενώ το πρόγραμμα που έφτιαξαν τα αδέρφια επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που συλλέγει το κολάρο και τα προβάλει στο site για τον κτηνοτρόφο. Μέσα από αυτό, θα μπορεί ο κτηνοτρόφος να βλέπει αν κάποιο ζώο παρουσιάζει ασυνήθιστα ζωτικά στοιχεία, πόσο κοιμάται, για να ξέρει περίπου και πόσο παραγωγικό θα είναι, πότε έχει οίστρο και φυσικά θα παρακολουθεί τη θέση όλων για να αποφεύγονται οι κλοπές ή ακόμα και οι επιθέσεις από άγρια ζώα.

Στην παρουσίαση του «έξυπνου» κολάρου

Μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά υπάρχουν μόνο κολάρα με GPS, χωρίς αισθητήρες, μικρή αυτονομία μπαταρίας και πολύ περιορισμένη εμβέλεια GPS, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε κηδεμόνες ζώων συντροφιάς. Το σχέδιο των παιδιών όμως παρουσιάζει επιπλέον καινοτομίες καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, με τη χρήση του προγράμματος θα μπορεί ο κτηνοτρόφος να ξέρει περίπου πόσο θα είναι η συνολική παραγωγή του και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αναπαραγωγή. Ακόμη θα μπορεί να προλαμβάνει νόσους και την εξάπλωση τους, αλλά και να μειώσει τη ζημία του. Ταυτόχρονα, το κολάρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αδέσποτα ζώα.

«Τα αδέσποτα αποτελούν μείζον ζήτημα της πλειοψηφίας των δήμων, οι οποίοι λόγω έλλειψης υποδομών αδυνατούν να τα διαχειριστούν. Το αρχικό μας πρότζεκτ, με το οποίο ασχολούμαστε από πέρυσι έχει ως στόχο τη χρήση του συστήματος για τον έλεγχο των αδέσποτων σκύλων στις πόλεις. Το hardware έχει την ίδια μορφή, αλλάζουμε τις παραμέτρους για να συλλέγουν και να προβάλουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα είναι ότι το δικό μας κολάρο εμφανισιακά δε φαίνεται ότι φέρει όλα όσα αναφέραμε, φαίνεται δηλαδή σαν ένα συνηθισμένο κολάρο».

H Ελένη, ο Παναγιώτης και η Μαρία Μαντά

Η ‘πατέντα’ των τριών αδερφών αναμένεται να βγει στην αγορά στο επόμενο διάστημα μετά τις τελευταίες τελειοποιήσεις καθώς είναι πλήρως λειτουργικό τόσο το hardware όσο και το software. Η τιμή θα εξαρτάται από την ποσότητα που θα παράγεται, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ξεκινάει από τα 20 ευρώ το τεμάχιο. Κατά πόσο εύκολο όμως είναι για ένα νέο παιδί να ξεκινήσει το δικό του επιχειρηματικό βήμα από το μηδέν, στην ελληνική πραγματικότητα όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα; «Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα σίγουρα, αλλά αν έχεις μία χρήσιμη ιδέα υπάρχουν ευκαιρίες και δομές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις το ξεκίνημα» μας εξηγούν τα παιδιά και συμπληρώνουν «Πρέπει να έχεις υπομονή και πίστη για την ιδέα σου, να είσαι διατεθιμένος να ακούσεις όσους μπορούν να σε βοηθήσουν κρατώντας το μυαλό σου ανοιχτό. Το τί συμβαίνει μετά το ξεκίνημα είναι κάτι που περιμένουμε να το ζήσουμε».

Περισσότερα αλλά και τρόπους επικοινωνίας μπορείς να βρεις στη σελίδα τους.

Πηγή: athensvoice.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ